Римляните за разлика от българите

* „Знаете ли, че най-здравият път в община Троян се намира до крепостта Состра и е на 2000 години”
Взето назаем

Нашият приятел и съгражданин Иван Шошков, студент във ВТУ, е направил един прелюбопитен шосеен паралел в троянската групата „Стига с тези дупки в Троян… да им потърсим сметка” във Фейсбук (писахме за групата неотдавна). Публикуваме го веднага и без колебание – заради поуката, голяма е. Т21

*****

Знаете ли, че най-здравият път в община Троян се намира до крепостта Состра и е на 2000 години. Пътят е широк колкото сегашния път Троян – Ловеч, има много голям и равен банкет и ясно изразена осова линия. Римляните за разлика от българите са правили нещата качествено.



Бележка на редакцията

Някои ще кажат – майтапи се момчето (Шошков). Че се майтапи, майтапи се, но ние се сетихме, че при разкопките край Состра през лятото на 2009 г. доц. д-р Иван Христов, наш земляк и зам.-директор на НИМ, и неговият екип се натъкнаха на въпросния отлично запазен участък от някогашния римски път, свързващ северните граници на Римската империя (Дунава) с Филипополис (дн. Пловдив) и прекосяващ Стара планина при Беклемето (Троянския проход).

Тогава доц. Христов съвсем не на майтап ни сподели нещо подобно. „Вижте какви пътища са правили римляните – 2000 години и не са мръднали”, коментираха и от екипа, работещ на обекта следващото лято. Доц. Христов ни е казвал още нещо – че въпросният римски път през Балкана е бил проходим по-дълго време през годината отколкото сегашния Троянски проход, дето обикновено „хлопва кепенците” през октомври-ноември и пуска чак през април-май. Дано археологът се е майтапил, иначе срам, голям срам.

Още по темата:

19 коментара:

Анонимен каза...

Какво сте я захапали тази состра, два камъка на кръст до жп-линия със затихващи функции.

чичо Гошо каза...

1 кой ти говори за Состра бе умнико за пътищата в Троян иде реч ако не си вдянал???

Анонимен каза...

това в Тоян не са улици,а разкопки.

Анонимен каза...

едва ли има друга държава,в която да се краде така както тук.

Анонимен каза...

Факт е,че дупките от Кнежки лъг посока Чифлик, Шипково, Беклемето бяха запълнени преди две-три седмици...в момента отново са същите ровове...който не вярва да види. Тая кметица не я ли е срам да казва,че запълва дупки, а след две-три седмици положението да същото. Няма ли контрол за качество, на какво прилича това всичко да се прави бутафорно???

Анонимен каза...

Приятел каде сравняваш римляните с българите,разлика между един велик народ и една пороробена нация от 1300години съществуване 1000 в робство и всеки минал и и умешил,по правилно би било да попитаташ има ли нещо в БГ качествено освен жените.
..........................................
..........................................
Имам едно предложение към кмета на община Троян:
Вземете тестовете за митничари проведени в Ивайловград и да видим колко от администрацията отговаря на критерийте за държавен служител ,и съображение че ние им плащаме заплатите!!!!!!!!!!!!!!
или поне всеки новоназначен служител да ги попълва>

Анонимен каза...

Гответе се следващите 3,5 години да слушате само това: Похарчили сме ТОЛКОВА МНОГО пари за ремонти. И да виждате.... нищо насреща! Отчетите ще бъдат безупречни. Резултата повече от никакъв. Но средства ще се усвояват яко.

Анонимен каза...

Дупките са постоянен източник за усвояването на пари, на вашите пари, и колкото по-некачествено се запълват, толкова по-бърза и по-голяма е печалбата за няколко човека. Освен това се отчита и "дейност".
/ наливане на вода в каца без дъно /

Ефективен контрол на качеството не е имало, няма, и няма и да има, защото ще пречи на “оборота”.
/ гарван гарвану око не вади /

чичо Гошо каза...

Добре казано 8ми!

IgMg каза...

6 ти, явно си нямате и най малка представа за работата на държавните служители. Този израз "ние им плащаме заплатите!!!!!!!!!!!!!!" е толкова плосък и безсмислен, че няма къде повече. Значи който работи при частен предприемач, той се явява негов началник, защото той му плаща заплатата, нали? Според Вашата теза "ние им плащаме заплатите!!!" значи, че всеки от нас е и работодател на държавните служители. Да,съгласен съм, но и те в този аспект, също са си работодатели, защото и те са едни от нас. Вие какво искате, като сме им работодатели, всички те да се съобразяват със всяко наше желание ли? Нужно е те да се съобразяват само със законите, колкото и калпави да са. Много често и те се чудят как да правят това, защото от една страна са нашите желания, от друга липсата на финансово обезпечение, а пък законите ни са написани така, че сякаш в България от всякъде текът мед и масло. Изисквания и задължения, които и скандинавска държава би се озорила многозначително да изпълни, дори наполовина.
Основната причина, поради която държавните служители не си изпълняват задълженията както трябва е липсата на финансови средства, а и ако над тях, тези които ние избираме(кметове, депутати, управляващи), са крадливи, неуки и високомерни, те не могат нищо да сторят, колкото и подготвени да са, колкото и честни да са, каквито и благородни намерения да имат спрямо нас. Припомням Ви Атанас Буров който казва, че "истинска демокрация може да има само в много богата държава".
Очевидно България не е от тях. Държавните служители и свирки да Ви правят с нищо няма да се промени бедното положение на клетата ни държава.
Ключът от бараката е скрит другаде!

Анонимен каза...

10ти и си и не си прав/а защо:
отидеш в общината за някаква услуга(платена) те или пият кафе или говорят по телефона с познзти.
данъчна оценка на къща 45 лева експрес при условие че е работа за 5минути
голяма бюрокрация -за едно нещо на 5 места ходиш
все в ръцете те гледат какво ще почерпиш
И Т.Н.
Продължавам да твърдя ,че кмета на Троян трябва да им пусне по един въпросник тогава да видим,не за всички за дир.на дирекций,отдели,архитекти,контролни органи и други

IgMg каза...

Бъркате таксите за определени услуги с въпроса който зачекнахме. Платена е няма как да е безплатна, щом е услуга. 45 лв., защото такава такса е приета от Общински съвет за експресна услуга. За петте места съм съгласен, но Ви обърнах внимание върху законодателствто в България. Тук с глупавото ни законодателство мога да дам неограничен брой примери. Ще пият кафе, защото и задниците да си скъсат заплатата е все една. В държавната администрация за сега няма работеща система за оценка и адекватно заплащане на служителите според показани умения, работа и отношение към гражданите. Те за това и пият кафе, иначе щяха да Ви гледат в очите. Но на кой ли му пука, имам в предвид властимащите, че полажението е такова.

Анонимен каза...

Работещите на норма се скъсват от работа, за да получат повече! На другия месец им вдигат нормата, и за повече работа получават по–малко пари! Такъв "капитализъм", никъде не съществува!
С ниски доходи не се излиза от икономическа криза!!!

IgMg каза...

Щом сме овцедушни, такова ще е положението. Всичко зависи от нас самите. Правят това което им позволяваме самите ние като народ. Капитализма, демокрацията и какво ли не още е като социализма ни, т.е. като нас самите! Мнfгауважаемата ДКЕВР позволи при трета година замръзяване на доходите ново увеличение на тока с 10 % и какво? Овче мълчание от хората.
Не апелирам към бунтове, но това е така защото им позволяваме, за това го правят с нас. И ще продължават. Интересно ми е до кога ще търпи изстрадалия ни, иначе прехвален с борбеноста си народ!

Анонимен каза...

Каква е обосновката за повишението на ел.енергията? Ако не е нещо основанелно, да се протестира, ако е нещо измислено, като зелената енергия, да се държи сметка, къде отиват парите, и за какво? С безхаберие и овчедушие още много години ще ни лъжат и мародерстват.

Анонимен каза...

Целия живот се вдигна ,всичко стана скъпо а заплати никакви.....едно дете да хване вирус нещо обикновено 150лева половин заплата(на доктор 20лв,антибиотик 30 и хомеопатични20-30 и още 1 преглед),едни детски маратонки,дънки по скъпи от мойте

IgMg каза...

Мотивите на ДКЕВР тук
http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/Motivi_res_c-22_11.pdf

Анонимен каза...

Нашата държава защитава интересите само на монополистите, за да не се минат, като ДКЕВР строго съблюдава и се съобразява единствено с техните интереси. Народа? Че вече 3 години са замръзени заплатите му! Ами той сам да мисли за себе си, вълци го яли. Сега ще наблюдавате висш бойков популизъм преди изборите догодина. Свят ще висе завие от обяснения, изцепки и глупости, че чак много от нас, т.н. избиратели, току виж им повярвали.

Анонимен каза...

18 ти, и ще се чудят хората, къде са спали когато са били тези благи събития, ще се почесват и ще цъкат с езици. Бря, бря, бря еий й й!?!! И ще изберат пак същите муцуни, които иначе така колоритно споменават по майчина, женска и сестринска линии. Да са ви честити. За жалост нищо ново, каквото и да пишем.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |