Къде да бъде паметникът на Хаджийски?

* Важно е за нас, днешните троянци, а Хаджийски си е Хаджийски, дори да му натикаме паметника в кьошето * Надявам се общественото обсъждане не е било за отбиване на номера и за „узаконяване”/оправдаване на вече взето решение* Дали партизанщината за пореден път ще надделее над интелекта и духовността?

В ПОНЕДЕЛНИК, 18 ЮНИ, се проведе очакваното от доста време обществено обсъждане за мястото на новия паметник на Иван Хаджийски (припомням - на 29 април 2010 г. за паметника бе обявен конкурс, спечели го творческият тандем на скулптура Борис Борисов и арх. Пламен Цанев от Велико Търново, в началото на 2011 г. бе подписан договор за изработка, монументът бе готов през м. август същата година и през м. септември трябваше да се монтира; но неочаквано се появи пречка, една странна комисия към културното министерство, оглавявана от художника акад. Светлин Русев, която разпореди, че паметникът не може да бъде поставен на избраното място между двете музейни сгради, където доскоро стърчеше постаментът от някогашния партизански паметник – бел. Г.М.). Тъй като не успях да присъствам на обсъждането, а темата ме вълнува – много силно и много отдавна – ще си направя изказването писмено. С надеждата, че нещата не са предрешени, т.е. общественото обсъждане не е било за отбиване на номера и за „узаконяване” или по-точно за оправдаване на вече взето решение, макар да ми се прокрадват подобни съмнения; и че ще има кой да чуе.

ПРОБЛЕМЪТ, според мен, има три аспекта: 1. Какво да се прави с костите, които са заровени в основата на демонтирания окончателно преди няколко месеца партизански/комунистически паметник; 2. Партийните напъни да се запази червената „сакралност” на това място и опитите старият комунистически паметник да се замени с нов; 3. Троянската прокоба над Иван Хаджийски, тегнеща и над новия му паметник. Ще карам подред.

КОСТИТЕ

ПЪРВО. Въпросът с костите е особено деликатен и с паметта на мъртвите шега не бива – това е абсолютно и безспорно. Но защо някои подскачат като ощипани, когато се заговори за евентуалното преместване на костите там, където е мястото на човешките останки – в гробищата. И откъде накъде комисията на другаря акад. Русев ще се разпорежда, защото имало и такова разпореждане, че костите не могат да бъдат местени?! Защо да не могат? Ще напомним, че те вече са местени, и то два пъти – най-напред, след 9 септември 1944 г., от общия безименен гроб някъде в началото на Троян, където са били захвърлени (поредна нашенска идиотщина!) труповете на избити партизани, и са положени в братска могила в местността Къпинчо; след това, през 1956 г., отново са изровени и са пренесени в центъра на Троян, за да бъдат поставени в основата на започващия да се строи партизански паметник (за една нощ ковчезите са изложени за поклонение, после роднините, разпознали свои близки, са прибрали тленните им останки да ги погребат в семейните гробове, останалите били заровени в основата на паметника – бел. Г.М.).

НО ЧИИ ТОЧНО кости са положени под паметника си остава загадка. И, по мое мнение, тази неяснота в никакъв случай не помага мъртвите да получат покой; още по-малко пък помага добавянето – вероятно за по-голям авторитет, героика и идеологическа тежест – на други герои, чиито кости няма как да са тук. Пример – на една от паметните плочи, залепени от двете страни на демонтирания партизански паметник, бе изписано и името на интербригадиста д-р Георги Стоев-Шварц, починал в Париж, погребан там, а за гроба му днес се грижат приятелите на Троян от побратимения ни Виньо на Сена. Има и други „фантоми”.

НА КОГО са костите е важен въпрос, не само от етични съображения. За да си погребан в центъра на един град, трябва да си много ценна личност, пример, еталон, знаме, само в такъв случай би било донякъде оправдано част от централния градски площад да се превръща в гробище. Затова радетелите на идеята костите да си останат на мястото трябва да отговорят на този въпрос – недвусмислено, с факти, документи, аргументи. Иначе цялата работа добива някакъв шамански привкус.

МОЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е: костите да се извадят и със съответния църковен ритуал и почести да се погребат в троянските гробища, няма да е проблем Общината да осигури безвъзмездно хубав гробищен парцел. А че др. акад. Русев и измислената му комисия не разрешават костите да се местят – това си е техен проблем; дали някой е питал в София при местенето на костите от Къпинчо на площада?! Глупости на търкалета! (Тъй и не се разбра, или поне аз не разбрах, дали становищата на комисията на акад. Светлин Русев имат задължителен характер или са само препоръчителни, подсказващи възможни решения; това е много важно, за да се изясни дали някой тук не се опитва да си измие ръцете с този „страховит” регулаторен орган – бел. Г.М.)

КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ ПАМЕТНИК

ВТОРО – старият (бившият) партизански/комунистически паметник. Паметникът – представляващ двама грамадни въоръжени мъже, атакуващи устремено и победителски лошите и всяващи повече страх, отколкото почитание, образец на соцмонументализма – бе демонтиран в началото на 90-те години след решение на Общинския съвет. Грамадарският постамент (надграден допълнително след 1965 г. с нови осем реда камъни, за да няма нищо по-високо и „величествено” от него на градския площад – бел. Г.М.) обаче стърча още две десетилетия и едва през тази година (м. април 2012 г.) се намери управленска воля да бъде демонтиран, разбира се – пак след взето решение от местния парламент.

ТАЗИ СТЪРЧАЩА ГРАМАДА трябваше да бъде демонтирана, защото бе сянка от миналото, от което искаме да се освободим, нелогична, атавистична, грозна. И все пак бе търпима – защото не беше същински паметник, а нещо като паметник на бившия паметник, знак за друго, отишло си безвъзвратно, нещо непълноценно, което в някаква степен подсказваше какво не би трябвало да има тук. Но сегашните ми опасения - което бе и заявено неколкократно от различни места – че намеренията са на това място да се постави не новият паметник на великия Хаджийски, а паметна плоча на загиналите за победата над хитлерофашизма и налагането на комунистическия режим от съветски тип у нас (кои точно – дали тези, чиито кости са отдолу или и на други някои, няма особено значение).

С ДРУГИ ДУМИ – остатъкът от някогашния комунистически паметник в центъра на Троян да бъде заменен от нов, издигнат днес (през 2012 г.) комунистически паметник. Това, поне за мен, е гавра – с днешния ден, с поуките от миналото, с логиката на последните български 22 години… Гавра е Троян да стане вторият град в България (след Правец), в който се вдигат нови комунистически паметници. И то не къде да е, а на най-централното и знаково градско място. Тъжно! Има и друго – евентуалният нов комунистически паметник ще избута встрани паметника на духовния великан Хаджийски. Партизанщината за пореден път ще надделее над интелекта и духовността.

И ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС към др. акад. Русев, комисията му и неговите троянски подстрекатели – след като сте такива радетели за запазване на остатъците от партизанския паметник, как ще коментирате насилственото преместване от троянския площад, през 1956 г., на най-безспорния, най-консенсусен и най-красив троянски паметник, на падналите за Майка България троянци (сега този най-достоен и истински троянски паметник е в градинката под вила „Ванна”, а не където би трябвало да бъде – в центъра).

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО МИ: Вместо паметна плоча неясно на кого и за какво, на мястото между двете музейни сгради да се постави, каквато бе и първоначалната идея, новият паметник на Иван Хаджийски, истинския троянски герой, чиито качества и заслуги никой не би оспорил. Ако все пак хората с петолъчки вместо гънки в главите надделеят, ги съветвам – след като толкова им се иска в центъра на града ни да има комунистически паметник, да върнат монумента на двамата партизани, той си стои непокътнат в базата на общинското дружество „БКС” ЕООД в кв. „Червянска лъка”; така ще е хем по-откровено, хем по-ясно за какво става дума.

ЗЛАТА ПРОКОБА

ТРЕТО. Явно над най-големия троянец тегне някаква тукашна зла прокоба. Със сигурност сред причините е безпощадно точната му миниатюра „Социализмът в Троян”, в която левият интелектуалец, социалистът Иван Хаджийски прави болезнено откровен и насмешлив портрет на своите; говори се, че заради тази миниатюра, пък и заради независимото му като цяло и неподдаващо се на идеологическо рамкиране творчество Хаджийски дълги години не е бил издаван, камо ли да влезе в учебниците и учебните програми. Все пак му кръщават едно троянско училище, но не толкова заради самия Хаджийски, а по-скоро да заменят името на предишния патрон, който не е от „нашите” - големия дарител за троянската просвета и виден български дипломат Константин х. Калчев; и така противопоставят двама големи българи. После, след началото на демократичните промени през 1989 г., вече повече от две десетилетия, винаги когато се предложи някакъв специален знак на почит към Иван Хаджийски, политическите леви в Троян неизменно са против (включително когато през 2009 г. Хаджийски и други заслужили троянци, общо 14 човека, бяха обявени посмъртно за почетни граждани на Троян).

ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО продължи и с новия паметник на Хаджийски – който е готов от почти година, но не искат да му освободят място, а пък странната комисия, предвождана от видния социалист акад. Светлин Русев, продължава да се меси и да пречи. Как освен с прокоба да си обясним и факта, че се канят да избутат великия Хаджийски на полянката пред Конака и дори са готови да отсекат един бор, за да се открие някаква гледчица към паметника (добре че няма да посегнат на вековния орех в съседство); а на личното мястото, където би трябвало да бъде Хаджийски, ще слагат комунистическа паметна плоча?!

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО МИ: Да се захванем, всички, и с общи усилия да надделеем над прокобата. Важно е за нас, днешните троянци, а Хаджийски си е Хаджийски, дори да му натикаме паметника в кьошето.

Генадий Маринов

Бел. Историческите снимки са от архива 
на Музея на занаятите в Троян

Още по темата:

37 коментара:

Анонимен каза...

И понеже темата е спорна (само за червените от града) нека, ако трябва, да постъпим демократично и да попитаме в местен референдум гражданите на общината така: "Да бъдат ли преместени тленните останки на антифашистите, за да сторят място на паметника на Хаджийски?"
Защото всеки разумен би подкрепил думите на Гената!

Анонимен каза...

Всеки народ,аналогично всеки град си заслужават положението,в което са.Като са избрани все комунисти да ни управляват,независимо от цвета,ще поставим паметника на ХАЖДИЙСКИ в СРЕДАТА НА РЕКАТА, пред чаршията. Като придойде водата да го отнесе и така всичко се решава - няма да има повече спорове.
Както е тръгнало след 20-30 години ще ива само пенсионери и няма кой да спори за нищо в този умиращ град.

Анонимен каза...

№1, за какъв референдум говориш? Защо не беше на обсъждането за да си изразиш мнението? Там имаше хора, които съвсем не бяха симпатизанти на комунистите, но и те ясно казаха, че паметник върху паметника - не става!

Анонимен каза...

Това е тънкият момент 3ти че старият паметник нали уж го махнахме па то ей го пак остава с нова плоча!?!...Преоблякал се Ирия пак в тия

Анонимен каза...

Ако през годините в които се вдига гюрултия за нещо толкова нормално по другите градове, бе по един камък премахван от този паметник, да е построен и забравен новия. Но не, мизерните тумбаци командващи Троян, в тоталната си несъстоятелност преко сили да създадат нещо ново, вдигат олелия до небесата за едни глъв паметник.Четейки и гледайки отстрани,човек остава с впечатление,че това е събитието, от което всички имаме нужда.С появяването на този паметник(ако изобщо се случи в този век), облика на селския ни мегдан ще се промени?Ще се промени и визията на Троян пред света, и отвред ще се втурнат хора да идват тук? Ще се промени и самия живот в Троян?А и изобщо сякаш само това е мястото където може да бъде сложен този паметник? А и сякаш само от един паметник ли имаме нужда, а къде е паметникът на Левски?

Old троянец каза...

Имаше някога един скулптор от Калейца малко луд беше,но много добър Варчев се казваше.Той беше направил голям паметник на троянеца Димитриката,който е бил в Ботевата чета и с други заслуги.Тогавашните управляващи решили да служат паметника на Димитриката къде мислите...... в градинката на гарата защото е заслужил но не е комунист.Отиват да взимат паметника от двора на Варчев в Калейца,но той като разбрал къде искат да слагат ботевия четник като грабнал един кол и като ги погнал и май един комунистически деец отнесъл няколко кърпела от разярения скулптор..Чак по късно след 1989 година паметника на Димитриката бе сложен на центъра в Троян..Уви търновският скулптор направил паметника на Иван Хаджийски не е като Варчев -Общината му дължи пари за изработката и той е готов да сложат паметника на Хаджийски ако трябва на Балабанския завой или на сметището,но да си прибере парите...

Анонимен каза...

Едно е факт, че и Донка има в главата червени звездички, вместо мозъчни гънки!

Анонимен каза...

7-ми, само можеш да мечтаеш за мозъчните гънки на Донка Михайлова.

Анонимен каза...

Бях на обсъждането. Арх. Атанасов, който в никакъв случай не е ляво ориентиран, обясни, че авторите на паметника още по време на конкурса са заявили своето предпочитание мястото на паметника на Хаджийски да бъде пред Конака. Затова, №6, не говори глупости, че парите били фактор и затова те искали второто място.

Анонимен каза...

А Иван Атанасов съгласен ли е на мястото на остатъка да се сложи паметна плоча на партизаните?

Анонимен каза...

Мястото на паметника на Хаджийски е на центъра на мястото на бившия паметник на така наречените "партизани" и "антифашисти".Фашизъм е имало в Италия, а в Германия националсоциализъм.Къде по света има паметник на терористи и обирачи на мандри.
Защо няма паметник на тези жертви на комунистите и така наречения Народен съд, а и още повече на избитите след 1944г. от тях без съд и присъда.

Анонимен каза...

На 18 септември 1944г. е готов един от предварителните проекти на Наредбата-закон с наименование Закон за Народен съд. Три дни по-късно е съставен друг проект с название „Народен съд за изменниците, предателите и вредителите на Отечеството”. След обработка от специално създадената комисия към Министерството на правосъдието по редакцията на Наредбата-закон, в която влизат председателят и членовете на Съвета по законодателството, той придобива окончателен вид. На 24 септември 1944 г. Политбюро на БРП (к) одобрява „Наредба-закон за съдене от народния съд виновниците за въвличане България в световната война и за злодеянията, свързани с нея”.

На следващия ден ЦК информира Георги Димитров в Москва: „Готов е законопроектът за народния съд. Приета е най-кратката процедура, но докато започне да действа, ще мине известно време. Това може да бъде използвано за негласна ликвидация на най-злостните врагове, което се провежда от нашите вътрешни тройки. Контрареволюцията трябва да бъде обезглавена бързо и решително.”

Анонимен каза...

Вдигат цените на енергията, което значително ще оскъпи живота на домакинствата. Ще въвеждат втора здравна осигуровка защото парите са източени, и данък върху земеделските земи.
Това малък ли е паметник? Тя цялата държава е на път да се превърне в кокаларник, защо да си нямаме и ние символичен такъв в Троян? Напротив, това е много важно, защото сме в челната класация по упадък, а какъв по-подходящ паметник може да има? За това мисля, че му подобава най-централното място!

Анонимен каза...

13-ти,ний кмет си имахме!Градеше пътища,създаваше детски площадки, за какъв упадък ми говориш?Мръсни кумунисти, изгонихте го и сега съсипахте хубавият ни град (:

Анонимен каза...

14-ти, по-голяма смешка не можа ли да измислиш? Какви пътища, какви детски площадки? Нали всичко направено през мандата му се руши и сегашните "мръсни комунисти" не могат още да оправят бакиите му. Колкото до паметника - тия дни мой познат каза, че за него е важно да има паметник на Иван Хаджийски. И за много хора е така.Стига сте създавали излишно напрежение.

Анонимен каза...

Какво искаш ти бе, какво се руши бе.И стадиона оправи и писта за мотокроса направи.Мръсни кумуняги

Анонимен каза...

Айде сега наново символичната борбата между фракцийте на "кърмилницата". Другаде е ключа на бараката.

Анонимен каза...

Оправи я, как да не го е оправил стадиона?!
Така го оправи, че пистата вече за нищо не става, тъй като е съсипа от тежките машини, които безконтролно минаваха където им е удобно, а не където трабва.
Нормален път да сградата няма, след като беше пропуснато да се проектира такъв и отнова пистата се ползва за това.
Оправи и много улици - например "Д. Иконов" или както в полицията й казват булевард акимов, която не можа да удържи и пет месеца след "реконструкцията" и при входа на "Постоянство" пропадна, а срещу входа на военния блок се изкърти дупка!
Оправи и улица "Ботев" по същия начин - пред онази смърдяща торба А. Балев, такава хубава кръпка има вече, че просто кеф да ти стане, като пресметнеш, че няма и половин година от ремонта. Няма нито един здрав бюрдюр по тротоарите, всичките се ронят все едно са тук от поне десет години,пред старите военни блокове се е издънила дупка, коята замаскира с битум и още много неща направи другаря акимов,известен още като дядо Трибестан!
И повечето от направените "ремонти" са в това състояние, защото се правеха с предизборна цел и затова строителите бяха принуждавани да асфалтират при температура от 5-6 градуса и т.н.
Но докато тези ремонти се направиха с нашите пари, той прибра комисионните и направи кампания(неуспешна, разбира се)с тях, а ние отново след година-две ще платим зе ремонт, на "ремонтираните" от дядо Трибестан неща!
Това е истината уважаеми, иначе подлоги и "разбиращи", винаги ще се намерят!

Анонимен каза...

И още нещо - колкото до мотопистата, №16-ти, много не си наясно - за да я има, заслугата е на Енкин, не на Акимов и не Акимов започна изграждането й.

Анонимен каза...

19ти ама и той как започна и завърши тази писта жалко за г-н Акимов ,че прикри всичко и двете партий се сгушиха като две ръце на едно тяло БКП,но и това му струва мандата.Между другото някой знае ли колко струва тази писта ,колко са даренията и дали от общата стойност те са извадени.
А за паметника тъй като е купен с наши пари(около80000лева) предлагам да го сложим преди Балабанско на острия завой,па те братята роми знаят какво да го правят,нищо против Иван Хаджийски,но това е подигравка с паметта му ,то проблема идва от умните глави сложили костите на сред центъра .
Григор

Анонимен каза...

Място за паметник на Левски не намерихме,не намираме и място за Хаджийски......Лошо говори това за днешните троянци

Анонимен каза...

След забраната за пушене на обществени места, нашите депутати пак се изгавриха с гражданите на цяла България. Забранява се със закон, продажбата на тютюн, както и продажбата на цигарени гилзи (празни цигари).

Управляващите не спират с гафовете и се чудят как да убият малкия и среден бизнес, а и невинните хорица в нашата бедна държава. Според статистика, около 40% от хората по света пушат именно цигари, които си свиват сами, с помоща на тъй наречените гилзи и насипен тютюн. България може да се определи като новатор в това отношение, защото сме ЕДИНСТВЕННАТА СТРАНА в Европейският съюз, където има подобна абсурдна забрана.

http://newsmaker.bg/post/view/article/id/84280-Забраниха+свиването+на+цигари+

Анонимен каза...

В търсене на допълнителни бюджетни приходи местните власти поискаха да се облагат и ниви, лозя, ливади, овощни градини и пасища. "Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) предлага да се въведе данък върху земеделските земи, независимо дали те се обработват или не. Това е единственият недвижим актив, върху който няма данъци, а чрез него се генерират съществени приходи, включително и чрез субсидии от ЕС", обясни вчера кметицата на Добрич Детелина Николова, член на ръководството на НСОРБ. Министерството на земеделието обаче веднага отхвърли идеята, а финансовото не успя да даде коментар в рамките на работния ден. Представители на бизнеса обясниха пред "Сега", че най-големите потърпевши от въвеждането на такъв данък може да се окажат държавата и общините, защото и те са собственици.

Вероятно в опит да закърпят пробойните в празните общински хазни кметовете предложиха да се въведе данък върху земеделските земи. Така тези, дето вземат малка рента, и другите, дето нищо не получават от земята си, ще бъдат под натиск да продават, защото няма да могат да си платят данъка. Поскъпващата през последните години земеделска земя рязко ще поевтинее, защото много ще искат да продават. И пак всичко ще бъде в полза на арендаторите. Нека кметовете отговорят за кого въвеждат този нов данък - в полза на общинските бюджети или на големите риби?

Анонимен каза...

Естествено,че в полза на големите риби.То всичко в тази държава се прави за тях!Въртим се в омагьосан кръг в полза само на единици.Този народ е обречен на мизерия и нищета,защото не порастна и не намери сили в себе си да търси правата си!!!!

Анонимен каза...

Нима този град няма да потърси помирение и да обедини усилията си. Нима е възможно в 21-и век някой да иска да се изравят кости, а друг да търси връщане на комунистическия паметник. И това близо 10 години. Как тогава ще градим заедно настоящето си. Толкова енергия нахалост. Подкрепям идеята за помиряване с миналото.

Анонимен каза...

Подкрепям 25-и. И нека да сложим паметна плоча с текст "МИР НА ВСИЧКИ".

Анонимен каза...

Подкрепям 26ти но нека до надписа "МИР НА ВСИЧКИ" има и един сърп и чук и да си остане широката площадка за поклоненията на 9.IX а паметника на Ив.Хаджийски може и да не го слагаме и да го подарим да института по социология

Анонимен каза...

Ало 16-тата кукувица, мотополигона Енкин го направи, а Акимов създаде комисия да разследва как е направен същия

Анонимен каза...

"Партизанщината за пореден път ще надделее над интелекта и духовността!" За съжаление никой не е пророк в родния си край!

Анонимен каза...

Няма място в центъра на града за паметник на "партизаните"...пладнешки айдуци, обирачи на мандри и болшевишки терористи.

Old троянец каза...

Къде са да си кажат думата троянските партии отдзясно и центъра нали уж има СДС, ДСБ,НДСВ,Избор за Троян,ВМРО,Куневите..Май те всички са по заети да си бранят възнагражденията в Общ. съвет пък някакъв нов комунистически паметни и някакъв Хаджийски какво им пука.......

Анонимен каза...

Те да бяха десни да са изразили мнение, но те са толкова десни, колкото Мелмаг е планета в слънчевата система.

Анонимен каза...

Като стана въпрос за цената на тока, ще ви напиша колко е ел.енергията в държава, където минималната пенсия е 8 пъти по–голяма от минималната в България, а минималната заплата, с която започват работа младите хора е 8 пъти по–голяма от минималната в България.
Та, така 1 квтч. струва 0.05448 евро за кв.ч.
Или, като пресметнах, за апартамент 48 кв.м., за 6 месеца, и разход 4000 квт. съм платила 372 евро. В тази сума 50% от са: за данък на апартамента, за пренос на ел.енергия, за описването на енергията, за ремонти, за кметството. Живеем двама човека, бойлера е на непрекъснат режим на работа, готвенето е на печка на ток, всекидневно, вентилатори 2 бр, също на непрекъснат режим на работа, осветлението е без икономии, имаме всичко необходимо за едно жилище. През зимата отоплението е по 50 евро на месец за зимния период, в който влизат и 12 евро за общите площи–чистачка, асансьор, осветление. При доход на двамата 900+650 евро, сумата е съвсем поносима. Обобщавам, средно 50 евро на месец за ел.енергия, и 12 евро за разходи общи площи, и 300 евро за отопление през зимата, са съвсем поносими суми, и дават възможност за поносим живот.Или, ако не греша, годишно за тези разходи сумата е 1200 евро, или месечния доход на двама ни, и хартисват. Напълно нормално, и човешко!

Анонимен каза...

Троян загива, те паметници обсъждат. Поредният пропаганден балон...

Анонимен каза...

Добре,че има мислещи и знаещи,а не площадни демок рати като Г.М. и др.Троян ако се гордее само с Иван Хаджийски е жалко,а и на него има най-много паметници.Има история има идеологии има преиначаване на факти има отрязани глави разнасяни за назидание има стремеж за свобода има жертви и от двете страни е ТРЯБВА да има Паметник да напомня на всички поколения да ги обединява и да търсят приликите от миналото и настоящето.Има лоши и до ден днешен.Тези ,които бутат паметниците на лошите няма да станат добри,ако правиш паметник на добри не означава че си добър!За нас има днес и утре миналото не можем да променим, а само да го съхраним и да се поучим ,ако сме способни......

Анонимен каза...

Малко време не стигна на Жандармерийските и Войсковите " Ловни роти " , на " Шпицкомандите " на Проф. Александъръ Цанковъ и на четите на ВМРО на Иванъ Михайловъ да избият " ДО КРАК " цялата Червена , Комунистическо - каскетаджийска сган в Царство България , като подлоги - измекяри на Червена Москва и Коминтерна ..... ! Отърваха кожи на 9.Септември.1944 г. благодарение Савецките въшливи памуклийки ........ Сега нямаше да я има и вонята на Червеното им котило !!! Втори шанс обаче няма да имат !

Анонимен каза...

Малко време не стигна на Жандармерийските и Войсковите " Ловни роти " , на " Шпицкомандите " на Проф. Александъръ Цанковъ и на четите на ВМРО на Иванъ Михайловъ да избият " ДО КРАК " цялата Червена , Комунистическо - каскетаджийска сган в Царство България , като подлоги - измекяри на Червена Москва и Коминтерна ..... ! Отърваха кожи на 9.Септември.1944 г. благодарение Савецките въшливи памуклийки ........ Сега нямаше да я има и вонята на Червеното им котило !!! Втори шанс обаче няма да имат !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |