Да живееш в Троян е ад или адът е вътре в нас?

* Да приемем, че улиците ни са нашите дрехи - скъсани, с големи дупки по панталоните и ризите ни * Троян е стартова площадка
за вътрешна миграция
Читателите ни пишат

Пламен Мичев е роден в Троян през не чак толкова далечната, но доста различна от днес 1986 г. Завършил е ОУ ,,Иван Хаджийски” и после СОУ ,,Васил Левски”. Опитал (и намерил) късмета си и извън пределите на родината, но както той казва, когато имаш едно, оценяваш друго; затова днес отново и неслучайно се намира в България, където е и толкова скъпият за него Троян. В момента е студент в УНСС – София, специалност „Социология”, и му предстои завършване на бакалавърската степен. Председател е на студентите към Лаборатория за социологически изследвания в УНСС.

СНИМКАТА, която прилагам, не е със случаен смисъл, тя носи символика. Питам - щом и по мостовете ни има дупки и можем да видим през тях речното корито, за каква цивилизация и за какъв европейски град става въпрос? Снимката е моя, авторска, не е дръпната от чичо Гошо (Google). Показаното на нея е в Троян, на моста при Старата полиция (простете, не знам името му). Тази дупка я наблюдавам от близо месец, открих я съвсем случайно, минавах с велосипед по този маршрут. Когато я видях, си помислих: дали пък това не е бъдещето на Троян? Докато ходим по улиците на родния град, да можем да надникнем какво се крие под краката ни. В бездната. Дали не сме град на ада, където и времето, и хората са нищожни и всичко е сиво и обградено от дивотия и пустота.

АЗ ПРОБЛЕМ с уличните дупки в Троян нямам - не защото не ми пречат или защото ми е много приятно да си лашкам автомобила, купен с труд и пот, а защото след като тези, които би следвало да се погрижат аз да живея в един нормален град, нехаят и не им пука за мен и за останалите, защо аз трябва да съм този, на когото да му пука и да хабя нервите си? Плащам си съвестно данъците, може да закъснявам с плащането, но го правя. Закъснявам, защото това е моят тих и мълчалив протест. Само така мога да накажа, макар и символично, тези, които искат и очакват парите ми. Защото аз нарушавам статистиките, сроковете за събиране, и бъркам сметките им. Но както и да е - плащам, а не получавам.

ДА ПРИЕМЕМ, че улиците ни са нашите дрехи - скъсани, дори не закърпени, а просто скъсани, с големи дупки по панталоните и ризите ни. Ако ние сме хора, които имаме потенциал и искаме да постигнем много в живота си, как би следвало с такъв външен вид да го направим? Кой ще ни приеме на сериозно? Кой ще повярва, че ние можем да решаваме проблеми и да даваме алтернативни решения, след като не можем да се погрижим за най-елементарното - външния си вид.

ЖИВЕЯ В ПРАШЕН, мръсен и сив град. Дните минават и колкото по-често се завръщам тук, виждам, че не само дупките по пътя са троянският проблем. Проблем са озверелите ми съграждани, които вече се чудят накъде да поемат, как да се препитават, как да защитят семействата си, как да посрещат непрекъснатите разходи, които ни застигат всеки ден. Всеки отвсякъде казва „Дай”; и когато даваш, проблеми няма, може да не си им приятен, но те търпят. Но когато се случи да нямаш (да дадеш), тогава вече си враг на държавата, враг на всички онези, които като пиявици смучат всеки ден от твоето съществувание, от времето, което си положил за труд и някакви приходи.

ТА В КАКВО троянско бъдеще да вярвам, след като дупките ни посрещат туристите още от входа на града? Какъв туризъм ще развиваме, когато ставаме все по-дълбока и по-дълбока провинция? Без верига хранителни магазини, без алтернатива за развитие на младите хора в града? Ако един млад човек реши да се изучи в някой университет и да се завърне в родния Троян, какво ще работи тук? Как ще продължи развитието си в професионална насока? Като сервитьор, барман, строителен работник (общак) ли? Нямам нищо против тези професии, никой да не ме разбира погрешно, но не може човек, инвестирал във висше образование 4-5-6-7 и повече години, да се върне после в Троян и да работи за 300 лева. Град Троян не дава бъдеще на младите си хора, единственото, което дава, е стартова площадка за вътрешна миграция. Учим едно, работим каквото се намери, а интересите ни са в съвсем различна област.

НЕ СЪМ ВЕЧНО хленчещ и търсещ вина в останалите (е, не винаги, все пак съм българин), но това са проблеми на местната власт, не мои! Аз не трябва да се занимавам като човек, който ще гради бъдещето на тази държава, с това, че имаме отвратителна и застаряваща инфраструктура, висока безработица, изключително нисък стандарт на живот и прочие. Това е работа на властта, на тези, които са решили да отдадат живота си за „благото на народа”. Ако обаче те нямат работещ модел на управление, трябва просто да го кажат. Ако заемат политическите постове само за собствено благо, нещата вече стават съвсем различни. Тогава ще се създават фейсбук групи, които ще недоволстват срещу проблемите (на Троян, на България). А хората няма да се интересуват каква изложба, театър, концерт, литературна вечер и други културни прояви има, а дали е асфалтирана улицата им, или ще се налага пак да инвестират от мизерните си средства за ремонтни на мизерните си автомобили.

ОПРОСТАЧВАНЕТО на нацията е в пълна сила. Децата, бъдещето на България, тънат в некомпетентност, слушат чалга, която отдавна не е просто музика, а начин на живот. Чалгата е в дрехите, в поведението, в начина на мислене. Чалгата се превърна в модел на подражание сред младите. Най-лошо е, че и възрастните поддържат вече този модел. Пътят към ада започва от Троян, къде ще завърши, е въпрос на време. Господ да ни пази и да ни помага, защото изглежда единствено вярата може да ни избави от този греховен град .

юни 2012 г., Троян

Пламен Мичев

34 коментара:

Анонимен каза...

Пламчо,ти да не си гей-то сега е модерно?Кой нормален мъж не харесва тази разголена красавица,за пътища и данъци си прав,и даде голяма идея ,ДАНЪК мпс в края на годината ако са закърпили някоя 2ростепенна улица ,или нова отсечка иначе,няма данък .писна ми от лопи пътиша,от началото на годината изкривих джанта ,като съм горе долу внимателен,ако всеки започне да пише ще стане най-коментираната тема.

Анонимен каза...

Колко пъти писаха хора, че по улиците паркират коли по тротоарите, но не се вземат никакави мерки- патрулките минават покрай тях все едно че не ги забелязват. шефа на полицията и кметката не четат ли тези неща.

Анонимен каза...

А не ни ли убива духа, който носи автора на тази статия?

IgMg каза...

Не, уважаеми втори, политиците четат само това което ги хвали. Полицията не глобява, защото и да глобява и да не глобява, заплатата им е все същата. Ето защо те не глобяват, а остава и да го правят при този наш стандарт и дисциплина по пътищата, ще ни скъсат! А нали трябва първо от властта да започнат, те винаги са в нарушение, но не бойте се няма, те са непоклатими в своето бездействие!
В държавата ни в момента е такъв хаос и то организиран от властта, за да могат само те да печелят и монополистите разбире се, които ги финансират след решенията които взимат на всякакво ниво и във всички насоки, закони, наредби и още къде ли не! Та, успокойте се, положението няма да се оправи, напротив все по-лошо ще става до окончателното ни оскотяване! Едно е добре само, че няма да е далеч пълното рухване на прогнилата система. Лично аз мисля, че народът повече няма да има какво да дава. Народът ни със сигурност би реагирал адекватно само при налагане и на кръвен данък. До този момент, както и до сега, ще си трайка и ще мрънка, какво друго може той, революции, възстания, бунтове, стачки? Ами!!! Той чака и винаги до сега е чакал някой друг да дойде и да го оправи!
Народопсихология! Твърда и непоклатима работа изградена през вековете на мизерия и робство, които дал Бог колкото щеш на България! Но и ние пък сме непоклатими в упорството си, всеки да се хване и започне оправянето първо от себе си, от никой друг!!! То, хипотетично да приемем, че се намери някой, който се наема да го стори, тежко ни и горко, ние пак нищо няма да усетим, защото пак ще ни експлоатират жестоко!

Анонимен каза...

IgMg. Отличен коментар с два Мега важни и според мен момента:

" Та, успокойте се, положението няма да се оправи, напротив все по-лошо ще става до окончателното ни оскотяване! Едно е добре само, че няма да е далеч пълното рухване на прогнилата система. Лично аз мисля, че народът повече няма да има какво да дава."

"Но и ние пък сме непоклатими в упорството си, всеки да се хване и започне оправянето първо от себе си, от никой друг!!! То, хипотетично да приемем, че се намери някой, който се наема да го стори, тежко ни и горко, ние пак нищо няма да усетим, защото пак ще ни експлоатират жестоко!"

Това е истината и според мен, освен че вече даваме и кръвен данък поради липса на функциониращи закони: изядени от кучета граждани,

22-годишният Николай Йорданов от София е бил намерен зверски убит и разфасован край Враца, твърди "Монитор". Според изданието момчето е било рязано с нож и горено.
Разследващите са заловили и убиеца - 30-годишния Адриан А. от село Гложене, Козлодуй. Основният мотив за престъплението е, че Ники е дължал пари на Адриан за две пити кашкавал./БЛИЦ

Поради "политическа коректност" близка до тома томов не се споменава ром убил и изгорил българин.

" Тия ИДИОТИ депутатите не правят закони ,които да ни са полезни и да ни защитават.Кога правителството ще се замисли за хората без работа и за заплати ,които ти позволяват да живееш прилично. Докога богатите ще богатеят в БГ и останалите ,те другите ,който си плащат данъците със всеки ден ще обедняват и обезверяват. Погледнете тия ИДИОТИ нашите избраници и на работа не ходят,но иначе си получават заплатите. Какъв пример са тия лумпени?..... "

Анонимен каза...

България е единствената държава, в която ако си улично псе ще имаш повече права и свободи от гражданите.

Анонимен каза...

6. Подкрепят думите ти с 2 ръце, кратко ясно и точно, стига да има кой да го разбере!

Анонимен каза...

6 и 7, щом е така, защо не излизате по улиците? Не е нужно разбиране, а позиции, които всички ние целокупно да изразим, а наистина това място е улицита!

Анонимен каза...

Честито увеличение на тока с 13%, на метана с 5%, от това ще последва и увеличение на всичко друго-храни, стоки и услуги.И това е постоянно на всеки 3 месеца.Има ли го някъде това по-света?Това в Гърция може ли да се случи?Относно дупките-разбирай всякъкви, на улично платно, на мост, включително и по-други.Всичките дупки обаче искат ПАРИ. Без тях си остават пак дупки. Погледнете бюджета на общината-колко средства като % от бюджета отиват за образование /автора пише че децата ни тънат в некомпетентност /и колко % отиват за инфраструктора-основен и текущ ремонт/пренебрежимо малко.Наливаме маса пари в образование, а то е НИКАКВО. Единици са действително подготвени. Това оправдава ли средствата които заделя бюджета за образование?А всички ползват инфраструктората нали, всички ходим по улици, тротоари, паркове. Оттам и автора ще си направи изводите. Има нещо сбъркано и има нещо което не трябва да е така. Само че в България е така.Някой да излезе на площада да потърси отговорност от местните управляващи отговорност за нещо? Отговорност за калпавите улици, за калпавите ремонти, за калпавото образование, за неправилно паркираните автомобили, за мръсните и прашни улици, за съсипаната икономика със съдействието и бездействието на управляващите през годините....за нещо някой излезе ли на площада и да потърси отговорност? Защо на площада ли? Защото ако това не стане в Троян НИЩО няма да се случи!Вижте Гърция-осрали са се и са потънали в заеми които и математически не могат да върнат. Какво обаче правят-борят се, стачкуват и казват на глас какво мислят за кредиторите си-мигар те не знаеха/от алчност/ когато отпускаха на Гърция огромните заеми че ще се случи това?Коригирам автора като казва че отиваме към дълбока провинция. Ние СМЕ дълбока но централна провинция. И след Всичко това ПИТАМ автора: " Ти какво предлагаш"?

IgMg каза...

9 ти, средното увеличение на тока е 14%, като се вземе в предвид и нощната енергия. За метана, ще видите, че ще направят всичко възможно да изравнят цената му с бензина и дизела. Той и сега е почти равен, защото за да си на метан са ти необходими 1500-2000 първоначална инвестиция за стойностна уредба.
Друго не правят нашите управници! Kяма намаления в данъците за такъв автомобил, имайки в предвид, че с метан не се замърсява почти никак околната среда.
За площада, Ви подкрепям напълно. Не разбирам хората в България, недоволни, приказват, мрънкат всики за себе си а пък когато трябва да направят нещо общо, да излязат и поринат некадърните управници, си трайкат и чакат някой друг да стори това.
Оброзованието в България е такова благодарение пак на управниците. С тези огромни средства, като ги делигират, не стига, че не правят нищо, дори напротив, провалят го още по-вече. Даскалите си трайкат, учениците не ходят на училище(също си трайкат), по-горе стана на въпрос и за полицаите и те така. Ами ние сме си трайчовци, какво искаме тогава. На такъв народ, такова управление! Ама каквото и да е то, народа пак ще си трайка, защото така не мw се отнема поне последния скрижал от ковчега "надеждата".Ако се бори и надеждата му е застрашена. Та затова е така! Не знам какво би ни изкарало целокупно на площада?

Анонимен каза...

Vazhititelna pozizia na mlad chovek . Dai boge pove4e takiva mladi hora

Анонимен каза...

Унизителна неграмотност на 11!

Анонимен каза...

Много години викахме неволята, време е най–после да си поправим колата, нашата, която разбира се е втора ръка!

Анонимен каза...

Безсмислено мрънкане на поредния пикльо,срамуващ се от провинциалния си произход. Да иде в подобни по мащаб на Троян градчета, и тогава да се оплаква!

Анонимен каза...

14-ти той не се оплаква, а провинциалното прасенце в случая си ти. Човекът изразява позиция, но поради селско провинциалното си потекло ти не можеш да разбереш каква е презумцията.

Анонимен каза...

Така като чета,и ти си същото комплексирано лайно.

Анонимен каза...

http://farmsubsidy.org/BG/location/2010/lovech/trojan/

Анонимен каза...

Krokus: Голям проблем за една малка дупка, погледнете дупката в бюджета на общината... и престанете да се обиждате един друг, моля ви. Троянци сме за зло или за добро, градът в който сме родени.

Анонимен каза...

И градът в който нищо не се случва освен да затъва...

Анонимен каза...

Kакво унсс?Статията все едно я е писал някои осмокласник!

Анонимен каза...

Krokus,прав си,ама ми писна от едната половина троянци. Толкова години само простотии, и как да няма дупка в бюджета?Та той съдран отвред,а и как да не е като никой от тези хора си няма идея как може да се пълни?Е ние ли да сме най-загубените хора в тази държава? Айде да се махат моля им се, писна ми от атрофирали старци и надъхани гъзолизачи (:

Анонимен каза...

Учило момчето и е нормално да пита и да иска. Докато разбере че промяна няма да има вече ще е пенсионер. Но на достолепна възраст ще разбере най - важното което не знае сега, че от там на където се е запътил ние отдавна сме се върнали.Младост, младост.....

Анонимен каза...

Бе нямаше та в парка бе,аз целия го обходих.Не знам от къде си се върнал ...

Анонимен каза...

Няма и да го намериш скоро.Те мангалите както са застъпили липите с резачките направо са е...и мамата на всичко наред.Около бившата складова база на "Петрол" и нагоре към бившия басейн "Чавдар" всичко е поломено.Мамето им и гаджалско!Само един се е справял с тях,ама има да го търсим занапред!

Анонимен каза...

Непрекъснато ме убеждават, че трябва да съм толерантен. Непрекъснато някой с мазна физиономия ми казва, че нарушавам нечии права и че ако не харесвам нещо, било проява на расизъм. Трябва да съм културен и по “европейски” възпитан, да давам непрекъснато шанс и да съм снизходителен, да си мълча и да се усмихвам. Доброволно да се интегрирам и омешвам с неща, за които никой не ме е питал, дали изобщо искам. Трябва да съм смирен, да давам всичко от мен колкото и когато поискат и във никакъв случай не трябва да съм агресивен. Защото трябва да съм толерантен.

1. Когато някой новодошъл комшия ми надува чалга до 4 сутринта, трябва да си трая и да се поклащам в ритъм, защото това е основата на добросъседството и признак на толерантност. Ако след второто предупреждение отида и му разбия муцуната, ще спя в пълна тишина, но вече не е толерантно.

2. Когато цял катун цигани се самонастанят в изоставена сграда на твоята улица, трябва да организирам мило тържество заедно със съкварталците и лично да ги прикача със жица към собствения си електромер, защото това е интеграция и съпричастност. Ако заедно със съкварталците ги изринем с шутове, кражбите и мръсотията ще изчезнат от нашата улица, но това е нарушение на човешки права, проява на расизъм и не е толерантност.

3. Когато гледам новини на турски по Българската национална телевизия, трябва да организирам подписка с предложение, повече предавания да са на турски, а субтитрите да са на български. Защото това е толерантност. Ако кажа, че това е пълна простотия и настоявам да се махне – това вече не е проява на толерантност.

4. Когато таксиджията ми включи помпа на апарата и ми дъни кючеци от колоните на макс, трябва да му кажа, че това ми е любимата певачица. Да отворя прозореца за да чуят всички и да му лепя десетолевки на челото на всеки километър от брояча. Защото това е приятелско и много толерантно. Ако му дръпна шнура на помпата и му спра радиото, ако му кажа че а-гъкне до края на маршрута, а-съм го удушил със шнура – това е просташко и много нетолерантно.

5. Когато разбера,че искат да строят ислямистки център край София, да се зарадвам неимоверно и да предложа като кореняк софиянец, да направят и храма “Александър Невски” на джамия. Ако се противопоставя – това ама хич не е по европейски толерантно.

Анонимен каза...

6. Когато се правят гей-паради, да сложа чорапогащника и сутиена на жена ми, да се включа и да дам пример на подрастващите за разбиране и подражание. Ако съм против цялата тая показна педерастия – това е морална закостенелост, селяния и пълна нетолерантност.

7. Когато ходя в Южна България и разбера, че ако не знам турски няма да мога и дъвка да си купя, веднага да си взема речник. Това е благодарение на голямата ни толерантност. Ако се заинтересувам, защо там няма нито една построена църква а е гъмжило от джамии, защо говорят че българските възрожденци и войводи са престъпници и сменят имена на улици, това ще е национализъм, възродителен процес и нетолерантност.

8. Когато виждам как всяка зелена площ се превръща в поредния панелен блок, да изпадам в див възторг и да се включа в изкореняването на дървета, пъзалки, катерушки и саморасляци. Ако се опитам да се противопоставя, това е градска парвенющина от селски тип.

9. Когато разбера, че плащам луди сметки и пари за некачествени услуги, трябва да мълча. Защото управляващите и те са хора и имат нужда от скъпи коли, яхти и къщи в чужбина. За тяхната задоволеност и добро управление, е редно да си плащам без да питам. Ако някой от тях се е поувлякъл в краденето, да простя и да дам нов мандат, защото това е признак на човещина и толерантност. Ако искам да ги вкарат в затвора, това е неблагодарност.

Ако вместо да подминавам, спретна тексаското клане на мургавите наркодилъри пред входа на съседното училище. Ако спра да вярвам на институции и политици. Ако спра да пускам есемеси и да давам пари за мними благотворителности. Ако вместо да си замълча, тегля една цветиста псувня на всеки който я заслужава. Ако проумея горчивата истина, че когато си добър-всички те мислят за будала, а когато си лош - те гледат в очите. Ако започна да казвам по често “Не ми харесва” от колкото “Не ме засяга”. Ако стана агресивен срещу всичко уродливо което ме заобикаля. Ако си отстоявам правата и територията и не чакам някой друг да го направи. Ако вместо мълчаливото възпитание и статична любезност вляза в открита война с цялата тази простотия която ни удави – ще ме обвинят, че съм нетолерантен.

Анонимен каза...

10. Уморих се да съм толерантен:
1. Защото звездите са най-ярки над Пирин.
2. Защото небето се оглежда в езерата на Рила.
3. Защото Балканът пази спомена за Караджата.
4. Защото в Родопите ехти камбанен звън.
5. Защото в Добруджа е побит мечът на канасубиги Аспарух.
6. Защото опълченците все още бдят на Шипка.
7. Защото екът от Сливница се чува в Пирот.
8. Защото “Одрин падна”.
9. Защото над Дойран още се носи българското ура.
10. Защото Охридското езеро още пее за Биляна.
11. Защото, въпреки границите Вардар, Струма, Места и Марица се срещат в Бялото море.
12. Защото враговете на България още помнят удара “На нож”.
13. Защото нито едно българско бойно знаме, никога не попадна в плен.
14. Защото моят народ създаде и съхрани през вековете своята писменост и култура.
15. Защото държавата ми отвоюва своята над 13 вековна история на Балканите .
16. Защото българите днес удивяват света със своите постижения, знания и успехи.
17. Защото българите са носител на цивилизационния импулс на Балканите.
18. Защото България е там, където има и един българин.
19. Защото България е моята Родина.
20. Затова живея и се боря за тази България, духовна обединителка на българския род, пазителка на хилядолетни традиция и култура..

Анонимен каза...

https://www.youtube.com/watch?v=LZUU2w3ld9s&feature=player_embedded Tроян е - Рая ...

Рицар без доспехи каза...

А ето в това се превърна славата на Троян в наши дни: http://vbox7.com/play:01264f491f
За драскачите над мен, на поне едно 90% от тях мога да кажа, че жална ни майка с такова мислене като тяхното.

Анонимен каза...

Приятели...днес прочетох ,че в България цената на ел.енергията се повишава с 13% , затова ви ще ви споделя само колко плащаме със съпругата ми в една от най-хубави държави в Европа, Швейцария. Цената за 63 дена с ДДС 8% е 61.17 швейцарски франка . Интересно ми е как биха коментирали това управниците ,които ръководят тази страна и да ми обяснят как може в държава където средната работна заплата е 3-4 000 франка = 5-6000 лв за 2 месеца тока ми да е 90 лв/61 франка/, а в България на майка ми и баща ми в гарсониерката да е 60 лв /40 франка/ на месец при средна заплата 400 лв /250 франка/... До кога мислите ще продължи това ограбвате на хората чрез енергетиката и всякакви подобни монополи ...

Анонимен каза...

И в други, не толкова хубави държави, по–малко от една месечна заплата е достатъчна, за да си платиш годишния разход на ел-енергие, разходи на общите площи в ЖК, и парното през зимния сезон. Не толкова хубави като Швейцария, но държави с народи, които са с достойнство на хора, а и го отстояват!

Анонимен каза...

"Скандал в БСП за конфискацията", известява "Стандарт".
Законът за конфискацията неочаквано конфронтира най-големия му критик - БСП и искането за оспорването му пред Конституционния съд - неподписано от лидера Сергей Станишев, единия от заместниците му - Янаки Стоилов и други членове на партията.

Официалната версия е, че инициатор на подписката до магистратите е ДПС. В крайна сметка под искането слагат подписа си 59 избраници при нужни поне 48. Сред тях са депутати на Доган, 35 червени и независими.

Въпросът, който не давал мира на червените, бил да не излезе, че бранят богатите и олигарсите.

Юристите спорили няколко дни и постигнали примирие само в частта, че щом са атакували текстовете толкова яростно в парламента, трябва да продължат докрай - и пред КС.

Анонимен каза...

Вътре, в много от нас е дявола, не Ада. Дявола, който е взел надмощие над ангела, и ни тласка по нанадолнището, нанадолнище, което ни води към Ада. Ада на физическата и психическа умора, Ада на безизходицата и безпомощното търсене на сили за реакция нормална, реакция за достоен живот на достойни хора.

Анонимен каза...

" – Засилване на чувство за вина
Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2012/06/21/10-te-nachina-po-koito-mediite-ni-manipulirat-noam-chomski-a.970514

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |