Област Ловеч – сред опашкарите

* Анализ на Института за пазарна икономика ни постави в групата „Лошо социално-икономическо състояние”; с нас са Търново, Перник, Пазарджик, Хасково, Ямбол, Сливен и Шумен * Най-отзад сме по индикатора демография – с оценка „слаб”
Анализи
НАШАТА област Ловеч - заедно с Велико Търново, Перник, Пазарджик, Хасково, Ямбол, Сливен и Шумен – е в групата (клъстера) на областите с комплексна оценка „Лошо социално-икономическо състояние”, според изследването на Института за пазарна икономика. Най-отзад – в групата „Лошо социално-икономическо състояние с негативни тенденции на развитие”, са областите Разград и Силистра. Отличникът е един и е очакваният – София (град), която е сама в групата първенец „Много добро социално-икономическо състояние”; в групата „Добро социално-икономическо състояние” пък са само областите Пловдив, Благоевград, Бургас и Варна.  

АНАЛИЗЪТ се базира на данни за 2012 г. и е изготвен съвместно с частната компания „МайкроСтат Аналитикс”. А изводите му, които бяха огласени в края на миналата година (2013 г.), са според 57 показатели, обединени в система от 8 групи индикатори; полевите проучвания сред домакинствата и бизнеса са правени през м. април 2012 г. Въпросните индикатори са: демография, образование, здравеопазване, инфраструктура, околна среда, икономика, бизнес среда и социална среда.

ЕТО И НЯКОИ от основните изводи. Най-напред – до 2008 г. всички области у нас бележат растеж, но богатите растат по-бързо от бедните, т.е. „увеличава се разликата между тях и се оформя група области, която значително изпреварва останалите”; като „това разделение се увеличава както през периоди на подем, така и в периоди на криза”. Второ, но не по важност – обхватът на областите с влошен социално-икономически профил или негативна тенденция на развитие е „много по-голям, отколкото на тези с добър или подобряващ се”. Още – „демографските процеси имат изключително силно влияние, в повечето случаи негативно, върху икономическото състояние на областите”; или казано по-ясно – намаляването и влошаващата се структура на населението води областите, респ. държавата, все по-надолу. Друг неприятен извод: въпреки негативните тенденции в най-бедните области „преобладаващата част на гражданите там са изключително ниско мобилни”.

И НЕЩО от особена важност - централната власт продължава да влияе много силно върху местните политики, „включително и поради нежеланието да даде повече правомощия на местните власти”. Което не намалява значимостта на оценката че „дори и ограничена по закон, местната политика може да окаже значително влияние върху условията на живот и бизнес на областно ниво”; иначе казано – местните власти (кмет, местен парламент) могат да направят много за подобряване/влошаване на качеството на живота в отделните общини и областите като цяло. А във връзка с това е друг неоптимистичен извод – „данните на регионално ниво са изключително оскъдни и понякога с несигурно качество, което пречи да се вземат информирани решения от управляващите”.

Областите в групата/клъстера "Лошо социално-икономическо състояние"
С КАКВО по-конкретно е отбелязана област Ловеч? Като област с най-лоша бизнес среда у нас е определен Перник, но тревожното е, че след него от областите в нашата група/клъстер е Ловеч. Област Ловеч е посочена и сред „отличниците” с по-висок от средния за страната данък върху недвижимото имущество. По-зле от средното за страната сме и по показателя брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, но така е в преобладаващата част на българските области за сметка на София град, Варна, София област и Стара Загора, които са над средното (по данните за 2009 г.). Сред слабаците сме и по показателя инфраструктура – тук оценката за област Ловеч е „незадоволителен” (заедно с Шумен, Смолян, Перник, Кюстендил, Силистра и др.); същата незадоволителна оценка имаме и за околна среда. Но пък в Ловеч (заедно с Плевен, Стара Загора и Перник) жителите дават най-добра оценка на собствената си образованост, въпреки че по индикатора образование оценката за областта ни е „незадоволителен”. Най-отзад сме по индикатора демография – с оценка „слаб”, където с нас на дъното са Габрово, Монтана, Кюстендил и Видин.

И ЕДНА любопитна констатация – оказва се, че „най-удовлетворени от стандарта си на живот са хората в една от най-бедните области – Разград”; Ловеч е в златната среда. И друг любопитен и в някаква степен неочакван момент – изследването сочи, че няма връзка между удовлетвореността от качеството на живот на хората и желанието им да отидат да живеят другаде; столицата София е на второ място по потенциални емигранти с 34% от населението, изпреварена единствено от средната като социално-икономическо развитие област Монтана (40%); а най-слаби са емигрантските нагласи сред жителите на област Враца (едва 4%).

Т21

20 коментара:

Анонимен каза...

Най слаби емигрантски нагласи има област Враца, понеже там не останаха млади хора. Те отдавна се изнесоха.

Анонимен каза...

Йордан Данков : На Троян не му трябват външни инвеститори!
Миню Главътъ : Градим Троян!
Донка Даскалицата : Знам как да променя Троян !
Николай Тодоров (Избор за Троян) : *$§%€№_@((% !

Анонимен каза...

Илян Пеевски:Аз казах ли ви!

Анонимен каза...

Миналата година кметицата каква награда получи , че не си спомням ? Май беше нещо за реформаторство. Интересно какво ли е реформирала.

Анонимен каза...

Много сте прав, 3-ти. Абстрахирайки се от иронията, която влагате - не само "казвах", но и предлагах какво да се прави години наред. И колкото повече неща предлагах, толкова повече такива като вас казваха или пишеха "ама той нищо не предлага". За разлика от останалите троянски общински съветници и "политици", аз не се крия като страхлива мишка и общувам почти ежедневно с вас, чрез този или други сайтове и къде ли не... и с името си, а не анонимно. Мисля – прецедент за последните 20 години! Всъщност – защо само по време на избори виждаме толкова много политици и кандидат-политици с лозунги, байряци и с всякакви обещания, че и заклинания? Виждаме ги по медии, на плакати, на билбордове, на листовки, дори по улиците и в заведенията ги виждаме да говорят и да убеждават, а след изборите всички те изчезват и се покриват в мишите си дупки? Някой знае ли?
*
Днес отново се открива "топлата вода" и се тиражират поредните констатации. Е, и? Какво от това? Само с констатации и масов рев и скубане на коси - нищо няма и не може да се промени. А някой да иска нещо да се промени?
Продължавам да твърдя, че единствено аз и колегите ми имаме политическа програма с КОНКРЕТИКА какво да се прави и как да спрем пропадането на Троян. Всичко е правено на база анализи от реалностите през последните 20 години и все по-оредяващите ресурси на общината. Със сигурност не е най-добрата политическа и управленска програма, но със сигурност е единствената на политическия пазар в Троян.
Нито БСП, нито ГЕРБ, нито кое да е политическо лице или субект НЯМАТ политическа и управленска програма. Не случайно като си ги изберете за пореден път, те за пореден път се чудят и не знаят какво да правят и години наред ви сапунисват с общи приказки и възвишени PR-оди за възхвала. Кой колкото и каквото може! Но, когато не знаеш на къде си тръгнал - винаги пристигаш на друго място.
Не ми е проблем да ви пусна тук тази програма /макар и в съкратен вид, защото е обемен материала/ за да ви докажа и да видите огромната политическа пропаст, която дели нас от останалите днешни "политици" на Троян, но ... вече не съм много сигурен има ли изобщо смисъл, каквото и да означава това?
Очевидно предпочитанията са за ловене на шарани с бастун и локум, както и лозунга „Ние пак сме тук”, който явно докарва определящото мнозинство до политически оргазъм. И така – повече от 45+20 години.
„А иначе, как сте?”
ИП

Анонимен каза...

п.п. понеже цитата "А иначе, как сте" може да не е достатъчно "разбираем" - вж този клип :)
https://www.youtube.com/watch?v=XrWkuXm7Nkc
ИП

Анонимен каза...

Пеевски, къде беше да плюнеш при статиите за назначенията на ДПС?

Анонимен каза...

простако да не ти дължи отчет. Ако няма кво да напишеш оди на майната си тапанар

Анонимен каза...

До 3-ти мушморок :
Пич, не съм Пеевски, но явно простата ти кратуна не допуска,че не само Пеевски се надсмива на некадърността и умишлената престъпност на разни самозванци!
Разбира се,че като един виден полуидиот, за теб е важно да "покажеш" и "разкриеш" КОЙ, а не КАКВО пише!

Анонимен каза...

Вярно,бе!Пеевски защо не оплюва ДПС?Особено сега.Слагат на всички постове полуграмотни откровени айдуци.А Пеевски ни дума по въпроса.Що тъй?.

Анонимен каза...

Тоя сайт съвсем са го скапали неколкото останали простака. Чуда му се на ИП кво са занимава още с тоя злобарски и неграмотен добитък тука

Анонимен каза...

11 = ИП

Анонимен каза...

Прав си донякъде 11-ти. Но не забравяй,че този сайт се чете от страшно много хора,както в Троян така и троянци извън България.Това,че не коментират и не вземат отношение чрез форума,не означава, че не следят и не се вълнуват от случващото се в родния град.Такива като номер 10 и прочие, са типични селяндури,които не правят разлика между Пепси и Кока Кола.
Виж силата на словото каква е:След всеки пост на Илиян Пеевски сума ти народ си скубе косите и псува злобно,просто защото истината е неудобна.

Анонимен каза...

Ей, ИП
Я вземи и кажи нещо за бившия си... Синца за него приказват - ти само за Троян та за Троян. Троянът е ясен! Кажи нещо за боксьорската партия! Коментирай, та и ние на местна почва да чуем някоя клюка СОЧНА... ;))

Анонимен каза...

Надявам се стана ясно защо написах в коментара си "вече не съм много сигурен има ли изобщо смисъл,..." по отношение дали да поствам тук документи и всякакви материали, свързани пряко или косвено с положението, до което е докаран Троян днес..
Каквото и да напиша, веднага се появяват /мисля един-двама/ големи троянски юнака, които веднага отклоняват темата, примерно със сакралния въпрос "а ти къде беше, когато клахме прасето"? Другият им номер е да ми приписват чужди коментари. Разбира се, коронният им номер е да замесват Атака и да ми прехвърлят чужда вина.
*
По изключение ще отговоря на анонимен /14-ти/
На свое заседание от 30.05.2013,
ОС на Атака Троян прие следната
ДЕКЛАРАЦИЯ
ОС на Атака Троян сваля политическото си доверие от централното ръководство на ПП Атака.
......
ОС на Атака Троян настоява за:
Оставка на централното ръководство на ПП Атака;
Свикване на извънреден конгрес и избор на ново ръководство;
*
Декларацията е от 30.май 2013 и "само" 4 /четири дни/ след като Сидеров подсигури мандата и управлението на БСП и ДПС. Можете да я прочетете цялата тук:
http://troian.com/obshtestvo/obshtinski-sbor-na-partiya-ataka-troyan-svalya-polititcheskoto-si-doverie-ot-tsentralnoto-rakovodstvo-na-pp-ataka/
*
Ако това се беше случило, днес нямаше да сме свидетели на поредните грозни сцени. Така, че не виждам какво има да коментирам, 14-ти. Или пък да "плюя", както ме съветва 7-ми/10-ти.
*
п.п. Днес е 10-ти януари. Преди 17 години на тази дата в Троян стартираха поредица от 16 протеста срещу социалистическото правителство на Виденов. Имах честта, от трибуната да открия всичките тези 16 митинга с хилядно мнозинство. Днес това вече е невъзможно да се случи в Троян. Хората са се примирили и обезсърчили. Поне тези, които все още стоят тук. Мнозина отдавна напуснаха този, прояден от комунистическите порядки на всеуправляващата номенклатура на БКП, град и община.
ИП

Анонимен каза...

Атака,от която беше Пеевски и Бареков,за който се говори че ще му е следващият гостоприемник,са патерици на БСП и ДПС.Не очаквайте да вдигне глас срещу някой от тях.ФАКТ е че сега дума не проронва срещу тях.

Анонимен каза...

Ти сега ли чак откри топлата вода?Алелуя!

Анонимен каза...

"След всеки пост на Илиян Пеевски сума ти народ си скубе косите и псува злобно,просто защото истината е неудобна."
Сигурно си от тези дето смятат,че Волен Сидеров е много готин,а народа го псува щото това са долни инсинуации;)

Анонимен каза...

смрадливите анонимни тапанари пак си изкарали простотията

Анонимен каза...

тАпанар "умен"!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |