С филм за Апостола отбелязват годишнината

*  Документалната лента „За чиста и свята Република” е създадена изцяло със собствени сили, представят я днес * Сред анкетираните ученици – сродничка на Левски
В СОУ „Васил Левски”
Петър Аврамски
ЗА ПРЪВ ПЪТ троянското СОУ „Васил Левски” ще отбележи годишнината от гибелта и безсмъртието на своя патрон с авторски филм за Апостола. 10-минутната документална лента е озаглавена „За чиста и свята Република” и е създадена изцяло със собствени (училищни) сили – идеята е на оператора и монтажиста Петър Аврамски (8 „б”) от Клуба по вътрешноучилищни медии и PR, ръководен от Ралица Бенчева, с чиято подкрепа е подготвен сценарият. В екипа са още съучениците на Петър – Ивайло Банчевски (помощник оператор и монтажист) и Велислава Цанкова и Сияна Кацарска (гласове зад кадър).

СРЕД ГЕРОИТЕ във филма са 5-класниците Александър Александров и Християн Млазгов, които отговарят на въпроса какво е за тях Васил Левски. Любопитното е, че друг от анкетираните ученици – 7-класничката Нора Димова, споделя, че е сродничка на Левски по бащина линия, с което и тя, и семейството й много се гордеят***. Специално участие има историчката от Музея на занаятите Венета Керешка с разказа си за посещенията на Апостола в Троян и Троянско и за неговите тукашни сподвижници. „За чиста и свята Република” е изработен за един месец, а екипът бил ръководен от класния наставник на 8 „б” Светослав Божков. Филмът ще бъде представен по време на честванията, като промоцията му е днес (17 февруари) в празничния час на класа, посветен на патрона и историята на училището.

Т21

*** На 18 февруари, денят, в който „твоят един син, Българийо” (Христо Ботев) увисва на бесилото, учениците от СОУ „Васил Левски”, изучаващи допълнително история, ще се срещнат с Христина Богданова - праправнучка на сестрата на Левски Яна.

1 Коментара:

Бианка Павлова каза...

Поздравления,Петьо!
От мъничък си така умен,ученолюбив и амбициозен.Поздравявам както теб,така и твоите родители.Желая ти всяка твоя стъпка напред,да е цел за покоряване на върхове.Ти го можеш :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |