Да ни е честит новият председател на Общинския съвет

* Инж. Петко Пенков (ГЕРБ) бе избран със същите 15 гласа, свалили предшественика му и с негласната подкрепа на социалистите
 * Титулярът Николай Тодоров („Избор за Троян“) е завел административно дело, има и прокурорска проверка
Тема с продължение
Новоизбраният председател на Общинския съвет Петко Пенков
ПРЕДИЗВЕСТЕНОТО стана факт. Инж. Петко Пенков от групата на ГЕРБ бе избран за председател на Общинския съвет в Троян на първата за 2018 г. общинска сесия (25 януари)  – на мястото на сваления през м. декември м. г. след поискан вот на недоверие именно от групата на ГЕРБ титуляр Николай Тодоров (коалиция „Избор за Троян“). Новият пръв сред равни в троянския местен парламент безпроблемно получи нужните 15 гласа (50% плюс един от всичките 29) – 10-те от ГЕРБ, двамата от ВМРО, представителят на ДПС, независимият адв. Захари Велев и отреклият се от своите („Избор за Троян“) Веселин Илиев. В краткото си слово след избора г-н Пенков заяви, че ще надгражда направеното от предшественика му, но няма да допуска политически противопоставяния, т. е. това, което е било практика досега. Точно с противопоставяния обаче, и то твърде остри, бе белязан и изборът, и цялата сесия.

НАЙ-НАПРЕД изпълняващият ролята на водещ зам.-председател Минко Акимов изрично подчерта, че тази януарска сесия е била свикана по искане на една трета от съветниците. С което бе заобиколен подводният камък сесията и всичко, което се гласува на нея, да е нередовно (по закон общинските сесии се свикват единствено от председателя, а такъв на предходната сесия не бе избран или по волята на най-малко една трета от съветницитебел. ред.).

Николай Тодоров предупреждава, че случващото се е незаконно
ДОТУК добре.  Обаче около председателското сваляне и новия избор имаше много неясноти. Потърпевшият Николай Тодоров преди гласуването на дневния ред предупреди, че свалянето му е незаконно, че той е сезирал за случилото се Окръжния административен съд в Ловеч и е образувано дело (дело №8/2018 г. на ЛАС); и още – че прокуратурата се е самосезирала по казуса и е разпоредила проверка. А всичко това, нелигитимното сваляне на председателя и подготвяният нов и също нелигитимен избор на нов председател, крият един огромен риск – всички гласувания оттук нататък, включително предстоящото приемане на общинския бюджет, да бъдат нередовни и последиците да са твърде тежки. Затова преди гласуването на дневния ред г-н Тодоров предложи точката за избор на нов председател (т. 1) да отпадне; и докато върви административното дело за всяка сесия да се избира председателстващ, което би спасило положението.

Минко Акимов: Административното право ми бе любима дисциплина
НО ТУК СЕ СЛУЧИ нещо прелюбопитно – зам.-председателят Акимов, който бе председател в предишния мандат и също бе свален (от съпартийците си от ГЕРБ, които поискаха оставката му и го принудиха да си я подаде – бел. ред.), заяви, че предложението за отпадане на точка от дневния ред може да се направи единствено след като дневният ред с въпросната точка бъде приет?! Последва гласуване, дневният ред бе приет и дебатът по възловата т. 1 тръгна. А г-н Акимов изрично подчерта, че дори председателският избор да е нелигитимен, ако бъдещите решения на Общинския съвет се приемат от редовно избрани общински съветници, с нужното мнозинство и без нарушения на процедурата, те ще бъдат легитимни и не могат да се оспорят от никого. Зам.-председателят извади като аргумент и това, че като юрист ги разбира нещата, а административното право му била любимата дисциплина в университета и 25 години в работата си (на полицай) се е занимавал с административно право.

Адв. Захари Велев  – предлага и не се съгласява с предложението си
Инж. Владимир Хаджийски и хората му индиректно подкрепиха ГЕРБ
И ОЩЕ НЕЩО прелюбопитно – председателят на постоянната Комисия по законност и ред адв. Захари Велев прочете предложението на комисията т. 1 да отпадне и да не се избира председател, а само председателстващ, но обяви, че… не е съгласен с това предложение и няма да го подкрепи (т. е. публично обяви, че се солидаризира с „големия брат“ и ще гласува за новия председател).

НО ЛЮБОПИТНОСТИТЕ не свършиха дотук – от името на групата на БСП председателят й инж. Владимир Хаджийски реагира остро срещу контрапредложението за избор на председателстващ. А след това червената група, която при свалянето на Тодоров през м. декември се разграничи от случващото се и не участва в гласуването, сега помогна (с гласуване „въздържал се“) предложението на Комисията по законност и ред да бъде отхвърлено. И насочи нещата в посоката на нов избор на председател (в кулоарите се шушукаше, че социалистите са клекнали на ГЕРБ под угрозата на следващата сесия да бъде блокиран новият общински бюджет – бел. ред.).

Изборът е направен, комисията прилежно брои бюлетините
Инж. Емилиян Евтимов: Новият председател е точен и коректен човек
И ТЪЙ, да ни е честит новият председател на Общинския съвет. Инж. Петко Пенков е общински съветник трети мандат, член на партията и смятан за особено приближен до силния човек в ГЕРБ - Троян и председател на съветническата група инж. Марин Радевски. Известен бизнесмен – има верига хранителни магазини в Троян и участие в още две фирми. „Изключително точен и коректен човек, на когото може да се разчита“, каза за него съветникът от ГЕРБ инж. Емилиян Евтимов, който внесе кандидатурата.

***

СЕСИЯТА, чийто „гвоздей“ бе изборът на нов председател, започна с много остра и пределно откровена политическа декларация от името на групата на „Избор за Троян“, прочетена от инж. Ангел Балев (публикуваме я отделно). Важен нюанс бе и присъствието в залата на зам.-областния управител Бойко Пъдарски, в чийто ресор е да наблюдава дейността на Общинските съвети и да следи за законосъобразността на решенията им; а оценката на Областната администрация по спора за легитимността на новия председателски избор в Троян би била не само навременна, но и задължителна.

Т21    

Още по темата:

26 коментара:

Анонимен каза...

Баси, има ли някой, който да не кляка на Радевски?

Анонимен каза...

Хах, тези, които не му клякат са извън най-якото мнозинство в момента. Което включва и Герб и БСП.

Анонимен каза...

Ама верно ли е че Герб и БСП са си стиснали ръцете?

Анонимен каза...

Стига сте писали глупости. Не е възможно Герб да се съюзи с БСП. Генади, не пиши неверни работи!

Анонимен каза...

Да се смееш ли, да плачеш ли?
Преди това искам да поздравя Г.Маринов за добре написаната статия за това /да го наречем условно/ събитие. Би могло още да се желае като няколко блиц-интервюта, за да не остане никакво съмнение, че си имаме работа с доказани политически кретени.
На преден план в хроничните беззакония на ОбС Троян отново изпъква „юриста“ М.Акимов. Ако сте забравили кой е той – ами това е същия „юрист“, заради чиито „юридически способнсти“ до 2020 г ще продължавате да изплащате онези над 5 000 000 лева глоби и санкции. Отделно загубата на общински имоти за милиони лева. Та, какво е казал „юриста“ Акимов, че даже е подчертал – „тази януарска сесия е била свикана по искане на една трета от съветниците“. Дали ще е удобно да видим това „искане“ черно на бяло? Не за друго, а за да видим до кого е адресирано, защото съобразно ЗМСМА такова искане на една трета от общинските съветници за свикване на сесия се адресира до Председателя на ОбС за да я свика. Да, ама ОбС Троян НЯМА действащ председател!!!??? И след като няма, което е безспорен факт – до кого е било адресирано това искане и кой е свикал тази сесия и по кой закон? Ами няма такъв Закон и НИКОЙ не е в състояние по законен път да свика една сесия на ОбС, а ко не е действащ Председател на ОбС. Отново сме свидетели на потресаващо беззаконие, което е по-малката беда. Голямата беда е, че такива като „юриста“ Акимов по най-брутален начин ЛЪЖАТ и МАМЯТ от трибуната на ОбС Троян, а горките несретници и потресаващо неграмотни общински съветници се съгласяват с един измамник, който не за първи път си позволява подобни своеволия. Да, тук отново ще припомня как преди години „юриста“ Акимов като кмет размаха един фалшив нотариален акт, след което политическите кретени гласуваха и жителите на Община Троян се разделиха със собствеността на Националния панаир на худ.занаяти в Орешак.
Но идиотщините не спират до тук. Следващия бисер на „юриста“ Акимов буквално „кърти миФките“, цитирам – „предложението за отпадане на точка от дневния ред може да се направи единствено след като дневният ред с въпросната точка бъде приет“. Тук дори медицината е безсилна!
И ако си мислите, че това е всичко – не сте познали. „Юриста“ Акимов буквално се развихря и следва поредната порция юридически дивотии – „.. дори председателският избор да е нелигитимен, ако бъдещите решения на Общинския съвет се приемат от редовно избрани общински съветници, с нужното мнозинство и без нарушения на процедурата, те ще бъде легитимни и не могат да се оспорят от никого“. Рабрахте ли го това? Дори да има незаконен председател и незаконно свикана сесия, участниците в това беззаконие могат да си приемат законни решения????
„Юриста“ Акимов, сър!
Няма да коментирам колко години е учил г-н Акимов за юрист и колко пъти се е явявал на „последния“ изпит преди да се дипломира. Няма да ви занимавам и с „логистичната“ подкрепа на кадри от ГК на БКП по дипломирането му за юрист. И то не какъв да е юрист, а „юрист“! Знаел бил Административното право и му било любимо. Няма лошо, ама от неговите „знания“ общината ни загуби много милиони лева, а аз твърдя, че г-н Акимов хабер си няма от ЗМСМА, който закон гази с калните си милиционерски ботуши при всеки повод.
/Следва/

Анонимен каза...

Юриста Велев няма да коментирам. Той все повече заприличва на един другар от ГК на БКП Троян, който имал мнение, ама не бил съгласен с него. Иначе винаги е съгласен със силните на деня и „споделя“ мнението им.
БСП и уж странното им поведение. Изобщо не е странно. Ще ви върна години назад, когато ОбС Троян си избираше председател на ОбС и една от кандидатурите беше на комуниста-милиционер М.Акимов. Припомням ви, че след като съветниците от листите на ГЕРБ и „Избор за Троян“ /каква пароодия/ и закупените М.Станчев и Тр.Трифонов отказаха да гласуват на първия тур – гласувалите бяха само 14 души, което означаваше, че в ОбС НЯМА КВОРУМ и сесията трябваше да бъде веднага прекратена. Да, ама не. Веднага изскочи др.Енкин и с подобни йезуитски номера в „стил Акимов“ залъга неграмотниците и при последвалото поредно беззаконие сесията продължи и милиционерът-комунист бе избран за председател на ОбС Троян. Няма как да е друго – все пак Акимов и Енкин бяха приятелчета още от ГК на БКП. Да не говорим, че др.Акимов здраво се канеше на изборите да изправи др.Енкин пред съда, ама нещо се разбраха – ти на мен, аз на теб. Е, и сега е така. А вие, жителите на Троян нали си знаете – може и да гледате безплатно циркаджилъците на избраните от вас политически кретени, но, „духането на супата“ ви е неотменимо задължение!
Малко лирично отклонение – вие до кога ще си въобразявате, че БСП и ГЕРБ са нещо различно? Кога ще проумеете, че тез две котила и клонинги на БКП Троян са двете страни на една и съща монета.
Напълно излишно е да се пита г-н Пъдарски къде спа областната управа, докато ОбС Троян вършеше и върши беззаконие след беззаконие.

Анонимен каза...

Обсъждате процедурата, а защо не оцените новоизбрания председател Петко. Дали не кацна Об съвет от трън та на глог?!

Анонимен каза...

Хеле ако ни го натресат и за кмет троян ще цъфне и върже. Това човече освен личен друг интерес няма. Няма-а-а-а!

Анонимен каза...

Идат избори, не забравяй че си дебил-ГЛАСУВАЙ!

Анонимен каза...

Задължително трябва да се припомни още нещо. Припомням ви предишната сесия, когато по незаконен път бе свален действащия председател – спомнете си, че предложението да не се избира председател на ОбС Троян, а да се отложи за следващата сесия бе не на кой да е, а на Юриста“ Акимов. Ако този „юрист“ поне малко познаваше ЗМСМА, щеше да е наясно с това си предложение на какви „пачи яйца“ насажда ОбС Троян. Да, ама от къде да знае Закона, той е „юрист“.
С две думи – след първото беззаконие с „вота на недоверие“, Акимов инициира предпоставка за извършване на следващото беззаконие със свикване на сесията за м.Януари.
В крайна сметка тази януарска сесия със сигурност е свикана от М.Акимов, който като зам.председател ИЗОБЩО НЯМА ПОДОБНИ ПРАВОМОЩИЯ, съобразно ЗМСМА, превишил си е правата и е извършил абсолютно беззаконие. Дали има някой общински съветник, който да е наясно с това? Едва ли!!!
Предложението да бъде избран временно „председателстващ“, а не „временен“ председател, докато тече съдебната процедура по жалбата на г-н Н.Тодоров е едно много разумно решение. Да, ама не! ОбС Троян и разум??? Това е нонсенс от където да го погледнеш. Тук властва беззаконието, простотията и невежеството. И далаверите между БСП, ГЕРБ и останалите обслужващи ги слугинчета.
С две думи – след първото беззаконие по свикването на тази сесия, БСП и ГЕРБ инициират следващото беззаконие, дори беззакония, които ще последват от „избора“ на „новия“ председател.
Много е трудно и се изискват сериозни усилия да си постоянно тъп и прост. Обитателите на ОбС Троян обаче винаги успяват!

Анонимен каза...

Илияне има още един въпрос който трябва да се обсъди по този казус.Да кажем,че съдебната процедура се проточи примерно една година и да разгледаме следната хипотеза:ЛАС излезе с решение,че отстраняването на Тодоров е незаконно и го възстанови на поста председател.Възстановяването ще е от датата на неговото отстраняване.Това означава,че ще трябва да му се изплатят всички заплати,осигуровки и отпуски за това време.В същото време има нов председател който ще получава трудово възнаграждение.С една дума през периода в който тече делото троянския данъкоплатец ще плаща на двама председатели.Ако това стане кой ще поеме отговорност за тъпите решения които се вземат от общинските съветници и кой ще плати тези разходи.

Анонимен каза...

11-ти, напълно сте прав! За съжаление, от няколко десетилетия насам жителите на Троян са принудени да плащат за простотията и невежеството на своите избраници.
Всичко идва от това, че преди 30-на години на практика заменихме еднопартийния тоталитаризъм с многопартийния такъв като и в двата случая населението е лишено от т.нар. "обратна връзка" и няма никаква реална възможност да изхвърли тези нещастни, тъпи, нагли и арогантни овластени кретени от постовете им и да ги лиши от правото да вземат повече решения за собствения на населението живот. На практика Демокрация няма, а има някакъв допотопен посткомунистически-демократизъм /нещо като дървено желязо/, в който овластени кретени, крадат, дерибействат, унищожават обществения ресурс за лично облагодетелстване и поголовно съсипват живота на съвременния българин. Като изключим годините след падането ни под турско робство - такъв геноцид и такова безпардонно унищожение на Българската държава и българския народ Историята не помни.
Питате кой ще поеме отговорност? Ами никой няма да поеме отговорност. Троянските общински съветници вкл. божествено-успешната ни кметица никога не са изпитвали чувство на вина пред никого и за нищо. Те са вечните невинни... по "дефолт". Винаги са правите и успешните, за което не престават да ни уведомяват ПиАр-ката на общината и това, което се нарича троянски медии. Не забравяйте, че и за тези оди на възхвала също си плаща населението.
До кога ще е тази наглост и простотия и до кога ще бъде търпяна.... ? Страхувам се, че нещата май вече са необратими, а това е краят!

Анонимен каза...

Дали Николай Тодоров ще си подаде оставка, като общински съветник и ще напусне общински съвет, ако съда реши, че той е законно изритан от председателският стол?

Анонимен каза...

Много ми е смешно като почнат да се "инженерчат", инж. тоя инж. оня. България е в ЕС от бая време и е приела нормите на ЕС. В Закона за висшето образование има 2 степени - бакалавър и магистър. Как ви звучи бакалавър Акимов, магистър Петков, друго си е.
Деда ви Спас (магистър)

Анонимен каза...

Илиане, защо за съжаление? Та тия всичките негодници троянските тъпоъгълници са ги избирали! Всичките до един !
Никакво съжаление нямам към този овчи народ, ама никакво!
Предлагам ти да организираме гражданска квота и със собствени средства да организираме участието ти в следващите местни избори, най-малкото защото си доайен в троянската политика.Дали ще влезеш отново в троянските лайна е Божа работа ,и разбира се дали самия ти искаш да се занимаваш.Ако ли не, предлагам да визуализираме (освен в този форум) дейността ти, макар и извън местния парламент, в блог и профил във фейсбук.Разбира се, пак ако ти самия искаш!

Анонимен каза...

Чакаме блога на Пеевски да видим до къде ще я докара.Михайлова вече си направи своя трибуна във фейсбук и има стотици подръжници.

Анонимен каза...

Поддръжници, които в по-голямата си част НЕ ЖИВЕЯТ в Троян или не са от Троян !

Анонимен каза...

Дали точно така?

Анонимен каза...

Ало 16-ти Пеевски предупреди още когато се чу че ще свалят Тодоров за закононарушения които ще извършат общинските неграмотници.И излезе прав.Има заведено дело в ЛАС за потъпкване на закона.И те продължават да го газят.Парите от нашите данъци не са им дадени да ги харчат безогледно.А те с тъпите си решения погазват закона и си харчат нашите пари както им падне.Не носят никаква отговорност.Ако собственик на фирма направи грешно решение то идват ЧСИ или банки и бизнеса му приключва.Тези вземат тъпи решения и не им пука кой ще плаща тяхната тъпотия.Ама иначе управляват мъдро Троян.Кой ще плаща разноски по делото,кой ще плаща заплати на Тодоров ако го възстановят на работа.На тези не им пука.Вземат си паричките като общински съветници и не им дреме.В общински съвет има трима юристи(Акимов,Веселинов и Велев)ако не бъркам бройката.То трима ама хвани единия удари другия и третия ще падне.Тримата взети заедно са толкова юристи колкото аз съм светите братя Кирил и Методий взети заедно.

Анонимен каза...

И като чета всички коментари до тук се чудя какво ми честити г-н Маринов - по-законният избор или по-добрият избор ?????

Анонимен каза...

Адмираций към Николай Тодоров,че заведе дело срещу тези самозабравили се некадърници в общински съвет.Срита ги по кокалчетата.

Анонимен каза...

Голям комплимент за общинските съветници.
Един път ги ръководи "ДЕБЕЛИЯ", друг път"ТЪПИЯ", после"ПРОСТИЯ", а следващия път сигурно оня с МАЛКАТА ГЛАВИЧКА

Анонимен каза...

Верно ли на тоА инж му викате „простото”?Ще умра от смях с тоя Троян!

Анонимен каза...

Ако пишете тук ще ви се прикачи магия.

Анонимен каза...

Няма такова понятие като "да ни го натресат за кмет".
Е, видяхме онази простотия на ГЕРБ с "Вашата мама", ама това претърпя пълен провал.
Те може и да го предложат за кмет, ама вие можете да не гласувате за него.

Анонимен каза...

Крайно време е да гласувате за личности, не за партии!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |