Общината намери пари за преасфалтирането

* Разкопаните троянски улици ще бъдат реконструирани; финансирането – 1,352 млн. лв. от правителствената програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”
Money, money 
ТРОЯН ще получи исканите 1,352 млн. лв. за цялостна реконструкция на улиците, които ще бъдат разкопани във връзка с работата по интегрирания проект за водния цикъл на града (по този проект са заложени суми само за възстановяване на улиците в сегашния им вид, т.е. само за изкърпване, което не решаваше проблема; общинският бюджет от своя страна нямаше ресурс да финансира цялостната реконструкция на тези улици и оставаше единствено вариантът да се търси външно финансиране – бел. Т21). Парите идват от публичната инвестиционна програма на правителството, озаглавена  „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, и след одобрен проект на Община Троян. Средствата за тази програма, почти 500 млн. лв.***, се осигуряват от държавния бюджет и досега от подадените над 1000 проектни предложения за цялата страна са одобрени 405 (392 проекта на общини, сред тях и троянският, и 13 проекта на различни държавни ведомства).

ОБЩИНСКАТА администрация внесе своето проектно предложение в Областна администрация – Ловеч на 22 януари т.г., пълното му наименование бе „Подобряване на състоянието на уличните и тротоарните мрежи на гр. Троян – транспортна инфраструктура, благоприятстваща икономическото развитие и жизнената среда на общината”. Общо 19 били внесените проекти от осемте общини на Ловешка област на обща стойност 15 млн. лв., а комисията начело с финансовия министър Петър Чобанов одобрила 11 плюс един проект на държавна институция (АПИ) на обща стойност 7,164 млн. лв. В община Ловеч ще бъдат финансирани три проекта за 2,192 млн. лв. – основно за ремонти на ВиК и канализационната мрежа (два от тях ще се реализират в с. Малиново). В община Троян – споменатият проект за 1,352 млн. за улични реконструкции. 750 хил. лв. ще получи община Тетевен – за ремонт на спортните площадки в три села и тротоарни ремонти в града. Общините Угърчин, Ябланица и Летница ще реализират проекти за ремонт на ВиК мрежите си – съответно 500 хил. лв., 400 хил. лв. и 100 хил. лв. Най-големият проект в областта, одобрен за финансиране по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, е на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) – за рехабилитация на участък от пътя Ловеч – Плевен на стойност 1,8 млн. лв.; с изпълнението му ще бъде изцяло завършен участъкът от републиканския път II-35 на територията на Ловешка област. 

КАКВО точно ще се извърши в Троян с очакваните 1,352 млн. лв.? „Това финансиране решава тежък проблем на града, като предвижда възстановяване на разрушената асфалтова настилка и тротоарни платна след ремонта на ВиК и канализационната мрежа. Проектът значително ще подобри уличната мрежа, с което ще се подобри и бизнес средата за 16 местни фирми с над 2000 работещи в тях. Той включва цялостна реконструкция на две от най-натоварените улици в Троян, които са в особено тежко експлоатационно състояние - „Македония” и „Симеон Велики”, основен ремонт на ул. „Спас Бояджиев”, текущ ремонт на улиците „Радецки” и ул. „Здравец”, рехабилитация на път в кв. „Миревско” и рехабилитация на тротоари в кв. „Ливадето”, обясниха от общинската администрация. Бе уточнено, че вече е започнала работа по синхронизиране на графиците на интегрирания проект за водния цикъл, за да може паралелно да се извършват дейностите и по двата проекта.

И ОЩЕ по-конкретно: ул. „Македония” (586 м) - ще бъде подменена конструкцията на пътното легло и ще се изградят нови бордюри и тротоарна настилка на тази възлова улица, осигуряващ основния достъп до една от градските промишлени зони; ул. „Симеон Велики” – ще бъде реконструиран участък с дължина 1128 м, предвижда се усилване на асфалтовото покритие, подмяна на бордюрите и полагане на нова тротоарна настилка от бетонови плочи; ул. „Спас Бояджиев” – предвиденият за основен ремонт участък е 95 м и е наложителен, тъй като тук се намира Дирекция „Социално подпомагане” и преминават много хора с двигателни проблеми;  ул. „Радецки” – ще бъде извършен текущ ремонт на участък от 510 м, от пресечката с ул. „Симеон Велики” надолу към МБАЛ – Троян; ул. „Здравец” (545 м) – цялостно преасфалтиране; кв. „Ливадето” – ще се ремонтират тротоарите; кв. „Миревско” – рехабилитация на местен път.

ЗА ОСНОВНИЯ ремонт на ул. „Спас Бояджиев” вече има готов работен проект, към настоящия момент се извършва работно проектиране на инвестиционната дейност за реконструкцията на улиците „Македония” и „Симеон Велики”. За останалата част от  инвестиционните намерения по настоящия проект не се изисква работно проектиране съгласно ЗУТ. За всички обекти по проекта са разработени количествено-стойностни сметки.

Т21

*** Това са същите 500 млн. лв., за които от опозицията (ГЕРБ) твърдят, че се раздават преимуществено на общини с кметове от управляващата коалиция (БСП и ДПС) и заплашиха да сезират Европейската комисия и Европейския парламент. В декларация на кметове от ГЕРБ, приета на 7 февруари в Казанлък, се казва, че това е „поредният пример за непрозрачно, небалансирано и нецелесъобразно разпиляване на публични средства”.

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

А улиците,които не са част от проекта но се нуждаят от ремонт -ДА ГО ДУХАТ!

Unknown каза...

Ами ул.Симеон Велики какво става с нея?
Като Лунен пейзаж е сега.

Анонимен каза...

Улицата от Кино кукувишки до към стадиона от както е правена не е преасфалтирана.

Анонимен каза...

БСП не се разпада, разлага се

Като труп. Политическо квазимодо, надживяло изкуствено своите събратя по съдба от цяла Източна Европа. БСП си е била винаги едно БКП, преоблекло се за една нощ по "новата" мода, "освещавайки" новата "самоличност" с ритуални ходения по черкви и разкази за модерно ляво. Разчитайки на страховете на ошашавените Български граждани. Подпалвайки и "изгаряйки" "миналото" си през пожара на Партийния дом.
БСП се разлага, но този път завинаги. Номерата свършиха. За 24 години бе експериментирано всичко - "независими" кандидати подкрепени / не подкрепени от партията.
После "уредиха работата" с Мадридския разбойник и успехът "НДСВ". После "уредиха" "Тройната 3-5-8 коалиция". Дойде ерата на "Атака", та до днес - политическото сметище, наречно "България без ценз. Ура!"
И така 24 години "игра" с наивната публика, с любезното съдействие на "продуктово позиционирани" ГМО-та и "продукти", позиционирани, но не споменати по надписите на всички партии.
Днес, близо четвърт век номерът млада партия със стогодишна история свършва. Опелото ще направи детето-вундеркинг Сергей Дмитриевич.

Анонимен каза...

Госпожо кмет,поздравления за успешното намиране на пари !

Анонимен каза...

Браво на кметицата!

Анонимен каза...

Браво Г-жо Михайлова! Все така напред, Вие сте единствения кмет, който се бори и милее за нашия град!

Анонимен каза...

Непрозрачното разпределение на тези 500 млн. лв е в полза на Троян. Точка по въпроса ! Кметицата явно не я вее вятър на бял кон и да отиде в АБВ ;) Щяхме да видим пари на кукуво лято.

Анонимен каза...

8,.......това е компенсация ,че ,,посрещахме"платените бабички и онова нещо Мишо Шамара.ама дали е честно към наказаните общини?

Анонимен каза...

Улица "Македония" не е дълга 586м уважаема г-ж "кмет" тя започва от разклона от ул.Генерал Карцов до разклона на РПС(районна пътна служба ) а НЕ както вие твърдите до разклона на калинел а от там нагоре настилка и тротуари ЗАЩО няма да има., за да може тировете да минават от горната страна докато тече ремонта ли .........
Това се вика наглост от страна на някой хора
Това си е реконструструкция на участък от улицата.
А и коловозите след асвалтирането колко ще са големи от преминаващите тирове по новия асфалт..... през лятото?????
Отговорете на тези въпроси "уважаеми" управляващи..!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

1,352 млн. лв- ЗАЩО СЕ РАДВАТЕ??? ДОСЕГА УСЕТИХТЕ ЛИ ПРОМЯНА В ТРОЯН? ВОДНИЯ ЦИКЪЛ ЗАПОЧНА ЕСЕНТА- КОЛКО РАБОТНИ МЕСТА СЕ ОТКРИХА ЗА ГРАДА??? 500-1000-2000 ??? ЗА НЕЩО ПОДОБНО ЧУХТЕ ЛИ? ЕДИНСТВЕНО МОЖЕ ДА СТЕ ЧУЛИ, ЧЕ ТРОЯН ИЗГУБИ ПО ТОЗИ ПРОЕКТ БЛИЗО 200000 !!! И КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ТЕЗИ ПАРИ??? Г-Н БАНКОВ ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИТЕ НА ГРАЖДАНИ ,ЧЕ ПРОЕКТА СЕ ПРОМЕНЯ В ДВИЖЕНИЕ....ЩЕ ПОМОЛЯ КОМПЕТЕНТНИТЕ ГРАЖДАНИ ДА КОМЕНТИРАТ КАК СЕ ПРОМЕНЯ ПРИЕТ ПРОЕКТ??? ЗА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ БЕЗРАБОТИЦАТА НЕ Е НАМАЛЯЛА И ХОРАТА НАПУСНАЛИ НАШИЯ ГРАД НЕ СА СЕ ВЪРНАЛИ! ТОВА СА ФАКТИТЕ!!! А ОТНОСНО ПАРИТЕ-ПРЕЗ ТОЛКОВА ФИРМИЧКИ, ЧАСТ ОТ ТЯХ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ....,И НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ... САМИЯ ФАКТ -БАНКОВ ПРОМЕНЯ ПРОЕКТА В ДВИЖЕНИЕ-- ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ГРАЖДАНИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ГУБЯТ! ТОВА Е ГОЛЕМИЯ СПЕЦИАЛИСТ, ОТ КОЙТО ЦЯЛ ТРОЯН Е ПРОПИЩЯЛ!!! ДА НАПОМНЯ -БАНКОВ Е ПЕНСИОНЕР! НА КОГО Е ТОЛКОВА ИЗГОДЕН??? ИМА ТОЛКОВА МЛАДИ БЕЗРАБОТНИ!!! ПИТАМ Т21-КОЛКО ЗАКОНА НАРУШАВА ОБЩИНА ТРОЯН КАТО ДЪРЖИ НА РАБОТА ПЕНСИОНЕР? ПИТАМ И КОЛКО ПАРИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ПРЕЗ ФИРМИТЕ? ВАША СТАТИЯ КОМЕНТИРАШЕ ИЗГУБЕНИТЕ ПАРИ ПО ВОДНИЯ ЦИКЪЛ.....СЪГЛАСЕТЕ СЕ,ЧЕ ОТПУСНАТИТЕ НЯМА ДА СТИГНАТ ДО НИКЪДЕ......

Анонимен каза...

2864Х3=8592 м+400 м.за Миревското/може и да са повече/, но грубо, стават 9 км. 1 352 000:9=150 222 лв. за километър път и тротоари!? Не са много, нищо за нас!?

Анонимен каза...

Някой знае ли колко са 10% от 1 352 000лв.?Не съм сигурен но ми подсказват, че е 135 200лева. Понеже 200лв. е обидно малка сума то по математически закръгления би трябва да се закръглят на 1000. Тогава стават 136 000лв. Защо питам ли? Защото толкова е комисионната. Ех защо не е кмет Мин Ак, та да врътне с юристчето една процедурка, та да видите Вие как пак ще спечели пак "нашта"габровска фирма и как хубаво ще Ви асфалтира. Тъй де 136 хилки са си 136 хилки и си му трябват. Че то този етаж над пощата иска пари за обзавеждане! От спестените ли да вземе? Спестените най-лесно се харчат и много боли.Като ги вади и чете сърцето му се къса.Че Вие знаете ли как се спестяват пари бе хора?Виж от комисионната ги харчи малко по лесно. Пак са си негови защото му се полагат но трябва и обзавеждане.

Анонимен каза...

11-ти, да не би да си забравил да си пиеш жълтите хапчета?!

Анонимен каза...

Толкова много пари спестихте от почистването на улиците от сняг тази година така, че ще е срамота да не може да извадите пари да преасфалтирате улицата.

Анонимен каза...

14-КОЙ СИ ТИ? ЩЕ НИ ГАРАНТИРАШ ЛИ ,ЧЕ НЯМА ДА СЕ ОТКРАДНАТ ПАРИ???......

Анонимен каза...

От твоите коментари личи, че си невеж и неинформиран за много неща в общината.

Анонимен каза...

А улица Вежен пак ли остана на заден план.Но какво се чудя тя е така от 35 години поне .А сега като поеме и трафика на Македония вече тотално ще се разбие.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |