Акция срещу бракониери на дърва в Дебнево

* Конфискувани са 40 кубика дървесина, собственикът на камионите го грози затвор до 6 години плюс глоба до 20 хил. лв.
Крими
Двата арестувани "Зил"-а в стопанския двор в Дебнево
„ПОЛИЦИЯ и други са направили мащабна акция срещу бракониери, айдуци, които разкатаха природата около Дебнево и секат наред и изнасят стотици кубици дърва за Гърция. Конфискували са им колите, които още стоят в Стопанския двор на съхранение. Допускам обаче, че отново ще си намерят вратичка в закона и парата ще играе. Ще се радвам, ако проверите как стоят нещата и напишете нещо по случая. Съдействам и със снимки. Не стига, че са „обезкостили” десетки декари на нищо неподозиращи собственици, ами са нанесли непоправими щети на природата. Както се вижда на снимките, коловозите са близо метър. На километри навътре в гората други товарни коли, които са били военни и още им стои надписът „СССР”, не могат да излязат…”. Това тревожно писъмце плюс серия снимки ни изпрати миналата седмица по електронната поща наш читател от с. Дебнево, община Троян. 

Изорани метрови коловози в горските пътища
Щетите на горските пътища са за сметка на всички нас
СПОРЕД информация от полицията на 18 юли в с. Дебнево при съвместна проверка на служители на Регионална дирекция на горите (РУГ) – Ловеч и Районно управление „Полиция” (РУП) – Троян са установени няколко тежки нарушения, свързани с бракониерство на дърва за огрев. Оказало се, че камион „Ман”, натъпкан с 20 куб./м дърва дъб и цер и паркиран в центъра на селото, е без нужните документи за товара си и явно става дума за кражба. Други два камиона – марка „Зил”, натоварени с по 10 куб./м дърва и също без документи, били закопчани при същата съвместна проверка на полицаите и горските.

„ПИРАТСКИТЕ” машини са собственост на 30-годишен столичанин. Дървата са конфискувани, а по случая е образувано досъдебно производство по чл. 235, ал. 1 от Наказателния кодекс, третиращ всеки „който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали”. Предвиденото наказание за това престъпление е затвор до 6 години плюс глоба от 1000 лв. до 20 000 лв., но дали в конкретния случай ще се стигне до съд и присъда е рано да се каже. Разбира се, наивно е да се смята, че с тези заловени три камиона е турен край на бракониерската сеч и кражбите на дървесина в района.

Т21

Още по темата:

37 коментара:

Анонимен каза...

В Дебнево не знам , какво е положението , но на Доброданското елате и вижте. " Рязаният " реже наред , а по коловозите и магаре неможе да мине. Разсипаха дъжавицата ни.

Анонимен каза...

Нима полицията не е чувала за обществените тайни ... Трябва да се забрани изобщо отоплението с дърва.

Анонимен каза...

За какви 40 кубика пишете близнаците изнесоха 4000кубика ама имат здрав герберски гръб Въпрос на време е отново да засвирят резачките.

Анонимен каза...

Близнаците са подали молба за членство в ДПС,герб вече са история

Анонимен каза...

това е за затвор, хора разчитат на някоя горица , за да имат с какво да се топлят зимата, а всички дървари баровеят със скъпи коли!!!

Анонимен каза...

2-ри, ти у ред ли си, уе? Ми с какво да се отопляваме? На ток ли - да плащаме по 200 лв сметки и да седим на студа ли? А, мерси!

Анонимен каза...

Тези същите ми осякоа горицата на Шентърското , оплаках се а ме набиа. то няма с кво да се топлим а те с тирове крадат. Горското е виновно също

Анонимен каза...

Обръщам се към 2-ри. Тук в тези географски ширини няма с какво друго да се отопляваме така, че да е наистина топло и да е уютно. На ток не става това нещо, на газ мирише ужасно, с нафта е мн скъпо, какво друго остава, аз не се сещам. А е и най-евтино. Е, малко е мръсно, обаче е топло! А и това е традиция тук. Огънят дава особена топлина и уют. Недей разправя за забрана на това отопление. Топли си се с каквото си искаш, плащай високи сметки и си стой на студеното в същото време...

Анонимен каза...

8 - ми остави го 2-ри , майната му. Въпросът е , че и ти няма да има с какво да се отопляваш на тези географски ширини , ако не се опълчим срещу дървената мафия. Защото не е проблема в каручката на дядо Спас или наръча под мишница , а в хилядите кубици извозвани от нашите гори с тирове. А за природата мислим ли , за тези траншеи , за купищата разхвърлани пънове по горите като през война. Еколозите на Троян да се разшават и да идат на място и предприемат нещо , защото това е нашето богатство . Няма вече промишленост в Троян , бъдещето е в туризма , а какъв туризъм без гора ?!?

Анонимен каза...

Всички тези дървари, дето ги давате, са дилетанти и кокошкари в сравнение с Данчо Тапата от Черни Осъм. Там е голямата сеч, там са големите пари

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с 10-ти! Там е ядрото на троянската горска мафия,начело с Шишков-директора на горското,който се прави на велик, света вода- го позлатиха. "Апетитните" държавни обекти на търговете се печелят само от "тапите",но при условие,че 50%от приходите са за Шишков или директора на горското в Ч.ОСЪМ Построиха му и вила,накупиха му луксозни коли и джип на бившата "слушалка" на полицията.

Анонимен каза...

Зиловете на близнаците вече са освободени.

Анонимен каза...

В Горското били "бъркали" местност в Борима отговаряла на същото име и стотици декари гора се изсичали в Дебнево уж в Борима. Оле, оле, май в Дебнево е по-голяма хапката от Ч. Осъм. Ще им освободят зиловете нали са на Ц.Цачева на сина .- ГЕРБ.

Анонимен каза...

Цял Троян знае, че четиримата юнаци от горската полиция са най-едрите бракониери и дистрибутори на кражбите. Те определят какво, кога и къде да се краде. Те са верни на Павли Богдански и въртят неговите пари. От дъжд на вятър ударят някой непослушен, който не си е платил процента, но иначе трябват ли ви дърва, търсете тях.

Анонимен каза...

Колко ги арчат, има ли цер или букачки само?Убави ли са дървата,в смисъл,прави и дебели ...

Анонимен каза...

14 не ги знаем кажи имена за Павли ясно

Анонимен каза...

Павли и шишков скоро ще бъдат пометени от системата..

Анонимен каза...

А какво ли става с камионите на Асен и Софка от Калейца,щото откакто ги задържаха Богдански никакъв го няма да си прибере кинтите

Анонимен каза...

Към гореизброените села да добавим и Бели Осъм.
Осларите съсипаха улицата към Раков дол /Общината да каже дали са внесли депозит и ако да какво се прави с него/, Софка и Асен берат дърва във вододайната зона.Кмета добива и извозва дърва от "неговата гора".Всичко това е "законно", само резачката на СГ се оказа "незаконна" та чак го съдиха човека. И всичко това под зоркото око на Павли Богднски.

Анонимен каза...

Те освен че продават най-евтините дърва, горските полицаи снабдяват и няколко мебелни цеха с крадени трупи.

Анонимен каза...

Във всяко населено място се знаят хората които са занимават с дърводобив-пред имотите им има паркирана техника-праги, зилове от армията. Знаят се и къде добиват дървесина. За да се прекрати или ограничи незаконния добив е необходимо тези хора да се контролират. Контрола може да бъде извършван на място на добива, резачките се чуват от километри и добива трябва да се извършва при наличие на разрешително. Контрол е нужен и при придвижването на камионите по асфалтовите пътища.Освен РУГ, РУП да се включи и ДАЙ. Това може да се случи ако държавата иска да приложи закона и въведе действен контрол. Това е при положение, че държавата го иска. При сегашното положение се вижда, че държавата не иска да има контрол или той е само на книга и епизодичен/който не си е платил/. Защо е така незнам. Не си и помислям за корупционни практики.Относно осечените частни гори без за това собствениците да са уведомени е необходимо при проверките на място горската стража да разполага с GPS с невисока точност-до 5 метра.За целта трябва РУГ при издаване на позволителното за сеч да посочва координатите в които ще се сече.Лесно, просто и ясно. Да ама не. За горските пътища които след приключване на сечта трябва общините да извършват проверки. Пътищата трябва да се приведат в нормален за придвижване вид. Това не се прави.Понеже общините нямат тази физическа възможност е необходимо след приключването на сечта, те да бъдат уведомявани и да приемат възстановените горски пътища.Да се въведе депозит и този депозит да бъде освобождаван от общините след като дървосекачите докажат/при проверка на място/, че са възстановили горските пътища.Да ама не.

Анонимен каза...

Павли Костура го държеше цецка цачева, иде му "коледата" и на него!И параклиса му построен с крадени пари и безвъзмезден труд няма да му помогне.

Анонимен каза...

Изсечените дървета ще пораснат отново, но разбитите и доведени до негодност за експлоатация горски пътища не могат сами да се възстановят.На кой му пука обаче за горските пътища?Някой да знае?

Анонимен каза...

Не защитавам горската мафия,но не всички имат вина за разбитити пътища,някой ще се оправдае с предишни ползватели на съседни обекти за дърводобив......Има държавни,частни и общински гори който имат срок за изпълнение ,срок за извоз на дървесината и собствениците (дгс,часни гори и община) не въстановяват гаранций за изпълнение на обекта ,налагат се санкций към фирмите и т.н.
Така че кой е виновен за пътя не знам фирмите за дърводобив или собствениците на горите.
На територията на община Троян и община Априлци има изнесен клон на РДГ Ловеч от трима човека който се водят ПГС(подвижна горска стража)
Понаправиха доста за себе си(механа "Горски Кът",апартаменти в София и др.)

Анонимен каза...

В "Горски кът" дърводобивниците си внасят депозитите в пощенски пликове, ако ли не внасят- актове до дупка.

Анонимен каза...

За съжаление е така,ако НЕ внасяш-акт,дела,камиони и т.н.
Не може постояно да се плюе против дърводобивните фирми защото те създават голяма заетост и доста добри доходи на работниците 30-70лева надница(всичко е на кубик )но средно толкова

Анонимен каза...

Каква заетост , какви доходи за тези глупаци товарчите . Бъхтят при бракониерите , мълчат за 40 лева и нито осигорени нито застраховани. А работата е хамалска и рискова , щом се пребие някой дадат му накой лев и всичко се покрива. Горите след такава сеч са като след ядренна война.

Анонимен каза...

27 q hodi legni v kolovozite i Zila da mine prez teb,4e i ti sigurno si nqkoi ot borsata pred Stefana i 4aka nqkoi da go 4erpi edno kafe. A otnostno bliznacite i tqhniq iznos si nqmate i napredstava, ne sa iznesli 4000 kubika a kam 15-20000 na godina .Aide borsadjii leko lqto :D:D:D

Анонимен каза...

bunkerite ot Debnevo gi izdadoha MATIO - BUNKERA i da6terite mu ,,,, ot zloba i zavist . Te i vsqka ve4er vikat patrilkata na plo6tada ...ama i tqhnata se4 6te se vidi naesen s djip4eto i remarkenceto ...

Анонимен каза...

пак много злобни коментари има бе ---много завист ..4е направете си фирми и се4ете и вие . ама не ви стиска за6тото това е много работа и дебелите ви газове не са свикнали на това ...

Анонимен каза...

не моете да ги стигнете близнаците и сре6то тчх да ходите ,,, за6тото те работчт пове4е и от работниците си....

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

питайте комунягите колкоса сееееееееееееееекли колко хора са обили те знаят кои са теса от дебнево

Анонимен каза...

Няма по точни от близнаците.

Анонимен каза...

А Данчо Тапата вози цял ден със един билет във Тзоян 5 до 6 курса и 7 влиза във Лесопласт и много други игри знам.

Анонимен каза...

А

Анонимен каза...

Ах, ах

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |