Ще решаваме кучешкия проблем

* Приети бяха Програма и Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в община Троян * Лалю Драголов поиска глоби за хората, които се грижат за улични кучета, кметът подкрепи

Гореща тема
НА ПОСЛЕДНАТА за миналата година сесия на Общинския съвет бяха приети подготвените от кметската администрация Програма и съответната Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в община Троян в периода 2012-2015 г. В мотивите към предложението, чийто вносител бе кметът Донка Михайлова, бяха очертани накратко мерките за справяне с този тежък проблем за Троян и общината досега: от приетата през 1998 г. Наредба за отглеждане и регистрация на кучетата на територията на община Троян през изграждането, 2001 г., на изолатор за безстопанствени кучета (в района на троянското сметище) в съответствие с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност; приемането през 2008 г. на Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Троян след влизането в сила на Закон за защита на животните (ЗЗЖ) и изграждането и въвеждането в експлоатация през 2011 г. на приют за безстопанствени животни според новите изисквания на същия закон.

ПАК СПОРЕД промените в ЗЗЖ на Общинските съвети у нас се разпорежда „да приемат програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета”, както и „наредби, гарантиращи изпълнението на програмите и да предвидят средства за изпълнението им” (чл. 40, ал. 1 и ал. 5). С други думи – Програмата и Наредбата, внесени за гласуване и приети на декемврийската сесия на местния парламент в Троян, бяха в изпълнение на едно актуално законово изискване; което, надяваме се, не означава, че двата документа са формални.

КАКВИ МЕРКИ за овладяване на популацията на безстопанствените кучета са залегнали в Програмата и Наредбата? Кастрирането е „единственият ефективен подход за установяване на контрол върху кучешката популация”, се казва в Програмата. Като се пояснява, че кастрирането върви заедно с „обезпаразитяване, ваксиниране срещу бяс и трайна маркировка с микрочип на неагресивни безстопанствени кучета и връщането им по обитаваните от тях места с редовен ветеринарномедицински надзор”; както и с „регистрация на домашните кучета и популяризиране на ползата от кастрирането им”.

ОСНОВНОТО ЗВЕНО, което осъществява „дейностите по овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Троян”, е приютът (чл. 3, ал. 1 от Наредбата); именно приютът организира „залавянето и обработването на кучетата” и носи отговорност за тази дейност (чл. 5, ал. 2, т. 5). Посочено е също как трябва да се извършва  залавянето на безстопанствени кучета – „по начин и при условия, които гарантират здравето им и с минимално страдание, от лица със специфична квалификация, инструктирани от ветеринарен лекар” (чл. 10, ал. 1). На две места в Наредба са разпоредени случаите, когато кучетата трябва да се умъртвяват принудително:  „безнадеждно болните и стари кучета с необратими патологични изменения, причиняващи им болка и страдание, както и доказано злонравите кучета, се подлагат на евтаназия” (чл.13, ал. 7); „неизлечимо болни кучета и такива, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните, се подлагат на евтаназия” (чл. 6, т. 6).

В НАРЕДБАТА ясно се казва кой и как налага нейното изпълнение: „Контролът по спазването на настоящата Наредба се осъществява от упълномощени от кмета длъжностни лица на община Троян, както и от полицейски служители на РУ „Полиция“, които съставят актове за установяване на нарушения на Наредбата, Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност” (чл. 23, ал. 1). 

ПРОГРАМАТА и Наредбата бяха приети с пълно мнозинство – 26 гласа „за”, без нито един „въздържал се” или „против”. Прието бе и допълнителното предложение, според което общинската администрация се задължава в срок до 31 август 2013 г. „да установи броя на домашните кучета и собствениците им на територията на общината”. Единодушното гласуване обаче бе предшествано от дискусия, в която се чуха различни мнения.

ЛАЛЮ ДРАГОЛОВ (ГЕРБ) напомни, че в приети от Столичния общински съвет (СОС) сходни документи са заложени по-радикални мерки; и в тази връзка предложи да се намерят варианти за налагане на наказания/глоби на хората, които се грижат за безстопанствените кучета. Според г-н Драголов подобни грижи са двулични и само задълбочават проблема, а който иска да се грижи за безстопанствено куче, нека си го прибере вкъщи. Това предложение получи подкрепа и от кмета г-жа Михайлова, която заяви, че се обмисля подобна мярка. Петър Яшев („Избор за Троян”) пък поиска да се предвидят санкции за собствениците на кучета, които изхвърлят домашните си любимци на улицата; и подчерта, че би трябвало да говорим не за „овладяване на популацията”, а за „премахването на популацията”. По нюансирано бе становището на Даниел Сираков (ВМРО), който призова към „по-голяма осторожност” и „сериозен анализ” и едва тогава да се тръгне към последователни мерки. Г-н Сираков напомни големите отговорности за решаване на кучешкия проблем, с които са натоварени  селските кметове и кметски наместници, и призова за по-сериозната им подкрепа; напомни и за задължителното партньорство с организациите за защита на животните.

Т21

Още по темата:

37 коментара:

Анонимен каза...

Петър Яшев („Избор за Троян”) поискал да се предвидят санкции за собствениците на кучета, които изхвърлят домашните си любимци на улицата!?!?
др.Яшев, как ще ме хванеш ако си изхвърля кучето на улицата???

Анонимен каза...

Както се казваше в един вече стар виц - що да ги кастрираме кучетата,нас не ни е страх, че ще ни таковат, страх ни е , че ни хапят;)).В момента докато пиша само пред прозореца ми има три кучета.Ако някой знае някога и някъде поне един път от приюта да са золовили куче, моля нека сподели

Анонимен каза...

От приюта вземат кучето, обезпаразитяват, кастрират и го връщат точно на мястото, от което са го взели. Обаче, от къде може да сме сигурни, че животното наистина е кастрирано...

Анонимен каза...

Елементарно Ватсон, пипаш го отзад и броиш: едно, две... Друг е въпросът дали кастрирането е както е редно или режат само едното, после пак го хващат, режат другото и касират 2 пъти за една работа. Нещо като зъболекарите, нещо като нищо...

Анонимен каза...

Аз така и не проумявам защо ги пускат пак...А пак като спрат да ги хранят кучетата какво ще ядат???

Анонимен каза...

И тези са същите ахмаци като варненци. Имат ли си на идея, че ако никой не храни бездомните кучета и не се грижи за тях, те ще станат агресивни и ще започнат да нападат хората?

Анонимен каза...

Ами дай да направим тогава хранилки за помиярите по улици и площади...задължително пред училищата,детските градини и болницата...

Анонимен каза...

Наистина има и агресивни кучета с които трябва да се вземат мерки .Например двете кучита които се хранят от Чолака със остатаци от магазина и обикалят магазина му са агресивни и не веднъж са нападали минувачи само аз знам зъ трима охапани. За сажаление не се взимат мерки. До кога ?

Анонимен каза...

Другарката Донка е стар болшевишки кадър. Била е на един от най-високите болшевишки постове в областта. Защо не реши въпроса по сталински, както всички истински болшевики го правят: Има куче, има проблем-няма куче, няма проблем...Принципно комунист е антоним на човещина, това историята го е доказала милиони пъти. Стига да има кой да чете. Ама троянци явно не четат историята....

Анонимен каза...

Според мен трябва бездомните кучета да се приберат в приюта до едно и да не се пускат на улицата, а домашните да си ги водят винаги вързани на каишка и с наморник. Така няма опасност ненахранените помиари да озвереят от глад и да ни изядат. Споделям идеята за глобите и то за високи глоби, но важното е наистина да се налагат такива, а не само да се предвиждат в наредба.

Анонимен каза...

Предпочитам да виждам бездомни кучета по улиците на Троян - отколкото злобни същества като Вас ( коментиращите до тук )!

Анонимен каза...

Че то на центъра пред ТОТО-то, вече си е цял кучкарник.

Анонимен каза...

Значи така, аз мойто ще го водя с наморник/не че нямам, не желая/ и ония помиярите на Цеца Мухата ще го ръфат, а аз да им захвалям!Ежегодното ваксиниране/ най-малкото за бяс/ и три месечното обезпаразитяване на помиярите как ще се извършва...сигурно както и до сега...само на книга. Да си плащам данък за кучето, добре бе аджеба ще плащам, ами кой ще плаща данъка на безпризорните помияри и на мангалите де водят по 2-3 след каруците. Ей има две циганки едната от които редовно проси в района на "Малкия пазар" де води със себе си 4 броя и това са точно тия от първата снимка, а другата е по гюмовете поне с 6-7...и кво прайм сега...не стига че храним и издържаме мангустите,ами дай сега да им отглеждаме и кучетата! Куцате някъде другари управляващи, куцате...

Анонимен каза...

Тук проблема е държавен и една община каквото и да направи ще е НИЩО,трябва инициатива от парламента ..................ето и моето предложение:
Ловните дружинки с удоволствие събота и неделя ще отделят за благото на народа по 10патрона и за месец проблема РЕШЕН и то безплатно.Проблемните еколози,защита на животни и др.подобни тъпанари по един як бой или тях в приюта.Който иска куче да си го гледа вързано в къщи и не 5лева данък а 105лв

Анонимен каза...

По-опасно и гнусно животно от човека няма! Такава злоба и жестокост само хората притежават. Проблемът не е в кучетата, нито в циганите, а в самите вас. Докато продължавате с тази злоба и омраза, нищо добро няма да ви се случи в живота. Защото който зло мисли, зло намира! Само знаете да хленчите и да злобеете. Слабаци!

Анонимен каза...

аз и преди писах-една събота и неделя прибират децата от улицата и идват ловджиите.преди това 1 месец гратисен период и който иска от разни организации да си ги прибира.което е останало а улицата значи не го искат и е ненужно

Пиночет каза...

Принципно съм против всякакви убийства и насилия, а авджалъка считам за отживелица и че трябва да бъде забранен (все пак сме 21 век)...Но с кеф бих участвал в екзекуция на човекоподобни гнустници като номер 14, без грам угрезение на съвестта. Индивидът вероятно е комунист (само комунягите така лесно решават съдбите на всички живи същества, които не им харесват). Но определено такива нещастници нямат място на земята ! Този тъпанар просто е опасен за обществото и подобни екземпляри трябва поне да бъдат насилствено въдворявани в психиатрия !

Анонимен каза...

Тревога!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Във форума пишат социалисти(17ти)
Пиночет много филми гледаш,и аз бих гледал как те разкъсват добре охранени улични песове хранени лично от теб,а за психиатрия си ти долен ляв педал(съединител)
прръъъъъъъъдддддддддд,онзи ден гръмнах 2помиара и една стара баба ми даде шише ракия,да е жива и здрава,а пинкочет да си пише по форумите,беш на село тъпанар!!!!!!1

Анонимен каза...

Това за кучетата пред месарския магазин на Чолаците е вярно. Аз също съм от потърпевшите. Минавайки ежедневно от там за работа,винаги имам едно на ум, понеже преди година,едното от тях съвсем тихомълком и неочаквано се спусна и захапа за крака. За радост се отървах само с уплаха охлузване и скъсан панталон.

Анонимен каза...

Мизерия отвсякъде!

Анонимен каза...

"Прост народ-СЛАБА ДЪРЖАВА"

Анонимен каза...

До 17-ти Пиночет...
Абе тъпанар то Пиночет реши проблема в Чили и то точно с екзекуците на стадион "Сантяго" ако не се лъжа. Шиба комуноидите на Алиенде както трябва да се постъпи с копанарите около гюмоверте!

Анонимен каза...

Ако не знаете...малко ограмотяване. Ами първия закон за защита на животните е въведен точно по така мразения А.Х.14/88

Анонимен каза...

То Сираков я да каже дали си е скопил и чипилизирал кучетата. Ами данък плащал ли е ????... /дали изобщо е плащал/...

Анонимен каза...

18. Анонимен каза...

Тревога!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Във форума пишат социалисти(17ти)
Пиночет много филми гледаш,и аз бих гледал как те разкъсват добре охранени улични песове хранени лично от теб,а за психиатрия си ти долен ляв педал(съединител)
прръъъъъъъъдддддддддд,онзи ден гръмнах 2помиара и една стара баба ми даде шише ракия,да е жива и здрава,а пинкочет да си пише по форумите,беш на село тъпанар!!!!!!1


п.п.Ако знаеш колко копанари съм пратил в кучешкия рай да гонят котки..ум ще ти зайде!

Анонимен каза...

Природата е тази, която в един момент ни напомня за стореното зло, или безчинство над живо същество– върнатата болка и изпитаното страдание.
Не ви пожелавам да ви се случи нещо лошо, нито на вашите близки и семейство!!!

Иван Цочев, 32 г. каза...

На всички, които защитават помиярите искам да кажа, че в ЖК "Лъгът" има глутница от поне 5-6 кучета, които се спускат вече. До скоро не го правеха. Става въпрос за района около училището, и се сещате какво би станало, да не дава Господ, ако нападнат дете. Такаче, съм съгласен с тези, които казват - който иска куче да си го прибира вкъщи, а не да се гледат помиярите и да се хранят, както тези пред тотото на центъра. То това да не е кучкарник, никъде го няма из нормалните европейски градове това чудо. И няма смисъл от кучкарник - да им плащаме данък. Имам инфо, че издръжката на едно куче в кучкарника е около 2 лева на ден - точно колкото и един храноден на децата ни в детските градини. Коментарът смятам е излишен.

П.П. Защо всички, които защитавате помиярите сте се писали анонимни тук в коментарите?

Троенец каза...

Щото са духачи, макар и анонимни!

Анонимен каза...

25,28-ми,вие щот не си анонимни,малки злобни душици такива !
И.Тодоров

Анонимен каза...

Пинкочех,умрял кон не рита,умрало куче не хапе
пръддддддддддд,днес между Троян и Бели Осъм още един пес замина,прибрах се вкъщи: салата ,ракия и другото го знаете

Анонимен каза...

Новата на Анелия?

Анонимен каза...

Списването/промяната/ на каквато и да било наредба за трайно решаване на проблема с бездомните кучета в края на краищата е поднормативен акт и не може да бъде в противоречие на текстовете от закона за закрила на животните и закона за ветеринарно медицинската дейност. Променете тези 2 закона в посока залавяне на безстопанствени кучета обработването им в приют/обезпаразитяване, кастриране, поставяне на чип, изследване за агресивност/, предлагането им за осиновяване и безболезнена евтаназия в срок от 1 месец ако никой не ги осинови.Така правят във всички напреднали и демократични страни-Америка, Европейски съюз и нямат подобен проблем. Всичко друго са али-бали, безсмислено глобяване на граждани,грешно харчене на бюджетни пари и нерешаване на проблема. Това води до плачевните резултати сега-разкъсване/убийство/ на възрастни хора и деца от кучета, хапане и осакатяване със свързаните с това психически травми, разпространение на зарази, кърлежи и тении/от яйцата в изпражнението на кучето/ и....разходи за здравеопазване за операции за премахване на кучешки тении в деца.Кмета на общината и общински съвет да направят необходимото съвместно със здружението на общините и поставят въпроса за решаване в парламента.Това е пътя, всичко друго е демагогия.

Иван Цочев, 32 г. каза...

Евала, 32-ри!

Анонимен каза...

Днес на обяд на центъра имаше 6-7,нямаше с какво да ги снимам, иначе щях да публикувам снимката. За мен това не е нормално,но явно за управляващите и за тия,които ще си напълнят джобовете покрай поредните европейски проекти, явно е нормално.

Анонимен каза...

Не ги снимайте, ами ги ловете и ги пускайте вътре в общината...най малкото ги вържете отпред.

Анонимен каза...

И на мен ми писна от кучетата пред чолака и пред тотото бях свидетел как едното от Чолашките се хвърли върху едно малко дете добре че баща му реагира бързо да го дръпне , а на центъра нямам думи тези така наречени защитнички защо не си ги приберат у тях писна ми да минавам с децата си и те да се спускат срещу тях я по колелото я по количката, ако имах малко повече смелост бих ги оправила всичките, все се надявам общината да вземе мерки нали пращаме данъци. Не мразя животните имам две кучета и се грижа за тях , но все пак трябва да има някаква норма.

Анонимен каза...

Защо не направите приют в който да съберете всички животинки, да се грижите добре за тях, както е в другите страни, там никаде няма бездомни животни техните приюти не са такива измислени като нашия, там живеят животинките и който иска ходи и си взима. не тука нашето така наречено "приютче" да хваща кучетата уж да ги кастрирват и обезопаразитят и после да ги пуснат пак, каква е грижата ви. само да си приберете парите... а и това с глобите ако те видят че храниш бездомно животно е просто нямам думи. Искам да видя общинарчетата така по улицата умрели от глад и да ги наритам, не трохичка да им дам. нещастници смотани. Разрешете проблема и направете приют за всичките кучета и котки...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |