Революцията във Врабево победи

* Обединиха училищата в Дебнево и Врабево, новото обединено школо ще носи името на Иван Вазов * Съветниците от БСП и ГЕРБ гласуваха дружно училищното седалище да е във Врабево
В Общинския съвет
СЛЕД КАТО – след скорошните промени в Закона за образованието и отнемане на 8. клас от основната образователна степен – стана ясно, че двете основни училища в двете съседни села Дебнево (ОУ „Любен Каравелов“) и Врабево (ОУ „Христо Ботев“) няма как да продължат съществуването си и е необходима болезнена реформа, тя започна. Скоростно. Защото вариантите бяха два – сливане или закриване, а забавянето неизбежно водеше към второто.

СПЕШНОТО предложение на общинската администрация и кмета бе следното – двете училища се сливат в едно общо Обединено училище „Иван Вазов“ (законът е предвидил такова нещо като „обединено училище“, явно за да спаси, макар и временно подобни училища или казано по-директно – да отместят агонията още малко във времето; защото обективната логика сочи, че като няма деца, няма как да има и училища, другото са ирационални напъни и административни спекулации – бел. ред.). Като седалището на новообразуваното Обединено училище „Иван Вазов“ бъде в с. Дебнево (където базата е по-добра), а занятията да се разпределят в училищните сгради в двете села.

ДА ПРИПОМНИМ и данните до този момент. В училището в Дебнево учат 66 деца, като от тях само малко повече от половината са местни (36), другите се карат със специализиран транспорт от други селища в общината и от съседната община Севлиево. В училището в с. Врабево децата са 62, като едва малко повече от една трета са местни (24), останалите са от други селища в общината и най-вече ромски деца от закритото оздравително училище в с. Шипково. С отнемането на 8. клас, както повелява законът, и в двете училища бройката на учениците става критично малка, а издръжката на школата – невъзможна.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на общинската администрация и кмета бе внесено за гласуване на януарската сесия на Общинския съвет (26 януари). Преди това пък бяха проведени срещи в двете села – с кметските съвети и училищните общности. Резултатът – в Дебнево обстановката бе предреволюционна, укроти я фактът, че седалището на новото училище ще е при тях; а я подклаждаше нескритото искане на училищната директорка Анелия Подаяшка да запази поста си. Във Врабево – обстановката бе революционна, както се изрази кметът Михайлова от трибуната на местния парламент. Причината – искането на всяка цена седалището на новото Обединено училище „Иван Вазов“ да е във Врабево. Като най-лошото е, че и на двете места основно се говореше за седалища, директорски постове и запазване на учителските места; и почти никак за най-важното – качеството на учебния процес, който, това е видно и с невъоръжено око, върви все по-надолу и надолу.

Големият проблем е ясен - няма деца, няма и ученици
ПРЕДИ ГЛАСУВАНЕТО в Общинския съвет обаче бе направено контрапредложение от общинския съветник от БСП и бивш кандидат за врабевенски кмет Марин Петков – седалището на Обединеното училище да е във Врабево. Аргументацията бе с по-удачната материална база, но бе ясно, че се застава зад директорката на врабевенското училище Красимира Георгиева, бивш общински съветник от БСП. Сиреч, аргументите бяха не образователни, а партизански (партийни). При гласуването групата на политическия противник ГЕРБ подкрепи предложението на червения съветник; тук пък „невидимият“ мотив бе да се удари рамо на селото, което трети мандат се управлява от кмет на ГЕРБ. Сиреч, отново партизански  аргументи. Резултатът от гласуването бе 20 гласа „за“ и 5 „въздържал се“. И така във Врабево революцията победи.*

Генадий Маринов    

* Дано не съм лош пророк, но подозирам, че резултатите от тази победила революция ще са като от повечето победили революции – плачевни. А логичният финал ще е още по-мъчителен.

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Професор Делийски каза: И в двете селски училища на практика
нормален учебен процес не се осъществява.Учителите са ниско квалифицирани , пенсионери или без нужния образователен ценз.
Харчат се хиляди левове народна пара на вятъра ,пътуват училищни автобусчета по 200-300 км на ден с по две ромчета.Качете ги всички на един и - в Троян , което рано или късно ще стане.Не удължавайте агонията. Що се отнася до учителите , който си обича професията и е професионалист без работа няма да остане.

Анонимен каза...

Математиката е наука,която работи с цифри,които често говорят повече от думите.
Отдавна в България има села,в които освен децата изчезнаха и възрастните.
Като нямаме поглед в бъдещето - правим революции от типа ''буря в чаша вода''.
Или казано по друг начин.
Удължаване на агонията.
Банда хитреци ограбиха народа!
Какво друго , може да се каже?
Какво друго , може да се очаква?

Анонимен каза...

В заглавието пише, че седалището ще е във Врабево, а в статията, че ще в Дебнево!? Та последно къде ще е?

Анонимен каза...

Трети,трети,когато има като теб ,една статия до не могат да прочетат резултатите ще са плачевни.Сигурно си завършил едно от въпросните школа

Анонимен каза...

Моля администрацията да обяви колко ученици учеха съответно в Дебнево и Врабево през 1989г

Анонимен каза...

Жалка "победа"!

...агонията продължава...

Unknown каза...

Алоо, писателчето с партийни позииции и пристрастия, къде е по добра базата, ти ходил ли си изобщо в поне едното от селата. В Дебнево има 3 класни стаи които са в някакво състояние и нищо друго. Врабево има пансион, столова, фитнес зала, външна спортна площадка, спортен салон, новоремонтиран при това. и купчина класни стаи, които могат да поберат всички. За учителите и директорите не е проблем, повечето така или иначе пътуват и на двете места. Тези които си мислят, че нивото и ниско, също не са прави, след като децата които излизат ги приемат в елитни училища след 7-ми и 8-ми клас. Гледайте обективно и надпартийно, и ще се радвате на повече четене на публикациите си. Иначе си оставате един прост писач.

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Зъзаров,
Вие вероятно сте посещавали Дебнево през периода 1881 - 1885 г - след основаване на училището през 1881г. то е пребивавало в стая под наем, а през 1885 е построена първата училищна сграда с 5 стаи - две за църква, една за склад, една - за да живее учителят и една за училище. Така че, простете, но не сте преброили правилно - стаите не са били 3, а 1. В настоящия момент училищната сграда, обновена след пожара през 2009 г. разполага с 10 класни стаи, модерен физкултурен салон, столова, вътрешни тоалетни, компютърен кабинет, ресурсен кабинет, голям двор с игрище, кът за уроци на открито, опитно поле и т.н. и т.н. Но защо да Ви разказваме - заповядайте в съвременно Дебнево и ще Ви посрещнем в училището с удоволствие - училището се намира в подножието на хълма Калето, в близост до центъра, но на безопасно разстояние от републиканските пътища, минаващи през Дебнево, лесно ще го откриете!
Заповядайте, господин Зъзаров!
Заповядайте и вие, читатели!
Революциите претърпяват и обрати...

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Зъзров,
Моля да ме извините за неправилното изписване на името Ви, не е преднамерено!

Unknown каза...

Бих коментирал и спорил доста, но не и с анонимни ботове. Все пак родителите ни са се потрудили да ни дадат имена. Това че сме в интернет не променя факта.

Анонимен каза...

Пита се в картинката
ЗАЩО ИЗОБЩО СА ИЗХАРЧЕНИ ТОЛКОВА ПАРИ ЗА ДВЕТЕ СГРАДИ при положение, че е било ОЧЕВИДНО, че няма кой, а НЯМА И ДА ИМА кой, да учи в тях?! И пак се пита в картинката сега КОЙ ще ги напазарува (на минимални пари)?!?!
А вие си дрънкайте ченетата селяните от двете села. Моите уважения към местния ви патриотизъм, но е ГРОТЕСКА. И в Черни Осъм е СЪЩАТА ГРОТЕСКА!!!

Unknown каза...

11-ти, дай всичко живо да се изсели в голямото село - Троян, а?

Анонимен каза...

селска ви работа
и манталитета ви е селски
и тъпотията

серете на децата си от нея

приели са ги... щото секи приемат
магаре да вържеш - ш го целуват

Анонимен каза...

поради същата тъпотия орешачани и черноосъмци (и под давлението на местните даскалите) си записват децата директно в механото, а не в двете големи училища, та да не се види колко са научени на село и как не могат да преминат от клас в клас
ама в механото ги целуват... и със записването стават ВЕДНАГА инж.-ове за смях на ората...

Анонимен каза...

Прави са хората и в двете села да си искат запазване на училището. Осъзнато или неосъзнато - на тях им е ясно, че след като си замине училището си заминава и селото.
Но, дори и да си замине селото по-важното е, че ГЕРБ или БСП са победили и имат селски кмет. Мечтата на всеки идиот!
Между другото, кмета на Врабево, който сега е в ГЕРБ - знаете ли в коя партия НЕ Е бил?
*
Тук доста се говори за качеството на образованието и се неглижират учителите по селата. Ама извинявайте, Ангел Балев ли е образецът на качественото троянско образование? Да не давам още конкретни примери.
А да ви припомням ли, че няколко десетки троянски учители се подписаха под една скверна и милиционерска "учителска декларация" в която имаше 8 изречения и 12 правописни грешки? Та, вие ли сте с претенциите, че сте нещо повече от учителите по селата? А ако добавим и ВЪЗПИТАНИЕТО - да не се окаже, че учителите по селата са много по-качествени от градските учители на село Троян?
*
Г.Маринов се опитва да оригиналничи и да ни говори за революции и партизани - ама какво е това? Нали бутнахте паметника между музейните сгради заедно с БСП и ГЕРБ - какви партизани, какъв комунизъм, какви 5 лева. В Троян никога не е имало такова нещо. Тук сте демократ до демократа и умник до умника. А ОбС ВЕЧЕ е точно такъв, какъвто си и ти!!! И какъвто го искаше през периода 2007-2015, когато стигна до там, че да обвиняваш общински съветник, че..... работи!!! Да обвиняваш общински съветник не заради фактите и аргументите които изнасяше, а за това какъв бил тембъра на гласа му или как ръкомахал. Днес ревеш, че нямало аргументи в ОбС? Що за демагогия? Днес квалифицираш об.съветници, че били партизани. Ами ти какъв си? И не си ли един от тези, благодарение на които ОбС се напълни с всякакви партизани, безличия и буквално хора с видими умствени проблеми?
*
п,п, уважаемите читатели на този сайт биха ли си направили трудът да прочетат ПРЕДИЗБОРНИТЕ ПРОГРАМИ на БСП, ГЕРБ, Избор за Троян /каква гавра/ и останалите политически боклуци, които касаят образованието. Не че не знаете, но да си припомните с какви измамници си имате работа.

Анонимен каза...

Отвратително поведение на унищожителите на образованието в нашата община Поля Димова и Розалина Русеноеа.

Анонимен каза...

Така е Илиане. Прав си - след като си замине училището си заминава и селото. Но преди това, драги ни, трябва да припомним. След като си замина комунизмът / какъвто изобщо не е имало/ си заминаха заводите, загубихме работата си. Следа като си замина комунизмът /който, нали.../ си замина всякакво ново развитие и прогрес. След като си замина комунизмът /който изобщо, нали, не е идвал/ си заминаха над два милиона българи. Защо ли? Следа като си замина комунизмът избуя простотията , неуважението,духовната простотия, мизерията, грабежа. Остана ни сал ти, Илиане, да ни дрънкаш врели некипели и да ни ободряваш с едни и същи внушения.
А иначе сериозно - жалко за тези две някога чудесни троянски села Врабево и Дебнево. И за хората в тях. И за децата, колкото и малко да са останали.

Анонимен каза...

17-ти, много ми приличаш на един идеолог на БКП, който така и не ми научи името за толкова години и който от върл комуняга се представяше до неотдавна за ....репресиран от комънизма. Както и да е.
Та какво казваш? Комунизмът си бил отишъл? Ами Енкин Акимов, Михайлова и няколко дузини общински съветници все умници и кадри на комунизЪма защо не си отидоха с него? Кой попиля заводите и изхвърли стотици хиляди безработни? Кой вкара Плана "Ран и Ът" с което се стопира всякакво развитие и прогрес? Кой прогони тези над два милиона български граждани по света да си дирят щастието и да живеят нормално? Кой съсипа образованието, че днес да избуят простотията и простащината? Кой в крайна сметка ограби промишления и финансовия ресурс на България и го прехвърли по личните си сметки? Кой.... кой?
Е как кой - бившите номенклатури на БКП и на ДС бе, драги! Факти са това, недраги ми, нито са „внушения“, нито са още по-малко нещо като твоите тъпи и общи приказки. Пълни управленски нещастници сте и затова закопахте и дозакопавате и Троян и България.
И най-вече – кой през 1995-та година обърна посоката на развитие и стопира ВСИЧКИ ПЕРСПЕКТИВИ на демократичен Троян и върна отново тоталитаризма, заедно с разрухата и унищожаването на ресурсите на Троян. Ами това пак сте вие - тъпите, бездарни и крадливи троянски комуняги. Да ви изброявам ли поименно заедно с безобразията и престъпленията които извършихте срещу Троян и жителите му? Да изброявам ли поименно институциите в Троян, в които бившите /бивши ли/ кадри на БКП и ДС или техните дечица и внуци като един огромен черен октопод сте стиснали и „овладели“ както сами обичате да се хвалите?
Ама май нещо не ти отърва да си го признаеш. И точно по тази причина не аз, а ти, недраги ми специалисте по комунизЪма дрънкаш врели некипели и по стар комунистически обичай се опитваш да прехвърляш и да размиеш вината върху всички и конкретно в този сайт по моята сметка, защото от години не преставаш да ми се вреш в краката и да злословиш по мой адрес, анонимен страхливецо. Ама така сте си свикнали - винаги да нападате „в гръб“, скрити като мишки.
Надявам се да съм те „ободрил“! И не ми лей "крокодилски сълзи" за двете села и за децата. От десет години водя война с троянските комунистически малоумници, че губим и то безвъзвратно човешкия си ресурс и то най-вече младото и репродуктивно население. Не си мръднахте пръста нищо да направите по въпросът, а то и не можете и не знаете. Можете само да съскате като усойници и да сочите с пръст някой който да ви е виновен за отчайващата ви управленска и политическа немощ. Толкова сте тъпи, че още не ви е ясно, че предстои не след много години и затваряне на училища в Троян, за което отдавна съм ви предупредил и то не с общи приказки, а на база анализи за тенденциите от страшния демографски срив в Троян от последните 15-на години.

Анонимен каза...

До номер 18. Много сте зле с анализа. След като
според вас всичко се свежда до слагането на етикети,
бъдете последователен. До 1989 имаше комунизъм и отговорността е на комунистите. След това имаме демокрация и отговорността е на демократите. Стига с
това бълнуване посред бял ден, защото нещата са наистина сериозни и си струва да се позамислим по-внимателно накъде вървим и докъде ще стигнем.

Анонимен каза...

Илиане, не само не ти знам името, както казваш ами и не те познавам лично. Виждал съм те, срещал съм те ама здрасти не съм ти къзвъл. Не съм и комунист. Значи не съ и идеолог. Не съм и репресиран.Ама пък ме репресира любимото ти време след комунизма. Остави ме без работа, прати ме в трета глуха. Виждам и какво става около мене. Виждам хорските страдания. Знам как живееха същите тези хора, мои съграждани преди 1989г. Та затова пиша тези неща, които явно ти никак не харесваш.
И понеже признах, че не те познавам, поинтерисувах се за тебе това-онова. Оказа се, че и ти си от дечицата/както пишеш самият ти/ на комунисти. Разбрах също, че твой чичо ли вуйчо ли е бил шеф на Държавна сигурност в Ловеч. Така ми става ясно защо ти си с комунишстическа издънка, а така плюеш по комунизма. Ами и ти като хиляди други искаш да се скриеш, да скриеш истината. И така както се казва крадецът вика "Дръжте крадеца". Не дей така. Защитавай честа на родата си. По достойно е! Ха със здраве.

Анонимен каза...

19-ти, а имате ли обяснение как така комунистите преди 89-та и демократите след 89-та година се оказват едни и същи лица? Примерно комуниста Минко Акимов, който преди 89-та бе член на бюрото на ГК на БКП и Началник на народната милиция, а след 89-та бе началник на РПУ Троян, много голям демократ и дори си го избрахте за кемет на демократичен Троян. Или да вземем примерно др. Михайлова? Или др.Енкин? Или др. Мичо Генковски, идиолога на БКП в Троян, а след 89-та голям демократ в ГЕРБ, че даже се изкара и репресиран от комунизма? !9-ти, защо не потърсите специализирана лекарска помощ?
*
20-ти, написах, че ми ПРИЛИЧАШ на онзи идеолог на БКП, след което ти сам го потвърди с гадния си и йезуитски стил на лъжи и двуличие.
След като не ме "познаваш", как така разбра, че по-горния коментар е мой? След като не ме познаваш, кой си ти и от къде на къде ще ми фамилиарничиш, наричайки ме с малкото име /ЕДИНСТВЕНО ти го правиш в този сайт/ и то сгрешено, както го пишеш от години, измамно човече, което отново лъжеш най-вулгарно. Не, нищо не си "проверявал", комкунистическа отрепко. Всичко много добре знаеш какво е било, само дето го правиш избирателно. Дори окончателно се издаде и потвърди кой си. Два капана ти сложих и в двата се набута.
Не съм син на комунистИ, лъжецо! А по-важното е, че аз никога не не съм бил член на БКП и дори отказах предложения за членство, поради която причина /предполагам не единствената/ си платих цената - в Троян на инж.И.Пеевски бе разрешено от ГК на БКП да работи единствено като общ работник 3-ти разряд в Болшевик и каменоделец 4-ти разряд в Мрамор и гранит", когато се строеше площада на Троян и когато един милиционер ми опря пистолет в главата със закани да ме разстреля. Това защо не го провери бе, нещастен лъжецо? След това - безработен!!!Това пише и в трудовата ми книжка и е лесно да се провери и докаже.
Това защо не го проучи бе, другарю? Как така си "проверил" за онзи вуйчо, а не си проверил, че по същото време с племеника му се гаврят троянските комуняги и хич не им пука, че вуйчо му бил някакъв си.
А защо не провери и друго - как и защо бе изхвърлен вуйчото от системата на МВР. Дали не беше, че подгони ловешките комунистически величия за корупция и далавери с апартаменти? Защо не провери, че след като бе принудително пенсиониран, съпругата му и дъщеря му също бяха изхвърлени от работа и направени безработни? Така, че в този контекст - аз наистина защитавам честта на родата си като се боря срещу крадливите и корумпирани комунистически величия, които до ден днешен продължават да дерибействат.
Отрепко, нито се крия, нито крия истината. За разлика от теб, аз никога не съм имал и ползвал привилегии, а нали съм имал вуйчо от ДС родители комунистИ както пишеш? Как така? Как така ти по това време използваше местоработата си в ГК на БКП да чукаш учителките преди да ги назначиш на работа, а аз бях безработен. Как така ти беше главния цензор на Троянски глас, където с червения молив драскаше за да скриваш истината, а днес ми говориш за "Дръжте крадеца"? Как така ти работеше в ГК на БКП, а аз "комунистическата издънка" според извратения ти мозък, бях безработен?
Разбира се, всичко това ти много добре го знаеш, ама не ти отърва и някак не пасва на мерзките внушения които правиш.
А знаеш ли по какво си приличаме? Ще ти кажа – аз няма от какво да се срамувам, а ти не се срамуваш, защото всички комунистически отрепки сте оперирани от това чувство.

Анонимен каза...

На 1-ви февруари се почитат жертвите на комунизма.
В комунистически Троян - ни вопъл ни стон по въпроса. Преди години поне прочитах Декларация в ОбС по този повод - днес и това вече го няма.
*
Кратка справка:
Осъдените на смърт от т.нар. „Народен съд” са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители. Това става месеци преди Нюрнбергския процес, където са осъдени 12 души от които само трима на смърт.
В последствие колко са убитите в концлагерите Белене, Ловеч и Скравена - един Господ знае.
Е, тези кадри на БКП управляват Троян до ден днешен, без значение, че дори има Закон, в който комунизма е обявен за престъпен.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |