Има нужда от промяна на нормативната уредба

* „Наистина, това е един сериозен, немалък и немаловажен въпрос, който, за съжаление, не е уреден както трябва законово”

Право на отговор

Получихме експертен отговор на писмото на г-ца Цветомира Цанкова до Т21, озаглавено „Искам да се прибирам спокойно!” и засягащо един дългогодишен, сериозен и, за жалост, нерешим досега проблем – заплахата за гражданите от десетките бездомни кучета по улиците на Троян. Отговорът е от еколожката на Община Троян Таня Рогачева и заслужава внимание. Т21

ПРОБЛЕМЪТ, засегнат в читателското писмо „Искам да се прибирам спокойно!”,  в последния брой на в. „Троян 21”,  е обсъждан не един път. Вземайки предвид и коментарите в сайта на вестника, бих искала да поясня  на гражданите кое е в правомощията на Общината и кое – не. 

НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТРОЯН е изграден и функционира  единственият в областта временен приют за животни, подчертавам – временен, тъй като Общината няма финансов ресурс за изграждане  на приют за  доживотно отглеждане на кучета (г-ца Цветомира Цанкова предлага „властите да вземат тези кучета и да ги пратят където трябва”). Във временния приют кучето престоява само 14 дни, през това време животното се обезпаразитява, ваксинира, кастрира и му се поставя чип, чрез който се регистрира в съответен регистър на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), след което се връща на мястото, на което е заловено.

В СТАРИЯ Закон за ветеринарномедицинската дейност, който вече не е в сила, има текст, според който настанените във временните изолатори и прюти на общините безстопанствени животни, непотърсени до две седмици, се подлагат на евтаназия. Но в сега действащия закон, който е в сила от 25 януари 2011 г., такъв текст не съществува и се говори „за защита и хуманно отношение към животните”. В новия закон на евтаназия подлежат само неизлечимо болни и доказано агресивни животни.

ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ, че всеки, който притежава куче, дължи ежегодна такса (ако кучето е кастрирано, не се плаща такса). Тази процедура се извършва с упойка, безболезнена е  и това е един хуманен  метод за ограничаване  популацията на кучетата. От м. април 2011 г. до този момент в приюта са обработени  към 320 кучета. Общинско предприятие „Комунални услуги” винаги реагира при подаден сигнал за проявена агресивност от някое животно -  добре е да бъдат споменат и цвят, размер, район, в който е забелязано. Залавя се, проследява се от ветеринарни лекари и след съставяне на протокол, подписан от официалния ветеринарен лекар (служител на БАБХ – Ловеч), се евтаназира.

НАИСТИНА, това е един сериозен, немалък и немаловажен въпрос, който, за съжаление, не е уреден както трябва законово и има нужда от промяна на нормативната уредба.

30 коментара:

Анонимен каза...

И кво точно се изказа Рогачева? Не разбрах какво общината ще направи като мерки.

Анонимен каза...

Не си разбрал/а, защото толкова ти е капацитетът.

Анонимен каза...

Ти пък си мноо убъв!

Анонимен каза...

Я чети, бе 2-ри - ти това експертен отговор ли наричаш? Де видя решение на проблема, де видя някакъв напън на мисли?

Анонимен каза...

Уви! Трудно решение е, тежко е, не е много хуманно, но положението е такова, че без физическото унищожаване на кучетата няма как да се подобрят нещата.
Колкото и да продължаваме да ги кастрираме, ако те се пускат обратно в града (не е ли крайно малоумно самото деяние: да натириш куче в град?!), то глутници ще има. Защото винаги ще се намира по някой звяр, който да е алфа-кучето и да поведе глутницата. А и кастрираните следват този звяр и правят поразии.

Решението, зад което аз твърдо стоя, е: промяна на нормативната база. Всяко заловено куче по една седмица в приют, и ако не се намери осиновител - инжекция и екарисаж. И така поне 10-15 години занапред.

Не отричам и задължителното маркиране и солените глоби за недобросъвестни собственици, но без горчивото лекарство по-горе, оправяне няма да има.

Съжалявам много, децата ми са ми по-мили от кучетата по улиците!

Анонимен каза...

Страничка, посветена на алогизма, безсмислието, антинаучността и вредните последствия от Закона за защита на животните, чиято цел е неговата отмяна и по-нататъшното утвърждаване на здравия разум в свързаната с тази материя нормативна база



https://sites.google.com/site/bgsapiens/

Анонимен каза...

Канцеларския Плъх се изказа полуподготвен,гледаѝ скапаните липи дето при вятър могат да претрепят човек,кола и сграда а не 10 кучета с които не можете да се оправите откакто си на топло в общинката....

Анонимен каза...

Аз мога да кажа само едно ,че живота на всички помиари по света не струва ,колкото живота и на едно дете изядено от тях , а те вече поизядоха доста в БГ.

Анонимен каза...

Типично по български няма решение за този проблем и ще се влачи във времето незнайно докога, има закон за защита на песовете, а закон за защита на хората от песове има ли?Нека първо помислим за хората после за помиярите.Има изграден приют за бездомни песове и помияри по които се хвърлят пари за ваксини, обезпаразитяване, хранене и подслон сле дкоето след 2 седмици биват върнати пак и какво някой може ли да гарантира писмено че този пес няма да ухапе човек, какво като е кастрирам-това не пречи той да бъде агресивен?И сле дгордата новина че е единствения приют в областта за песове, има ли вече изграден и действащ такъв за хора социално слаби, болни за които да се грижат поне две седмици да им дават лекарства и храна фор фрии,а?

Анонимен каза...

Принципното решение - отмяна на Закона за защита на животните.
Специално в Европа проблемът е решаван с масово избиване навсякъде (в така любимия на кучозащитниците Лондон непосредствено след Втората световна война са избивали кучетата с автоматично оръжие и са ги горяли на големи купчини направо на улиците), докато методът "Кастрирай и върни" се е провалил навсякъде на нашия континент - единственият успешен пример е... Сингапур - мисля ясно е, че е доста специфично място и няма как да го взимаме за пример. Имам подробен поглед какво се случи в един български град с подобен проблем Пловдив.
При кмета Иван Чомаков избиха бездомните кучета само за две седмици (при много добра организация, работейки главно през нощта) - и всяко новопоявило се бе веднага евтаназирано - и така градът бе чист от тях чак до момента, когато Законът за защита на животните задължи да се прилага малоумния принцип "Кастрирай и върни".
Така че и чисто практически е доказано , че само масовото избиване е начина. (Всъщност - като няма кучета по улиците - как би могло те да "имат природен стремеж да се размножават повече"????). В София дори където това е най голям проблем и който наистина е по голям град е по-сложно, но би могло да е изчистят за не повече от три месеца (плюс един месец преди това за подготовка); не съм правил конкретни сметки, но при всички случаи няма да струва повече от бюджета на "Екоравновесие" за половин година, а след тази процедура вече този грамаден бюджет става излишен - ще са нужни около 50 хиляди лева годишно за поддържане на един-единствен съвсем малък по размер приют (и съпътстващи функции).В Троян нещата са доста по прости и със смешни пари може да се разреши проблема.
Напълно съм съгласен с 8ми,че живота на всички помияри по света не струва ,колкото живота и на едно дете изядено от тях.

Анонимен каза...

Прекаления светец и Богу не е драг, е казал народа. Това касае закона за защита на животните, но и излишна жестокост към животните.
Хич да не ми се оплакват от липса на пари, защото ако се конфискува неправомерно придобитото имущество само от евро-проекти ще има пари не само за няколко приюта на бездомни кучета в България, но ще хартишат пари за построяването на още една България, на чийто улици няма да има нито едно бездомно куче.

Анонимен каза...

Тук са си оставили писанията разни комунисти и аз бих добавил-живота на всички комунисти по света не струва колкото живота на една хлебарка (за куче да не говорим)

Анонимен каза...

ВМРО за премахване на бездомните кучета

Всички знаем, че бездомните кучета в града носят мръсотия, зарази и физическа заплаха. Техният брой обаче не намалява. Колко кметове обещаваха?
Хора, които наричат себе си природозащитници, излизат с мъгляви обяснения. А обяснението е едно – кучетата трябва да ги няма. Има един лесен и евтин начин това да се случи.
Всички, които гледат кучета пък, трябва да са отговорни към общността, в която живеят. Това означава: намордник, каишка, почистване след кучето, платени такси, ваксини, реална грижа. В противен случай – глоба. Достатъчно голяма и педантично събирана, за да възпитава и мотивира.

Никой не е длъжен да се съобразява с кучетата. Нито с бездомните песове, нито с прищевките на съседите си, които държат да гледат в блока кучета от бойни породи.

Въпросът вече е: те или ние, кучетата или децата ни. И ние трябва да избираме.
http://sofia.vmro.org/wp-content/uploads/2010/12/dogs08062010_389_279.jpg

Анонимен каза...

Браво Сираков,подкрепям ви с двете ръце!

Анонимен каза...

А такааа ВМРО си намери кауза,викаѝте оня плашипутарник Ачката Джамбазки и на оружие...

Уйче Мадурковски каза...

Аз пък бих казал. Обяснението е едно: -такива разни "революционерчета" трябва да ги няма. Революциите свържиха миналия век и тези смешници са архаизъм. В кой век живеят тези "войводи". Хахахаха !

Анонимен каза...

Проблема с бездомните кучета няма да се реши докато хората не станат по отговорни и не кастрират собствените си кучета.Дори и да се избият всички бездомни до крак,утре ще се окучи на комшиите кучката и те ще натирят малките навън и хоп-нови бездомни!И така до края на света!Циганите пък ги въдят нарочно щото някой ги научи,че за бездомно куче се дават по 5 лева...!Решението е лесно-който иска куче-плаща,ако не-кастрира.Трябва да има проверки и глоби,ама реални не само на думи!

Анонимен каза...

Сираков, ти нямаше ли куче? С много лека ръка проповядваш убийства...мислех те за по-хумамен!

Анонимен каза...

Никой не е длъжен да търпи помиярите по улиците и тези в къщите ви! Разхождате ги,серат навсякъде, сеят болести, нападат хора а нощно време няма спане. Всеки, който има възможност да трови и уличните и домашните кучета !

Анонимен каза...

Много ми е интересно, ако кучетата имаха интелект, по-голям от нашия, и решиха да ни кастрират, обезпаризитят и ни пратят на улицата, ние какво ще правим? И хората и кучетата искат да ядат всеки ден, дишаме заедно и разни други неща правим всички. Само че, ние определяме тяхната съдба, а не те нашата. Само малоумник може да каже - Не ги хранете! Ако едно куче не може да ни каже нещо, с което да го разберем, не означава, че трябва да го убием. Общината трябва да търси организации в чужбина, които се грижат за бездомните животни и ги дават за осиновяване. С тези действия поне един проблем може да се реши.

Анонимен каза...

Само малоумник може да каже ,че кучетата са по важни от хората.Приютът на отец Иван остава без храна до броени дни. 188 души живеят под покрива му, но няма да има какво да ядат .Вие помиарите сте замислили как да храните.Въпросът вече е: те или ние, кучетата или децата ни. И ние трябва да избираме.
http://sofia.vmro.org/wp-content/uploads/2010/12/dogs08062010_389_279.jpg

Анонимен каза...

Незнам защо си мисля, че истинският ви проблем е - управниците ви или вие, а не кучетата или вие.

Анонимен каза...

Предната вечер пред къщи се носеха 2 големи песа и 7-8 дребни, но гласовити, помияра и си правеха поред кученаца. Не съм против любовта, ако можеш да си изхранваш наследниците - люби до посиране... Ама при някои хора и определен вид животни това не се случва... Неколкократно лятото наблюдавах мълчаливо глутницата на центъра... Последователно в различни дни издебваше ту някоя мацка, ту майка с количка или малко дете... Докато и на мен ми се случи. Нападнаха ме в гръб, неочаквано, точно пред булбанк. Стреснах се. Но запазих самообладание и станах агресивен и аз. Двамата едри водачи офейкаха веднага, а помиярчетата - с квичене... Очевидно са агресивни, ама ...
А обърнали ли сте внимание на една жена обикаляща кофите и навсякъде плътно следвана от 3 помияра, които храни с изхерляни от нея хранителни отпадъци от кофите... Та единият помияр на тази жена е ХЕМ МАРКИРАН на ушото хем кучката КРМИ ОЧЕВИДНО...
С трепет чакам зимата да ги изтрепе...

Та питам кметицата сигурна ли е, че кучкарите и ги кастрират (помиярите)? Кой ги контролира тия нейни специалисти? И какво им се плаща от джобовете ни, ей тъй за сведение...

Дочо Булгура каза...

Само малоумник може да сравнява хората на Отец Иван с кучетата. На всички от приюта, ако бъде връчена по една мотика-ще отнесат земята.Хвала на отеца-той е истински духовен пастир, но не мога да възприема млад, здрав човек дето камък да стисне – вода ще пусне , да паразитства и да чака някой да го храни. И още...ако кучетата нямат "капути" и спирали, то хората имат !Само малоумник може да каже - Не ги хранете! Ако едно куче не може да ни каже нещо, с което да го разберем, не означава, че трябва да го убием. Общината трябва да търси организации в чужбина, които се грижат за бездомните животни и ги дават за осиновяване. Там - в цивилизования свят, където не е стъпвал болшевишки ботуш, хората мислят като ХОРА, а не като неарденталци. Бог е дал живот на всички живи същества и те не трябва да страдат, заради човешката простотия...

Анонимен каза...

И ква излезе тя? От нашите пари-данъците и таксите общината издържа приют за временно настаняване на кучета, за да могат там да се възстановят и като ги върнат на улицата от дето са взети с нови сили да ни хапят и да всяват страх и несигурност за живота ни! И ТОВА С НАШИТЕ ПАРИ?Ебаси държавата, ебаси чудото! Аз ли нещо не съм добре и неразбирам или иска някой да пълни гуша от нашите пари, пък нас " кучета ни яли" както е казал народа?Ми то това държава ли е бе хора?Докога живота ни ще преминава пред очите ни като на екран, ние гледаме като парализирани и нищо не правим?

Анонимен каза...

Кучетата тлябва да изчезнат от улиците. Лица които изхвърлат животните си на улицата трябва да се наказват сурово. Държавата е длъжна да построи необходимите приюти. Всяка друга държава има такива построени.

Анонимен каза...

Булгур ,там в цивилизования свят дето не е стъпвал болшевишки ботуш,след като бъде заловено бездомно куче,ако до един месец не бъде осиновено бива приспивано ,казано по цивилизовано или по болшевишки убивано и затова нямат помияри по улиците ,които да им ядат децата.А простаците дето ги натирват като ги разкрият жална им майка от глоби.А да не дава господ да те ухапе на някои помияра може и живота да ти оправи после с плащане.

Анонимен каза...

този град затова не става за нищо,защото всичките сте гадни хейтъри и единственото,което можете да измислите е смърт,омраза и плюене по някой!!!!!!!

Анонимен каза...

vav civilizovaniq svqt nqma takiva prostaci kakto po gornite tuk koito prizovavat za ubiistva i trovene,vav civilizovaniq svqt nqma bezdomni ku4eta zashtoto horata sa odgovorni i imat samosaznanie

Анонимен каза...

В цивилизования свят скъпи ми 28 и 29 има друго нещо ,нещо наречено ДЪРЖАВА , която се грижи за ГРАЖДАНИТЕ СИ, тук обаче държава няма и затова хората са агресивни , разбра ли ако пък толкова са ви мили кученцата , що не легнеш та да те изпляска и после да те изпапка а!!! Господи слез на земята и си събери вересийте моля!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |