За 100-годишнината на един голям творец

* С изложба и юбилеен пощенски плик бе отбелязан вековният юбилей на проф. Венко Колев - патрона на троянската Художествена гимназия * За пръв път пощенско валидиране в Троян
Юбилейно
Валидирането на новия пощенски плик с лика на проф. Венко Колев, Троян, 17 септември 2015 г.
СЪБИТИЕ! Така директорът на Художествената гимназия (НГПИ „Проф. Венко Колев”) в Троян Илиян Илиев определи откриването на изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на патрона на училището – големият български керамик и дългогодишен преподавател в Художествената академия в София проф. Венко Колев. Събитие по няколко причини: че събира ведно работи на професора, на негови троянски ученици, до един преподавали в НГПИ (Енчо Ганковски, Николай Йовков, Марияна Личева, Ели Недялкова) и на ученици на негови ученици, настоящи преподаватели в училището; че се случва точно на рождения ден на големия творец (17 септември); че е съпътствано с нещо уникално за Троян – валидиране на място на пощенски плик, в случая с лика на проф. Венко Колев, по проект на художника проф. Пламен Вълчев. Сред гостите бе и пристигналият специално от София директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки.

Новият пощенски плик с лика на проф. Венко Колев
Продажба на място след валидирането
Опашка за автографи от автора на филателното изображение
А ВЕРНИСАЖЪТ започна като разговор за проф. Венко Колев – в който наред с биографичните данни, събрани и представени от преподавателката по български език в НГПИ Лина Борджиева, се чуха и няколко вълнуващи лични оценки за учителя и твореца. „Много земен, много топъл човек. Създаваше непринуденост около себе си и едновременно бе изключително взискателен, работохолик”, го определи Марияна Личева. „Душичка човек, не може да се забрави топлият му поглед. Погледнеш го и усещаш Човека срещу себе си”, присъедини се Николай Йовков. „Изключително добър и талантлив човек”, сподели настоящият председател на Дружеството на троянските художници Енчо Ганковски, имащ, както бе подчертано, невероятна физическа прилика с проф. Венко Колев.

ДУМАТА взе и проф. Пламен Вълчев, който открои ролята на бившия директор на НГПИ Христо Йонков, благодарение на когото гимназията носи името на професора. „С особена страст исках темата „100 години Венко Колев” да влезе в тематичните планове на Пощите, което не стана лесно. Настоящият специализиран съвет по маркоиздаване заслужава дълбока благодарност, че намериха формата да бъде отбелязана тази годишнина”, каза още проф. Вълчев. „За мене е изключително приятно и изключителна чест да бъда днес сред вас. Благодаря на проф. Вълчев за изключителното оформление на този филателен продукт, посветен на 100-годишнината на проф. Венко Колев”, каза от своя страна директорът на „Български пощи” Деян Дънешки.

СЛЕД ТОВА г-н Дънешки заедно с кмета на Троян Донка Михайлова, директора на училището Илиян Илиев и автора проф. Пламен Вълчев осъществиха валидирането – т. е. официално пуснаха в обръщение новия пощенски плик с лика на проф. Венко Колев, който е в тираж само 1805 бройки и както бе подчертано, съвсем скоро ще има колекционерска стойност.

Т21    

1 Коментара:

Анонимен каза...

Виж тук кой защо отговори на водача на ПП АБВ – Троян Бисер
Димов

http://lovechmedia.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/%d0%b2%d0%b8%d0%b6-%d1%82%d1%83%d0%ba-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be%d0%b2/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |