Иван Янев с изложба и награда

* Изложбата в столичната зала „Средец” бе открита от
 проф. Владимир Игнатовски * Портрет на Радой Ралин бе отличен на Международното биенале в Габрово
Арт
Иван Янев
ЗЕМЛЯКЪТ ни – художникът Иван Янев (родом е от Кърджали и живее в София, но е свързан с троянското с. Врабево, откъдето са корените му по майчина линия и където има ателие и обича да твори), на 17 март откри своя изложба скулптура и живопис в зала „Средец” на Министерството на културата в столицата. Изложбата е озаглавена „Генезис” и показва 14 пластики и 23 живописни творби, създадени през последните няколко години.

АВТОРЪТ бе представен от известния кинокритик проф. Владимир Игнатовски, който освен за изкуството говори и за красотите на Врабево, където и той има къща; както и изкуствоведката с врабевенски корени проф. Аксиния Джурова, организираща ежегодно изложби на автори отблизо и далеч в домашната си галерия във Врабево.

Проф. Владимир Игнатовски (вдясно) открива изложбата 
КИНОКРИТИКЪТ сподели, че в началото смятал за странни шумовете, идещи от ателието на Иван Янев – тракане, рязане, шлайфане; но после видял за какво става дума и останал смаян от умението на  твореца да съчетава метал, камък и дърво. Разбира се, на вернисажа в София присъстваха и троянци, а г-н Янев получи поздравления от зам.-кмета на Троян Поля Димова и троянската галеристка Мариела Шошкова. През м. юни художникът ще има изложба и в нашия град (галерия „Серяковата къща”).

Отличеният портрет на Радой Ралин
ДНИ след откриването на изложбата си в София Иван Янев спечели наградата за графика и рисунка на 22-рото Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2015, чието мото е „Светът е оцелял, защото се е смял”. Отличието му бе присъдено за портрет на сатирика Радой Ралин. 

И от нас – честито!

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |