На 15-ти в двете големи троянски училища

* Радост и сълзи (за Вили) в СОУ „Васил Левски”, откриване на уникална придобивка, 100-годишнина * Много ремонти в СОУ „Св. Климент Охридски”, похвали за дарителя инж. Марин Радевски * И на двете места - настроение от Сен Тропе
Звънецът бие
Танцът на прелестните малки мажоретки на "Климента"
И В ДВЕТЕ големи и знакови троянски средни училища – най-голямото, СОУ „Васил Левски”, и второто, СОУ „Св. Климент Охридски – празникът за първия учебен ден, 15 септември, започна с препратка към… френската комедия с Луи дьо Фюнес „Полицаят от Сен Тропе”. Чаровните малки мажоретки от „Климента” (както ласкаво наричат СОУ „Св. Климент Охридски”) откриха тържеството с танц по популярна мелодия от култовата лента, същото направиха половин час по-късно и не по-малко чаровните големи мажоретки на „Васил Левски” при откриването на тяхното тържество. Казвам го, защото бе хубаво и весело, не за друго.

ИМАШЕ и още сходства – директорките, Иванка Цекова и Розалина Русенова, в празничните си слова отчетоха немалките успехи на двете училища през годината: както в материален план, така и в най-важното, учебната дейност.

Словото на директорката Иванка Цекова
Цветя за класната
„КАКТО ЗНАЕМ, подобряването на училищната инфраструктура е един от показателите за конкурентоспособност и модерно образование”, заяви г-жа Цекова, след което цитира конкретни актуални факти в тази посока за своето СОУ „Св. Климент Охридски”. Подновяване на отоплителната система на цялото училище (сменени 32 радиатора), ремонт на 600 кв. м паркетен под, ремонт на кабинетите на първокласниците. Специално бе откроено дарителството на бизнесмена инж. Марин Радевски („Калинел” ЕООД), който е и член на училищното настоятелство – с негови средства са ремонтирани два училищни коридора, две компютърни зали, два учебни кабинета и две канцеларии. Помага и Общината, която със средства от общинския бюджет приключва ремонта на стълбището на централния вход. Като доказателство за качеството на учебния процес в „Климента” директорката посочи, че по резултатите от държавните зрелостни изпити (матурите) СОУ-то е на трето място в Ловешка област.

Директорката Розалина Русенова
Много балони и много настроение
Танцуват големите мажоретки на СОУ "Васил Левски"
ПОСРЕЩАМЕ годината с много нови материални придобивки – с обновени кабинети по история, биология и английски език, с ремонтирана и естетизирана открита спортна площадка, но безспорно за нас най-голямата придобивка е цялостното обновяване на южния скат на училищния двор”, подчерта в словото си директорката на СОУ „Васил Левски” г-жа Русенова (за споменатата промяна на училищния двор ще имаме отделен материал, защото случилото се е необикновено – няма друго училище в областта, а и не само, с толкова изящно, красиво и едновременно функционално дворно пространство, направеното наистина е впечатляващо – бел. Г. М.). Разбира се, директорката говори и за постиженията в учебната дейност – класиране сред първите 24 училища в България по резултати от държавните зрелостни изпити, защитени множество сертификати по английски език към Университета Кеймбридж и по информационни технологии към Майкрософт академия, музикални и спортни отличия, участия в проекти по програмата „Еразъм +” и т. н.

И ДВЕТЕ школа споменаха своите годишнини – 31-вата на най-младото троянско училище, СОУ „Св. Климент Охридски”, и 100-тата на най-старото средно (гимназиално) троянско училище, СОУ „Васил Левски”. „За 31-ви път нашето училище се оглася от смеха на децата и младостта, събрали всички ни!”, бяха думите на г-жа Цекова. „Гордейте се, че учите в това училище, защото то е не само най-голямото и най-престижното в община Троян, но и защото е училището на вашите предци!”, приветства учениците си г-жа Русенова.

ЗАБЕЛЯЗАХМЕ и още едно „типологическо” сходство в празничните церемонии. На 15-септемврийската трибуна и в двете училища имаше по един странен, а би могло да се каже и нелогичен гост. В „Климента” до директорката бе застанал отишлият си със скандал бивш директор Минко Христов, сега служител в образователния инспекторат в Ловеч. А във „Васил Левски” отпред бе Минко Акимов, бивш кмет и бивш председател на Общинския съвет, свален със скандал, сега редови общински съветник. Със сигурност двамата имат своите минали заслуги, но какво правят на училищната трибуната сега, аз поне не разбрах, не разбраха и мнозина други?!

Съучениците на Вили бяха с черни тениски с надпис "Пазете децата на пътя"
Весела Джамбазова пее и плаче за любимата приятелка
Едноминутно мълчание в памет на Вили
По време на акцията "Пазете децата на пътя!"
ВМЕСТО ФИНАЛ. Наред с усмивките в СОУ „Васил Левски” имаше и сълзи – за нелепо убитата на пътя при незаконна автомобилна гонка 9-класничка от училището Велислава Цанкова. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на това прекрасно троянско момиче. В нейна памет първата й приятелка Весела Джамбазова изпя песен, разплака се, разплака и нас. Директорката пък обяви инициативата „Пазете децата на пътя!”, която едновременно се провежда в троянското СОУ „Васил Левски” и Езиковата гимназия в Ловеч и е подета от две приятелки на Вили – Весела Джамбазова и Биляна Ичева, и техни съученици в партньорство с РУ на МВР - Троян. Участващите бяха облечени с черни тениски с надпис „Пазете децата на пътя!”, а след приключването на училищното тържество на няколко кръстовища в Троян, в Ловеч също, учениците раздаваха специално подготвени цветни листовки. „Карай внимателно! Бъди отговорен! Мисли! Пазете ни!!!”, пишеше от едната страна на листовката, а на другата бе изписан призивът от есе на загиналата Вили „Дайте ни шанс да сбъднем мечтите си!” и предупредителният реторичен въпрос „Не искате да погребете приятел, нали?”.

Генадий Маринов

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Хахаха, за този вестник най-логично е дона комсомолката да е навсякъде.

Анонимен каза...

Ами логично е, като разбрахме колко пари му дава как няма да е логично да я изтъпанва при всеки случай. Без значение има ли заслуга или не.

Анонимен каза...

Стига сте говорили глупости! Как ще дава пари на частен вестник?!

Анонимен каза...

3-ти, ако беше на отчета й пред медиите щеше да си чул как му дава пари и най-вече КОЛКО!

Анонимен каза...

Поздравления, г-н Маринов! Поздравления и за ръководствата на двете гимназии. Аз също плаках за Вили и видях скръбта в очите на нейните съученици. Дано децата ни са живи и здрави и ни простят простотията, която е повсеместна, включително и във форума на този сайт. Защо не можем поне на ден като 15 септември да бъдем по-добри и по-отговорни към бъдещето на децата си?!?

Анонимен каза...

Успешна учебна година! Живи и здрави всички!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |