Откриха воинския паметник в Попишка

* Мечтата на Георги Цонковски и кап. Дочо Николов стана реалност; монументът е в памет на 21 млади мъже, паднали за Майка България
 * Министър Ненчев: „Прекланям се пред техния героизъм, пред подвига им, всички вие сте горди наследници на тези хора”
Памет
Министър Ненчев и кметът Михайлова откриха монумента, 24 юни 2016 г., Троян, кв. "Попишка"
МЕЧТАТА – на нашия съгражданин Георги Цонковски, Бог да го прости, чиито корени са от кв. „Попишка” и на неговия съмишленик кап. Дочо Николов, офицер от Военно-географския център в Троян, понастоящем комендант на Ловешкия гарнизон и активен член на патриотичното дружество „Традиция” – се сбъдна. Навръх Еньовден, 24 юни 2016 г., петък, изключително тържествено и в присъствието на най-високи гости бе открит паметникът на попишчаните, паднали за Майка България във войните за национално обединение; „21 млади мъже”, както обяви водещата на церемонията Маргарита Генкова.

Георги Цонковски, 2011 г.
ДА ПРИПОМНИМ. Идеята е паметникът да е готов през 2012 г. за отбелязване на 100-годишнината от Балканската война; „Те (загиналите от Попишка в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война) са 20 души, издири ги преди години баща ми Минко, негова беше идеята за подобен паметник”, разказа ми година по-рано г-н Цонковски, който заедно с кап. Николов бе започнал да работи по реализацията. Най-напред е осигурен теренът – дарение от наследниците на богатата местна фамилия Оряшкови. После се създава и Сдружение за изграждане на паметник на загиналите във войните за освобождение и обединение на България от троянския кв. „Попишка”, а 37 души излизат с подписка в подкрепа на каузата на сдружението. Следващата стъпка е доставянето на един основен елемент за бъдещия паметник – автентично 37-калиброво оръдие от 1937 г., осигурено от Плевенския гарнизон.

ПРЕЗ 2012 Г. след тежко боледуване моторът на делото Георги Цонковски си отива от този свят, но оставя цялата документация на своя човек кап. Дочо Николов със заръката да завърши започнатото. През 2014 г. кап. Николов от името на тукашния Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк” (Априлци - Троян) на НД „Традиция” и с подкрепата на троянската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва кандидатства за финансова помощ от Комитета за честване на 100-годишнината от включването на България в Първата световна война, чийто патрон е военният министър.

Почетният караул, на преден план е групата от РК "34-ти пехотен Троянски полк"
ПРЕЗ 2015 Г. средствата са осигурени и делото се довършва. Автор на идейния проект на монумента е кап. Николов, а архитектурният проект е безвъзмездно дело на троянеца арх. Пенко Терзиев. Допълнителен терен е предоставен от Община Троян и РПК „Стара планина”, строителството се извършва от Общинското предприятие „Комунални услуги – Троян”. Сред дейните помагачи са още: Поля Димова – зам.-кмет на община Троян, Елеонора Авджиева – директор на троянския Музей на занаятите, Елена Вълчева от отдел „Култура” в общинската администрация, Радостина и Стефан Йонкови, Диляна Дикова, Мая и кап. Георги Моневски, РК „34-ти пехотен Троянски полк”.

Поклон за загиналите за България 21 млади мъже
Дядо Гавриил и отец Марин осветиха новия паметник
Полк. Румен Димитров (вдясно), до него - полк. Лъчезар Марковски
Областният управител Ирина Митева поднася цветя
Венец от военния министър
ЛЕНТАТА прерязаха пристигналият специално за откриването военен министър Николай Ненчев заедно с кмета на Троян Донка Михайлова. А сред присъстващите бяха Негово високопреосвещенство Ловешкият владика Гаврил, който заедно с отец Марин Божков от троянската църква освети и благослови новия паметник, областният управител на Ловеч Ирина Митева, председателят на Общинския съвет Николай Тодоров, депутатът Иван Миховски, началникът на политически кабинет на военния министър Валерия Кардашевска, директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” във военното министерство и наш земляк Антон Ластарджиев и директорът на дирекция „Социална политика” Иво Антонов, полк. Румен Димитров, началник на националната Военна географска служба (София), полк. Лъчезар Марковски, началник на Военно-географския център (Троян), о. р. полк. Тотю Ангелов, председател на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Румен Тодоров, председател на подразделението на Съюза на ветераните от войните в Троян, Ганка Христова, председател на местното Дружество на военноинвалидите и военнопострадалите и др. Сред гостите бяха много местни хора и земляци от близо и далеч, а на почетен караул бяха застанали група от РК „34-ти пехотен Троянски полк” в униформи от войните за национално обединение и военна рота, ръководена от кап. Дочо Николов. И всичко се случваше под звуците на военните маршовете и химна на България, изпълнявани от Общинския младежки духов оркестър на маестро Илиян Тодоров.

Кметът Михайлова: "Днес откриваме един паметник, за който мечтаеха доста хора от Попишка"
„ДНЕС ОТКРИВАМЕ един паметник, за който мечтаеха доста хора от Попишка в един доста дълъг период. И ние сме тук поне по две причини”, започна приветственото си слово кметът г-жа Михайлова. „Първата причина е – продължи градоначалникът, - за да изразим своето уважение към бойците от българската армия, загинали за свободата на отечеството, за да отдадем почит на тези 21 момчета и мъже от Попишка, които пренесоха своя живот в олтара на България. Но ние сме тук и по една друга причина – защото търсим в днешното сложно време поводи да се гордеем, че сме българи. И този паметник ни напомня, на нас и на тези след нас, че ние имаме такива поводи. Не само защото нашите хора са воювали и печелили тежки битки и нямаме предадено българско знаме, можем да бъдем горди с нашите деди, дали живота си за България. Днес е Еньовден и се сбъдва една магия – на все по-голямата гордост, че сме българи и троянци”.

Министър Ненчев: "Всички вие сте горди наследници на тези хора, които почитаме днес"
Министърът поздрави групата на "Традиция"
РАЗБИРА СЕ, думата взе и Николай Ненчев. „За мен е изключителна чест – каза министърът, - да бъда днес тук, пред този паметник, за който положихме толкова много усилия, вече пета година, да се осъществи. Най-напред искам да изкажа благодарност на хората, които поставиха началото, инициаторите – защото те днес ни връщат назад във времето, да склоним глави пред тези герои в истинския смисъл на думата. Много често използваме думите героизъм и патриотизъм, когато се връщаме назад в историята, когато си спомняме за славните български битки на бойните полета. Тук има и нещо повече – Дойранската епопея, едно прекрасно съчетание на геройство и висок дух. И на още нещо изключително важно – стратегически подход; защото тези малцина (на Дойран, сред тях и земляците ни от железния 34-ти пехотен Троянски полк – бел. Г. М.) успяват да устоят срещу хиляди и показват не само силата на българския дух, но и стратегическото мислене на българите. Аз научих повече, подготвяйки се за днешното откриване, колко достойнство и сила има у хората от Троянския край. Прекланям се пред техния героизъм, пред подвига им, всички вие сте горди наследници на тези хора, които почитаме днес, поздравявам ви!”

Генадий Маринов

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

„В днешното сложно време търсим повод да се гордеем че сме българи...”

Другарката Михайлова избива комплекси или тази безгранична глупост е заразила цяла България?

Анонимен каза...

Какви комплекси избива Михайлова бе....??? Тази инициатива е на Дочо Николов. Михайлова и Ненчев са официално поканени да присъстват на откриването.

Анонимен каза...

Ами какви комплекси.На Доцка им дай само да думка тъпана и да си хили,че върши някаква ама само на приказки.Работа да свърши не я търси.Нали щеше да ни увеличава доходите и да задържи младите хора в Троян.Е да увеличи си нейните доходи и въпроса се приключи.Само проказки може да чучуниже Доцка и да се хили.

Анонимен каза...

Честито и дано този паметник остане на мястото си (за разлика от троянския си събрат, който Другарите преместиха от центъра на града на Вила Ванна).
И понеже говорим за паметници: дали някога Троян ще има своя Паметник на жертвите на комунизма?

Анонимен каза...

И понеже говорим за паметници: дали някога Троян ще има своя паметник на Васил Левски?

Анонимен каза...

А защо се занемари паметника в началото на махалата, а и паметника на Христо Цонковски-брат на Георги Цонковски, намиращ се също на Попишка?
Самосвалиха си тоталитарния строй и решиха да заметат следите, сякаш никога не е съществувал!?
Държава/народ/ без минало, няма бъдеще! Ама, те, децата ни затова не се задържат в България.
Вечна памет на загиналите във войните!
Вечна памет и на тия, които бяха насилствено вкарани в ТКЗС!
Вечна памет и на тия, които насилствено бяха изпратени във Сливенския балкан да убиват връстниците си, бащите си, братята си, сестрите си!-Горяните!
Вечна памет на всички измамени млади хора, на които се предлагаше да работят за жълти стотинки, в името на "светлото" бъдеще! На останалите живи-кураж да изживеят и останалите от живота години!
На сегашните поколения млади хора-най-сетне да престанат да варят черешови компоти!!!
Аз лично се срамувам за положението на държавата с нейните правителства, за което положение спомогнахме ние, техните родители, баби и дядовци!

Анонимен каза...

Абе тоо министър да въри да копа картофи не да са прави на Министър

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |