Ужасът в Париж

* Варварите няма да победят! Не ни е страх и няма да се оставим да бъдем заплашвани и убивани!
От мястото на събитието
Мариана Йолова-Боден

Сутринта в събота, след кървавата терористична атака в Париж в петък вечерта (13 ноември 2015 г.), се свързахме по телефона с нашата землячка Мариана Йолова-Боден, която от повече от четири десетилетия живее във френската столица, без обаче да къса връзката си с България и родния Троян. Г-жа Йолова-Боден е приятел и абонат на Т21 от години и бе наш кореспондент от мястото на събитието, когато през м. януари тази година джихадисти извършиха кланетата в редакцията на сатиричното списание „Шарли ебдо” и в еврейския магазин в парижкото предградие Монруж. Тогава тя ни написа: „Жестокост и насилие има по целия свят, но мислех, че в днешни дни такава зверщина не е възможна… За съжаление установявам, че омразата и жестокостта са в ежедневието ни”.

За жалост сега потърсихме парижанката по подобен, но още по-грозен, кървав и жесток повод – масовото убийство в Париж, извършено от камикадзета мюсюлмани, разстреляли и взривили стотици невинни хора. И през януари Мариана бе някак потисната, не уплашена и примирена, напротив, но потисната – от станалата възможна невъзможна жестокост. Сега в казаното по телефона и в текста, в който е обобщила последната информация, личи още по-голяма потиснатост, граничеща с отчаяние: Започвам да мисля, че може би е късно да се реагира срещу терористите, тъй като животът за тях няма същата стойност като за нас”. И все пак от финалните й думи звучи „Марзилезата”: „Варварите няма да ни победят! Не ни е страх и няма да се оставим да бъдем заплашвани!”.
Т21

ПЕТЪК, 13 НОЕМВРИ 2015 Г. В 10-ти и 11-ти райони на Париж в края на работната седмица пред кафенетата и ресторантите са отседнали многобройни туристи и обичайните посетители. За 33 минути терористичните атаки са на шест места. Вероятно терористите са били седем, между тях е забелязана и жена, но със сигурност в подготовката на кървавия ад са участвали много повече; шестимата камикадзета се самоубиват (самовзривяват), а седмият е бил убит от полицай. Първата експлозия е от периферията на националния стадион „Стад дьо Франс” в 21:17 ч., следват масовите кланета в театъра „Ба-та-клан”, в ресторант „Малката Камбоджа” (Le Petit Cambodge) в 10-ти квартал, следват атаки на улиците „Charonne” и „Faidherbe“ в 11-ти квартал, стрелба има и по бул. „Beaumarchais“. По последни данни загиналите общо са 129 души, около 200 са ранените, като 80 от тях са в тежко състояние

1500 ЗРИТЕЛИ присъстват на концерт на канадската рок група Eagles of Death Metal  в световноизвестния театър “Ба-та-клан“ в Париж, който е построен от арх. Шарл Дювал през 1864 г. и е открит през 1865 г. Носи името на известната оперета на Жак Офенбах „Ba-ta-clan”. Четирима мъже, въоръжени с автомати „Калашников”, откриват безразборна стрелба по публиката и избиват над 80 души, много са ранени, някои тежко. „Това не беше просто терористична атака, това беше клане. Десетки хора бяха застреляни пред очите ми. Подът беше покрит с кървави локви. Плач и викове на възрастни мъже, които държаха телата на своите жени, отекваха в малката зала”, написа в разтърсващото си писмо във фейсбук оцелялата като по чудо Изобел Баудъри.

НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАДИОН „Стад дьо Франс” се играе приятелската футболна среща между националните отбори на Германия и Франция. Зрителите са близо 80 000 и между тях е президентът на Франция Франсоа Олан. Двама терористи се самовзривяват пред стадиона. Единият се опитал да проникне на стадиона и вероятно целта му е била да се взриви сред множеството, но е бил разкрит и зловещият му план се осуетил. Предполага се, че другият изверг е трябвало да пресрещне бягащите пред стадиона и да избие колкото може от тях.

КЪМ 21:30 Ч. е престрелката до ресторант „Малката Камбоджа“ в 10-ти квартал на Париж, където са били убити 15 човека. Почти в същия момент са атаките в 11-ти квартал, няколко минути по-късно терористи влизат в театъра „Ба-та-клан”, където освен че избиват толкова хора, вземат и десетки заложници за около три часа. Започва стрелба и по бул. „Beaumarchais“ зад театъра.

ИМА ИНФОРМАЦИЯ, че един от предполагаемите терористите в театъра е Исмаел Мюстефа, осъждан между 2004/10 г. 8 пъти, но без да е лежал в затвора, досието му е маркирано с буквата S, което означава радикален ислямист; намереният откъснат пръст след самовзривяването му е позволил да се открие неговата самоличност. Имало е опит за преговори с терористите, но не се е получило. Свидетели твърдят, че камикадзетата обявили, че щом Франция убива техните братя, те ще убият колкото се може повече хора. Мозъкът на терористичната акция е Абделслам Сала, роден в Белгия, той също участвал в атентата, след което избягал в Белгия и още не е открит.

ВАРВАРИТЕ няма да победят! Не ни е страх и няма да се оставим да бъдем заплашвани и убивани!

15 ноември 2015 г., Париж

Мариана Йолова-Боден

Още от/за същия автор:

5 коментара:

Анонимен каза...

VIVE MARINE LE PEN !!! VIVE LE FRONT NATIONAL !!!

NSDAP каза...

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/p720x720/12243389_1154703144558352_2058273264160766582_n.jpg?oh=32a90484f3a595d9c2995eb05992ecf6&oe=56F3CCDF

В памет на над двестате жертви на сваления руски самолет! Те също са хора, макар да не са французи!!!

Анонимен каза...

Тази снимка няма да ви хареса,но е добре да си дадете сметка че Света вече е едно грозно място за живеене...
Ние хората го направихме такъв с апатията,агресията и страха си...
Снимката е от началото на 2014-та година,когато при химическа атака на ИДИЛ в Сирия,бяха умъртвени над 300 християнски деца...
Чудовищно нали?
Къде са ви знамената и флаговете?


https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpt1/v/t1.0-9/12119013_10205138112832281_7033714301201030684_n.jpg?oh=9d81ba8bce3e538791e6d238adddc935&oe=56B2564D&__gda__=1459248964_7bf426220661f996fa6f97ea13207939

Анонимен каза...

По-голям терор от 80 евро пенсия за 40 години трудов стаж и 200 евро заплата за работа на норма/изпълнена/ не допускам да съществува на друго място в Европа! Правителства и работодатели терористи!!! Тях кой ще съди???

Анонимен каза...

Море от кръв очаква стара Европа. Меркел, Оланд и Йотингер-елита на Европа който я управлява предаде хората на Европа.Това е само началото. Да Европа ще се усети но ще е късно.Докато негрите и арабите вършеха черната работа по канализации и сметища нещата бяха добре. Когато същата тази Европа участваше в коалиция на желаещите и изпрати самолетите си в Либия, в Сирия, в Ирак под диктовката на САЩ го нарекоха "арабска пролет". Е изпролети се арабската пролет-в тези страни настана хаос и гражданска война. Меркел повика и покани мигрантите и те се юрнаха и няма спиране. Европа бе неподготвена за това с криворазбрана си теория за човешки права, очакваща новопристигналите да приемат ценностната и система и правила. Нищо подобно, новодошлите не искат да работят и не приемат реда и правилата.Русия удари ИДИЛ. Наемниците усетиша дървото и се скриха в бежанския поток. Сега са в спящи клетки в Европа и за пари са готови на всичко. В ИДИЛ останаха само нещастни фанатици и камилари, всичко друга се изнесе.Европа я чакат реки от кръв, атентати по летища, гари, в метрото. Избиване безогледно на невинни, защото тия дето създадоха ИДИЛ не искат силна Европа. ИДИЛ си докарва около 4 000 000 долара на ден от петрол, което им позволява да плащат на наемниците. Кой господа купува петрола, да не би да са европейци, африканци, китайци , японци или руснаци?Айде малко да се поспрат защото не всичко е пари или за тях, за тази нация друго не съществува. Колко още трябва да умрат въже, жени и невинни деца? Колко пари трябват и кога ще се наситят стратезите на арабската пролет?И забелязвате ли, мигрантите не искат в България и дори ни заобикалят. Няма по бедни от нас та дори и бягащите от война не ни искат.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |