Троянски възпитаник впечатли Доналд Тръмп

* Евгени Воденичаров завършва СХУПИ през 1985 г., през 94-та заминава със зелена карта за САЩ * Днес е един от 55-мата скулптури, имащи право да работят в Холивуд
Отличници
Доналд Тръм и Евгени Воденичаров след арт сделката
ЕДИН българин, нещо повече – земляк (от Плевен) и възпитаник на троянското Художествено училище (преди СХУПИ, сега НУПИ „Проф. Венко Колев“), се „забърка“ в любопитна арт история в САЩ. Името му е Евгени Воденичаров, завършва СХУПИ през 1985 г., след това скулптура във Великотърновския университет, а през 1994 г., когато футболистите ни станаха четвърти в света, заминава със зелена карта за Страната на неограничените възможности. Оттогава – вече почти четвърт век, гради успешна кариера и трупа слава на американския континент.

ЕВГЕНИ ВОДЕНИЧАРОВ днес е един от 55-мата скулптори, имащи право да работят за филмови продукции в Холивуд – само по себе си голямо признание. Негово дело са скулптурите за редица блокбъстъри на компанията „Дисни“ и други холивудски продукции. Автор е на най-голямата статуя (висока 9 метра) на холивудската звезда Марлене Дитрих в САЩ. Няколко казина в Лас Вегас са украсени с негови творби, също и къщата за партита на боксовата легенда Майк Тайсън. В един период е университетски преподавател по скулптура.

Презентация на пластики на Евгени Воденичаров
И СЕГА за любопитната случка (преди дни я чухме за пръв път от директора на НУПИ Илиян Илиев – бел. ред.). Евгени участва в благотворителна изложба в престижна галерия в Ню Йорк. Негова пластика впечатлява мастит щатски бизнесмен, милиардер, който обаче иска сериозна отстъпка от цената – 50%. Художникът се съгласява, като условието му е да се снима с купувача. Сделката е сключена, а пинтилъкът на бизнесмена богаташ всъщност носи полза – след като на следващия ден медиите публикуват снимката, благотворителната разпродажба тръгва със страшно темпо, за часове всичко е разпродадено и сумата за благотворителната кауза набъбва сериозно. Обяснението не е трудно. Пазарящият се бизнесмен, взел на половин цена скулптурата на българина, е настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп, а случката в галерията е непосредствено преди кандидатирането му за държавен глава.

„ЕВГЕНИ е много земен човек. Преди две седмици бе в Троян и дойде в училището, често си идва в България и редовно се отбива при нас“, сподели за Т21 известният преподавател по рисуване в НУПИ „Проф. Венко Колев“ Владо Киров, който е бил учител и на художника, впечатлил Доналд Тръмп.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

Трябва да се гордеем с училището за художници,защото от него излизат уникални хора!

Анонимен каза...

Пък аз си мислех, че е ГРЪНЧАРСКОТО училище на Троян, ама нейсе. Името все пак е без значение...

Анонимен каза...

Добре се е уредило мунчето..уникален скулптор..иди му отръки ама дал шъ съ върни..? нещо много взехме да захваляме на изучилите се ТУК..работещи НАВЪН..ама и дума няма за връщане и реализация в БГ...останалите грънчари и гайдари....от празник на празник!

Анонимен каза...

Евала на човека за успехите.
Ами, 3-ти - такава е политиката на ГЕРБ. Малка част от хората бягат към София, а голямата част бяга по чужбина - Германия,Англия, Испания или Лондон (последното е за калинелките) :)
А за тези, които имат неблагоразумието да останат ги убиват с некадърно или по-точно съсипано "здравеопазване".

Jacky Benadov каза...

Браво на момчето!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |