Днес е премиерата на филма „Троянци ний сме”

* Автор на документалната лента е журналистът Божидар Велчев, прожекцията е от 19:00 ч. в салона на НЧ „Наука – 1870 г.”
Предстоящо
СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, днес - петък, 16 октомври, от 19:00 ч. в салона на НЧ „Наука – 1870 г.” в Троян - ще се състои премиерата на филма „Троянци ний сме”, посветен на 34-ти пехотен Троянски полк (заглавието е стих от химна на 34-ти пехотен Троянски полк – бел. ред.). Автор на филма е Божидар Велчев. Филмът е създаден с финансовата подкрепа на ПП ГЕРБ - Троян и е по идея на потомствения троянец инж. Димитър Шишков, кандидат на ГЕРБ за кмет на Троян. Активно участие в реализацията на продукцията вземат членове на РК „34-ти пехотен Троянски полк” - Троян и Априлци на НД „Традиция”, сред които ръководителят на местния клон на дружеството Христо Калистерски, кап. инж. Дочо Николов, Тошко Топалов и др. Във филма участват също Христо Данов и Васил Балевски от Гражданския комитет за опазване и възстановяване на паметниците на загиналите троянци във войните за национално обединение, директорът на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян Елеонора Спасова и полковникът от резерва Венцислав Маринов, който е последният командир на ловешкото поделение, в което някога е бил разположен полкът.

БОЖИДАР ВЕЛЧЕВ е дългогодишен журналист и автор на над 20 филма, посветени на военната история, българската общност зад граница, културно-историческото ни наследство и др. Носител е на Голямата награда „Camera veritas” на Международния филмов фестивал „Балфест” в Пловдив за филма „Войнишка задушница”, както и на награда за сценарий за филма „Бриз 2012”. През 2002 г. е сред съучредителите на Инициативен комитет „Камбана”, който има за цел спасяването на двата български православни храма „Свети Георги” и „Св. св. Константин и Елена” в гр. Одрин, Турция. Заснема и филм за Троянския манастир „Успение Богородично”, който се излъчва на гостите на светата обител. Други негови по-значими филми са: „Пратете поздрави на България” (посветен на бесарабските българи в Украйна), „Сараево – мир с пагони” (за участието на българския военен контингент) и др.

кап. инж. Дочо Николов,
НД „Традиция”, РК „34-ти пехотен Троянски полк” - Троян и Априлци

Бележка на редакцията

Тъй като на афиша за прожекцията на филма „Троянци ний сме” в Троян на 16 октомври се появи името на ПП ГЕРБ, а премиерата негласно бе включена в предизборната кампания на споменатата партия и на нейния троянски кандидат за кмет инж. Димитър Шишков, се стигна до известно „предпремиерно” напрежение. Причината? Оказва се, че някои от застаналите пред камерата участници, говорили за славния път на 34-ти пехотен Троянски полк, не били предупредени за партийната връзка на подготвяния филм и реагирали остро. В отговор режисьорът Божидар Велчев в открито писмо обясни, че кадрите с тези участници не са включени в лентата и няма некоректност.

Т21

11 коментара:

Анонимен каза...

Искам някой да ми обясни
КОГА и ПРЕД КОГО г-н Шишков е представил тази идея за филма.
*
Докато дядото на Шишков по майчина линия, емблематичния троянец Гимиджийски, не отива на премиерата на филма "Бойка", чийто съавтор на сценария е, избягвайки "прожектори и някаква слава" - внучето му днес можете да го видите разлепено по плакати за филм, в който филм единственото му "участие" е, че партийката му ГЕРБ е спонсор на филма.
Дребно човече, което слава Богу носи фамилията Шишков, а не Гимиджийски.
Иначе - "Шапки долу!" за всички участници, създали този чудесен исторически филм за легендарния "34-ти пехотен Троянски полк".

Анонимен каза...

Наглите гербаджии още лятото тайно наели тоя режисьор, уж да заснеме филм за войните. Заснели родолюбиви хора, които доброволно предоставили свой личен труд и информация, без изобщо да предполагат, че става въпрос за филм финансиран от партия, по идея на кандидат-кмет. Троянци обаче не пасат трева. А това да включиш някой във филм без негово съгласие е подсъдимо.

Анонимен каза...

Предлагам на изборите да изпратим сценариста-продуцент на филма Димитър Шишков в Холивуд, та даже и по-далеч, примерно вдън гори тилилейски

Анонимен каза...

Да влязат Димитър Шишков - Бертолучи и Раличка Бенчева - Кардинале. В ролята на лошото ченге Минко Акимов - Ван Дам.

Анонимен каза...

Некоректността е друга.
Питам се как тези другари от ГЕРБ, толкова червени та чак синеят,
подбрани от редищите на БКП, ДКМС и ДС,
елитът по ограбване на държавата, построил чрез грабеж своя си икономика, днес използва ценности и символи на царсво България за собственна пропаганда.
Това е гавра с паметта на хората, отдали живота си да служат на родината България!

Анонимен каза...

Гласувайте за Гроб, било то за кмет или още
повече за общински съветници и можете да бъдете сигурни, че до 2019-та вече няма
да съществува Троян.

Анонимен каза...

Калинел под строй,ходом марш

Иванко каза...

Как е възможно в град, който помни стъпките на Апостола и страховития 34-ти Троянски пехотен полк, да има етническа партия ДПС /движение на престъпни субекти/.Срам!

Анонимен каза...

Тишина. Чакам да ви свърши прожекцията, че без вас е скучно.

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8/%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d1%82-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b3/

Анонимен каза...

Само като видиш кой е герб младежи Цанко Лилов на цели 38 години регистриран в полиция осъждан дължи на фирми пари браво иванчо щом това е лицето на герб евала

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |