Лятното училище по занаяти в Орешак продължава

* Вторият „срок” е от 22 до 27 юли, ще могат да се включат
 деца на възраст от 10 до 15 години, крайната дата за записване –
 20 юли, събота * На 15 август се открива изложба с творби
 на малките майстори
Златни ръце
ВТОРАТА ЧАСТ на Лятното училище по занаяти ще се проведе през следващата седмица (22-27 юли) в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак, научихме от управителя на културната институция Иван Чакъров. Той обаче предупреди, че този път ще могат да се включат само деца на възраст от 10 до 15 години, а крайната дата за записване е до 20 юли, събота, включително, като желаещите могат да го направят на тел. 06952/23-17 и 0888/008411.

ПРЕЗ ПЪРВИЯ „срок” на Лятното училище, който бе от 8 до 12 юли 2013 г., участваха 36 деца (от 6- до 13-годишни) от София, Плевен, Троян, с. Черни Осъм и с. Орешак. Тогава малките майстори „крадяха” занаята от безспорни авторитети в съответния бранш – Румен Георгиев и Силвия Доневска (керамика), Петър Лазаров (дърворезба) и Снежана Салапантова (тъкачество). И без съмнение научиха много и останаха предоволни – и те, и родителите им – от „занаятчийската” ваканция в Националното изложение в Орешак.

С КРАЯ НА ЗАНЯТИЯТА в Лятното училище обаче изявите на участниците не приключват – защото изработените от малчуганите занаятчийски произведения ще бъдат експонирани в Зала №5 на НИХЗИ. А изложбата ще бъде открита официално на 15 август (Голяма Богородица) и ще е част от традиционния Панаир на занаятите „Орешак 2013”, който исторически е свързан честванията на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично” и посреща хиляди гости от страната и чужбина.

„ЗА НАС, а вярвам и за всички българи, е от изключителна важност да възпитаваме младото поколение в дух на уважение на българските традиции и култура. Желанието на екипа на Националното изложение е да посеем в сърцата на младите семeната на любов и уважение към българщината, което превръща  Лятното училище по занаяти и в училище по родолюбие”, коментира г-н Чакъров.

Т21

Още по темата:
  
Още снимки от събитието:

6 коментара:

пАтРиОтЪ каза...

Браво!

Анонимен каза...

Много добра идея!Браво и от мен ,и само така ,лятото е дълго !

Анонимен каза...

За първи път от много време се почувствах сигурна за европейското бъдеще на нашата държава.

Анонимен каза...

А стига с тая Европа. Европейско това, европейско онова, дърти мазни клишета.
Радвай се, че някой запазва и развива троянското и българското, и че тоя град може и да продължи по някакъв по-добър начин. Имало го е много преди "европейското", дай боже да остане и след това.

Анонимен каза...

Ами ти съветско ли бъдеще искаш бе утрепаняк?

Анонимен каза...

Тури очилата и тогава чети.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |