ЦДГ „Синчец” – единствена в областта с проект по „Коменски”

* Троянската детска градина си партнира с училище от Шотландия, две училища и детска градина от Италия и училище от Австрия * Виолета Маркова: „Невероятно признание за нашите учители”

Който си го може, го може 

ТРОЯНСКАТА ЦДГ „Синчец” е първата и единствената засега детска градина в цялата Ловешка област, която реализира международен проект по европейската образователна програма „Коменски” (към ОП „Развитие на човешките ресурси”). Проектът се нарича  „Да бъдем артисти в математиката”, като целта е формиране на математически знания по забавен игрови начин. Координатор е началното училище „Mid Calder Primary” от Шотландия, а партньори – две училища (начално и средно) и една детска градина от Италия, едно начално училище от Виена (Австрия) и ЦДГ „Синчец”. Проектната субсидия за ЦДГ „Синчец” е 11 000 евро.

„ТОВА Е допълнително предизвикателство за нашата работа и е на базата на реализирани през последните две години четири е-туининг проекти. Но е и невероятно признание за нашите учители”, сподели при официалното откриване на проекта директорката на ЦДГ „Синчец” Виолета Маркова (27 ноември). Г-жа Маркова специално открои ролята на колежката си Валентина Маринова, която е координатор от наша страна и има сериозна заслуга за успеха на предишните е-туининг проекти.

ОТКРИВАНЕТО бе много весело и малчуганите от трите „проектни” групи – „Пчелица” (6-7 г.), „Мечо Пух” (5-6 г.) и „Детелина” (4-5 г.), както и 6-те им учителки истински се забавляваха и превръщаха математиката в игра. На тази весела премиера имаше клоун, който от Незнайко се превърна в Знайко, математически гатанки и игри, песни, а „Г-жа Музикалната” (Снежина Шошкова) бе виртуозният диригент на всичко това и се раздаваше без остатък. Салонът пък бе украсен като за голям празник, а на най-главното място бе поставена емблемата на проекта; която, както с гордост ни обясниха, е нарисувана от 6-годишния Мартин Йовчевски и е одобрена след конкурс.

Т21

12 коментара:

Анонимен каза...

Идеята за този проект е резултат от 4 етуининг проекта, осъществени през изминалите две години: "The magic of colors/the colors of the friendship"("Магията на цветовете, цветове на приятелството"), "Math - easy and interesting"(" Математиката- лесна и интересна"), "Let's be artists in mathematics"(" Да бъдем художници в математиката")и "Entertaining math"(" Забавна математика").Техен автор е госпожа Павлинка Дисанска, работеща в група "Мечо Пух". Всички проекти са получили национални и европейски знак за качество.
Успех на учителите и децата в ЦДГ "Синчец"!

Анонимен каза...

Защо на снимката е Маркова.Тя дали знае за какво иде реч?Използва труда на колежката си за да се издокара.

Европеец каза...

Защото скъпи "Анонимен" въобще не ти е ясно за какво става въпрос и защото Маркова е основният двигател в процесът. Злобата и простотията никога няма да изчезнат и такива дребни душици като теб.

Unknown каза...

Браво!

Анонимен каза...

Европеецо, прав си. И аз споделям мнението ти, но се казва: "двигател в процесА". Изинявай, но не се сдържах!

Fernanda Cristina Gonçalves каза...

Good luck for your Comenius project, a good idea... :)
All the best for teachers and children.

Анонимен каза...

Най–после, това, което се прави много години в развитите европейски, а и не само страни, и при нас! Браво и дано и в другите детски градини, а и защо не и от 2–3 години в яслата. Наученото чрез игра е, и лесно за усвояване от децата, а и остава за цял живот.
Хубаво е и в училище след това да продължи сериозното отношение на преподавателите към работата, за да не отиде на вятъра постигнатото в най–ранна възраст. Също в семейството отношенията да бъдат на по–високо културно ниво. В последните години държанието на родителите е малко в обратна посока–малко наперено, изразите са пренебрежителни и наперени, жаргона присъства, подигравателния тон е в повече, а също и непокритото самочувствие. Расовите предразсъдъци са взели размери, които ще нанесат вреда за години наред.
Относно количеството и качеството на храната!? Защо да не се слага закуска на децата от къщи, а стойността на закуската да се прибави към обеда.В много случаи децата, прибирайки се от ДГ в следобедните и вечерни часове поемат количество храна, което е вредно, и води до нездравословни килограми. Здравословните навици на децата се градят в тази възраст, и е важно да са правилни.
Пожелавам успех на колектива, а и тези програми да се въведат и в другите ДГ.
Здравото душевно и физически поколение ще е гаранция за съществуването на държавата ни, а и по–нормални от сегашните и ръководители.
Дано даде Господ, дай Боже!

Европеец каза...

''Анонимен'' /защо ли?/, важното,че все пак си разбрал за какво става въпрос,което е важното. Пълен или непълен член - грешка е,но такива като теб, когато нямат аргументи започват да се заяждат.Ако беше толкова педантичен към детайлите във всичко първо погледни себе си преди да пишеш глупости за Маркова и този проект.

Анонимен каза...

5-ти ..много си мисля,че това което ти поправяш е написано от някоя учителка в детската градина и най- лошото е,че учители незнаят правипос!!!

Анонимен каза...

Присмяла се козата на овцата, че и е голо д...то!

Анонимен каза...

Първо - повече от ясно е че тези, които търсят за какво да се заядат, изобщо нямат деца! Правопис се учи в училище, а не от редактора на word-а!
Второ - като не сте наясно с идеята за проектите - ПРОСТО си трайте, а не се излагайте!
Трето - адмирации за колектива на градината! Пожелавам Ви само успехи с начинанието и дай Боже един ден децата на такива като 2-ри, 5-ти и ДЕВЕТИ да са при Вас и да се радват на методите, похватите и желанието Ви да се занимавате с тях!

Анонимен каза...

Thе application of this cream comes ωіth no side effects ωhatsoever.


Alѕo ѵiѕіt my рagе :
: crows.halflit.net

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |