Беломъжев донесе световна титла за България

* Летящият троянец спечели средната дистанция, оставяйки зад себе си скандинавците Ерик Рост и Ларс Мохолд; това е третата му световна титла – след златния дубъл при младежите от 2008 г. * Тачо: „Сънувах тази победа“ * Световната титла е и за Беломъжев старши!
Ски ориентиране, СП 2017 Актуализиран
Станимир Беломъжев - шампионски вик след финала, СП 2017, Красноярск, 10 март 2017 г.
ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН! №1 в ски ориентирането у нас за всички времена и един от най-успешните български спортисти в зимните спортове – съгражданинът ни Станимир Беломъжев, прибави и световна титла към изключителната си колекция от отличия от големи първенства (виж по-долу).  В днешния старт (10 март) в средната дистанция на Световното първенство в Красноярск (Русия) Тачо тръгна с последен стартов номер, но това не му попречи да триумфира на финала. Летящият троянец измина трасето от 8.2 км с 25 контролни точки за 33:48 мин., оставяйки след себе двама именити скандинавци, попълнили призовата тройка – шведа Ерик Рост (изостанал на 15 сек.) и норвежеца Ларс Мохолд (на 1:06 мин.). В предишните два старта в Красноярск Беломъжев записа две 5-ти места – в смесената щафета с Антония Григорова (7 март) и в спринта при мъжете (8 март), а утре (11 март) ще бяга в дългата дистанция, където амбициите му са за второ злато*.

Медалистите в средната дистанция: Рост (сребро), Беломъжев (злато), Мохолд (бронз)
СЛЕД ПОБЕДНИЯ си и твърде емоционален финал Станимир споделя за сайта на състезанието (www.wsoc2017.ru) следното: „Аз просто се надявах и вярвах, че мога да стана световен шампион. Сънувах тази победа, този момент. Имаше умора от предишните дни, но тя не ми попречи да се концентрирам и да удържа победата. Емоциите бяха толкова силни, че след финала си счупих щеките!“. А малко по-късно в страницата си във фейсбук световният шампион написа: „Направих го. Постигнах своята мечта. С толкова страст и емоция, колкото има в едно българско сърце, наследник на хан Кубрат. Благодаря на всички за подкрепата!“.

ТОВА Е трета световна титла за Станимир Беломъжев - след златния дубъл, в спринта и дългата дистанция, при младежите до 20 години от СП 2008 в Доспат (България). Тачо има и две световни вицешампионски титли – в спринта и средната дистанция, от СП 2015 в Норвегия и бронзов медал в смесената щафета (пак с Антония Григорова) от СП 2013 в Казахстан. Отделно – направи уникален златен требъл на първото Световно студентско първенство 2016 в Тула (Русия), печелейки и трите индивидуални дисциплини. Беломъжев има и 10 медала от Европейски първенства (3 златни, 3 сребърни и 4 бронзови). Десетки са подиумите му в стартове за Световната купа, а два последователни сезона (2014/15, 2015/16) завършва като водач в световната ранглиста.

Шампионът по трасето в Красноярск
Протоколът с резултатите, средна дистанция мъже, СП 2017
ТРЯБВА да споменем, че за участието си на Световното първенство в Красноярск Тачо е получил щедра спонсорска подкрепа от „Елпром Троян“, собственост на братята Момчил и Младен Мондешки. При подготовката за състезанието сериозно помога друг троянски бизнесмен – собственикът на комплекс „Сима“ на Беклемето инж. Светослав Дочков. В годините досега, неизменно, на шампиона са помагали и много други родолюбиви троянски бизнесмени, ще откроим инж. Марин Радевски („Калинел“) и инж. Минко Топалски („Вектор“), има и други, помагала е и помага и Община Троян. Защото, знае се, големият спорт днес не става без пари, а държавната субсидия дори за победители от ранга на Тачо е обидно недостатъчна.

Баща и син Беломъжеви, мъжка прегръдка и сълзи след световните титли - 2008 г. и 2017 г.
И НАКРАЯ, но не по важност, да кажем няколко думи за един човек, без когото великолепната спортна кариера на Станимир Беломъжев трудно би могла да се реализира - баща му и негов личен треньор, мениджър, техническо лице, ваксмайстор, шофьор, приятел, съветник, опора в най-широкия смисъл на тази дума Иван Беломъжев старши. Човекът, който с желязна воля, целенасоченост и неистов беломъжевски инат и работоспособност никога не даде заден ход. Няма да е пресилено да кажем, че той е вградил сянката си и в сегашната световна титла, и в десетките други световни успехи на Тачо. И че това е и негова световна титла!   

Т21
Снимки: www.wsoc2017.ru

Победният финал на Беломъжев:


* Бел. ред. В днешния (11 март) последен старт при мъжете на СП 2017 в Красноярск - дългата дистанция, световният шампион Беломъжев не избра оптималния маршрут и остана извън челната десетка. Победител е Ерик Рост (Швеция), спечелил и спринта преди три дни, втори и трети са съответно Кирил Веселов (Русия) и Ларс Мохолд (Норвегия).

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Ами каквото и да кажем ще е малко!
Тачо постигна това, за което мечтал винаги. Въпреки огромните трудности с финансирането на подготовката си.
Ся...нека от Общината ПАК да изсипват купчини пари на безличните и крайно неуспешни футбол и баскетбол в Троян. Футболът щото тей - трябвало да има футбол в Троян. А иначе футболистчетата не можеш те изкара от дискотеката в събота вечер. Баскетболът пък заради лобито на някои общински съветници като Пиронков, които са в Управителния съвет на клуба. Та така - давайте пари на тез' некадърници, а за хората, които представят и прославят Троян и България по света, като Тачо, Самбото на Матев, биатлона.., за тях оставете трофеите. Той бачо Иван Беломъжев ще напрай някой друг покрив по скандинавията и ще изкара пари на Тачката за следващия лагер. Срамна е некомпетентността на Община Троян относно вижданията им за спорта...Ако въобще има такива.
И ся, Донке, да не забравиш да напишеш някой друг хвалебствен пост във Фейсбук за Тачо. Колко се радваш и колко си горда. Че реноме требе да се вдига - избори идат.
И не, не съм Илиян Пеевски.

Анонимен каза...

ТРЯБВА да споменем, че за участието си на Световното първенство в Красноярск Тачо е получил щедра спонсорска подкрепа от „Елпром Троян“, собственост на братята Момчил и Младен Мондешки"

Генади, не мислех че можеш да паднеш толкова ниско, но уви...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |