„КОПА Хидросистем” – пълен напред

* Новият цех на предприятието вече се доближава до пълната си производствена мощност, обемът на месечната продукция – 700-800 хил. евро * Ще се строи трети цех * Инж. Младенов: „Налага се да търсим работници дори с минимални умения,
 но няма и такива”
Промишленост
инж. Владимир Младенов
НОВИЯТ цех (3000 кв. м) на италиано-българската фирма „КОПА Хидросистем” (Троян), който официално бе открит през м. май миналата година, вече се доближава до пълния си производствен капацитет и през лятото ще го достигне, научихме от изпълнителния директор инж. Владимир Младенов. Постижението е сериозно, тъй като разчетите били новият цех да заработи на 100% чак през средата на 2017 г. И още по-сериозно, защото тук се прехвърля цялата дейност на закритото дъщерно предприятие в с. Шипка. „Прехвърлянето стана за по-малко от три месеца и бе изключително тежко, особено демонтажът и транспортът на някои от машините, но се справихме. Натоварването бе голямо, работихме в съботите, а понякога и в неделите”, допълни инж. Младенов. Инвестицията в новия цех е 1,2 млн. евро за сградата и около 300 хил. евро за нови машини, като през настоящата 2016 г. предстои дооборудването с нови машини за още около 700 хил. евро.

В първия цех
Нова машина в новия цех
Надписване на цилиндрите
И ТУК се появява неизбежният проблем – липсата на подготвени кадри. „Наложи се да правим вътрешни курсове, за да обучим кандидатите. И в момента двамата ни водещи специалисти – Стефан Христов и Тихомир Грънчаров, провеждат такъв курс. За съжаление в троянското Механо (Професионалната гимназия) в момента нямат нито машиностроителна, нито електротехническа специалност. Налага се да търсим работници дори с минимални умения, но няма и такива”, коментира директорът на „КОПА Хидросистем”.

ЩЕ ВМЕТНЕМ, че в предприятието няма човек с по-малко от 1000 лв. заплата и по този показател фирмата е своеобразен лидер в района; но въпреки това проблемът с кадрите е сериозен. След пускането на новия цех са назначени около 30 нови работници и общият брой на заетите вече е 86 (при 55 през 2015 г.), но ще трябва да се увеличи до 100. А за условията на труд и социалните придобивки в „КОПА Хидросистем” (Троян) може много да се говори – доближават се до стандартите във водещите европейски страни. „Достойно е да работиш на чисто и на хубаво, да получаваш едни приемливи пари, макар да не са като в най-добрите европейски държавни”, категоричен е инж. Младенов.

При готовата продукция
ПРОИЗВОДСТВОТО. С новия цех цикълът се затваря и тук вече се произвеждат в завършен вид (от заготовката до крайния продукт) десетки видове хидравлични цилиндри – различни по профил, големина, предназначение, включително и по-малки серии по специални заявки. На този етап месечната продукция гони 10 хил. готови цилиндъра плюс 100 хил. компонента, а във финансов план обемът й възлиза на 700-800 хил. евро. Продукцията на „КОПА Хидросистем” (Троян) се продава на всички континенти, като търговската дейност се извършва от италианските партньори.

"КОПА Хидросистем" (Троян) - поглед към новия цех, 28 февруари 2016 г.
ПЛАНОВЕТЕ. Развитието на „КОПА Хидросистем” (Троян) не спира дотук и предстои ново сериозно разрастване. Миналата година бе закупен съседен терен от 12,5 дка и на него ще се строи трети цех, по-голям от сегашните. Ще се започне с изграждане на складова база и след това ще е голямото строителство. Предварителните планове са всичко това да се реализира в следващите една-две години.

Т21

49 коментара:

Анонимен каза...

И разни други фабрики могат да дават двойно по-високи заплати, но просто не искат.
Поне Копа и Викис малко от малко вдигат стандарта в града и показват, че може да си на печалба и при сравнително добри заплати.
Сами можете да се сетите за какви печалби става на въпрос при работна ръка за под 600лв.

Анонимен каза...

и къде е уловката 1000 лв заплата социален пакет европейски а няма желаещи че то 1000 лв за град като Троян са си много пари за тези условия би трябвало да има опашка пред фирмата а те се жалват че няма хора даже и собствени курсове провеждат и пак няма а колко безработни има само да не е актуална тук приказката за голямата кошница и прехвалените ягоди

Анонимен каза...

Не е въпроса просто някой да отиде и да каже: "Ма аз искам да работя тук".
Трябва все малко от малко да има и нещо в тиквата, а при повечето има празно пространство. Това е проблема.
Иначе манго има под път и над път, но няма файда от това.

Анонимен каза...

Да посмалят малко -" търсели с минимални умения, но нямало и такива". Нали ги връщат, макар и с неминимални.Нещо се изхвърлят, то всички там са машинни инж. от Принстън нагоре!

Анонимен каза...

То във Троян остана ли нещо младо че да работи?От тези дето със вилата да ги мяташ има много ама съвестни и кадърни кадри няма и няма и да има защото бягат навън.Един ден и аз ще помогна на децата си да се измъкнат от тази държава въобще а за Троян няма и да коментирам!И от сигурен източник съм чувал че и там работят скапаняци и връзкарчета дето чеп за зеле не става от тях.Шуробаджанащина и българщина е сигурно като на всяко друго място ама такъв е манталитета български.

Анонимен каза...

Всъщност, в Троян има мноооого фирми, които плащат над 1000 лева заплати. ;)
Нямаше нужда от такова изхвърляне по медиите. Да, хубава е фабриката
и Владо е свестен човек, но има и други сериозни фирми в Троян. И те с хубави заплати...Е, не да такива лъскави, де...

Анонимен каза...

Я назови по имена поне три от тези много фирми?

Анонимен каза...

Г-н Младенов
По повод прехвърлянето на техниката,работата в събота и неделя-не е за хвалба.я е в нарушение на Трудовия кодекс.
И да попитам:Тия 1000 лв заплата,за колко време са? За три или за пет месеца?

Анонимен каза...

И на мен ми е интересно коя фирма за
160 часа на седмица ще даде над 1000лв?
Да, има фирми с високи заплати, но хората работят и в събота и работят по 10+ часа на ден.
В крайна сметка се получава пак около
3лв/ч надница. Което не е за хвалба, а е жалка картинка.

Анонимен каза...

няма производство-зле, има-пак зле, дават ниски заплати-зле, дават високи заплати-пак зле. Оставете хората да работят и искайте заплати като в тази фабрика.

Анонимен каза...

8 - ми като задаваш въпрос поне се представи за да може човека да ти отговори не се крий зад анонимен статус.

Анонимен каза...

Да бе, 8-ми ,я ми кажи една частна фирма в Троян, която плаща осигуровки на реална заплата, заплаща извънреден труд по Кодекс на труда и се интересува от проблемите на работниците.Опасни хора сме това троянците!!!

Анонимен каза...

И като се интересува какво?
Единствено Герман Гачевски плаща заплати над хиляда лева.Всичко друго са лъжи.

Анонимен каза...

Не 13-ти , не е лъжа, а г-н Гачевски на колко осигурява работноците си? И заплаща ли извънредният труд с 50 % ?

Анонимен каза...

Що,Младенов да не би да го прави?В първия коментар се споменава и Викис,там пък е хептен пародия.Стига сте се хвалили и лъгали,грозно е.

Анонимен каза...

Да 15-ти, прави го. Но ти си прав ,че е грозно човек да коментира без да е запознат.Но това е типично за нашият манталитет, да охулим едно от малкото хубави неща в града.

Анонимен каза...

13-ти Естествено че го прави, това че целия свят ти е крив не значи че можеш да омаловажаваш усилието на хората да създават нормални условия на работа и нормално възнаграждение.

Анонимен каза...

Добре де,защо тогава не го докажете черно на бяло?Така и така пишете от фабриката,пуснете едно копие от заплататите.Така или иначе Младенов сам казва какви заплати (уж) плаща,няма да е нарушение.Хайде да ви видя!

Анонимен каза...

Само след няколко години в този сектор на икономиката и по 4000 лева заплати ще дават ама мераклий няма да има,защото с едномесечни курсове опит в машиностроенето не се придобиват.

Анонимен каза...

Аз не пиша от фабриката, защото не работя там,(за съжаление нямам нужната квалификация) , но много близък мой човек работи там.Все пак не мисля, че някой е длъжен да си фотографира фиша и да го пусне.Никой не ви кара да вярвате, това е просто факт.

Анонимен каза...

Браво 19-ти , напълно си прав!

Анонимен каза...

Аз също имам приятели там и са много доволни, работата си е работа но и възнаграждението си заслужава, явно този които се оплаква е много недооценен( или най неграмотния ), но за България това е напълно нормално, има хора които искат да не правят нищо ,да взимат много и пак да са недоволни
Поздрави на всички позитивно мислещи Троянци колкото и малко да станаха.

Анонимен каза...

В сектор машиностроене са останали 50-60 годишни работници бивши кадри на Машстрой и Елма.Но тези две предприятия които бълваха кадри за машиностроенето вече са история.В механотехникума отдавна няма паралелки машиностроене а няма и даскали който да преподават тези дисциплини.В механото има двама преподаватели който разбират от машиностроене и те са пред пенсиониране.Освен това като са толкова високи заплатите защо работниците на Елматех и Балканска звезда не напират да се местят макар,че заплатите са им по ниски и ги получават нередовно.

Анонимен каза...

Първо в тази фирма няма извънреден труд ако се работи извънредно се плаща 50 % от дневната надница,Второ фишове няма плаща се де се казва ако си мой човек получаваш,Трето на й големият некадарник е началник смяна човек които е донесал на тази фирма,и на последно място ако искате да получавате висока заплата трябва да сте от родата

Анонимен каза...

Чез,Рико стил,Октопод има доста фирми който дават над 1000 лева,но е много важно да се каже дали това е брутната или нетната заплата,че разликата си е доста голяма.

Анонимен каза...

Както вече казах е важно часовата ставка, която на много места е под 3лв/час.
Изключение прави Октопод, където вече може да се говори и за 6-7-8лв/час.
Но там говорим за 26-27 работни дни по 10-12 часа на ден.
Има и хора, които работят по 26 дена по 9-10 часа и вземат 500-550лв, което е срамно даже и да си го помисли човек.

Анонимен каза...

Уменията който се изисквст там се учат с години, вече няма паралелките в Миханото нама и фабриките, сегашните умения да цъкаш в Faceboock нямат приложени.

Анонимен каза...

Абсолютно си прав, професия се учи сгодини

Анонимен каза...

Не знам защо този господин така се хвали при положение че най-високи заплати се получават в Калинел.Доказателство са над хилядата работещи и наплива от още желаещи.Не знам този господин какво си мисли,но фактите са такива.

Анонимен каза...

В Калинел наплива е от неквалифицирана работна ръка, която ще полага робски труд за 400лв.

Анонимен каза...

Аз работя в Копа и мога да потвърдя че извънредния труд се заплаща винаги на 150%, не знам кой е този анонимен 24 , нека има смелоста да си каже името и всичко ще се изясни много лесно, защото е много смешно да се пишат такива небивалици .

Анонимен каза...

Така ли работиш,пишеш по форумите в работно време?Младенов за това ли ти плаща?я си кажи името!

Анонимен каза...

31 как разбра че ти се плаща на 150 процента имаш заповед на вратата кадето си изхварляш стружките можеш да я прочетеш.Даже си спомням за скандал на тази тема в който носеха на Младенов кодекса на труда да прочете как се плаща извънреният труд

Анонимен каза...

Защо не кажете началник смяната ви колко щети е нанасел на тази фирма,но иначе ако го питате той ще е най добрият и най работещият

Анонимен каза...

31-ви, не се хаби ,няма смисъл , не си струва да обясняваш, всеки който работи в КОПА или има близки там, знаят как стоят нещата , няма работник в тази фирма, който да не е доволен от заплащането, и най-вече от отношението на Владо към работниците.На никого лоша дума не е казал и никой не е ощетил.Сигурна съм, че всички отрицателни отзиви са от хора,които нямат квалификацията да започнат работа в КОПА.

Анонимен каза...

35 ти на 100% си права!

Анонимен каза...

Има един очевидно недолволен, но е толкова дребна душица че не смее да си изяви претенциите а пише злобни съобщения от анонимен профил, не мога да разбера само като не си доволен от работата и заплащането да не те е вързал някой там, върви на по добро място, живеем в демократичен свят .

Анонимен каза...

Със сигурност има много доволни и много недоволни голяма част от работещите са в пред пенсионна възраст няма как да изразят мнение все пак трябва да си пазят хляба.Други постигнаха такива резултати придобиване на имоти за 100-150 хиляди който дори в чужбина да работиш не може да постигнеш.

Анонимен каза...

Който е недоволен може да отиде да работи и за 500 лв

Анонимен каза...

35-ти, имат квалификацията, но както се казват 'кой колкото е прав, толкова да е ж.."

Анонимен каза...

Къде и как може да се кандидатства за работа в КОПА Хидросистем, не съм видял нито 1 тяхна обява в jobs.bg?

Анонимен каза...

Проблема с кадрите ще става все по голям няма заводи няма и паралелки, а нашия град си обезлюдява, всички хващат към София или терминал 1

Анонимен каза...

Лошото е че вече и Софиянци започнаха да имигрират и там въпреки че третират българите като хора трета ръка пак живеят по добре от България, цялата ни система е изгнила.

Анонимен каза...

Явно по грешка,в долната статия-Крадеца вика дръжте крадеца Банев-има коментар но за тук.Поствам го 1 към 1
.....................
15.
Анонимен каза...
Има ли мъже в тая фирма,дето да снимат фиша си и филма да приключва или само женски полови органи се крият и тролят зад анонимни профили?

Анонимен каза...

44-ти , май не си много наясно с думата "трол" :)
В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор.
Аз не мисля, че някой пречи на нормалната дискусия, просто всеки изказва мнение.

Анонимен каза...

Като изключим семействата и няколкото гъзолизци и слагачи, в нито една троянска фирма не се дават заплати по високи от 500 лева.Изключение,може би, прави ИТ фирмата на Гачевски. Подобни писаници от страна на Маринов, са небивалици !

Анонимен каза...

46 - Живееш в голяма заблуда.

Анонимен каза...

До 29!Какви смешки пишеш?!Сигурно и ти си човек на Радевски да пишешза себе си.Пищи за другите-колко часа работят,как се дава платеното на своите и т.н.

Анонимен каза...

Само за квалифицирани работници!
https://www.youtube.com/watch?v=ALAWxatDoD0

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |