Адв. Кашъмов: Натискът е голям, защото журналистите са влиятелни

* „По-скоро това е обществен казус и троянските съдии се дистанцират от него… От тази гледна точка не мога да намеря обяснение
 защо съдът се дистанцира”
Гореща тема

Ново съдебно дело се опитва да затвори устата на в. „Троян 21” (Т21). Да удари свободата на словото в Троян, и изобщо. Предишния път – по т. нар. „Дело Ов4ар”, се опитаха да представят обективното като клевета. Разбира се, неуспешно. За което освен обективността (истината) своя сериозна заслуга имаше защитникът на медията – известният столичен адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Фондация „Програма Достъп до Информация” (ПДИ). Сегашното дело е на местен представител на фирма – излъгала и ощетила десетки граждани в страната, сред тях и над 50 троянци – усетил се оклеветен и с накърнена репутация от две публикации по темата, написани от главния редактор на Т21 Генадий Маринов. Делото е заведено в Троян, но бе прехвърлено в Районен съд – Карлово.

Отново защитник на Т21 и на обвинения лично Генадий Маринов е адв. Кашъмов, с когото разговарях по поредния „троянски казус”.

Адв. Александър Кашъмов, Троян, 11 август 2011 г.
- Г-н Кашъмов, как ще коментирате отвода на троянските съдии по делото за клевета срещу Генадий Маринов и Т21, заведено от представителя на фирма „Великобритания 2014” ЕООД Красимир Кръстев?
- По начало съдиите имат пълното право да решават кога са заинтересовани и засегнати и съответно да си правят отвод. Но това тяхно право трябва да кореспондира с конкретни факти и основания като близост, роднински връзки и други подобни. Без да знам мотивите в дадения случай, малко е странно, че всички съдии в Районен съд – Троян са намерили основание за заинтересованост по този случай. По-скоро това е обществен казус и троянските съдии се дистанцират от него.

Фирма, от която са пострадали много хора, чрез неин представител завежда дело срещу редактора на вестника и срещу един от потърпевшите, които са си позволили да говорят. От тази гледна точка не мога да намеря обяснение защо съдът се дистанцира. Но може пък да се окаже, че всички в съда имат роднински връзки със страните по делото, което би било някакво много особено стечение на обстоятелствата.

- При предното дело, т. нар. „Дело Ов4ар” (2011 г.), Генадий Маринов нямаше роднински връзки със съдиите?
- Тогава тъжителят беше друг, няма нищо общо. А другият възможен вариант не е много добър – например ако съдиите изобщо не искат да хващат горещия картоф. Въпреки че това е важен обществен казус в техния град.

- А защо точно в Карлово е прехвърлено делото, дотам през зимата пътят от Троян е труден и дълъг и това в някаква степен би ограничило достъпа до правосъдие?
- Така е решил Върховният касационен съд (ВКС). Когато всички съдии от един съд си направят отвод, решението къде да се премести делото се взима от ВКС. Така че в случая това е била процедурата.

Генадий Маринов и адв. Александър Кашъмов
- Това е поредно дело срещу Генадий заради публикация. Мислех, че в последните години тези дела намаляват, а в Троян зачестяват. Каква е ситуацията според вас?
- Наскоро в Русе спечелихме подобно дело срещу журналист. Съдът беше отказал да приеме за доказателство един от най-присъщите инструменти на журналистическата професия – запис от диктофон, което е абсурдно. В София наскоро приключиха подобни дела. Обикновено рядко се случва някой журналист да загуби дело за клевета. Но натискът е голям, тъй като журналистите са влиятелни. Затова има интереси тяхната смелост да бъде попарена, тяхното слово да бъде ограничено.

И виждаме най-разнообразни случаи. Има и нови форми на цензура, както е сега в случая с Комисията по финансов надзор, която притиска няколко медии с искания да разкрият източниците си. Така че винаги, когато има интерес да се скрие нещо, намират начин. И се използват такива средства като съдебните дела. За съжаление, това няма как да се избегне. Важното е съдът да правораздава според европейските стандарти.

Интервю на Цветан Тодоров

Бел. ред. Авторът Цветан Тодоров е журналист от Ловеч - главен редактор на
в. „Народен глас” и регионален координатор за Ловешка област на Фондация „Програма Достъп до Информация”.


Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Генaди кaкто ти се дистaнцирaш от определени кaзуси зa оюбществено обсъждaне, тaкa изглеждa и съдиите прaвят тaкa.

Анонимен каза...

Кураж, Генади! Страхът е голямо шубе. Троянският съд паразитира на гърба на гражданите, без да им служи, затова трябва да се закрие и да остане само една адвокатска кантора в града.

Анонимен каза...

Успех!

Анонимен каза...

Искам да помогна финансово пътуването на г-н Маринов до Карлово.Понеже не пиша от България,моля напишете банкова сметка на която да направя превод.

Анонимен каза...

Когато институция в случая районна прокуратура Троян,не си е свършила работата, то лица като г-н Красимир Кръстев се чувстват безнаказани, самозабравят се и инициират подобни искове в съда.Ако си беше свършила работата то този щеше да се яви пред съда и отдавна да е на едно друго топло място.Не приемам, че можеш да провеждаш срещи и да предлагаш работа в чужбина, да се представяш като регионален мениджър на фирма, да взимаш пари на хората-в случая по 1200лв., да им предоставяш банкови сметки в които те да внесат парите, да представяш сертификат/удостоверение за регистрация/ в Агенцията по заетосттта, да ги убеждаваш как ще осигуриш работа, да представяш снимки на поточни линии на които ще работят, да подписваш и подпечатваш договори за консултантска услуга с което въвеждаш в заблуда десетки граждани и да не носиш НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ!Това от страна на хората които са се подвели. От друга страна какво толкова се е случило? Някаква си фирма завлякла стотина- двеста гражданина с по 1200лв. На фона на кражбата от банка КТБ която се изчислява на 4-5 милиарда това си е направо нищо. В държавата не мирише на корупция а ВОНИ! Не малка вина имаме и ние гражданите защото продължаваме робски да търпим това.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |