„Чавдар“ си върна на „Левски“

* В домакинския си мач срещу „сините“ надделяхме с минималното 85:81; голям мач за Дани Христов – троянския Денис Родман

Баскетбол, „А” РБГ, сезон 2016/17 г.

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

В ПЪРВИЯ мач от втория кръг на размененото гостуване в „А“ РБГ, Регион Запад,  „Чавдар“ (Троян) взе реванш от шампиона за миналата година „Левски 2“ (София), като го победи с резултат 85:81. Защо обаче след края на мача (27 ноември) победителите изглеждаха по-недоволни от победените? За неосведомените веднага пояснявам - защото в София „Чавдар“ загуби с 6 точки разлика, а в Троян спечели с 4 точки. Което със сигурност ще се отрази на крайното класиране в региона и е от много важно значение в борбата за призовите места. Това беше известно както на щабовете на отборите, така и на играчите и повлия до голяма степен за развитието на самия мач. Позволявам си да го охарактеризирам като изключително нервен, силов и изпълнен с много грешки както от страна на играчите, така и на треньорите и най-вече от страна на съдийската бригада. Все пак трябва да отдадем заслуженото на изпълнителите на терена, че сътвориха един вълнуващ спектакъл със запомнящи се изпълнения - зрелищни забивки, мълниеносни контри, ефектни пробиви и мъжка битка за топката по пода и във въздуха. Всичко това не остави нито за миг публиката да скучае.

Чавдарци преди началото на мача с "Левски 2", Троян, 27 ноември 2016 г.
МАЧЪТ започна изключително добре за „Чавдар“ и отчайващо зле за „Левски“ - до петата минута резултатът на таблото показваше 20:5 за домакините. Последва прекъсване, взето от треньора на гостите, подем в играта им и в края на частта - 27:19 за „Чавдар“. През втората четвъртина в резултат на ротации в нашия състав, някои бих си позволил да окачествя като неудачни решения на треньорското ни ръководство,  гостите осъществиха малък обрат и спечелиха частта с 22:19, като сведоха разликата до 5 точки. Така отборите се оттеглиха за почивка при резултат 46:41.

Вляво - звездата от близкото минало Радослав Младенов-Рашо
ОЩЕ ПРЕДИ мача съзрях един знаков играч на Троян от славните години в края на миналия век - Радослав Младенов-Рашо, и отидох при него за кратък коментар и прогноза за изхода на мача. Беше откровен да сподели, че играта му допада, залата е пълна, попита ме кои са местните играчи (той от дълги години живее и работи във Варна). Като дългогодишен играч на „Чавдар“ (Троян), „Етър“ (Велико Търново) и  „Академик“ (Варна) прогнозира много точно крайния изход, каза 4-5 точки преднина за „Чавдар“.

Треньорско ръкостискане
ПРЕЗ ТРЕТАТА четвърт мачът се завърза много яко, имаше борба за всяка топка, прехвърчаха искри между играчите, между треньора на гостите и съдиите, всеки на всеки се сърдеше и имам чувството, че капитаните на кораба първи изпуснаха кормилото, а след това и играчите и съдиите. През тази трета част „Чавдар“ добави още 2 точки към аванса си - 18:16. Заключителната последна четвърт започна със 7 точки преднина за троянци. За съжаление умората видимо се усещаше в основните ни играчи, за разлика от натренираните и пращящи от енергия левскарчета. А в средата на частта картинката на терена коренно се промени и след детински грешки на опитните ни бойци и светкавични контри на „Левски“ гостите поведоха с 3 точки. Своевременна намеса, прекъсване от троянския треньорски щаб и необяснимо държане на обикновено спокойния и интелигентен треньор на гостите, довело до техническо нарушение, изравни резултата. Последва последен и отчаян щурм на нашите, след който поведохме с 7 точки. „Чавдар“ спечели мача, но за съжаление, както вече обясних, с по-малка разлика, отколкото загуби в София. И пак ще направя сравнение с футболния „Лудогорец“ в Шампионската лига - ще се чакат резултатите от всички мачове до края, за да се види крайното подреждане.

КОЙ С КАКВО допринесе за победата на „Чавдар“? Подреждам по моя преценка: 1. Данаил Христов (18 точки и 18 овладени топки; позволявам си да направя едно отклонение и да го сравня с легендарния Денис Родман от „Чикаго Булс“, известен с прозвището Глиста - с тези невероятни 18 борби!); 2. Любомир Лилов (21 т., 7 б.); 3. Тодор Колев (15 т., 3 асистенции); 4. Ценко Наков (12 т. , 5 ас.); 5. Денис Петков (8 т., 4 ас.); 6. Филип Каменов (6 т ., 5 б.); 7. Ивайло Вучков (3 т ., 1 б.); 8. Здравко Христов (2 т.). За „Левски“ над всички бе Ангел Пейчинов с 24 т.

Героят на мача Дани Христов "Глиста"
СЛЕД ТАЗИ победа „Чавдар“ излезе на втора позиция във временното класиране с равен брой точки, но по-добра точкова разлика с „Левски 2“, след изненадващо заемащия първа позиция отбор на „Видабаскет“ (Видин). На четвърто място е „Академик“ (София), пети – „Рилски спортист 2“ (Самоков) и на последно шесто място – ЦСКА (София). В Регион Изток безапелационен фаворит и водач е ИУ (Варна), следват „Шумен“ (Шумен) ,“Черно море Тича 2“ (Варна) и т. н. За отбелязване е, че в Регион Изток с изключение на ИУ другите отбори са значително по-слаби от отборите в нашия Регион Запад.

КАКВО СЛЕДВА оттук насетне? Гостуване в Самоков - отбора на предпоследно място в във временното класиране. На пръв поглед лесен за преодоляване противник, но съм длъжен да предупредя, че ако отборът ни продължи да допуска толкова много грешки и с оглед попълненията, които правят домакините от „Рилски спортист 2“, животът на „Чавдар“ може да се вгорчи. Много, много сериозно и отговорно трябва да се подходи с оглед високите цели, които се преследват! Айде, наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

4 коментара:

wlado sofroniew каза...

Владо Софрониев каза: Софиянец съм и върл фен на баскетбола. Покрай добилите популярност коментари сред баскетболните среди на човека с капелата , не мога да остана равнодушен към поредната бляскава публикация . Удоволствие е да се чете и препрочита , освен това е изключително професионално представена на читателя . Браво!

анонимен каза...

Браво на момчетата скъсаха мрежичката на левскарчетата Бой до дупка по всички следващи.

Анонимен каза...

Гечо Порков от Мондешкото рече:
Господин Генков , преди две седмици похвали троянче,а от тогава в две срещи троянец не се е появявал на игрището Как ще стане тази работа Много ме е еня че някой си приличал на Денис Родман Преди години Пацо Лалев беше такъв , ама беше троянец Утре тия си отиват какво става тогава?

Анонимен каза...

Абе ние те знаем кой си щом си от Мондешкото недей плака за вашето момче Моновски той млад гей не става за баскетбол за конфераси е да криви крачетата

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |