За вестника и суджука

* Не слагам знак на равенство между „Седмица” и „ТроянЪТ”,
 в никакъв случай, въпреки някои видими формални сходства,
 и се надявам да нямат нищо общо
Предизвикано
Генадий Маринов
НОВ ВЕСТНИК в Троян, от тази седмица – „ТроянЪТ”. Издател е „Перлита МС” ЕООД, регистрирана в Ловеч с едноличен собственик и управител Мариета Славчева (това сочат данните от Търговския регистър), а главен редактор е Митко Динушев, който се занимава и със сайта troyanpress.com. Лаконичният ми коментар е – хубаво! Медийната среда и тук, и навсякъде се нуждае от освежаване, от различни гледни точки, от млади хора и креативен младежки подход към темите. Още повече че познавам Митко от доста време и ценя ентусиазма му (повече - виж тук).

НО ЕДНО-ДВЕ неща ме притесняват. Ще започна оттам, че изданието се разпространява безплатно?! Вестникът, по принцип, е нещо, което се прави, за да се продава, бизнес; като всеки друг бизнес - в него се влагат средства, умения, идеи, труд, поема се и определен риск, а готовият продукт се изкарва на пазара и там хората/купувачите решават имат ли нужда от него, т. е. гласуват/не гласуват за него с парите си. Разбира се, има специфика, вестникът и изобщо медийните продукти са по-особен вид стока, но принципът е същият. Затова цялата тази работа, да ме прощават г-н Динушев и издателката г-жа Славчева, но не ми изглежда особено порядъчна. Същото е, ако влезеш в някой колбасарски магазин и видиш на щанда безплатен суджук, до другите с цените?! Изводът е ясен, има нещо гнило в Дания, пардон, в суджука.

Митко Динушев представя първия брой на "ТроянЪТ", ресторант "България", 12 юли 2016 г.
СЕГА не по-малко важното. Говорих с г-н Динушев и той бе категоричен, че новият вестник не се прави с партийни пари, каквито слухове се носят из града. Ако е така – чудесно, дано е така. А сме недоверчиви, защото още не е изтлял споменът за онова злополучно троянско вестникарско нещо, кръстено „Седмица”; което се появи по време на кампанията за Местни избори 2015 и отказваше да си признае, че се прави с партийни цели и средства. В него бяха налети много пари, говори се за над 50 хил. лв., и излезе в „цели” 9 броя. То също се разпространяваше безплатно и мястото за разпространение бе същото – тукашната верига хранителни магазини „Слънце”*, собственост на троянския бизнесмен Вальо Бечев, приближен до едни партийни кръгове. „Седмица”-та бе образец на черен политически пиар, а резултатът от злополучното издание бе, че помогна на „очернения” противник да спечели още по-убедително кметските избори. Не слагам знак на равенство между „Седмица” и „ТроянЪТ”, в никакъв случай, въпреки някои видими формални сходства, и се надявам да нямат нищо общо.

ЗА КАЧЕСТВОТО на материалите в „ТроянЪТ” няма да кажа нищо, а и не би прозвучало особено ласкаво. Пък е и прекалено рано. Нека вестникът натрупа 15-20 броя, да се оформи физиономията му, да се види какво може – и тогава. Сега оставам с пожелания за успех и с адмирации за заявената в програмното интервю на Митко в бр. 1 на „ТроянЪТ” партийна необвързаност.

Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

* Заб. По телефона г-н Динушев направи уточнение, че "ТроянЪТ" не се разпространява единствено чрез магазини "Слънце", имало го и на други места.

Още по темата:

32 коментара:

Анонимен каза...

Най-накрая да излезе един хубав вестник за Троян. Какво лошо да има безплатен вестник за града. Аз го четох и много ми допадна. Браво на Митко!

Анонимен каза...

Подкрепям първи. Не виждам нищо лошо. Колкото повече, толкова повече. Дано успеят да се развиват и да може всички да се радваме на конкуренция, която ще предлага все по-добро качество.

Анонимен каза...

Най-накрая да се появи нещо по-интересно от Т21 и Троянски глас. Успех на новия вестник!

Анонимен каза...

Митко е достатъчно пробивен и можещ за да се справи сам без помощта на партии и партийни организации, а относно цената или по точно липсата на такава си мисля че има достатъчно рекламодатели във вестника (всички знаем че там се печелят пари). На мен лично първият брой ми хареса с различният и доста по младежки поглед над всичко. Успех МИТКО!!!

Анонимен каза...

Хубаво е да има конкуренция!

Анонимен каза...

Еха, и ТроянЪТ доживя да си има булевардни медии! Браво! Жалко, че няма метро в града, та хората да си взимат вестниче от станциите, напът за работа, заради судоку-то и кръстословицата.
Дано само Митето си намери грамотен редактор, че ако сам си списва и редактира вестничето, голям смях ще стане. Ако съдим по изстъпленията на т.нар. "сайт" troyanpress.com, българиците в града ще имат една единствена причина да купуват тоя парцал - да показват на учениците си как НЕ се прави. Нищо че и Митето е възпитаник на същите тия българици (поне на някои от тях)...

Анонимен каза...

И в магазини VIZIA се раздава безплатно!

Анонимен каза...

Не е лошо в Троян да има повече вестници. Лошото е обаче, че този младеж е изключително неграмотен. Вживява се за световен импресарио, организатор на комични конкурси. Всъщност си е изпечен тарифата, който като говори с теб не те гледа в очите. Може да го видиш на кафене с различни политици от града и услужливо лакейничи на всички. Сайтът му е пълна боза, а единствената информация, която можеш да извлечеш от него е обредното меню в механа Троян, което той постват ежедневно и като че ли това е най-важната новина за деня. Вероятно е в услуга на някой този вестник. Практиката показва, че такива медии на Троян не съществуват много дълго. Не, че и Гената не "подкрепя" някои троянски политици от време на време, но Пенев има качества на редактор и журналист.

Анонимен каза...

Мда,
Поредната реклама на Бечев и Радевски, а може би на ГЕРБ.
Само като видя къде е промотиран и ми ставя ясно що за боза ще е това, но нека се радват.
Поне се наредете и си вземете 3-4 пъти, че да трупате разпалки за печката през зимата.
Пък и няма по-сладко от муфтата :)
Дано поне е сполучлива хартия, която гори добре и само от клечка кибрит, че нафтата пак поскъпна.

Ангелина Иванова каза...

Разбира се, че Митьо няма пари за подобно нещо. Естествено е, че ги е получил отнякъде.
И също така е естествено, че не можеш да се индикираш като „независим“, след като някой ти плаща масрафа. От замандан време независимата журналистика е била на ръба.
Вероятно самият Митко си вярва и е съвсем сигурен, че е абсолютно свободен във волята и поведението си. Самохвалко е, но всичко това е нормално за едно съвсем малко момче, та той си е дете.

Анонимен каза...

А и самото заглавие "Троянът" е подигравка
с "тъпият Троян".

Анонимен каза...

Има ли някакви съмнения или колебания, откъде идват парите за това партийно вестниче на ГЕРБ.
Тука става дума за кукли, кукловоди и кукловоди на кукловодите.
Мръснишка ГЕРБ, провокацийка.
Ама то си е нормално за тях, като ги видиш кои са.....
Като им видиш малките главички..
Тука искам дълбоко да подчертая и декларирам, че на съм членувал в никоя партия преди 1990 г. и сега не членувам.

Анонимен каза...

Тоя не беше ли едно червено мекере дето се вреше насекаде? Или той беше червено мекере докато Роза му беше директор, като ученик, та да си уреди преписването на матурата?! И после беше нещо, като студент, ама парите дето му течаха свършиха и ся мина към азбуката ... Гербаджийте ги помнят тия курвински врътки!

Анонимен каза...

Типична черта на троянеца е да се съмнява във всяко нещо, да търси нещо нередно, да намира недостатъци.....Нищо лошо няма да има няколко вестника в града, всеки да си избира кой да чете.Идеята "ТроянЪТ" е чудесна, нека времето покаже колко и кои са читателите му. Бъдете по- отворени към различните и нови неща, троянци.....

Анонимен каза...

Платените вестничета, са курвен.ки вестничета.
НАЛИ!!!!!

Unknown каза...

Прочетох вестника и не виждам нищо партийно в него, няма нищо лошо да се разпространява безплатно, нека стигне до повече хора. Стига вече е тази злоба, бъдете по-позитивни.

Анонимен каза...

13, и на мен някакви такива спомени за партийна асоциация ми се въртят: http://i.imgur.com/P9ZNm2x.jpg

Анонимен каза...

17, това не беше ли един с колибка за 300000 в една нечленка на ЕС or so?! Sigurno ne e werno i az imam drisyk...

Анонимен каза...

13-ти и 17-ти, благодаря ви за постовете, защото и аз имах спомени за Митко Динушев, че е от БСП... явно се е пребоядисал.

Анонимен каза...

Одобрявам коментара на номер 8-ми и не го приемам като спам или хейтване, приемам го като истина, която е явна и който я премълчава е не по- малък двуличник.
Генади Маринов е прав да изразява известно възмущение и дори обида от факта, че някой имащ себе си за сериозна медия пуска подобен формат напълно безплатно. Ако аз произвеждам и продавам домат, а вие на съседната сергия подарявате домат ще си вземе ли някой от мен ? Ще се интересува ли колко труд съм вложил в него с години наред, с каква методика го отглеждам, поливам и колко старание и професионализъм съм вложил ? Най- вероятно няма да си купите от мен, а ще си вземете безплатното, не защото е по- добро, то най- вероятно само името ще му е домат, но понеже е безплатно ще го приемете за даденост. В търговията подобно поведение е неприемливо, нарича се дори нелоялна конкуренция. По този начин въпросния Митко троянския ,,Гюро Михайов- бледото копие разбира се/ да го наречем се присмива в очите на г-н Маринов като му заявява, че му е все тая за пазарната медийна ниша в гр. Троян.
И като за финал, никога не бих се подценил до такава степен, че да прочета неговия вестник. Опитвал съм да чета сайта му, не знаех, че е негов иначе нямаше да си направя труда, но нищо смислено не виждам в този сайт. По- скоро си мисля, че е като пуберски лексикон или както е по- модерно блог. Динушев съм го виждал на ,, светски " събирания в гр. Троян и не съм оставал с добро впечатление от него. Струва ми се , че е човек без особенни качества и заложби, нещо като набеден за това, което се опитва да прави. За съжаление тази сила му бе дадена мисля още като ученик в местното троянско училище Васил Левски. Още там той си повярва прекалено много, който е виновен сега да му мисли. Защо се е върнал от София мога само да гадая. Най- вероятно, защото в София изкуствения интелект не се приема от местното население. Звездичка на село, не означава крал в големия град. В София такива като него под път и над път, но малко успяват да устискат. Всъщност това е втори троянец, за който чувам, че в Троян се мисли за голямата работа, тръгва към София и се връща на секундата. Нека не влизам в детайли коя троянка направи подобно ,, издигане" у столицата тези месеци :)

Анонимен каза...

Коя ?

Анонимен каза...

И на мен ми е интересно коя се е издигнала в София и се е прибрала с Нешев на сутринта?
А иначе Митето си е известен кадър от години, от конкурсите за красота в Троян, през настаняването на гости и тежката задача да управлява и координира на резервации в Шоко, та до това измислено вестниче... Воденето на парада на БСП от центъра към Тифани с червена тениска, шапка и прашка на голо не са за подценяване също...таланта си е талант, без значение дали са ти обърнали хастара със сладки приказки или не.
Чела съм му сайта няколко пъти, интересно е обедното меню на Механата и онова недъгаво разказче за белото и свирката, което след първи прочит те кара да се замислиш дали не си си сипал развалено мляко в кафето сутринта, или автора е плод на дългогодишна традиция за бракове между братя и сестри.
Здраве да е, ще мине малко време, ще премине ентусиазма за копиране на статии, рекламодателите ще намалеят дотолкова, че наемът на домейна за дискотечни пари ще изглежда непосилен и Троян ще има нов конкурс за красота! Филма е гледам няколко пъти вече...

Анонимен каза...

Хубаво е, че се намират жени като теб.

Анонимен каза...

А аз си мислех, че си падаш по мъже....
мъка, и загуба!

Анонимен каза...

Генадко, усещаш ли дебелия? Демокрация е и всеки има право да решава сам кое как да направи. Разбирам те, виждаш началото на края, но ставаш смешен като пищиш като ощипана мома. Даже и половината коментари под статията са твой. Очевадно е.

Анонимен каза...

Какви новини само се случиха тази седмица:
- млад депутат се размина с дело,
- млад бизнесмен купи Елма,
- младеж издава безплатен вестник
- ремонт на пътя за Орешак,
не е скучно в този град. ТроянЪТ ще живне. Какво ли ни чака другата седмица?

Анонимен каза...

Младеж е бмв се опита да отсече дърво, но най-вече успя да смачка контейнер.

Анонимен каза...

Защо ми се струва, че повечето коментари не са на "Генадко" той се е доказал и не се бори за нещо, което има...Доброто възпитание не ми позволява да напиша останалото, но се надявам средно статистическият троянец да продължи мисълта ми
Специално за Митко...ти не принадлежиш към последната категория.

Анонимен каза...

САЛАМ

Умен ли съм, аз не знам,
но знам, че този шпек салам
е храна направена за псета,
за котки, плъхове – мезета.

А обикновения човек,
за да е духовно лек,
задачите, за да отмята -
пасе тревата по полята.

С.С.

Анонимен каза...

Много интересно, генади защо злобее, като знае колко пари смъкваше самият той от реклами? Медиите живеят от реклами, това е истината. Не от мизерен тираж по 40 стотинки. В момента троян 21 оцелява основно от парите, които кметицата му снася за да я хвали. Съвсем логично е да е недоволен, предишните му рекламодатели сега не искат при него, а при Динушев. Нормално е да пищи, защото Динушев ще иска и от кметицата пари, а това означава да намалят огризките на генади. Не плачи толкова много, продължавай да правиш ПР на дона, това можеш, не се гневи, че други успяват в твоята собствена игра значително повече от теб, пести, може и да оцелееш.

Анонимен каза...

Оставете го. Ще издаде 5-6 броя и ще залезе.
Нямат бъдеще такива селски бекове.
Въпреки че в Троян има примери за доста подобни на него, които оцеляват.
Тука има добра почва за простотия.

Анонимен каза...

до 26
Другата седмица новините ще са от сорта:

- продавам магаре
- купувам рогата коза
- правя преврати
- пазарувам с чужди пари
- ...

ДЖУМБИШ, както казваше един приятел!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |