Троянски лайнарщини: Ново незаконно сметище

* За подобно малоумие по белия свят вкарват в затвора, 
но тук всичко може

Снимка 1
Снимка 2
В НАЧАЛОТО на този месец (октомври 2012 г.) наш читател ни изпрати серия снимки на едно престъпление – някой бе превърнал пътя към някогашния троянски басейн (в местността Лисичите дупки под Къпинчо) в незаконно сметище за строителни отпадъци. И не ставаше дума за чувал-два, а за тонове боклук. Явно строителната фирма (или гражданин) вместо да кара по правилата и боклукът й да стига до определените места, за по лесно и евтино го бе изтърсила на пътя, до реката. За подобно малоумие по белия свят вкарват в затвора, но тук всичко може. Може най-нагло и мръснишки да се изходиш на пътя в едно от прелестните местенца край Троян и… нищо
(виж снимки 1 и 2).

Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
ВСЕ ПАК НАГЛЕЦИТЕ са се стреснали от нещо  - много е вероятно да ги е притеснил сигналът на нашия читател и линковете към снимките, документирали престъплението и качени в коментарната част в сайта на Т21. Затова две седмици по-късно, 17 октомври, отпадъците са „изчистени”, поне така изглежда на пръв поглед (виж снимки 3 и 4).

ОКАЗВА СЕ ОБАЧЕ, че истината е по-друга – боклуците просто са избутани по нанадолнището към реката, за да не се виждат от пътя (виж снимки 5 и 6). „Някой много грубо и подигравателно се е опитал да прикрие следите, ама те си остават. Мисля че е крайно време да се обърне внимание от кмет, екоорганизации и общинска управа и да се вземат мерки за откриването на нарушителя/те, създали това сметище, както и този/тези, които се опитват да го прикрият”, пише ни нашият читател. Той отива още по-далеч и директно обвинява общинската управа: „Алоооо! Кмета и Общината, кой наш човек се опитахме да прикрием, като сринахме боклука от пътя в реката за по лесно, ама те хората не спят...”.

НЯКОЛКО ДНИ по-късно, днес,  20 октомври – отново камари със строителни отпадъци на същото място (виж снимки 7 и 8) „Снимките са от днес... ни вопъл, ни стон, ни лаф от управа общинска и т.н… глас в пустиня???”, коментира нашият читател. А изводът му е същият: „Смятам, че се знае кой е?!”; т.е. някой прикрива екопрестъпника.

Т21

Бележка на редакцията

Снимка 7
Снимка 8
Не допускаме Общината да има пръст в това грозно дело. Затова сме убедени, че съответните служби в общинската администрация ще разкрият и накажат виновника. Апелираме за намеса и на правораздавателните органи – троянската прокуратура и полиция, както и на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)  – Плевен.

Напомняме, че съществува общинска Наредба за управление на дейностите по третиране на отпадъците и поддържане чистотата на територията на община Троян (приета с решение №679 на Общинския съвет от 26 април 2007 г.), чийто чл. 5, ал. 1 забранява „изхвърлянето на отпадъци извън предназначените за целта съдове и места”; а чл. 17, ал. 1 постановява, че третирането и транспортирането на строителните отпадъци се извършва от „притежателите на отпадъците, от изпълнителя на строителството или от друго лице въз основа на писмен договор”

За нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци Наредбата предвижда глоби от 100 лв. до 1000 лв. за физически лица (чл. 42) и глоба от 200 лв. до 5000 лв. за юридически лица (чл. 43).


Още по темата:

44 коментара:

Анонимен каза...

Край отбивката за Поделението,на края на Троян откъм Орешак се намира друга такава лайнарщина,която ясно се вижда от всички преминаващи,но не и от кмета и съответните служители.Там продължава изсипването на строителни отпадъци,огромни бетонни блокове.Покрай лайнарщината преминава целия трафик към Севлиево,Априлци,Троянски манастир и значително допринася за имиджа на Троян и Орешак.Лайнарщината е от няколко години,от Акимово и Донкино време - преди това я нямаше!
Предполагам,че е по "европейска програма",нали,господа управляващи!

Анонимен каза...

Край отбивката, за която говориш първи, се строят нови производствени помещения.Не е сметище,а с тези бетонни блокове,ще се засипва строителната площадка.
Но пък горните снимки ми напомнят за лайнарщината на първия завой към трапето. Та се чудя този селяндур ,Акимов, какво трябва да се случи,за да свърши нещо различно от краденето?

Анонимен каза...

лайнарщина e много точно казано. Само в нашто село няма признаци на някаква власт - ни полиция, ни община. Колко пъти писаха, че колите се паркират по тротоарите на главните улици и хората вървят по платното, но никой не обръща внимание. Направете един спец. материал за това!

Анонимен каза...

Централен Балкан-"браво на малоумника коѝто го е изсрал'

Анонимен каза...

Ако коментар 4 е писан от някой свързан с Централен Балкан, то това е много много жалко...Кой разреши на светлю дочков да изкопае трапа на Беклемето?

Анонимен каза...

Не не е...

Анонимен каза...

Заради лесна печалба завещат на поколенията сметище, това показва какви боклуци са те самите! Липса на всякакъв акъл, за сметка на безгранична лакумия. Последиците остават за останалите, те да се оправят, ние нали сме се оправили. Построили сме си палати заобиколени от гета и сметища.

От каскет цилиндър не става, само тиква става!

Анонимен каза...

... *завещават* ...

Анонимен каза...

Рядко пиша , но сега и аз да се оплача , местността над квартал "Младост" е също в критични положение .... спомням си като бяхме деца моето поколение изчистихме единствената картичина там и играехме футбол по цял ден , а сега ако някой отиде и види на какво прилича от ремонтните дейности по у-ца "Хр.Ботев"....нз кой крив , кой прав ,знам че в милата татковина можеш да правиш каквото си поискаш и никой няма да се трогне от това

Анонимен каза...

Така е, защото таксите за тон боклук и строителни отпадъци на сметището са много високи. Всеки собственик, който строи не му коства нищо да отиде и да се изс-ре където му е кеф и да обособи там ново сметище. Глобите и да са големи, какво от това? Има ли кой да глобява? Не! На всяко дере служител не може да се постави. Тук заглавието е напълно актуално. Всичко зависи от нас в какви условия ще живеем. Така ще е докато не ни пука и си траем. Ако пък се обадим какво? Ами пак нищо, защото нали всеки има права и започват едни дела, едни отлагания, едни защити, едни каламбури, че чак свят да ти се завие. Въпроса е до самите нас, колкото по-отговорни станем, толкова по-добре за нас и за средата в която прекарваме и без това късия си и мизерен живот.

Иван Цочев каза...

Всеки ден минавам през боровата горичка зад "Калинел" и по пътя и в горичката са изцвъкани подобни г.овна - остатъци от вата и безброй найлонови пликчета. Миналата година подавах сигнал до кабелната и си го бяха изчистили, но сега е по-зле от тогава. Жалко, че нямам батерии на фотоапарата да ви направя свидетели, ако може и за там да се напише нещо - хубава борова горичка и хоп - лайна, отделен въпрос е, че от "Калинел" изтича някакъв канал с мръсотия и се изтича в гаражите на хората отдолу и мирише на смрад. Но това е да си силен на деня.

Анонимен каза...

Съзнанието на хората е фактора за развитието на всяка страна, без значение каква ще е политическата система. Ниското съзнание е нещото, което ни води към унищожение.

Анонимен каза...

Само с апел към съзнанието няма да стане.
Другите държави налагат глоби до 50 000 Евро за подобно изхвърляне на строителни отпадъци,отделно че си длъжен да ги премахнеш .
Таксата за 1 тон на сметището е 30 Евро.

За изхвърляне на азбест, химикали, тежки метали, масла и т.н е предвиден затвор от 3 до 5г.

Повечето общини имат специализиран телефон, където може да се обадиш, ако видиш съмнителен транспорт или действия.

Анонимен каза...

http://www.frognews.bg/news_48342/15-godishna_razkritikuva_Diankov

Анонимен каза...

Иване ,до там ли ви докара Радевски,че за една батерия вече не остана.Вземи на заем и снимай та да ги видят по белия свят баровците какви лайна серят и са заобиколени лъскавите им къщи .

Анонимен каза...

ПИТАМ Не е ли лайнарщина 3 месеца да трошим колите си, да влиза прах в домовете ни и по прането ни, затова защото нито кмета на Троян нито Тонимир Гечев си мръдват пръста за да асфалтират след като са разкопали асфалтовата настилка на ул. Симеон Велики в участъка от детската градина до пърата пресечка в посока на затвора? Докога бе господа УПРАВЛЯВАЩИ това ще продължава така?Колко пъти още трябва да го напиша за да дойде в главата на Гечев че има задължения разписани в ЗУТ и Наредба № 1 на ОС Троян. Ще се обърна към прокуратурата, то се видя че в този град Кмет НЯМА. БЕЗОБРАЗИЕ!

Иван Цочев каза...

15-ти, не работя в "Калинел", живея наблизо и както казах пътя ми за вкъщи минава от там. В момента нямам батерии просто, а и нямам навика да си нося апарата всеки ден с мен. Но ще го снимам и наистина ще го пратя, бъдете сигурни, че скоро няма да се изчисти тази смрад от там.

Анонимен каза...

№ 16, ти откъде минаваш? Вече една седмица откакто е асфалтирано.

Анонимен каза...

Минавах във вторник 16.10. и се беше разкопано...

Анонимен каза...

Въпросната улица е гром и лом от урвата на Вила Ванна до магазин Магап. Не знам кой какво асфалтира,кой къде минава, и за какво говори!

Анонимен каза...

16 ти хайде стига с това ,че нямаме кмет.Не виждаш ли ,че през ден по две награди на ден им връчват за добра работа.Стига си мрънкал ами слагай противогаза и газ по урвата.

Анонимен каза...

16-ти и тия след тебе - не веднъж общината е обяснявала, че ул. "Симеон Велики" е включена в проекта за водния цикъл на Троян - 2. Което означава, че на всички улици, които са включени в този проект, предстои техния основен ремонт и т.н. Предстои да се разбере дали ще бъдем одобрени - това ще стане съвсем скоро. Затова сега тази улица само се кърпи. И това беше направено в четвъртък - 18.10.

Анонимен каза...

Не мисля, че ако общинарите знаеха за това нерегламентирано сметище, щяха да си траят. И не мисля, че са прикривали някого. Но питам, защо фирмите, които са там и които сто на сто са видяли кой е изхвърлял строителните отпадъци, не са сигнализирали Общината? Това са Юручков, това е тоя дето изчуква коли, и още един-двама.

Маргарита Генкова каза...

В началото на работния ден кметът Донка Михайлова нареди да бъде сформирана работна група, която да извърши оглед на място, проучване и да установи извършителите. До един ден гражданите ще бъдат информирани за предприетите мерки във връзка със сметището от строителни отпадъци при Лисичите дупки.

Анонимен каза...

Генкова, а сметището на първият ляв (обратен) завой, по посока на трапето ?

troyan21 каза...

До г-жа Генкова (№24): От нас - поздравления на кмета Донка Михайлова за своевременната реакция. Интересно е дали ще има реакция и от правораздавателните органи, но опитът ни подсказва, че ще е като във вица за Айшето и Асан ("А дано, ама надали").

Анонимен каза...

Генади, за какво поздравяваш кмета? Затова, че има ПЕТ ЧОВЕКА контрольори в общината, на които това им е работата, а тя сформира работна група!
Е браво и на теб!

Анонимен каза...

http://prikachi.com/delete.php?8828r72884n1r21q913o662soq10813qoo

http://prikachi.com/delete.php?82q02rqp9246345591pn13n84r276pq1q4

http://prikachi.com/delete.php?81r49n0pq86065np7310pnoq231r76qn0o

Анонимен каза...

Към 27-и. Ами за това, че чува мнението на хората. Аз за това я поздравявам!

Анонимен каза...

Ако човек напише жалба до общината по някаква тема, в повечето случаи никой няма да отговори дори, но понеже жалбата става тук в този сайт и кметицата лесно може да обере лаврите, то реакциите й са своевременни. Важно е Генадий да я поздравява и това е напълно достатъчно. Ама да се замисли защо хората се жалят най-вече тук, при това анонимно?

Маргарита Генкова каза...

Вчера, 22.10.2012г., беше установен извършителят на част от изхвърлените строителни отпадъци в имот 73198.134.1., в близост до Лисичите дупки. Имотът е частна собственост и по молба на собственика там са депонирани строителни отпадъци с цел подравняване на терена. По-късно отпадъците са подравнени с фандрома. На извършителя "АС ГАРАНТ" ЕООД е направено предписание за почистване на имота от найлонови торби и пластмасови отпадъци. При неизпълнение на предписанието ще бъде наложена санкция.Останалите сигнали за нерегламентирани сметища ще бъдат проверени и Общината ще предприеме съответните мерки. При установяване на нарушения от този род, гражданите могат да се обаждат и да подават сигнал на дежурния в Общината - тел.6 80 50, като анонимността ще бъде гарантирана. Важно е да се посочи регистрационния № на превозното средство, което прекарва и изсипва отпадъците.

NS каза...

След като е по "молба" на така нареченият собственик, той не трябва ли да си изгради подпорна стена от към реката за да не се свличат отпадъците в нея, а тогава ако ще и лайна да си трупа в имота. Че то това сметище си е е поне на 2 години.Много добре по възрастните помним до къде стигаше брега на реката,нали по тия поляни и гори сме порасли. Че то ако продължава така да се засипва още малко и ще се съедини с другия бряг. Все пак благодаря за отговора с което лично за мен отново се доказа максимата че което не може да се купи с пари, се купува с много пари. Измихме си ръцете като Пилат Понтийски ще рече с две думи.

Анонимен каза...

Най ги обичам като се решават проблемите по този начин.Ако е от наще предписание,на глупаците актове за хиляди левове.Така,че ако сте от наще серете навред до пръсване и се не бойте,ножа е дървен.

Анонимен каза...

Май и на мен ми писна от критикари и всезнайковци. Каквото и да ви се обясни - все ще го извъртите и очерните. Ядосан съм, защото някои хора не правят реална оценка на нещата и ще кажа нещо конкретно. Живея в ж.к. Буковец, близо до Балабанския завой. Повечето хора знаят за какво нерегламентирано строително сметище говоря - трупано с години, години. Кой откъдето се появи - там изсипва. И това е частен имот. Започна да се превръща в такова още по времето на Енкин, но при Акимов стана огромно. Писани са много жалби и отговорът е, че това е частен имот и Общината може само да направи предписание до собствениците на имота и друго....здраве! И така - не един път. Питам как сегашното ръководство на община Троян успя да премахне това безобразие и грозна гледка от завоя? Значи можело! И освен това е изкопано покрай имота, така че никакво превозно средство не може да припари там. Вървете и вижте - сега там вече расте само трева. И пак казвам - значи можело! И нека даваме по-реални оценки на нещата и на хората!

Анонимен каза...

Към 16-ти,само едно ще те светна.Не съм сигурен дали този кмет не е поне малко по-добър от предния,защото не съм опирал до него(нея),за предния няма смисъл да коментирам, "НО" не си мисли,че ако опреш до прокуратурата в Троян ще се промени нещо,там са ОЩЕ по-зле,поне докато държат онзи КОРУМПИРАН АЛКОХОЛИК-аРгИрОв

Анонимен каза...

34 -ти този ров ограждащ балабанския завои е доста опасен и знам кои ще е виновен ако се стигне до ПТП със жертви , а имено любимата ти кметица донкА .Така освен убийца на града ни , ще стане и физически убиец на част от населението му . Същевремено ровът няма да спре нито един самосвал достатъчно е да надигне коша си за да го запълни със отпадъци и ще успее да премине .

NS каза...

34-ти, всичко написано от теб до тук добре. Сега какво се очаква, да хванем кирките и лопатите и да направим изкоп за да не могат камионите на Юручков да изхвърлят отпадъците си на въпросния "частен имот" ли?!Той същия след като цял живот е в строителния бранш да не би да не знае какво е позволено и какво не за изхвърляне. Всичко е както се казва..."Да ти плюя в очите, а ти да ми викаш че вали дъжд!" Никакви препоръки и напътствия, само яки глоби! Реалната оценка ще дойде когато се заработи и виновните си получат заслуженото. Както казах и в по горен пост, какво частно място след като от пътя до дола имаше преди време 2-3 метра, а сега са вече не по-малко от 10 метра. Егати частното от 50-60 квадрата /сега са вече доста повече/, направо майтап.

Анонимен каза...

Това че си собственик на имот, не означава че имаш право да депонираш там отпадъци и да го превърнеш в нерегламентирано сметище!

Анонимен каза...

Недейте сега така. Унук му го гласяяме за общинар от ГЕРБ.Даже е член на ГЕРБ младежи при това!!!Ходи момчето да сади борчета по Борима, пи-ар-но по изборно време. Наскоро пр-но почиства градинката пред художественото.Ей го и обществени поръчки печели, за да стори и гради Троян. Вий сега ,че дъртият пърдялник , показал цялата истина, сте готови да го разкъсате !Недейте така, ще кажете,че и Минко Акимов е докарал 4 милиона лева кредит на Троян!

NS каза...

38-ми, няма никакъв имот и никакъв собственик. Всичко е блъф само и само ба замажат очите на хората.

Между другото...като собственик на имот в района на водопада "Бръмбар скок", намира се малко по нагоре от сметището на Юручков и сие започвам да събирам радиоактивни отпадъци. Очаквам оферти.

Анонимен каза...

40-ти, има имот, има и собственик. Никой не замазва очите на никого.
36-ти, аз пък казвам "браво" на общинарите за този завой. Откакто това е направено, никой не изсипва нищо. И не говори глупости за катастрофи и т.н.

Анонимен каза...

Браво. Друго сметище се заформя на улицата където става пазара. В гаражите от горна страна стана цигански квартал. А непосредствено вляво и дясно на гаражите, вместо да се направят стълби за да има подход към пазара, вече е станало сметище.

Анонимен каза...

40-ти, съгласен съм, няма никакво значение какъв имот е това, и кой е собственик. Важното е, че там същестува нерегламентирано сметище. Собственикът има ли концесия за направа на сметище там?

NS каза...

41-ви, и кой ако не е тайна понеже си явно по навътре в нещата и кой ако не е държавна тайна е собственика на "имота" над "Лисичите дупки", или ти си мислиш за твоя си..."Циганския завой". Дори и да има нищо лошо, лошото е че се събират говната на все строежи и се изхвърля незнайно какво. Юручков да бъде санкциониран според закона. Стига вече..."закона го пише, ама се тълкува".

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |