Какво ще реши Народното събрание?

* 55 хил. българи продължават да очакват компенсации за лихвоточките си по жилищно-спестовни влогове
 
Колонката на депутата

В новата ни рубрика „Колонката на депутата“ ще представяме гледната точка на депутатите от нашия 11-ти Ловешки избирателен район, сред които има двама троянци – д-р Валя Александрова и инж. Иван Миховски, по случващото се в НС, законодателната област, проблемите на Троян и района и изобщо. Рубриката се роди по идея на д-р Александрова и започва с неин материал за подготвяната законодателна промяна, целяща справедливост във връзка с т. нар. лихвоточки по многогодишните жилищно-спестовни влогове. Т21

д-р Валя Александрова
В НАРОДНОТО събрание е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове. За периода на действието на Закона (приет през 1991 г.) са компенсирани около 102 хиляди граждани. Срокът за компенсация е изтекъл през 2016 г., а към момента над 55 хиляди души продължават да очакват компенсации, като левовата компенсация за една лихвоточка е 0,08 лв. и от 2008 г. не е променена. И ако се поддържа сегашния размер на субсидията от държавния бюджет за удовлетворяване правата на гражданите, ще са необходими още 20 години, за да могат заявителите да получат компенсациите си.

В ЗАКОНОПРОЕКТА се предвижда: възможност жилищно-спестовните влогове да се наследяват по закон и чрез завещание; годишната бюджетната субсидия да бъде не по-малко от 30 млн. лв.; лицата, придобили или започнали изграждане на жилище в срок от влизане в сила на закона до 31 декември 2019 г. включително и включени в окончателните списъци, да имат право на левова индексация; отпадане на крайния срок (2019 г.), в който държавата да разплаща задължения към правоимащите до окончателно разплащане с всички. Някои от народните представители предлагат лихвоточките да се използват като платежен инструмент при плащане на местните данъци и такси. Какво ще реши Народното събрание? Предстои да видим.

Д-р Валентина Александрова,
народен представител от ПГ „БСП за България“

2 коментара:

Анонимен каза...

Как разбрахте,че е внесен такъв законопроект?Може би сте чули някои да си говорят на лафката на Народното събрание?

Анонимен каза...

По странното е как тихомълком са раздадени парите преди няколко месеца. Без много да се шуми и за нула бройки , край.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |