Коледари в Попишка

* Диляна Дикова: „За пръв път го правим, но идеята не е от вчера, ще се опитаме да възродим този прекрасен български обичай”
 
Стани нине, господине… Актуализиран
ЕДИН МНОГО български обичай бе възроден в троянския кв. „Попишка” тази година. Навръх Коледа (25 декември) четирима коледари, местни младежи, стъкмени в нашенски народни носии, с калпаци, шарени торби и геги с набучени на тях кравайчета обикаляха домовете и радваха стопаните с коледарските си припеви и благопожелания. 

„СТАНИ нине, господине,/ че ти идем добри гости,/ добри гости коледари...”, огласи бившата махаличка над града, сега троянски квартал. А домакините ги срещаха с голяма радост и както си е редът ги отрупваха с дарове – питки, ракия, сладкиши... Коледарите тръгнаха от долната виладжийска част на квартала и се „заканиха” да не пропуснат нито един дом. 

„НАЙ-ПОСЛЕ нещо хубаво!”, коментира попишчанин на средна възраст, който много искаше да се „пререди” и коледарите по-скоро да влязат в неговата къща. Най-малките пък бяха във възторг от шарената „възстановка” и някои от тях даже се снимаха с батковците с калпаците. „За пръв път го правим, но идеята не е от вчера, ще се опитаме да възродим този прекрасен български обичай”, сподели пред Т21 председателят на кварталния съвет в кв. „Попишка” Диляна Дикова, инициатор на събитието.

Т21

Бел. ред. Весело на този ден (25 декември, Коледа) бе и в кв. „Дунав”, където кварталният съвет, ръководен от Надежда Вутова, организира Коледно хоро. Свирил духовият оркестър на Бойко Ковачев и веселбата била голяма, твърдят очевидци. Новата духова банда, чието име е „Заедно”, ще свири и навръх Нова година – на голямо Новогодишно хоро, организирано от НЧ „Просвета – 1920 г.” от съседния кв. „Велчевски”.

14 коментара:

Анонимен каза...

БРАВО!!! :)

Анонимен каза...

Много хубаво,БРАВО!

Unknown каза...

bravo

Крумова каза...

Момчетата бяха чудесни! Хубаво е традицията да се възроди.С нетърпение очаквам новогодишната нощ и подготвеното мероприятие.

Анонимен каза...

Честита Коледа! Браво на момчетата и на Диляна!

Анонимен каза...

Момчетата са чудесни! Хубаво е традицията да се възроди! Браво! Трябва навсякъде в общината ни да се възроди традицията. Да се чуват коледарски песни!
Честита Коледа!
Пожелавам на всички крепко здраве, много много радост, късмет и щастие. Нека моите пожелания бъдат сбъднати ваши желания.
Весели празници!

Марияна каза...

Честита Коледа!
Дилянка, пожелавам ти да си все така упорита, оригинална и всеотдайна към всичко с което се захванеш.. Радвам се, че хората от квартала те разбират и подкрепят. ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

Анонимен каза...

С умиление се върнах в годините назад! И коледари имаше, и сурвакари, и лазарки, маскирахме се, и умирахме от смях когато "изплашехме" някой, и пеперуди за дъжд правехме, и весела детска глъч се чуваше. Задружно питейна вода се прекара, всички се събираха и помагаха на строящия си дом съсед!
Някой веднага ще ме упрекне в носталгия по миналия строй, но не е така! Може би с натрупването на годините/които не са и толкова много/, ми липсва тогавашното безгрижно детство!
В празничната нощ получавах дълго чаканата кукла от добрия Дядо. Добрият Дядо беше моя дядо, нахлупил калпака и кожуха наопаки. Виждах от малкото прозорче само върха на този калпак, и сърцето ми "пърхаше" от вълнение, а след това...толкова радост!!!
Не си спомням и тогава да не сме почели всички празници, църковни и семейни!
Едно голямо БРАВО на коледарите!
Поздрави Диляна! Весели празници и успешна Новата 2014 година!
Румяна.



Анонимен каза...

Браво за оригиналната идея браво на младежите.Весели Празници.

Анонимен каза...

Браво,момчета! Да сте живи и здрави!Весела Коледа и много късмет!

Анонимен каза...

Румяна, не си чакала дядо Коледа, а дядо Мраз, което е едно и също, но на различни дати. Преди няколко дни гледах филма "7 дни в Хавана" - мила родна картинка без рекламните послания на всяка крачка. Как тия хорица в изолация на остров до САЩ и вече без помощи от СИВ са по-добре от нас, ние във Великия капитализъм, 24 години "демокрация" и 7 години е EU. Аз винаги съм бил кротък човечец, ама има една поговорка - Beware the fury of a patient man (Страхувай се от гнева на кротък човек).
Айде живели!
Дедо Ви Спас.

Анонимен каза...

Дядо Мраз, или дядо Коледа? За едно малко дете е било все едно и също! Дедо Спасе, не ме упреквайте, защото нямам вина за нищо от това, което е ставало. Не си спомням родителите ми да са ме учили да мразя. Не мразех, а гледах на нещата реално и доста малка усетих несправедливостта. Слизайки на училище в града усетих донякъде расизма /като деца от махала, като дете на работници, и т.н./. Не мразех, просто се опитвах да помогна във всеки момент от живота си на някой, който има нужда–свой, или чужд. Свободна съм била във всеки момент от живота си, правила съм това, което съм преценила, че ще е добре за семейството ми и за другите, това, което съм мислила винаги съм го изразявала, и в много моменти съм си докарвала неприятности в работата, но усещах и едно скрито уважение от хората, които бяха служебно задължени да ме накажат! Живяла съм достойно, и честно, а и живея. Ако бих могла да променя нещо, ще го направя, но един човек не е способен на много, особено седнал, и критикуващ зад компютъра!
Темата на коментарите е съвсем различна, развълнува ме, върна ме назад във времето, зарадва ме, но... отново намесихме политиката с празничните народни ритуали. Така, по български.
Нека поне в тия свети дни се опитаме да не мразим!
Желая дедо Спасе да си жив и здрав, и по малко завистлив, защото няма да ни се случат нещата на щастливите народи! Как се става щастлив и живеещ добре? Ами с много работа, съвестна, и повече от това, което се изисква!
Щастлива Нова година на всички попишчани, а и не само!


Анонимен каза...

Румяна много хубаво описа нетолкова далечното минало. При едно такова маскиране/ с чорапи на главата, с много и наопаки облечени дрехи, с преправени гласове, за да не ни познаят/ май по Заговезни, един почерпен дядо така ни подгони и уплаши, че забравихме накъде сме тръгнали. Най-забавно беше като се опитваха да познаят кои сме. Даваха ни ябълки, сушени плодове, бонбони "лукче', "скръц-скръц' и други "лакомства".

Анонимен каза...

Руменке, да си все румена. Дето ти Спас не завижда, просто се чуди и мае. И седнал не зад, а пред екрана на това чудо на техниката един дребен човечец може да омаже много работи. Та и на мен ми беше мисълта за ония време, когато ако не друго - имаше сигурност и надежда. Чакаме дядо Мраз, пък и наближава Великден...
Да сте живи, здрави, прави и корави балканджии!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |