Злато за Троян от "Искри от миналото"

* Духовата музика "Заедно" с ръководител Бойко Ковачев спечели в своята възрастова група; участниците - 145 състава с 1700 изпълнители * Областният управител Милко Недялков откри фестивала 
В Априлци
Бойко Ковачев получава наградата на Духова музика "Заедно"
ЛИЧНО областният управител Милко Недялков откри 14-тото издание на фолклорния фестивал „Искри от миналото” в Априлци (26-27 юли). Тази година участваха 145 състава (танцови, певчески, инструментални и за народни обичаи) с общо 1700 изпълнители, като за пръв път имаше и международно участие – представители от Македония, Грузия, Турция и Азербайджан. „На такъв фестивал не е нужно да се дава официален старт. Когато засвири българската народна музика, когато ударните дадат ритъма, краката сами тръгват и вече си готов да запееш“, каза в словото си г-н Недялков. Сред ВИП гостите на откриването бе и народната представителка Корнелия Маринова.

ГОЛЯМАТА новина за нас пък е, че троянската младежка Духова музика „Заедно” с ръководител Бойко Ковачев  (формацията е към НЧ „Просвета – 1920 г.”, кв. „Велчевски”) спечели златен медал в една от трите конкурсни категории – оркестрово изпълнение. А че отличието има сериозна стойност си личи както от голямата конкуренция, така и от факта, че професионалното жури бе ръководено от безкомпромисен професионалист – музикалния редактор в БНР Юлия Цанкова. Г-жа Цанкова сподели, че повече от половината участващи състави са младежки и детски, което говори едно - че младите българи имат потребност от фолклора, и буди оптимизъм.

На "Искри от миналото", Априлци, 2014 г.
ОСНОВЕН организатор на „Искри от миналото” е Община Априлци, като сред помагачите и спомоществователите са немалко местни фирми и граждани; а председател на феста е Дончо Пачников, който ръководи и местното читалище „Светлина – 1895 г.”.  Такива събития са важни за Априлци, защото правят много за популяризирането на нашия край, заяви в приветствието си кметът на общината Бенко Вълев. 

4 коментара:

Анонимен каза...

Браво, Големи сте !

Анонимен каза...

Кога ще започнете да ни информирате за предстоящи събития в Община Троян и съседните и такива? А не след като са минали събитията.

1:1 каза...

За сметка на това,пък, на Платения -Бир-Рок-Чалга-Фест,участваха 20 музиканти и ги гледаха 20 металисти.

Анонимен каза...

И 3ти бяхме информирани 2 месеца напред.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |