„Троянските светини“ – колекция икони

• Изложбата се открива на Петковден, 14 октомври и ще може да се види до 10 декември
Предстоящо
КОЛЕКЦИЯТА от икони на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) - Троян се състои от творби на големите и известни тревненски родове Захариевци, Витановци, Венковци. Иконите представят делото на зографските ателиета от Трявна от края на 18. и началото на 19. век, както и няколко домашни икони от втората половина на 19. век. Сред другите образци са икони на братята Наум и Ненчо Илиеви от Дебърско. Място е отделено и на батошевския зограф Атанас Минчов.

СПЕЦИАЛНО място в колекцията на Музея на занаятите е отделено на Йоаникий папа Витанов с изображение на св. Йоан Рилски от 1825 г. В иконите на св. Стилян, пресв. Богородица и Рождество Христово личи четката на зографите от ателието на Захарий Стари. Иконата „Възкресение Христово” е  дело на Венковската фамилия.

Процесът на създаване на иконата има две основни разлики от всичко останали занаятчии. Първата е строго фамилният характер, при който е най-удобно да се работи вкъщи. Втората разлика е, че често се налага поръчките да се работят на място в самите църкви и манастири. За това зографите нямат дюкян на чаршията, какъвто е задължителен за останалите занаятчии. В многолюдните зографски семейства цари строг ред и организация на труда. Всеки според своите умения и квалификация извършва определена дейност, възложена му от майстора зограф. 

Изкуството на тревненските майстори зографи и резбари е една от скъпоценностите на българското художествено наследство и отдавна е оценено по достойнство. Тревненската художествена школа е феномен, чието значение има балкански измерения. Живописта и зографите пътуват по цялото балканско пространство, като оформят една обща художествена среда. В тази среда се открояват и местни зографи. Такъв е Атанас Минчов от с. Батошево. Негови икони намираме в църквата „Св. Николай Летни” в с. Гумощник, работени през 1842 г. – „Св. великомъченик Георги”, „Св. ап. Петър и Павел”, „Св. пр. Илия” и др. Колекцията икони на Музея на занаятите представя две изображения, дело на този местен зограф – „Св. Параскева” от 1839 г. и „Успение Богородично”.

ИЗЛОЖБАТА разказва как изглежда ателието на зографа, с характерните инструменти и отделя внимание на термините и фразеологията, свързани с този занаят.

МНХЗПИ - Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |