Поклонението в „Слънчев бряг” – за 25-ти път

* Дядо Гавриил: „Дали е фашизъм или комунизъм е все едно – не бива да забравяме невинно избитите жертви тук”
In memoriam 
Момент от поклонението в "Слънчев бряг" край Ловеч, 29 март 2014 г.
В СЪБОТА, 29 март, бе 25-тото поред поклонение пред жертвите в комунистическия трудов лагер край Ловеч, добил печална известност като „Слънчев бряг” (по официални данни за трите години на съществуване му - от 1959 г. до 1962 г., през лагера са преминали над 1500 души и са избити около 160; по неофициални данни жертвите са няколко пъти повече – бел. Т21). Както обикновено мемориалното събитие започна с шествие от центъра на Ловеч. Около 200 души от цялата страна се събраха тази година на „Слънчев бряг”, сред тях и бивши лагерници и близки на загиналите.

ОРГАНИЗАТОР отново бе СДС – Ловеч, а сред присъстващите се забелязаха знакови политически фигури като проф. Калин Янакиев и о.з. ген. Атанас Атанасов (ДСБ), Божидар Лукарски (СДС), народните представители от ГЕРБ Корнелия Маринова и Николай Нанков, силна група на БЗНС и др.; троянското присъствие бе много скромно – единствено представителят на земеделския съюз Витлием Илиев. „Дали е фашизъм или комунизъм е все едно – не бива да забравяме невинно избитите жертви тук”, каза в словото си Ловчанският владика епископ Гавриил, който отслужи панихида за жертвите. 

„ДА ГОВОРИМ, за да няма забрава за зверствата, за да няма никога повече „фабрики на смъртта” като ловешкия лагер „Слънчев бряг”. Тук сме, за да сведем глави, да се поклоним и почетем жертвите на комунистическия геноцид. Лагерът „Слънчев бряг” е гробницата на много хора, станали жертва на зверствата на червения терор и намерили смъртта си по особено жесток и мъчителен начин”, каза ловешкият депутат Корнелия Маринова. „Бяхме свидетели на други извинения и дори целувки в центъра на София от един друг срамен епизод от комунистическия режим, но за лагерите, този грозен символ на най-уродливата част от историята ни – не”, припомни г-жа Маринова и не спести истината, че на това място в този ден за поклонение „не е бил кмет на община Ловеч през вече 5-те мандата управление на БСП”.

МНОГО силни думи изрече бившият лагерист Кольо Колев, родом от ловешкото село Торос, прекарал повече от година в „Слънчев бряг”: „Точно преди 55 години тук пристигат първите затворници. Днес е останал само ужасът. От 166 в началото само след месеци вече са минали хиляди. Говори се за 150-160 избити, но истината е, че всеки ден смъртта си намираха по 6-8-10 човека, а имаше дни и по 18 човека. Много повече са жертвите от тези, които се обявяват, много от тях млади хора на по 17-18 години, някои попаднали тук само заради това, че са разказали виц. Няма ден, в който да не се питам какъв е тоя гьонсурат Сергей Станишев и другите, дето бащите им създаваха местата като това тук, а днес те не се срамуват. Искам да ме пуснат в Народното събрание, за да им задам този въпрос – нямат ли срам!”.

Т21

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Не виждам видната седесарка Кунева-Пръмова

Анонимен каза...

Аз Не виждам ГЕРБ -Троян,ДСБ-Троян, СДС-Троян???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Де е Цона, бре ? Или Дона, беше... ? За комсомолката-кметица питам, де.Такава видна радетелка за справедливост, а я няма...А ловешкият кмет...Къде се е скрил комунягата? Прав е владиката: "Дали е комунизъм или фашизъм-все тая" !

Анонимен каза...

България е един хроничен "Слънчев бряг"! Начинът на управление, стандарта и начина на живот бавно, но сигурно убиват психически, и физически хората. Подозрително дълги години останахме в икономическа криза!!! Други изпаднаха в такава, но само за малко, а ние? Може би това положение на хората е изгодно за някои, но до кога, и на къде държава без народ? Няма такова нещо.

Анонимен каза...

Имаше представители на БКП/БСП. Корнелия Нинова, Нанков. Сигурно е имало и други, но са вървяли отстрани.

Анонимен каза...

Корнелия Нинова или Корнелия Маринова нали са от един отбор.

Анонимен каза...

90 процента от хората там са били криминални престъпници,извършили тежки престъпления - грабежи ,изнасилвания,истаналите са били хора,невписващи се в представите на новата власт, - хулигани,проституиращи циганки,знам го от възрастни хора,които помнят много добре,ако сега праведете референдум,искате ли престъпниците да идат там,познайте отговора

Анонимен каза...

7ми тТези "възрастни хора,които помнят добре" дето са ти разказвали за лагера да не са изкукали червени дъртаци които още сънуват Партията майка и Тато????Какво значи "хулигани" би ли ми обяснил и като са хулигани Шако циганина с тояга ли да ги избива??Аз съм по млада но да ти кажа че в цивилизования свят еднояйчните близнаци фашизъм и комунизъм се третират като престъпления срещу човечеството!!

Анонимен каза...

Ще ти отговоря,защото не си виновна за незнанието си,просто медиината ,обществената и образователната среда в БГ е такава,,че ако не се възторгваш от неолибералните идеи е не си фен на умните,красивите и ранобудните,значи си директно на заплата при Путин и кроиш болешевишка революция Преврата на.девети сепретмври 1944 година заварва страната вилнееща криминална престъпност,банкови обири,организирани групи за грабежи и кражби,поръчкови убийства в центъра на София, дело на македонски организации, и хора на/Иван/ Ванче Михайлов.След установяване на комунистическо правителство на 09.09.1944 година до около началото на 50 те години тия всички се покриват -. просъветския режим е непознат,подземния свят е в шах за известен период от време.Но за известен -- средата на 50 години са период,белязан от възход на тежка криминална престъпност,за която,естествено никой не коментира публично,според нравите на онова време.За илюстрация,по нова имаше скоро един документален филм с разсекретени документи от онова време - само в София през 1959 година са извършени 150 убийства .Тогавашната власт реагира потипичния за нея начин - създава трудов лагер,в който интернира,пак казвам,и за това има множество документални доказателства,криминални престъпници,проститутки,падали,измамници и друга сган.Издевателствата са факт и затова лагера просъществува няколко години,но липсата на идеология и истинско диседентско движение преди 89 година принуди новата " десница " да твори история.Между другото,щом знаеш за Шахо циганина,сигурно си чувала и за Сашо Сладура,когото изкарват като репсресиран - човека си е съден за две изнасилвания.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |