Беломъжев спази традицията си – пореден европейски медал

* Троянецът с бронз в средната дистанция на Европейското първенство във Финландия * Равносметката дотук – десет медала (3 златни,
 3 сребърни, 4 брнзови) от последните шест първенства
 * ЧРД, Шампионе!
Ски ориентиране, ЕП 2017
Бронзовият медал на Тачо, който трябваше да е златен, ЕП 2017, Финландия
ГОЛЯМАТА звезда на българското ски ориентиране и наш съгражданин Станимир (Тачо) Беломъжев не изневери на традицията си от шампионатите на Стария континент и отново е европейски медалист. На приключилото днес Европейско първенство в зимния спортен център Иматра, Финландия (7-13 февруари 2017 г.) големият троянец финишира с най-добро време в средната дистанция; но заради преминаване по замръзнало езеро, обявено в картите като непроходимо и последвалите серия протести журито коригира времето на шампиона и на няколко други от елитните бегачи. В крайна сметка Тачо е трети, шампион в дисциплината е Ларс Мохолд (Норвегия), а сребърен – руснакът Кирил Веселов.

„ПРИКЛЮЧИ Европейското първенство във Финландия. Първенство, изпълнено с много различни емоции и трудни моменти както за организаторите, така и за нас състезателите. Горд съм, че успях да се преборя за бронзовия медал на средната дистанция, който за жалост трябваше да бъде златен“, написа в страницата си във фейсбук бронзовият ни медалист.

Станимир Беломъжев
С ТОВА бронзово отличие колекцията на Беломъжев от Европейски първенства набъбна на общо 10 медала – 3 златни, 3 сребърни и 4 бронзови (от 2012 г. насам). Тачо спази още една хубава традиция – да си подарява медал от голямо състезание за рождения си ден. Шампионът е роден на 16 февруари и след броени дни става на 29. Да припомним – Станимир спечели първата си европейска титла навръх рождения си ден, 16 февруари 2013 г., в спринта на Европейското първенство в Латвия; а пък миналата година в навечерието на празника си (11-15 февруари 2016 г.) направи исторически требъл, печелейки всичките три индивидуални дисциплини на първото в историята на ски ориентирането Световно студентско първенство, състояло се в Тула (Русия). И от нас – ЧРД, Шампионе!

ТАЧО бе на крачка от втори медал в Иматра – в смесената щафета с Антония Григорова завършиха 4-ти, отстъпвайки на щафетите на Русия, Швеция и домакините от Финландия. Тандемът Беломъжев и Григорова вече имат европейски подиум – сребро от Европейското първенство в Лензерхайде (Швейцария) през 2015 г.; двамата са медалисти в смесената щафета и от Световното първенство през 2013 г. в Казахстан – бронзово отличие. Следващите два големи старта за Беломъжев са в Русия. В края на месеца са Световните зимни военни игри в Сочи (22-28 февруари), а веднага след тях - Световното първенство, домакин на което е Красноярск (7-12 март).

Т21

 Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Браво, да е жив и здрав и да успява в спорта и живота!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |