Донка Михайлова: Троян е над всички нас

* За тези 4 години на кметския ми мандат работих с 5 правителства. Мисля, доказах, че еднакво успешно мога да работя с всички * Никой от моята партия никога не ми е поставял декрети и аз се чувствам достатъчно свободна
Интервю
Донка Михайлова. От 2011 г. кмет на Троян, бивш депутат в 40-тото Народно събрание. Родена е в Троян, в известно и уважавано учителско семейство – баща й е учител по български език и литература и директор на Троянската гимназия, умира млад, когато дъщеря му е едва на 8 години, майка й е дългогодишен директор на детска градина „8-ми март”. Завършва Троянската гимназия (сега СОУ „Васил Левски”) като първенец на випуска, след това учи в Стопанската академия в Свищов и се дипломира по специалността финанси и кредит. Трудовият си път започва в троянския завод „Машстрой”, след това работи в Комсомола (младежката организация на БКП). Най-голямата част от трудовата й биография е в гражданския сектор, ръководи гражданското сдружение „Знание” (Ловеч). Като консултант по европроекти работи за множество организации и фирми в България и Сърбия. Семейна, с две дъщери.

Големият повод за разговора ни е приключващият кметски мандат. Като тук се налага едно уточнение – вестникът ни е обвиняван в пристрастия към кмета Донка Михайлова, но това е първото интервю с нея за тези четири години, на два пъти в по-ранни периоди имахме уговорки, които по наша (на Т21) вина се проваляха. Говорим си на ти, защото се познаваме от доста време, отпреди кметуването. И още, основното, защото идеята бе да разговаряме по човешки, без официалности.

- Първият ми въпрос искам да го задам от много години: Защо? Защо един успял човек, човек с име, авторитет и позиции, живеещ в по-голям град се върна в малкия град и се впусна в тази рискова авантюра кмет на малък град? Защо бяха тези „на повратки в село”, връщане назад ли е?
- В никакъв случай не е връщане назад. Това беше едно непланирано за мен решение. Бях се пробвала в различни професии. В интерес на истината, животът ми ме срещна със забележителни български кметове – един от добрите ми приятели бе кметът на Севлиево Йовко Йовков, който си отиде, близки са ми кметовете на Разград, Панагюрище. Много ме впечатли преди години един от тях, който ми каза: „Ти си човек за кмет, нямаш представа колко ще се зарадваш, като видиш една направена улица”. Това изречение някак си трайно се е врязало в съзнанието ми, но дълго време не се бях сещала за него. Когато хора от общинската организация на БСП в Троян ми предложиха да издигнат кандидатурата ми, първата ми реакция беше – абсурдно. Втората обаче бе различна, върнах се към онова изречение и започнах да си мисля – в живота си съм постигнала много неща, но те са били някак по-абстрактни и ми се иска да видя конкретни неща, които са плод на усилията ми. И малко изненадващо и за самата мен приех.

- Нямаше ли в това решение и някаква доза вътрешнопартиен реваншизъм, след като успешният депутат не бе поставен на избираемо място за следващите избори?
- Не бих казала, че е реваншизъм. Може би в някаква степен желание за по-друг тип реализация. Ако щете и за себедоказване. Да бъдеш кмет наистина е сериозно предизвикателство, особено ако не си извървял целия път по йерархията в една общинска администрация. И може би наистина имах потребност в този момент от живота си да поема ново предизвикателство.

- Едва ли е взето лесно това решение и със сигурност е криело рискове?
- Не беше лесно взето решението. Особено в първите дни в администрацията си мислех, че рискът е бил не особено добре премерен. 

- Сега съжаляваш ли?
- По никакъв начин не съжалявам. Ако трябва да се върна отново, категорично пак бих взела това решение.

- Още един мой „стар” въпрос, който се доизбистри във времето. Ти си партиен човек, свързана си тясно с червената партия, но не си партиен кмет, така мисля аз. Партиен кмет ли си?
- Мисля, че хората имат много превратно разбиране за партийния кмет. И имат основания да мислят така. 

Новоизбраният кмет на Троян официално встъпва в длъжност, 14 ноември 2011 г.
- Нещата са ясни – партийният кмет се ръководи от партията и работи за партията, а не за всички.
- Точно това имам предвид. Хората под партиен кмет разбират партиен послушник. Според мен партийният кмет е човек, който вярва в определени идеи и работи, за да ги осъществи. Казвала съм и друг път – рядко са ми вярвали, но е истина, - че никой от моята партия никога не ми е поставял декрети и аз се чувствам достатъчно свободна там. Достатъчно свободна, за да кажа, че не харесвам Станишев, че не съм съгласна с „решението Пеевски”. Мога да бъда приятелка с „лошото” момиче Татяна Дончева, с още „по-лоши” хора от десницата. Аз наистина се чувствам свободна. 

- Това е интересно – имаш приятели от всички партийни бои, така ли е?
- Да, така е. Имам приятели, добри приятели, от целия спектър на политиката в България. Стана дума за Татяна Дончева, която е моя много близка приятелка, Георги Кадиев също в някаква степен, Мария Капон отдясно, крайнолевият Янаки Стоилов, но да не изреждам. Към всеки от тях аз изпитвам дълбоко уважение и респект и съм сигурна, че всеки един от тях би ми помогнал в труден момент.

- Какви са критериите ти за политическо приятелство, пък и изобщо за приятелство?
- За мен най-важното нещо е приятелите да са почтени хора, да са достатъчно интелигентни и достатъчно отговорни към работата си. Това са проверени приятелства, хора, които са ми помагали в трудни моменти и на които и аз винаги бих помогнала.

- Вероятно този модел на приятелство го има и тук, в Троян?
- Разбира се.

- Но ще се съгласиш ли, че в днешно време има едно допълнително партизиране на обществото ни, допълнително политическо разделение, което бе логично за периода след 1989 г., но не и днес? Сега уж обществото ни се нормализира, а се усеща огромно противопоставяне, надхвърлящо дори онова отпреди 25 години, включително в нашия малък Троян. Гледам – Донка Михайлова, червеният кмет, открива нещо, което е безспорно, нещо хубаво, да кажем онази улица с розовите павета (ул. „Букова”), а липсват хора, които би трябвало да са там, липсват само защото са от противоположната партия; това се усеща и в личните отношения, и в този черен PR, който се лее обилно напоследък. Има ли нещо такова?
- Има нещо такова и то се определя до голяма степен от стила на управляващите партии. Когато една управляваща партия налага по-тоталитарен, по-лидерски тип управление, това е неизбежно да се случи и по места.

- Тоталитарна партия ли е в момента БСП? Примерно, аз ако кажа сега, че лидерът ви Михаил Миков говори диалектно, че са му криви краката, че е грозен и тъп, нали няма да последва нищо, ще продължим интервюто?
- Ще отговоря по този начин. Когато аз казах, че Станишев вреди на партията, целият ефект беше, че Станишев спря да ми говори, но никой не ме е съдил за казаното, казвала съм го на партийни форуми. Когато написах във фейсбук, че има граница, която човек не трябва да прекрачва – по повод случая с Делян Пеевски, на много хора не им стана приятно, но никой не посмя да ми направи забележка. Това е отговорът на твоя въпрос. Аз наистина се чувствам свободна – в поведението си, в изказа си.

- Спомена фейсбук, много си активна там. Това лична потребност ли е, или ход на един модерен политик? Или и двете?
- Може би и двете. След 9:00 ч. вечер имам потребност да общувам с хората от мрежата – коства ми много, защото, най-вече под формата на лични съобщения, получавам между 5 и 10 бележки за различни проблеми в града. Понякога не успявам да отговоря за една вечер на всички, но мисля, че това е начинът да усещам пулса на общината, да разбера какво е мнението на хората за определени управленски действия и да помагам. В рамките на приемния ми ден веднъж в седмицата аз имам възможност да приема между 10 и 15 човека. В рамките на фейсбук приемам всеки ден по толкова. 

На трибуната в Общинския съвет, 2012 г.
- Имаш ли равностойно управленско и политическо партньорство тук, в Троян?
- Има много хора, на които имам доверие и в общинската администрация, и в Общинския съвет (ОбС). Когато се оказа, че ще управлявам, без да имам мнозинство в ОбС, една журналистка ме попита как се чувствам и аз казах, че това е предизвикателство. Мисля, че тогава този отговор се прие като неискрен. Всъщност един такъв тип управление има и своите плюсове. Защото за всяко едно трудно управленско решение е необходимо да проведеш диалог с голяма част от опонентите си, да чуеш обратните мнения, ако е необходимо, да коригираш решението си и да постигаш консенсуси. И мисля, че това води до определени баланси при вземането на решения.

- Консенсусен човек ли си?
- Абсолютно.

- Като кмет ти се е налагало на няколко пъти да работиш с „противникови” правителства.
- За тези 4 години на кметския ми мандат аз работих с 5 правителства. Мисля, доказах, че еднакво успешно мога да работя с всички.

- Сега на какво ниво са отношенията ти с възлови министри и фигури от държавната администрация?
- Работно ниво. Работя нормално и напълно приемливо и с регионалното министерство, и с министерството на финансите.

- Да поговорим, но напълно откровено, за успехите, провалите и трудните решения през тези твои 4 кметски години. Сигурно е имало от всичко, но да започнем с успехите.
- Аз наистина мисля, че най-големият ми успех е, че в този мандат бяхме добър партньор с бизнеса. И мисля, че това партньорство роди намаляването на безработицата в общината. Смея да твърдя, че реален успех в мандата ми е, че много хора и институции се чувстват свободни и мотивирани да дадат най-доброто от себе си. Говоря за културните институции, които показаха видим ръст в качеството на културния си продукт, същото важи и за образователните институции. Разбира се, успех са редицата подобрения в инфраструктурата – най-вече в града, но това е обяснимо, тъй като европейските средства през този програмен период бяха най-вече за града. Става дума за проекти, които ще останат за нашите деца и за техните деца. Лаская се от мисълта, че когато нас вече няма да ни има, децата на Троян ще ползват тази канализация, този водопровод, реновираните улици, училища и детски градини.

- Да обърнем малко повече внимание на проекта за водния цикъл на града ни. Защо противниците ти удрят особено остро срещу това огромно и едновременно криещо огромен риск дело, което, вижда се, приключи успешно?
- Хората до голяма степен оценяват проекта за водния цикъл като успех на този мандат. Естествено е опонентите да бият най-силно срещу него. Не разбирам особено от PR, но мисля, че това не е особено добър пиарски ход, но то е въпрос, който моите опоненти трябва да решат сами за себе си. Имаше известно забавяне на разрешението за строеж за определени процедури. Но няма, както твърдят черните пиари, липсващи документи, гарантирам, че по време на моя мандат в Община Троян няма нито един липсващ документ и това може да бъде проверено.

- Други успехи?
- Радвам се, че успяхме да реновираме три училища и пет детски градини, това е половината от мрежата на училищата и детските градини на територията на община Троян. Има една тенденция, която като че ли убягва от погледите. През последните 10 години община Троян намалява средно с по 600 души годишно; през последните две години числата са около 290. Това е тенденция, която трябва да отбелязваме.

- Мисля, че през този мандат Троян го управляваше кмет със сърце, отворен към болките на хората – надявам се, че всичко това не е било поза?
- Разбира се, че не е поза. Въпрос на човешка чувствителност е, човек или го носи в себе си, или не го носи.

- Някои качествени хора са загрубявали във властта, но ти като че ли успя да запазиш човещината и топлината?
- Когато човек е на такова управленско ниво, е нормално да е концентриран в по-мащабните задачи. Това понякога се тълкува като студенина, дистанция, пренебрежение към личните съдби на хората. Мисля, че е въпрос на човешка чувствителност, за мен винаги съдбата на отделния човек е била достатъчно важна, за да се опитвам да помагам. Много често обаче при мен са идвали хора с проблеми, които аз не мога да реша, и може би са оставали разочаровани, че не мога да помогна.

- А провалите?
- Не мисля, че имам управленски провали в този мандат. Имам грешки. Една от тези грешки е недостатъчната ми упоритост да въведа достатъчно сериозен ред на територията на града и селата. Имам предвид и проблема с паркирането, и много други проблеми, които дразнят гражданите напълно основателно. Има неща, които, ако започвах отново, щях да ги направя по различен начин.

- Да поговорим за общинската администрация, това е проблем за всеки кмет. Доста неща се случиха по твое време, но отнесе и доста критики в тази посока?
- Мисля, че успях да накарам голяма част от служителите в общинската администрация да се чувстват хора, чието мнение е ценено. Да ги провокирам да дават идеи и предложения.

На обичайната месечна пресконференция с местните медии, м. ноември 2014 г.
- Така ли е в момента?
- Да, мисля, че е така. Спомням си първата оперативка, 2011 г., когато попитах колегите „Какво мислите?”, всички погледи бяха забити надолу, като на ученици с ненаучени уроци. Мисля, че с времето хората разбраха, че когато изразяват мнение, различно от моето, това се приема като желание да се намери най-доброто решение, а не като опониране на шефа. Разбира се, в администрацията има звена, които изобщо не работят по начина, по който би ми се искало, има хора, които са чиновници по душа, недостатъчно отзивчиви към гражданите. Но това е процес. Общото ми усещане е, че нещата са променени към по-добро, без да живея с илюзията, че е постигнато състоянието, в което трябва да бъде една администрация.

- Младите хора в Троян - това е изключително важна тема, важна бе и за кмета Донка Михайлова от самото начало. Какво ще кажеш по тази тема – младите хора и Троян?
- Показателно е това, че младежката безработица падна от 17% на 11%, без да абсолютизирам числата. За съжаление има две групи млади хора, които много трудно намират реализация. Едните са висококвалифицирани, завършили университет, които желаят да се върнат в Троян - най-вече икономисти, трудно намиращи работа. В предизборната ми платформа ще видите изключително интересни иновативни решения в тази посока, които, мисля, са иновативни не само за Троян, но и за България. Тъй като едната от трите най-важни задачи, които си поставям за един следващ мандат, е реализацията на младите хора. Имам идея да предоставим безвъзмездно терени за млади специалисти, които искат да започнат работа в Троян. Да направим специална интернет платформа, която да дава референции за млади наши специалисти пред потенциални работодатели по света. Има и идея да се концентрираме върху квалификацията на млади хора в информационните технологии (IT) и земеделието и животновъдството и да потърсим учебно звено за извънучилищно обучение по IT, което да се опитаме да позиционираме в Троян.

Друга идея е създаване на платформа „Троянци за Троян”, чрез която да поддържаме онлайн контакти с успели троянци по всички части на света. Убедена съм, че те могат да бъдат полезни на Троян с много идеи и контакти. Не крия, че когато готвех предизборната си програма в частта „Младежки политики”, поставих сама пред себе си предизвикателството да събера успели млади хора, живели по света, и да ги провокирам с въпроса как могат да бъдат привлечени младежи в един малък провинциален град като Троян. Част от тези идеи, за които говорих сега, са техни. След това поработих сериозно върху тези идеи и се оказа, че са напълно осъществими, реалистични.

- Кои са най-големите проблеми на Троян?
- Демографският проблем е най-големият проблем на Троян, затова темата за младите хора е толкова важна и е сред основните ми приоритети. Друг голям проблем на Троян са доходите. Отчитам като успех свалянето на безработицата, но ще кажа нещо, което досега не съм го казвала никъде. Ако Троян е общината с най-ниска безработица в Ловешка област, по доходи в момента Троян е на… пето място. Това е според данни на КНСБ, данните бяха изнесени на последната конференция на КНСБ след едно представително проучване, направено от синдикалната централа.

- Това никак не е оптимистично, означава, че в Троян има работа, но за без пари?
- Това за мен е един от сериозните проблеми на Троян. Затова друг важен приоритет е именно повишаването на доходите. Вероятно в момента има някакви механизми, които изкуствено задържат нивото на заплащането на труда.

- Стряскащ е този факт – защото излиза, че в бедната Ловешка област ние сме най-бедните, от бедни по-бедни?! А пък се смятаме за богат град?!
- Числата са такива.

- Да поговорим и за друг проблем, който не е само троянски, но го има и в Троян и като че ли става все по-едър – циганския?
- Знам, че много граждани очакват драстични действия срещу ромите. Според мен драстични действия не могат да бъдат предприети, преди на тези хора да им бъдат осигурени нормални условия за живот. Трябва да намерим нормален начин за осигуряване на работа. А решенията не могат да бъдат намерени от днес за утре. Най-важното е обучението на децата и младежите. Второ – работа, която да е подходяща за тях. Трети момент – незаконните (им) жилища. Всички тези проблеми трябва да бъдат решавани с постоянство и упоритост, стъпка по стъпка, но бързи решения няма, ще отнеме години и десетилетия.

- Да поговорим и за трудните решения през мандата?
- Най-трудното решение бе решението за водния цикъл. Три пъти сядах да подпиша договора с изпълнителите и три пъти ставах. В един момент влезе проектантът, който ми каза – ако искаш съвет като човек, ще ти кажа да не го подписваш, направи три градинки да те обичат хората; ако искаш да изпиташ истинско удовлетворение в края на мандата си, направи го. Друго трудно решение беше да подписваме ли договора за медицинското оборудване на болницата за 1,3 млн. лв. – понеже чакахме финансиране от 4,5 млн. лв., което щеше да позволи цялостно преоборудване на МБАЛ – Троян; в същото време това беше последният проект за програмния период и ако се бяхме забавили още малко, имаше риск да не получим нищо.

Друго трудно решение – да приема ли оставката на зам.-кмета Кольо Кацаров. Всъщност това беше най-трудното решение. Кольо бе човекът, който ме покани да се кандидатирам за кмет и мой много добър приятел. В същото време за мен беше неприемливо зам.-кметът да продължава да работи след случилото се. Това си решение съм изстрадвала нощи подред и все още продължавам да страдам.

- Слушах отчета на кмета Донка Михайлова за изминалия мандат и там ти каза, че всеки от твоя екип би могъл да каже „Аз работих честно”. Това е много важно, защото има дефицит на управленска честност в България, имаше глад за управленска честност и в Троян.
- Точно затова има и дефицит на доверие към политиците. Казвам го искрено: „Аз работих честно!”. Ако е имало грешни решения, те не са били свързани с лична и професионална непочтеност.

- Разкажи ни любим твой виц.
- Любим виц? Ето един. На светофар в голям град един до друг спират лъскаво „Бентли” и старо „Жигули”. Човекът от жигулата сваля стъклото с ръчката и пита шофьора на „Бентли”-то: „Върви ли, върви ли?”. Студено мълчание. Повторно питане: „Върви ли, върви ли?”. Богаташът от „Бентли”-то гледа недоумяващо. А от „Жигули”-то се чува: „Защото гледам, не ги карат много напоследък”.

Сред публиката на тазгодишната Рок академия, разговор със земляка ни проф. Петър Минев, живеещ в Канада, Троян, 19 юни 2015 г.
- Ти кога ще си купиш „Бентли”, гледам, че продължаваш да праскаш с едно раздрънкано старо „Пежо”?
- Сигурно ще прозвучи като поза, но наистина колите не представляват особено голяма ценност за мен. Всъщност най-хубавите часове от деня ми е сутрешното отиване на работа – покрай Малкия пазар по Главната.
 
- Не се плашиш да не те изненада народната любов?
- Обикновено при това сутрешно отиване на работа се спирам да говоря поне с десетина души. Има хора, които ме чакат на отсечки от по сто метра, за да си говорим, редовно. Но най-зареждащи за мене са погледите и поздравите на хората, това наистина ми дава много силна енергия за през деня и не искам да се лишавам от тази сутрешна разходка до работата.

- Да поговорим малко и за предстоящата предизборна кампания - какво очакваш?
- Вече започна непочтена предизборна битка, в нея са впрегнати скъпо платени столични пиари, известни с това, че водят жесток черен PR, в сайтове на Делян Пеевски, където са вкарани десетки хиляди левове, вложени в създаване на лъжи и инсинуации. Но няма да се поддам на провокациите и да сляза на това обидно за троянци ниво. За мен предизборната кампания е състезание на идеи за развитието на Троян. В тази кампания ние ще дадем на троянци нови идеи и нови перспективи. Ще се радвам, ако моите опоненти направят същото.

- Още малко за изборите. Партията ти не е силна в момента, не е силна и в Троян?
- Партията (БСП) е в лоша кондиция в момента, бих казала – в заслужено лоша кондиция. Защото в последните години тя допусна тежки грешки. За да бъдат поправени, е необходимо време. Но мисля, че троянци са убедени, че макар да съм партийна кандидатура, за мен партийните пристрастия приключват с изборния ден и в своята работа аз никога не съм си позволявала партийните интереси да определят управленските решения на кмета.

- Как да завършим?
- Как да завършим? Може би с това, че идват избори. Скоро един мой приятел ми разказа, че в годините на най-острото политическо противопоставяне (след 1989 г.) в Троян са избегнати острите конфликти и са запазени много ценни за Троян хора. Тогава водачът на демократите или антикомунистите Христо Мастиката казал: „Тези избори ще минат, но ние трябва да продължим да работим за този град и да се гледаме в очите”. Мисля, че всички новопроизведени троянски политици, които се опитват да доказват себе си, трябва да помнят това послание на Христо Мастиката. Защото Троян е над всички нас.

Интервю на Генадий Маринов

Още по темата:

58 коментара:

Анонимен каза...

Признавам - на интервюта и усмивки го докарва кметицата, но...дали е достатъчно!
Защо не каза, че ДНСК отказват да приемат и въведат в експлоатация прехваления проект за водния цикъл поради некачествено изпълнение? А това е проектът, с който най-много се гордее Михайлова!
И още нещо - как стана така, че в община Луковит за 4 години бяха реализирани проекти за 100 млн. лева, а в Троян за...30 млн? Разликата е значителна, нали? Но отговорът е съвсем елементарен - в Луковит кмета е от ГЕРБ, а в Троян е от БСП! Дано троянци са разумни - ако искат проекти и развитие за общината, кмета не трябва да е от БСП, при положение, че управлява правителство на ГЕРБ!

Аугусто Пиночет каза...

"Кмета не трябва да е от БСП, при положение, че управлява правителство на ГЕРБ!" Не е така, кметът трябва да е ПИЧ и ДА ГО МОЖЕ!!! Аман от партийни некадърници...

Анонимен каза...

Има два пътя за развитие на общината и държавата:-Единия е десен,а другия е грешен,другарко!

Анонимен каза...

Само приказки от страна на Дона без покритие.Администрацията им работела добре.Да наистина но да пълнят личните си джобове.Знае ли Дона как я лъже тая нейна администрация.Колко пъти и казвахме,че Банко Банков само вреди на града,а тя отговаряше,че няма кои да го смени.Как се намери предизборно човек да го смени и изхвърли Банков от общината.Знае ли Дона кави я вършат главния и архитект Боян Кръстев и завеждащия незаконно строителство Таня Димитрова.А да не пропуснем началника на отдел Хитров.

Анонимен каза...

Аугусто Пиночет, не е така!
Колкото и да е ПИЧ кмета и ДА ГО МОЖЕ, трябва и да му се позволява, сам той без помощта на държавата нищо не може да направи!
Няма как правителството да е на ГЕРБ, а да се допускат проекти от кметове на БСП! Дали знаеш какво бе казал някога дядо Власи Власковски - на сватба се даряват по-своите? Не бива да е така, знам, но... си е точно трака!

Анонимен каза...

Единственото вярно което е казала кметицата е за Кольо Кацаров.Кацаров беше единствения адекватен човек в общината.Кажеше ли нещо си държеше на думата и не се измяташе като фурнаджийска лопата.И досега не съм виждал или чувал политик сам да си подаде оставката.Кацаров досега е единствения който постъпи с достойнство.

Анонимен каза...

Imali turci

Анонимен каза...

Я сега да каже и за оня половин милион дето Лесопласт осъди ВиК-то и за 30-те изгубени от ВиК-то дела и за наказанието от 268000 лева от държавата за злоупотреби на ВиК-то . Нали е общинска фирма . И защо се прави на разсеяна .

Анонимен каза...

Най-добрият кмет, който Троян е имал. Браво на Михайлова!

Анонимен каза...

Няма как да и простят, че е честна и интелигентна. Луди пари хвърлят да я очернят. Само че, всеки знае на кого са парите и за какво го прави.

Анонимен каза...

Честна ли? Ахахахах .. Стига вече, Донка е прочетена книга... По скоро тя какво прави и за кого го прави, и знаем за кого го прави, за себе си, за Бсп най вече и за парите, това е !!!! Аман.

Анонимен каза...

Най-добрия и достоен кандидат е Михайлова!

Анонимен каза...

Ромка Михайлова колко цигани домъкна в нашият град? Колко цигани домъкна нейният съпартиец и наш бивш кмет Дилян Енкин???!? Ако Бсп са добра политическа партия държавата няма да е на това дериже!!! Разпродадоха държавните фабрики за жълти стотинки по документация колко хонорари са прибрали Бесепарите????

Анонимен каза...

Доне Троян е над всички нас.Вярно лесно се борави с чужди пари на данъкоплатците.Кой ще плати на ВиК парите .Пак Троянския данъкоплатец.Троян е над нас нали се харчат чужди париДоне и това ли е черен PR срещу вас,че администрацията ти е некадърна и гледа да си пълни личния джоб,а вие я хвалите и сте ги оставили да си въртят далаверите.

Анонимен каза...

7-ми за К.Кацаров те подкрепям напълно.Той наистина е честен и достоен човек!

Анонимен каза...

Ако срещнеш гладен комунист - нахрани го.
Ако срещнеш жаден комунист - дай му вода.
Ако срещнеш гол и бос комунист - облечи го и го обуй.
Но никога, никога, никога не давай на комуниста власт, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси.

Народна мъдрост от периода след 1917 г.

Анонимен каза...

Къде го видя това достойнство бе приятелю, къде? Говорим ли за Донка Михайлова стойност и достойнството са далеч от нея! Не се излагай моляте, достатъчно го търпяхме тоя цирк четери години, а стига вече..

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Генади много бързаш да триеш коментари.19-ти си е написал и името

Анонимен каза...

Втори !!!! Не ми говори за воден цикъл, защото през мандат 2007 - 2011 г. когато Троян се управляваше от ГЕРБ в лицето на Минко Акимов, общината е наказана с 3,5 млн. лева финансови корекции. Тези санкции са точно за корумпираното, некачествено управление на първи етап от воден цикъл на Троян. Санкцията за община Троян е подарена точно от правителството на ГЕРБ за "ДОБРОТО УПРАВЛЕНИЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ 1-ВИ ЕТАП". Е смятай колко кадърни са герберасите. А по отношение на ДНСК - няма такова нещо. Това че зам. министър Нанков публикува тези неща в разни сайтове на Пеевски е друг въпрос.

Анонимен каза...

Донке, всички знаят че си комунистка и то мръсна, затова не обичаш модерно мислещ човек като Станишев.

Анонимен каза...

Логично, но некоректно е воденето на черен ПР от страна на политическите сили, но като се има предвид, че Радевски не може да прежали загубата през 2011 г. би направил всичко, дори и да си раздере седалищния мускул, само и само да има и 01% шанс за победа. Да ама не.

Анонимен каза...

Михайлова - най-добрият кмет от 90-те години насам. Успех госпожо Михайлова, Вие сте невероятен кмет и съм убеден, че ще спечелите още на 25.10.2015 г.

Анонимен каза...

Вярно ли е това, че ГЕРБ са платили 50 000 лева на някаква черна ПР компания да снима къщи от южна България, наводнени след срутване на язовир и да пише, че това е от Троян?????

Анонимен каза...

100 % вярно. В този вестник дето го раздават в онези смрадливи магазини на смешника Бечев, но Радевски и него ще изиграе леко по-леко след изборите.

Анонимен каза...

Ей смешници...Михайлова е честен и открит човек. Върви по улиците и не гледа в земята, защото няма от какво да се срамува. За пръв път кмет говори с хора, които го спират случайно. Трябва да се гордеем с нея. Двадесет години защо си примълчахте за болките. ..щото нямаше кой да ви чуе...

Анонимен каза...

А бре,къде е клубът на БСП -Троян?В новооткрития и ремонтиран Туристически център или го изместиха на друго място??? .......Май не е местен.. значи БСП-то си направи ремонт на офиса си за над 300хиляди.......еееех,социалистът/комунистът/да не лъже ли или да не открадне НЕ може.Хайде излъжете още веднъж троянци.

Анонимен каза...

28-ми това може да го измисли само Николай Тодоров - Ники Тъпото. Ще те помоля да направиш разследване и да ни осведомиш, но писмено.

Анонимен каза...

А паметника на Иван Хаджийски?

Анонимен каза...

Още малко ви остана да поплюете и после обратно по дупките, мишоци нещастни!Нямате ли друг начин да си изкарвате хляба?

Анонимен каза...

Ни я познавам тази жена, но ще гласувам за нея. Само тя остави възможност за коментари под интервюто си, макар че знае, че платените тролове ще я нападат. Венко Ангелов и Димитър Шишков могат да се учат на мъжество от нея.

Анонимен каза...

Първо не Генади а аз изтрих коментара си, тъй като е безмислено да изказвам мнение за неща за които отдавна е взето решение. Второ коментара ми гласеше че съм напълно съгласна със народната мъдрост от 1917година. Трето аз съм гражданка на Троян и не виждам смисъла да съм анонимна и тук и където и да е било. Глас народен- глас божи. : )

Анонимен каза...

Коя е тази народна мъдрост от 1917 година?

Анонимен каза...

Ако срещнеш гладен комунист - нахрани го.
Ако срещнеш жаден комунист - дай му вода.
Ако срещнеш гол и бос комунист - облечи го и го обуй.
Но никога, никога, никога не давай на комуниста власт, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси.

Народна мъдрост от периода след 1917 г.

Анонимен каза...

Госпожа Михайлова прави всичко възможно само и само да пълни партийната каса на Бсп, отделно и за лични облаги на нашият гръб-данъкоплатците.

Анонимен каза...

Уважаеми Анонимко, ние будните граждани няма да паднем толкова ниско че да взимаме пари за да оплюваме дадена личност. За тази кметица и стотинка няма да взема. По скоро се плаща на такива като теб да казват някоя добра дума за нея.

Анонимен каза...

Довиждане Михайлова!!!!!

Анонимен каза...

Топ 10 на престъпленията на комунизма, които не чакат мъст, а наказание със закон:
http://www.faktor.bg/petak-13/55673-top-10-na-prestapleniyata-na-komunizma-koito-ne-chakat-mast-a-nakazanie-sas-zakon.html

Анонимен каза...

А колко цигани докара Донка и колко пари пак от джоба на Троянският данъкоплатец ще им плаща да гласуват за нея?!?

Анонимен каза...

Добре известно е, че със Закон, приет на 5 май 2000 г. комунистическият режим в България е обявен за престъпен, а през 2004 г. с Декларация Народното събрание осъди и заклейми престъпленията на комунизма. От 20 януари 2011 г. Министерският съвет пък обяви 1 февруари за Ден на почит към жертвите на комунизма.
Въпрос: Не следва ли функционерите на БКП (ДКМС) били на щат в структурите на обявената за престъпна БКП също да бъдат обявени за престъпници ?

Анонимен каза...

Много сте прав 41-ви. Нека започнем с Минко Акимов, Мичо Генковски и братя Данкови от ГЕРБ. След това може да се прехвърлим към Яшев от Избор за Троян.

мичо генковски каза...

Знам, че е най-добре да послушам гениалния Пушкин: "Не оспоривай..." Тогава все едно да се призная за виновен. За какво? Би ли ми казал, драги 42-ри? И по кои закони възнамеряваш да съдиш? На Максимилян Робеспиер, на Гьоринг, на Лаврентий Павлович...?Или имаш свои собствени закони, по които ме слагаш в някоя графа без изобщо да се замислиш?
Да, аз съм виновен! Чети внимателно сега каква е моята вина. Роден съм през 1945г поради което не съм могъл да участвам в преврата на 9 септември 1944г, През 1947г не съм могъл да участвам в национализацията - бил съм на три годинки. През 50-те години на миналия век не съм могъл да участвам в насилственото създаване на ТКЗС-тата - бил съм ученик. Като ученик не бях дори чувал за лагерите в Белене и Ловеч.
Моята вина започва през 1970г Тогава, бидейки в държавната и политическа управа на Троян аз се занимавах активно със:
-строителството на детски градини в почти всички села на общината. С изграждането на детските градини при поделението, при текстилната фабрика /тогава Болшевик/, детската градина на Фармацевтичния завод, смесено детско заведение на "Буковец", разширение и модернизиране на детските градини в Елпром и Машстрой. Поздравявам директорките на всички тези детски заведения, които вложиха много труд и сили за тяхното изграждане.
Положих, заедно с директорите, оправдали се усилия за разширението на училищата "Иван Хаджийски", "В Левски", Механотехникума, "Благоев", "Хр Ботев", общежитието на Художественото училище. Дълго време училище "Георги Димитров" /днес "Климент Охридски"/ беше единственото в Ловешки окръг с плувен басейн и авангардни кабинети, организирани под ръководството на директора Цочо Зюмбилски и преподавателите по различни дисциплини. В Районната болница изградихме три нови отделения, започна строителството на нова поликлиника /за съжаление недовършена и до днес/. Извършваше се цялостна реконструкция на някогашния санаториум "Шамака". Изградена беше стоматологичната поликлиника, в която днес зъболекари обслужват своите пациенти. Осъществена бе мащабна реставрационна дейност с цел запазване на характерната старопланинска архитектура и историческото минало на нашия край. Реставрирани бяха къщите на поета Лалю Маринов /Ламар/, на литературния критик Минко Николов, на художника Иван Шошков, на социолога Иван Хаджийски, на многократния народен представител Власи Власковски, на политика, произнесъл през 20-те години на миналия век знаменитата фраза: "Ще питаме народа. Той не греши!" - Спас Балевски, Серяковата къща /днес великолепна картинна галерия с активни, постоянни изяви на троянските художници. Създаден беше Историческия музей, изградена беше нова сграда на Природонаучния музей в с Черни Осъм. По времето, когато аз работех, Троян имаше великолепен театрален колектив, имаше Оперетен театър, имаше Хор на офицерите от запаса, Дамски хор, чудесен духов оркестър, създаде се Младежкия духов оркестър, ръководен днес успешно от Илиян, акордеонен оркестър, функционираше много продуктивна музикална школа ръководена от Бонка Минева. Всеотдайно работеха творци като Владимир Парушев, Иван Генков, преди тях и заедно с тях Иван Цанков, Балю Данов и още и още.
Наред с това, като част от ръководството, отстоявахме и активно работехме за благоустрояването, индустриализацията, жилищното строителство, търговската мрежа. Нашето поколение и онези 30 000 в града и още 25 000 в селата изградихме Троянската община такава, каквато беше преди 26 години - просперираща, напреднала, успяваща.
Та за коя моя вина искаш да ме съдиш, драги 42-ри. Аз съм Мичо Генковски. А ти кой си? Какво можеш да кажеш за своята невинност и непогрешимост? Какво те прави чист като изворна вода? Какъв е твоят принос за развитието на Троян и Троянско?
Кажи - нека всички научат. Тогава и аз ще се гордея с теб, ще те аплодирам. Но така да хвърляш обвинения...Бъди достоен, драги!

Анонимен каза...

Другарю Генковски, а замисляли ли сте се, какво щеше да представлява България и в частност Троян, ако вместо въшливите, пияни азиатски орди ни бяха окупирали демократичните европейските държави . Само за сведение: През 1939 България е била на 4 място по износ на пшеница (по това време във Вашата втора родина- СССР са умирали от глад). Троян е елекрифициран преди черният девети. В Черни Осъм е имало печеливша кооперативна фабрика (изгорена от един неграмотен престъпник, впоследствие клал и бесил в селото) преди черния девети. Може и да сте честен човек, другарю, но фактът , че сте били партиен функционер на този престъпен режим не Ви прави ли съпречастен с всичките му пресъпления ?

Анонимен каза...

Абе този човек (Генковски) -какво прави в ГЕРБ, бе ! Бойко знае ли какви комунисти излагат партията му ?

Анонимен каза...

Комунизмът умря преди 26 години. Пъзлювците още го споменават. На умряло куче нож ваодят. Жалки сте.

Анонимен каза...

42-ри. Внимавай с М Акимов и Яшев - все имат някой пищов. Оръжието на Мичо Генковски е словото. Той направо те разстреля с думи

Анонимен каза...

Каквото и да си пишете...Михайлова е победител!

Анонимен каза...

Хахахахаха ! Комунизмът бил умрял .... Де да беше вярно ....Тези червени полуграмотни бабички по селата за кого гласуват вече 26 години, като е бил умрял комунизмът ? Ами, като е умрял комунизмът, защо има депутати, кметове, кандидат-шефове на ООН и т.н. комунисти ? И след като е бил умрял комунизмът-защо живковци, балевци, джуровци, семерджиевци и всяксаква комунистическа престъпна сган не умряха в затвора, а на свобода !

Анонимен каза...

Абе, що не оставите политиката за политиците!!!! Наближават избори и трябва да си изберем кмет. Не мисля, че има значение от коя партийна групировка ще е....Да гласуваме мажоритарно! Аз ще подкрепа Донка Михайлова. Защото ми харесва като човек и като кмет.

Анонимен каза...

Ако в Троян има трезвомислещи хора, то несъмнено Генковски е есин от тях. Набутването му в компания с Акимов, Данков и тям подобни е неуместно - той е коренно различен от тях и като характер, и като обществена изява.

Анонимен каза...

Народът не иска съд за комунизма. Народът плаче за комунизма.

мичо генковски каза...

Уважаеми 44-ти! Коректният тон, с който се изразявате, ме задължава да Ви отговоря. Не се наемам да гадая как би се развила България, ако след 1944г сме били попаднали под влияние на Запада.Всички обаче виждаме какво се случи със страната ни след като тя попадна в тази сфера след 1989г Икономиката ни беше практически ликвидирана, селското стопанство унищожено /внасяме домати, чушки, ябълки, картофи, чесън дори/ А бяхме в челните позиции в Европа и света по много показатели. Днес имаме славата на най-бедната страна в ЕС. Очевидно сте мислещ човек и не може да не Ви боли за този наш хал. Разбирам, че по времето на комунизма Вие или членове на Вашето семейство сте били болезнено засегнати, пострадали. Съчувствам Ви.Очевидно продължавате да носите това страдание, което не Ви дава покой и днес.Не разбирам защо наричата СССР моя втора родина. Родината може да бъде само една - за мен това е България. Социалистическа или капиталистическа /демократична/ обичам страната си такава каквато е.Не мога да се съглася само с едно. Казвате -" бил си партиен функционер значи си съпричастен с всичките престъпления на режима".В моя пост по-горе се опитах да направя точно това разграничение. Моля Ви прочетете отново написаното и помислете върху него без емоции и предварително натрупана злоба. Желая Ви здраве!

Анонимен каза...

Странни същества са това антикомунистите.Заредени са със злоба и омраза. Ръмжат, а не си пишат имената. Не, че някой ги познава, ама все пак...Страх ли ги е? Няма от какво, нали са победили комунизма. Срам ли ги е? Няма защо, нали са почтени, справедливи, демократични...
Май не са това, за което искат да минат!

Анонимен каза...

Драги Минко, Мичо и сие,не се правете на ни лук ......................много троянци помнят какви сатрапи бяхте, имате грехове за векове напред-според законите на природата и бога не вие а поколениата след вас ще платят за греховете ви-това е присадата

Анонимен каза...

Другарю Генковски, с цялото ми уважение към Вас ще си позволя да кажа: след 1989 година на власт и до ден днешен е БКП (под различни имена и форми) и българската икономика (благодарение на това) продължава да е обвързана с Империята на Злото. Ако през 1944 година не бяхме попаднали под болшевишки ботуш, познавайки добре българската история и традиционната любов на българина към земята, към неговата инициативност и трудолюбие -щяхме да сме просперираща държава. Комунизмът унищожи всичко това ! Не съм пострадал нито аз, нито семейството ми. , просто защото съм гледал работата и съм гледал да не им се навирам на болшевиките в очите. Години наред България е била ограбвана чрез водене на волонтаристична икономическа политика, фаворизираща индустриализацията. Така в плодородните български полете се появиха огромни мастодонти, които произвеждаха продукция, която не искаха и в необятния СССР. В тях са закопани милиарди народна пара, а днес се режат на скраб и разпродават. Така през последните години от управлението на Живков България натрупа поти 10 млрд. външен дълг, който и до днес не можем да изплатим.Милиард и половина долара по груби сметки е сумата от бандитското източване на българските външнотърговски дружества в края на комунистическия режим. За информация на по-младите читатели, преди 1989 г във външнотърговските дружества можеха да работят само провени от Държавна сигурност и БКП кадри. Тези дружества бяха създадени през 80-те години на миналия век с цел парите да бъдат дадени на комунистическия елит. Милиарди от приватизацията потънаха в джобовете на номенклатура и мафия

Тя съвсем не е стартирала в годините на прехода, а е започнала още по времето на Живков. Тогава са направени плановете за разграбване на държавата, а властта от политическа да премине в икономическа, но в ръцете на червените другари. Преди 10-и ноември 1989 г. неслучайно БКП вкарва в действие и Указ №56, който развързва ръцете за частна инициатива в условията на комунистическа държава.

От „изчезнали” пари от външнотърговските дружества тръгна пък т.нар. голяма бандитска приватизация. Парите бяха утроени, в последствие част от тяхи заминаха за офшорките, върнаха се като законно регистрирани заеми и може да се види колко са външните заеми на частните дружества в момента. От тези 27 милиарда евро половината са именно изнесените пари от приватизацията и върнати обратно уж от кредите от западни банки и дружества.

Така че нека не си затваряме очите пред истината – време е авторите и изпълнителите на това най-мащабно икономическо престъпление, последиците от което ни превърнаха в най-бедната държава в Европа, да усетят цялата сила на закона. Свидетел съм как 80-те години нямаше по селата кой да работи и ангажираха ученици и студенти. Продукцията на бългаските заводи (с малки изключения) беше неконкурентноспособна, дори на социалистическия пазар. Магазините бяха празни. Нима не сте живяли в България и не знаете това. Ако пък толкова ви е бил хубав комунизмът-тогава защо хората бягаха с риск за живота си от соцлагера, а никой, ама никой от Запада не бягаше в нашия "рай"...! Защо на границата се стреляше по тези, които искаха да живеят свободно. Защо не пускаха свободно хората да пътуват по света ? Защо имаше политически затворници ? Мястото на Вашата партия е на бунището на историята !

Троянец каза...

Блестящ анализ! Поздравления на 56ти!

Анонимен каза...

Към "блестящите" анализатори 56 и 57. Не знаете ли, че дългът до 89-та година дори да е бил 10млд, сега е четири пъти повече при това в ЕВРО.При това от онези 10млд България имаше да получава 5млд от Либия, Ирак и др, които "комунистът" Соломон Паси опрости само и само защото за пръв път сме с "победителите".Преди 89-та бягаха чуждопоклоници, някои извършили престъпления и в редки случаи способни хора. Последните години България беше напусната от два и половина милиона главно млади, способни, умни, обучени по времето на социализма хора. Защо ли? Нали западните ценности дойдоха и у нас.Дошъл раят, а те бягат. Не мътете главите на младите хора с измислени "анализи".

Анонимен каза...

Браво 58, отдавна не бях чувал думата "чуждопоклонници" ...Интересно защо не емигрираш в Северна Корея или Куба. Там все още си говорят на другарю :-) Даже в Северна Корея вече им разрешават да ядат почти всеки ден. А младите хора бягат от България, защото дори след четвърт век-тук пак управляват комунистите и такива изкуфелници като теб все още са много. Затова бягат децата !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |