Кой е правият, вие ще кажете

Читателите ни пишат

Две читателски мнения. Едното явно „вътрешно”, чисто троянско и прекалено мрачно; авторът му е анонимен, но в случая това не е проблем, тъй като казаното звучи събирателно, характерно, обобщено – подобни настроения витаят навсякъде около нас. Другото е „външно”, но и „вътрешно” едновременно и е далеч по-оптимистично, а може би, дано да е така, и по-обективно; то е на софийския троянец Велизар Владовски, който от 35 години е извън Троян, но е запазил свързаността си с родния град и даже планира да се върне да живее тук. И двата коментара са към материала „Дядови деветини”, представящ новата книга на г-н Владовски, също пропита с любов към троянското, а и с троянско самочувствие. Кой е правият, вие ще кажете.
Т21

В ТРОЯН НЕ СЕ СЛУЧВА НИЩО ЗНАЧИМО

Липса на среда, липса на култура (кино най-вече), никакво развитие в икономически аспект. Нощният живот е сведен до няколко смрадливи дупки, от които чалгата се лее на кило. Няма нито един нормален ресторант. Няма нито едно подходящо място за масов спорт. А и като цяло, в Троян не се случва нищо значимо, което да диктува положително развитие на града ни.

29 юли 2012 г.
Анонимен
*****

АМИ ТЕ НЕЩАТА НЕ СЕ СЛУЧВАТ САМИ

ТОВА Е друго нещо. Аз питах дали в Троян можеш да се страхуваш от изявата на мнението си във вестник примерно. За другото сигурно сте прави. Лятото след като завърших гимназия се молех по-скоро да ме вземат в казармата, защото умирах от скука. Сега след 5 години във Варна и 30 години в София, оценявам, че Троян си остава РОДНОТО ми място, в което, ако доживея до пенсия, непременно ще се върна. Интересното е, че жена ми, четвърто поколение софиянка, мечтае за това завръщане не по-малко от мен.

СПОРЕД МЕН в Троян има достатъчно добри ресторанти. Друг е въпросът, че троянци ги влече все към „новото”. Щом се отвори ново заведение и целият град се изсипва там, а старите биват изоставени. И така почти всяка година. Може би това идва от недостатъчната динамика на живота, но в една Англия и Ирландия, хората по 50 години не сменят любимото си заведение - там са приятелите им, там са спомените им, там е "домът" им.

КОЛКОТО ДО атмосферата в заведенията - тя се създава от гостите. Ако сте редовни посетители на едно заведение, спокойно може да поискате да слушате свой тип музика и постепенно да смените музикалния фон с такъв, какъвто ви харесва. Може дори да има профилиране на заведенията (пак казвам - според мен като брой са достатъчни) - в едно чалга, в друго рок, в трето лек джаз, и всяко да привлече своята си клиентела. В днешно време поне не е проблем да се намери която и да е песен.

ЗА СПОРТА. Ако чакате някой да ви построи площадки и зали и да ви покани, няма да стане скоро. Предлагането следи търсенето. Едно време баскетболният отбор на Троян беше на едно от първите места в страната, футболният също не беше зле, имахме изявени колоездачи, отборът по ориентиране май и сега печели призови места. Ако има натиск от желаещи, ще се появят и съоръженията. Ако само се оплаквате по форумите... едва ли.

ВИЖ, С БЕЗРАБОТИЦАТА проблемът е сериозен. Троян беше един от малкото, ако не единственият град в България, който успя да съхрани предприятията си, макар и в редуциран мащаб през прехода до сега. Вижте какво стана с Ловеч, Монтана, Враца, Видин... За съжаление сегашната криза срина и троянския бизнес, но троянецът е жилав човек и мисля, че пак ще намери начин да излезе от ситуацията.

В ТРОЯН, казвате, нищо не се случва. Ами те нещата не се случват сами. Случват ги хората. Вие сте едни от тези хора. Животът, както е казал Шекспир, е сцена. Не е салон, където си седиш в креслото, люпиш семки и чакаш някой да те забавлява. Ако сам не излезеш на сцената, забавлението не се получава. Пък и всяко забавление е като секса - по интересно е да участваш, отколкото да гледаш. Освен ако не си извратен или немощен.

УПРАВЛЕНИЕТО си го избираме ние. Колкото по-малък е градът - толкова повече го избираме ние, щото в София нямам идея за кого гласувам като човек и гласувам като всички - цветно. Това първо. Второто - след като този човек седне на кормилото, му се оказва натиск. Едно бебе докато не ревне, майка му не му дава да суче. При достатъчно натиск резултат рано или късно се получава. Това по въпроса за спортните площадки.

ЕСТЕСТВЕНО, когато парите са малко нещата стават по-бавно и по-трудно, щото дупките са много, но не е невъзможно. Само че ние от много отдавна сме свикнали да ни се дава. Едно време не казвахме „купих си апартамент”, а „дадоха ми апартамент”. И сега очакваме кметът и помощниците му сами да се сетят. Е, и най работният вол, ако не го ръчкаш с остена, ще легне и ще преживя.

ЗА БЕДНОТИЯТА изобщо. Тежко е. Сам го усещам. Ще речеш: „Да, бе - в София го усещаш”. Да. Усещам го. Първо при моята квалификация и опит бях точно една година безработен. Дори като охрана не можах да си намеря работа, макар че съм едричък поне на вид. И за друго ме засяга. От години искам да се прибера в Троян. Жена ми е с инвалидна пенсия 100 лева. Ако можех да си намеря работа за 7-800 лева заплата, още утре тръгвам. Ама знам, че няма и си натискам парцалите в София, белким доживея до пенсия.

ТАКА ЧЕ, момчета и момичета, от вас най-много зависи да направите града си такъв, какъвто го искате. А старците като мен само мечтаят да си поседнат на пейката под сливата и да се наслаждават на спокойствието.

29 юли 2012 г.
Велизар Владовски

28 коментара:

Анонимен каза...

Искам да съм оптимист, но не мога! Искам също да се обоснова, както е нормално.
Колкото и да не ни се иска, ние сме обречени да живеем за поколения напред при тези условия. Защо?
Защото децата и внуците ни живеят и се възпитават в нездравословна среда, нехигиенична–духовно и физически! За съжаление–навсякъде!
Децата, израстнали и възпитани при такива условия, не могат да бъдат по–различни от нас, тогава...?

Анонимен каза...

Г-н Владовски ни развива теории. Когато заживее в Троян, само след месец ще запее друга песен. Иска заплата от 7-800лв. Смях в залата. Да това е малка заплата, но за София. Отдалеч нещата са розови и оптимистични. Отблизо са отчайващи. В Троян няма среда където да се развиват нормално младите хора. Затова и бягат.Терминала на летище София работи денонощно. За възрастните е ясно-малка пенсия и той сам си отива на село-градинка с картофи, домат, краставици, 3-5 кокошки за яйца, ако има и козичка/сиромашка крава/ за млекце, спокойно може да върже двата края поне за прехраната.За останалите, след като попремине житейския им път на друго място, те ще си спомнят , ще се върнат, ще се разочароват и...ще си отидат.Това за мен е реалната ситуация. Темата защо е така е друга и всички си я знаем. До немалка степен за икономическото състояние на града ни има и управлението на общината през годините, но това е друга бира и крадците също си ги знаем. Знаем и настоящите/ 4 000 000лв санкции/, но какво от това?.Тук времето е....спряло.

Анонимен каза...

Всичко това е така. И всички го знаем. Въпросът е как ще стане промяната.
Промяната ще стане, когато се промени мисленето.
Мисленето определя поведението, а поведението - начина на живот.
Най-примитивните двуноги - циганите имат две мисли:
"Ша ми даваш" и "Ти си виновен".
На малко по-високо ниво са араби, африканци, азиатци, южноамериканци.
Съвсем малко над тях са източноевропейци, руснаци.
След това са гърци, италианци, испанци, португалци - емоционалните южни народи, които са проблем за Европа.
Много над тях са европейци и американци. Тяхното мислене е противоположно на циганското и животът им е различен.
Като гледам българските форуми преобладава циганското мислене.

Анонимен каза...

Има работа в Троян, но за 200-300 лв на месец. Казвам го, защото съм сигурна. Яд ме е, като гледам как хората чакат да се отвори "по- ефтин" магазин, или да има промоциийка някъде нещо ..... яд ме е и ми е жал. Защото и моето дете ще расте в София, и ще ползваме Троян като почивна дестинация и да си видим бабите и дядовците. А какво щеше да е, ако фабриките работеха, ако Банев и КО не съсипаха града ни .... ех, мечти
Сега да ми стиснете палци, че си търся работа, ама съм с малко дете, и работодателите бягат от мен като от прокажена ....

Анонимен каза...

Ето го мисленето:
http://www.svobodata.com/page.php?pid=9725&rid=154

- комунистическо. Също като циганското.

Комунистите не чакаха да им се дава. Направо си вземаха.
Те и циганите така правят.

Анонимен каза...

Браво №3! В тоя ред на мисли скоро ще откриеш/топлата вода/, че битието определя съзнанието.Явно не си учил философия, но си наблизо.Като гледам класификацията ти излиза, че най-доброто мислене е на американците. Може и да си прав, но те мислят единствено и само те как да са добре. Склонни са да правят войни, да убиват невинни деца и жени, да се държат като световен жандарм, да налагат техен икономически ред, да смазват цели народи заради мисленето си и в тяхен интерес. Ти на това хубаво ли му викаш? Всичко лошо идва от Америка-запомни го. Последната криза от която и ние скоро няма да излезем откъде дойде бе № 3?
За мангалите си прав. Навъди се тази мръсот по българските земи, не работи, не плаща данъци, с нищо не допринася за развитие на обществото, лежи на гърба на работещите и...краде.Тази мръсот обаче е избирател който лесно се манипулира и продава гласа си за 20 лв. Това е златна мина за политическите партии. Те не вадят пари от джоб за да купят циганите. Те са си гласували месечни субсидии на калпак, отделно за избори грабят от държавния бюджет и от нашия джоб плащат. Защо е така и справедливо ли е? Това е друга бира, а темата беше-докъде ще я докара любимия ни град. Според мен ще я докара до под кривата круша, защото няма работеща икономика, която да промени съзнанието ни.Който разбрал разбрал, за останалите да пасете овцете до късно и редовно на вадапой!

Анонимен каза...

Циганско мислене. Пак някой друг виновен.

Анонимен каза...

Освен това не битието определя съзнанието, а мисленето определя битието.

Анонимен каза...

Не е истина , че нищо не се случва в този град...много неща се случват , но дълбокият сън е най-сладък.Спи града за ужасните улици,спи града за безобразията на ВиК,спи града за затворените заводи...Тук-там някой пробудил се,но той не успява да събуди управата на този заспал град.

Анонимен каза...

Този пък от София тръгнал да ми дава акъл ?!?!?!
Ако доживеел до пенсия щял да се върне в Троян !!!! Ами тук вече почти само пенсионери останаха, дето им е хубавко и спокойно на село...
Така ! И да "светна" СОФИЯНЕЦА, че едно време никой не е давал на родителите ми апартамент !!!! Купен е с пари изкарани чрез честен труд, труд, който в днешно време, в Троян-ЪТ се оценява на около 350-400 лв. !
Така че, нека СОФИЯНЕЦА да си седи в софията, да си взима там 7-8 или колкото ще хиляди левове и да не ми раздава акъл в кои заведения да ходя и кой, как си взел апартамента...!

Анонимен каза...

10-ти, явно не си живял при социализъма и фърляш думи само да се наслаждаваш на себе си. Едно време всичко от първа необходимост беше 10 пъти по-евтино от сега, защото такава беше политиката на Партията. тухлите пък бяха 30 пъти по-евтини. Да, тогава си строяхме апартаменти с една заплата, но реалните цени са сегашните. Тъй че по-спокойно с честния труд.

Анонимен каза...

8 ми, не пиши глупости, а седни прочети малко философия.

Анонимен каза...

Krokus каза: Посланието е много ясно знам, мога, ще се боря, всичко в живота ми зависи от мен. Престанете с черногледството, престането с делението, имайте самочувствие - вие сте троянци, а Троян може и да е в тежко положение сега, но е нашият град. Горе главата, беден не значи прост, без гордост, без мечти човек. Знам че сега и мен ще оплюете здраво, но това е което мисля и това съм видял на други места по света. Мислете позитивно!

Анонимен каза...

Krokus: за всички които мислят като мен http://www.youtube.com/watch?v=OBfqABtOoxI&feature=fvwrel

Анонимен каза...

С тези крадливи капитани катастрофата е сигурна, а корабът обречен да потъне, няма какво да се заблуждаваме.

Анонимен каза...

12-ти, можем да си философстваме денонощно. Аз говоря за реалността - това което става в действителност.
Едно време по основи на комунизма ни учеха, че битието определя съзнанието. Учеха ни и че комунизмът ще победи в цял свят. Само че комунизмът се сви само в Северна Корея. Съвсем лесно е да се сетиш, че и това за битието и съзнанието може да не е вярно. Освен това умните хора отдавна са разбрали, че не е вярно и даже са го написали. Лошото е, че няма кой да чете. Айде излез малко от розовите облаци на философията и се огледай в реалността. Един прост пример - Дадоха на цигани апартамент на 6 етаж, обзаведен. След като вкараха кон в хола, продадоха всичкото обзавеждане, изгориха паркета и дограмата, се върнаха в катуна. Битието не промени съзнанието им - пак си останаха цигани. Като казваш нещо поне да има малко връзка с реалността.

Анонимен каза...

Битието определя съзнанието, когато си започнал живота си в сносно битие! Има и един друг закон, за който се сещам, че количествените натрупвания, водят до качествени изменения! Дано този закон влезе в действие относно количественото натрупване на недоволство в хората, което да доведе и до качествените изменения, за които говорят, или мечтаят много от нас!

Анонимен каза...

Аз съм този,който г-н Маринов цитира в началото на материала си. Мисля, че всеки има очи и разум и вижда и възприема случващото се около нас. Няма да се впускам отново да пиша същото или да го аргументирам, за да не изляза наистина черноглед. Мисля да давам само примери от ежедневието в Троян, плод на интелекта на хората определящи визията на града ни:

Марковия мост- От едно известно време по пилоните на мостовото осветление, са кацнали някакви странни пластмасови саксии, вързани с въженца за пилоните, и подаващи се някакви цветя.Чудя се ,сега след отминалата лятна буря ,дали е останало нещо от тях?А като цяло се чудя, кой е гения на тази идея?

Местен каза...

Нали трябва да се демонстрира че нещо се прави за благоустройството на града :0, а колкото до "гения" бъди сигурен/а/ че си е гушнал паричките за "гениалната" си идея.

Анонимен каза...

Един камион с кош и трима работници обслужват висящите градини на моста. Поливат ги с шишета от минерална вода, една по една... колко романтично? Поливат ги в най–голямата жега, обедната! Колко ли ни струват тези алпийски сакъзчета???
Съвсем наблизо е детската площадка за децата, в която пързалки, люшкалки и различни "настръхнали" железа, камъни, неокастрени израстъци от храстите, обрасла и необезопасена пешеходна пътека откъм реката, са опасни за играещите деца. Родителите тичат след "горките" деца, и ги пазят от това, което трябва да доставя радост и сигурност. Пълно безумие за проектиралите ги, ако са били специалисти!!! За моста до киното да не говорим, обърнати ламарини и паяжини. Сякаш сме живи мъртъвци!? На никой ли не му прави впечатление. Госпожа Михайлова "гордо" вървеше през центъра с гости на града, и показваше красотите, но без подробностите, тези, за които може да се заплати/не дай Боже/, с детски живот, или на някой препил от дискотеката, с плонж в реката през храстите. Шадраваните са също необезопасени, и малко невнимание може да е с фатален край. Такава безотговорност и награмотност няма, и не съществува никъде в долу–горе нормалните държави. Явно сме ненормална такава.

Анонимен каза...

Поздравления Велизар!

По принцип не пиша във форуми, но темата много ми хареса, а също и коментарите.

Някой знае ли дали книгата може да се закупи в електронен вид? Също и книжките които #3 спомена (на Дойчо)

Също,
Скоро бях в село Балканец на гости на приятели и видях една много тъжна и потресаващ гледка, която точно описва днешното състояние на българския манталитет, ценностна система и глупостта на хората с малко повече власт. В горната част на селото "имаше" няколко вековни орехови дървета, между реката и пътя. Страхотна величествена гледка, с много дебела сянка, точно до красивата планинска река,... Вие си представете. "Имаше" защото дърветата бяха отрязани, дървения материал взет, а клоните и боклука, познайте - в реката. Вече е само грозната гледка на човешката идиотия и глупост. Срещнахме е кмета, който каза че много пъти бил натискан да продаде дърветата, ама каза, че вече не е кмет и имало нова кметица, която продала дърветата на карловска фирма, които пък правели приклади на оръжие....?! Дано някои да и потъски отговорност, ама едва ли.

Поздрави,
Петрова.

Анонимен каза...

Книгите на Дойчо Бояджиев можете да закупите от едно магазинче за опаковане на подаръци на центъра в Троян!

Анонимен каза...

Доколкото знам режимът за рязане на орехови дървета е по строг..ще поиска ли някой обяснение от тази кметица и ако е виновна трябва да бъде уволнена............ може и някой лев рушвет да е гушнала таа селска кака

Велизар каза...

Ех, ако и книжката ми се радваше на такъв интерес и ако се купуваше, а не се препрочиташе от подарените бройки: "Сериозно, интересна ли е? Дай да я прочета!", милионер щях да стана.

В Троян за три месеца не се е продала нито една бройка (не броя 3-те, купени от мой приятел, защото предварително беше замесен в издаването) и това е нормално. При 51 бройки продадени в цялата страна, на 25-те хиляди жители на Троян се пада 0.17 книжки общо за града, значи се пада някъде след година и 3 месеца да се продаде първата. Ще почакам.

Шегувам се разбира се - с книга в тираж 300 бройки, една трета от които раздадени на приятели, милионер не се става. Пък и не това е била целта ми. Нито пък да ставам на стари години млад писател. Разказчетата съм ги писал 2-3 години за раздумка с хора от нета. Като рекоха: "Издай ги, бе, издай ги!" и така се подредиха нещата, че те почти сами се издадоха.

21 пита за електронен формат на книжката - има я в biblio.bg, а днес я дадох и в bgkniga.com и ciela.com - ще излязат до края на месеца.

Изненадах се, че разговорите ми с читатели по статията за книгата са изнесени в отделна статия. Не са ме питали, но щом редакторът е преценил, че представлява интерес, мога само да се радвам.

Ще ви кажа соломоновски - и сте прави, и не сте.

Не съм съгласен само с човекът, който се обижда, че "софиянец" му дава акъл и ме праща да си седя в София (можеше просто да ме прати на майната си). За разлика от него, аз съм живял и в Троян (и продължавам да си идвам по нняколко пъти годишно) и във Варна, и в София, и искам пак да живея в Троян, щото съм видял и мога да сравнявам. Този човек не знам къде иска да живее, но определено не и в Троян. Ами драги ми господине или госпожо - нищо по-лесно от това - взимаш си активите и пасивите и отиваш, там където искаш. Дали ще си по-добре или по-зле на друго място не знам, но Троян определено ще е по-добре без теб, защото с тази омраза към града, която лъха от теб, той нищо няма да спечели.

Българинът е известен по света с неговото: "Акъл не ща - пари ми дай!". Е, като му дадеш на такъв българин пари, какво прави той с тях - започва бизнес, влага ги в акции, купува земя и започва да произвежда? Не! Купува си последен модел Мерцедес и първата му работа е да му сложи газова уредба, щото няма пари за бензин.

Казах ви - прави сте, защото колкото и някой да ми завижда, че съм "софиянец" и лапам хилядарките (уверявам ви, от две години с работа на две места ги докарвам до 1200 при неработеща съпруга и дъщеря студентка), и аз знам, че точно в тези години трудно се намира изход. Но и не сте прави, защото изход само с "няма да стане", "така ще си умрем", и "аз моите деца ги изтирих в Щатите" няма и да се намери. Е, моите пък деца не искат да ходят в Щатите, нито в Германия, нито в Занзибар. Искат да си стоят в България. Виждат всичко, разбират всичко, но не искат да бягат. Искат първо тук да се опитат да наредят живота си, пък ако хептен не става, ще му мислят.

Та така скъпи съграждани - щете ме не щете, при първа възможност се прибирам в Троян, пък после ще му мисля, добре ли съм направил, зле ли.

Бай Минко каза...

Г-жа Михайлова ,за какви орехи става на въпрос в с.Балканец.ХУБАВО Е ДА ПРОВЕРИТЕ И ДА ВЗЕМЕТЕ ОТНОШЕНИЕ.Ама ха! ЧОВЕКЪТ от София да дойде да ни каже!Тези еколози защо спят по канцелариите?

Велизар каза...

Да допълня.

Едната от трите части на книжката ми е озаглавена "Турен акъл в глава не стои". Това е единствената поговорка в общобългарския ни фолклор, идентифицирана и призната като троянска.

Щото троянецът може и гранива сланина да вземе от теб (после ще си те псува, то се знае), и бутелите ти сливи, ще се съгласи да събере в двора ти, но акъл да вземе - отнюд.

Единствения начин да дадеш на троянеца акъл е да му го сложиш директно в главата, ама пак този троянец е забелязал, че и в главата му да го сложиш, чуждият акъл пак не стои.

Слънчев ден на всички!

Анонимен каза...

Г-н Владовски, искрено ви пожелавам щастие и успех! Мислех, че вече няма хора като вас. Троянци имам предвид.

Велизар каза...

Благодаря 27!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |