„Стига с тези дупки в Троян… да им потърсим сметка”

* За две седмици над 2500 души се присъединиха към групата във Facebook, като лавина растат и коментарите
Гняв народен
В СОЦИАЛНАТА МРЕЖА Facebook в интернет отскоро е създадена група с красноречивото наименование „Стига с тези дупки в Троян… да им потърсим сметка”. Въпреки че е едва на две седмици (от 2 май) групата вече е набъбнала на над 2500 души и продължава главоломно да расте. Логично сред участниците преобладават младите и най-младите – ученици и студенти; но не са малко и представителите на другите възрастови групи. Сред недоволните от надупчените като след бомбардировки троянски улици е и кметът Донка Михайлова, както и немалко организации и институции, например – Кметство Орешак, Троянският манастир, хотел „Шато Монтан”, хотел „Острова”, хотел „Каза Арт”, Клуб по биатлон и стрелба „Аякс”, Оптиспринт, ПГМЕТ, ресторант „Баварска къща”, ресторант „България”, механа „Войводите”, механа „Добруджанска среща”, механа „Горски кът” и много други, Т21 също. Като лавина са и коментарите, някои – твърде гневни, дори призоваващи към граждански протест.

„ДУПКИТЕ ЩЕ ГИ закърпят, това не го отричам, но въпросът тук е, че това кърпене край няма. Улиците на Троян заприличаха... на просешки гащи. Доколкото си спомням, май се дава гаранция на кърпежи по пътната настилка от 1 година. Но имайки предвид как се запълват дупките в Троян, ме съмнява дали ще изкарат и един по-сериозен дъжд. Какво остава, ако ни чака пак толкова тежка зима”, казва в коментара си Пламен Мичев, студент в УНСС. „Най-смешното е, че само ги кърпят тия пътища всяка година… Не се научиха, че с тези кръпки не става. В момента е дупка до дупка и кръпка върху кръпка, аз лично нямам думи”, пише пък 20-годишният Ивайло Аенски, който работи в „Литекс Моторс”. „Единствения начин да се промени нещо е намесата на медиите, а останалото зависи от нас - дали ще бъде задружни и ще се подкрепяме или просто повечето ще присъстват, колкото да са били на това събитие”, обобщава Николай Иванов, възпитаник на Гимназията по туризъм в Априлци.

И ОЩЕ ОТ КОМЕНТАРИТЕ: „То в селата е по-добре от Троян” (Соня Ангелова); „А минава ли му на някой през ума какво ще е, ако с колело или мотор се хакнеш в някой кратер… Ами ще стане „тръгнал да си купи хляб, прибрал се в инвалидна количка” (Ина Стефанова ); „Плащаме данъци, плащаме винетки и насреща какво?” (Моника Пирова); „Другите държави като правят стачки – всички се вдигат. Тука правят стачка хората, но нямат подкрепа – ако имат подкрепа, всичко ще се подобри” (Кристиян Костов); „Трябва да се направи нещо, примерно едно събиране като протест на центъра през деня, когато има повечко хора. И тъкмо ще имаме шанса да се разберем за други действия, всеки ще предложи нещо и ще стане” (Мария Енева); „Абе то в Троян заприличало на бойно поле” (Мартин Ангелов); „Преди избори оправят повечето неща. Де да можеше всеки ден да има избори” (Борислав Цеков); „Ни на ляво, ни на дясно – все си в… трапа” (Влад Найденов); „Моля шофьорите в Троян да сигнализират, ако видят здрав участък от пътя, веднага да бъде направена дупка” (Добромир Караниколов); и т.н., и т.н.
Т21
Още извадки от коментарите в групата

Светлин Русенов:
Не знам дали ще получа отговори тук, но все пак ще задам няколко въпроса, които вярвам интересуват всички в града :

1. Защо Общината не излезе по-рано с позиция, а трябваше да се пишат писма, подписки и прочие? И не говоря за онази "новина", че на първи април ще почнат ремонтните дейности, защото всички видяхме кога се почна. Виждам тук оправдание с асфалтовите бази - тези неща трябва да се предвиждат, а не всеки път да ни изненадват!

2. Докога с това кърпене? Съгласен съм, че нещата са по-добре, но въпреки това самото шофиране е неприятно преживяване. Друсането е повече от возене по паветата в някой от по-големите градове?!

3. Бихме искали да разберем за кои инфраструктурни проекти кандидатства общината, та да разберем кои улици евентуално ще бъдат изцяло преасфалтирани. Пооправихте крайните квартали, но централните улички са в изключително лошо състояние - път и най-вече тротоари!

4. Докога ще се толерира това безобразно спиране на някои троянски "майстори" в шофирането? Обмисляте ли вариант за създаване на общински паркинг и закупуването на автомобил тип "паяк", който да влее малко разум в направо наглите глави на някои троянци ( а и не само ). Благодаря предварително и се надявам на отговор :)

*****

Донка Михайлова:
Споделям разбирането, че състоянието на пътищата е един от сериозните проблеми на града. За мен най-тревожно е положението на входа и изхода на Троян. Отправихм писмено предложение до Агенция “Пътна инфраструктура” за предвиждане на средства за ремонт, тъй като пътят е част от републиканската пътна мрежа. Полученият отговор не ме удовлетворява, защото не определя конкретно време за реконструкцията. Затова в момента договаряме чрез МРРБ среща с АПИ, за да поставим още по-настойчиво проблема с цялата му тревожност.

Община Троян, според възможностите на общинския бюджет, е предвидила 400 хил. лв. в капиталовите си разходи за основен ремонт на улици в града и общината: ул. “Дунав”, ул. “Стою Комитата”, улици в селата Орешак, Калейца, Врабево, Дебнево, Добродан.

Задавате въпроса защо ул. “Македония”, която е в изключително тежко състояние, се кърпи, а не се ремонтира изцяло. Причината е, че улицата е част от проекта „Воден цикъл – 2” на град Троян и ако той бъде одобрен през следващата година улицата ще бъде разкопана.

Днес, от 16:00 ч. (15 май, вторник - бел. ред.), зам.-кметът Кацаров и инж. Банков – началник отдел в Общината, ще се срещнат на място с живущите на ул. “Дунав”, която е в изключително тежко състояние, за да бъдат обсъдени някои съществуващи проблеми преди извършването на реконстрекцията. Използвам възможността да поканя хората от района да присъстват на срещата и да споделят мнения.

Още по темата:

30 коментара:

Анонимен каза...

Народ лесно се лъже,но трудно се храни!Това е за сведение на когото и както потрябва.

Анонимен каза...

Тези 2500 фейсбук протестиращи, да попитат лицето Минко Акимов къде отидоха парите от общинската хазна за ремонтиране(не кърпене) на улиците.
Да попитат и лицето Йордан Данков,как се асфалтира пред новата му вила в Балканец,а ул Македония и Дунав не!
Същото питане могат да отпряват и до лицето Дилян Енкин,командвал Троян 12 години.
Колко от тези 2500 протестиращи във Фейсбук, биха се трансформирали в реални такива ?

Анонимен каза...

Всички!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Защо до миналата година нямаше подобни прояви?
Защо нямаше подобна подписка през 2010,2009,2008-ма година...

Анонимен каза...

30 000 протестиращи срещу цените на горивата във Фейсбук, на първият реален протест присъстваха 300...На вторият възмутените бяха 200,на третия 100...

Анонимен каза...

А улица "Симеон Велики"? Тя е в безобразно състояние.....както и огромните няколко дупки в скоро ремонтираната ул. "Радецки".

Анонимен каза...

Градим Троян- Гарантирано от ГЕРБ!

Анонимен каза...

Скоро да сте минавали през Кози Вир,посока Ливадето-Орешак?Всичко живо кара на зиг-заг и пак се плескаш в някой трап!

Анонимен каза...

С червена кметица ще видим пари от "Пътна агенция инфраструктура" на Куково лято.
Да сте мислили на изборите...ама няма страшно "Тя знае как" гласеше мотото и!

Анонимен каза...

Умньо,Акимов като е ГЕРБ, де видя през мандата му пари от "ПАИ"?Аман от дебили в този град (:

Анонимен каза...

Проблема с дупките по уличната мрежа на града ни и селата ще се задълбочава. Такъв ще е и по общинската пътна мрежа. 22 години управляващите ни кметове на общината не разбраха че в инфраструктората няма нищо вечно. Не разбраха че всяка година трябва да отделят средства поне 10% от бюджета за основен ремонт и средства за текущ ремонт.Със средствата на текущия ремонт удължаваш живота но това не е до безкрайност. Всичко и изведнъж ще рухне. Скрит остава проблема със състоянието на мостовете в града ни, в населените места и от общинската пътна мрежа.Правени са през 50-60 години. Поддържане, текущ ремонт и профилактика не са виждали никога.Строени са за МПС с малък тонаж.Сега по тях минават все по-тежки машини. В Летница рухна преди 1,6г. мост, добре че нямаше жертви. Проблема ще се задълбочава защото и сегашните ни управници нехаят, дали от некомпетентност, дали от некадърност.Един ден ще се размърдат когато се погуби човешки живот и оправданието им-пари няма НЯМА ДА ВЪРВИ!Кое време сме-средата на май, а ремонтите не са почнали? Защо, кой дрема та чак сега се пуска процедура по ЗОП за избор на строител?Докога ще е така?

Анонимен каза...

Винаги ще е така.Спомнете си как точно преди избори Дилян Енкин затваряше показно улици за да се асфалтират.Върхът на глупостта и наглостта на този човек,бе затварянето на Марковия мост.
Минко Акимов,щеше да ремонтира всяка година по една улица,а се скъса да ремонтира отсечки от по 200 метра.Благодарение на кражбите му,общината няма пари,и Донка Михайлова е поставена в много деликатно положение.
Съгласявам се с коментара на 11-ти,както и на питащия по-горе относно въпросния фейсбук протест:
Защо чак сега,защо не миналата година,защо не по-миналата година?

Анонимен каза...

Коригирам Донка Михайлова. Не е най- тежко състоянието на входните и изходните артерии на града. Най лошо е състоянието на ул. " Симеон Велики". Госпожо Михайлова, вземете инж. Банков и извършете проверка на посочената от мен улица.Силно се съмнявам във възможността настилката да се възстанови със средствата на текущ ремонт, но както казват в турските сериали-Вие си знаете.

Анонимен каза...

Любителю/ко на турски сериали,защо не бе тъй активен/на, когато чусаоп бе кмет?

Анонимен каза...

Аз по Минково време дупки да е имало не помня , пролетно време след като се стопеше снега се кърпиха и така караха цяло лято . Само веднъж стана гаф с някакви идиоти и технологията студена асвалтова смес пред данъчното но минко веднага коригира нещата и се появи тъи наречения булевард минко акимов .

Анонимен каза...

Извинете 15-ти, Вие нормален ли сте?
Т.н. дупки за които говорите че ги е нямало,как сега се появиха грейнали като лунни кратери?Навярно от само себе си са се образували,а не са естествено продължение на съществуващи такива от предишни години?
А да наричаш двеста-та метра ремонтирана улица булевард,показва че който и да хванеш от трапето,все едно минко си хванал!Демек, все говедо!

Анонимен каза...

То така се появи и булевард "Енкин" преди години.:)

Анонимен каза...

Донка и Минко всеки ден обядват заедно на една маса в ресторант "При кмета". Всеки който ходи там ги е виждал. Това накратко значи,че Донка не е убедена в грешките на Акимов, а пък на Акимов не му дреме че не е кмет, щото е на по-айляшката длъжност "председател на ОБС". Донка се оказа "слаба ракия", докарва го само на приказки...

Анонимен каза...

хаха помни ли някой акимов как тържествено откри малко преди изборите улицата пред автогарата, където сега се разпада асфалта, а как асфалтира Долно Трапе където случайно има вила. Сега за заслугите му прецедател на общинския съвет го....то алчно.

Анонимен каза...

Проблема с дупките по улиците в община Троян е много, много голям. Плащаме данъци. Караме личните си коли и ги трошим на сила. Не се возим като Д. Михайлова и М. Акимов със служебен превоз. Нека изкарат личните си МПС, и те да ги шофират. Или когато вали да ходят пеш. Ще бъдат веднага изкъпани. Не нарочно, а защото няма каде да мини колота, ако не в дупка и да изплизка. ГОСПОДА НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ! ЗНАЕМ НЯМА ПАРИ. НО МОЛЯ ВИ! НАПРАВЕТЕ ДОБРА РАВНОСПЕТКА НА ПРИХОДИТЕ НА ОБЩИНАТА И НЕ КЪРПЕТИ ДУПКИТЕ/ ЗАЩОТО ТОВА Е КАТО КЪРПЕНА ДРЕХА КОЯТО СЕ КЪСА СЛЕД ТОВА ВЕДНАГА/,А НАПРАВЕТЕ НАСТИЛКА НА УЛИЦИТЕ. КРАИНИТЕ КВАРТАЛИ И УЛИЦИ СА ПОД ВСЯКА КРИТИКА. ВИЕ ЗАБРАВИХТЕ ТЕЗИ ХОРА, ЧЕ СЪЦЕСТВУВАТ В ТЕЗИ КВАРТАЛИ И УЛИЦИ. НЕОБХОДИМИ ВИ СА, САМО ПРИ ГЛАСУВАНЕ. НЕ БИВА ТАКА. МОЛЯ ВИ НЕ СЕ БАВЕТЕ ПОВИЧЕ, А ДЕИСТВАИТЕ! УСПЕХ!

Анонимен каза...

Донка Михайлова си кара личния автомобил а Минко Акимов джитка със служебния и .....кой е кмета кажете вие:(((

Анонимен каза...

19 е прав Който е асфалтирал улицата пред автогарата трябва публично да бъде наебан за назидание а пък тоа бивш кмет дет врътна далаверката и той

Анархос каза...

Драги съграждани,не е лошо че се гневим на днешните управници за дупките в Троян и че покрадват якичко.Но положението ще става още по лошо,защото пари за ремонти все повече няма да има .Разбираемо защо.Защото мощната троянска икономика беше целенасочено и идиотски унищожена не без помоща на нашата незаинтересованост и безучастност.Къде бяхме всички ние когато унищожиха "Елма","Машстрой","Хр.Смирненски","Хемус"????.Сега връщане назад не може и няма да има!Остава да се молим на Света Петка и на който и да е друг.Молете се горещо драги съгражадани!!!!

Гого каза...

Един смислен коментар досега,
Къде дремахте ?Ама докато живеете под мотото "Аз да съм си добре,другите не ме интересуват", в един момент всички стават еднакво зле.

Анонимен каза...

Не ви ли прави впечатление,че Донка все повече заприличва на Минко - дъра-бъра,обяснения,концепции,а резултатите са плачевни!Градът продължава да прилича на бомбардиран,поразен от шрапнелите на безхаберието.Типично по даскалски се обговарят нещата,но нищо съществено не се случва.Нищо,че "тя знае как"!Нищо,че общинските съветници се потаяват като пръднали!Мъртвило.Само от време на време се разнася кикотът на местните хиени - те обичат леш,а сега леш - бол.Сигурно затова вече се сравняваме с Бурунди.

Анонимен каза...

Бурунди,ама в Бурунди барем е топло, и пестят от дърва...А кво да направи Донка,като Минко досъсипа всичко ,окраде кво можа,покрай него хиените и те намазаха яко.Намвесто да тегли общината кредит за да оправи пътищата(приемливо е),ще плащаме за кражбите на слабоумния старец (:

Анонимен каза...

Извинявай,26-ти,пак съм аз,25-ти,но тя преди половин година разправяше,че знае как!Аз вече разбрах - знае да приказва сладки приказки и има профил във Фейсбук!Преди 5 години Минко разправяше същото,но нямаше профил - това е разликата!И вкупом двамата се дистанцираха от Енкин,но се оказа - на думи!Не само това,ами ги на-раха още по-големи.На национално ниво Кратуня е същия - такъв хаос и "калинки" няма и не е имало!Пак ви казвам - народ лесно се лъже,но трудно се храни!

Анонимен каза...

И все пак да не забравяме какава зима мина. Мисля, че ремонтът на дупките върви. А те са в пъти повече от всяка друга година.

Анонимен каза...

Ами на сайта на общината пише:
За път ІІ-35-вход Троян: изкърпени са 105 кв.м. срещу 46 кв.м. за 2011г. и са положени 10 т. асфалтова смес срещу 4 т. за миналата година;

За ул. “Ак. А.Балевски”: 526 кв.м. срещу 125 кв.м. за 2011г. и положени 50 т. асфалт срещу 12 т. за миналата година;

За път ІІ-35 –изход Троян: изкърпени 365 кв.м. срещу 88 кв.м. за 2011г. и положен асфалт 35 тона срещу 8 тона за миналата година.

Анонимен каза...

Всички пишете за крайните квартални улици, но не прочетох някой да поставя въпрос за главната ул."Васил Левски" и "Ген. Карцов". В централната част на града тези улици са в окаяно състояние. Да не говорим за тротаоарите! Та там е лицето на града и не само ние жителите на града, но и гостите се движим там. Да не споменаваме в дъждовно време каква е съдбата на пешеходците - я кола ще те изкъпе от главата до петите, я някоя отлепена тротоарна плочка ще хвърли кал по дрехите ти.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |