Чудесен 24 май в Троян!

* Множество, каквото не се събира за никой друг български празник 
* Горещо препоръчвам на инициаторите на препаските „Отличник” да си препрочетат „Пипи Дългото чорапче” и да не се превръщат в троянската г-ца Розенблум

ЧУДЕСЕН 24 май в Троян! С огромно празнично дефиле на централния троянски площад, начело с окичената с венец от живи цветя икона на духовните ни учители св. св. Кирил и Методий. С множество, каквото не се събира за никой друг български празник (този път съвпадението на празника на духовността с четвъртъчния троянски битак усили многолюдността – какво съвпадение само /?!/, но нищо лошо; хубавият слънчев ден, след седмични дъждове и студове – също - бел. Г.М.): дефилиращи учители и ученици от троянските училища, детски градини и спортни клубове, сред тях, отпред, кметът, заместниците му и председателят на местния парламент, а най-отпред прелестните троянски мажоретки със знамената на Троян, България и Обединена Европа, водени от представителния Общински младежки духов оркестър и звуците на великия български химн на просветата и духовността „Върви, народе възродени!” (химнът е създаден в нашия край - през 1901 г. в Ловеч, от композитора Панайот Пипков, който по онова време е учител в петокласното ловешко училище „Йосиф I”). Светлина и радост, даващи самочувствие – троянско и българско!

НЯКОИ – имаше и такива оценки – подхвърляха недоволно, че сме възродили някогашните червени манифестации, повече партийно-политически демонстрации отколкото акт на прослава на светите братя и великото им дело. Няма да се съгласим с недоволните. Празничните дефилета в деня на св. св. Кирил и Методий, 11 май по стар стил, се раждат далеч преди соцепохата и комунистическия преврат на 9 септември 1944 г.; и още има живи троянци, които помнят киченето с живи цветя на иконата на светите братя в местността Кръста (където днес са СОУ „Васил Левски” и Професионалната гимназия) и шествието по троянските улици. Нямаше я и смехотворната началническа трибуна от соцвремената, откъдето големците да махат на редовите дефилиращи (миналата година подобно недомислие съществуваше, вероятно като рефлекс от началническите трибуни на други днешни троянски празници), нямаше и никакви партийно-политически намеци. За което – браво.

НО НЕЩО, поне мен, ме вкара в недоумение. Част от дефилиращите ученици бяха окичени в някакви грозновати хартиени ленти с надпис „Отличник”. Явно те трябваше да се гордеят, а другите, без лентите, да се срамуват?! Ще го кажа директно – страхотна простотия! Не само защото дали си отличник или не, не се измерва с цифричката в една ученическа книжка. И не само защото подобно нещо, плод на някакви жалки родителско-учителски амбиции, създава фалшиво самочувствие у децата с лентичките. И не само защото звучи някак сепаративно и разединяващо – на най-единния и обединяващ български празник. И не само защото хартиените ленти са грозни и развалят излъчването на малчуганите; видях едно момиченце в народна носия, което видимо се срамуваше от хартиената си препаска. А защото, казах го вече, си е простотия. „Щом някои са с ленти „Отличник”, на другите трябва да им сложат лента „Калпазанин”, коментира иронично мой приятел и съученик, с когото наблюдавахме дефилето.

МЕЖДУ ДРУГОТО, гледайки троянските дечица с лентите „Отличник” и тези без лентите, се сетих за историята на Пипи Дългото чорапче със строгата г-ца Розенблум. Помните я, нали? Г-ца Роземблум раздаваше кесии с бонбони, парички и долни фланели, чорапи и вълнени гащи на дечицата, които успееха да отворят на страховитите й въпроси. Който не можеше – отиваше встрани да се срамува. Но тогава се появи Пипи, съсипа „реда” на г-ца Розенблум и върна самочувствието и усмивките на горките „калпазани”. Горещо препоръчвам на троянските инициатори на 24-майските препаски „Отличник” да си препрочетат „Пипи Дългото чорапче” (главата „Пипи играе на въпроси и отговори”) и да не се превръщат в троянската г-ца Розенблум.

Генадий Маринов

*****
Из Пипи играе на въпроси и отговори

— Ще ти задам последен въпрос — каза госпожица Розенблум и гласът й прозвуча особено.
— Карай — отвърна Пипи. — Много обичам да си играя на въпроси и отговори.
— Да видим сега дали ще знаеш — каза госпожица Розенблум. — Пер и Пол трябва да си поделят цяла торта. Ако Пер получи едната четвърт, какво ще получи тогава Пол?
— Болки в стомаха — отвърна Пипи. После се обърна към писарите и добави сериозно: — Запишете, че Пол ще получи болки в стомаха.
Но сега госпожица Розенблум вече кипна.
— Ти си най-невежото и противно дете, което съм виждала. Върви незабавно в оная редица и се срамувай!
Пипи послушно зашляпа нататък, като мърмореше сърдито:
— Ето ти несправедливост! Аз, дето отговорих на абсолютно всеки въпрос!
Но след няколко крачки изведнъж нещо й хрумна и тя отново си проби с лакти път до госпожица Розенблум.
— Простете — извика тя, — но забравих да кажа гръдната си обиколка и височината си над морското равнище. Отбележете това — обърна се към писарите. — Не че искам супа, далеч съм от тази мисъл! Но нали трябва да има ред и в счетоводството?
— Иди веднага там да се срамуваш! — каза госпожица Розенблум. — Знам едно момиче, което след малко ще яде здравата пердах.
— Клетото дете! — каза Пипи. — Къде е то? Изпратете го при мен, да го защитя. Запишете си това!
После Пипи отиде и се нареди между децата, които трябваше да се срамуват. Настроението в редицата не беше на висота. Много от децата хлипаха и хленчеха, защото си мислеха какво ще кажат родителите им и всички в къщи, когато се върнат у дома без пари и бонбони. Пипи ги огледа, преглътна няколко пъти и внезапно рече:
— Хайде и ние да си поиграем на въпроси и отговори!
Децата се пооживиха, но все още не можеха да проумеят какво иска да каже Пипи.
— Строй се в две редици! — изкомандува Пипи. — Всички, които знаят, че Карл XII е умрял, да се наредят от едната страна, а другите, които не са чували за това — на другата.
Тъй като всички деца знаеха, че Карл XII е умрял, образуваха само една редица.
— Така не става! — каза Пипи. — Трябва да има поне две редици, инак не е по правилата. Попитайте госпожица Розенблум, ако не ми вярвате.
Тя се замисли.
— Сетих се — каза тя после. — Всички отявлени пакостници да се строят в една редица.
— А кои ще стоят във втората редица? — заинтересува се живо едно момиченце, което не искаше да се признае за пакостница.
— Във втората редица застават всички пакостници, които още не са се проявили напълно — отвърна Пипи.
Оттатък при масата на госпожица Розенблум разпитът продължаваше с пълна пара и от време на време към групата на Пипи се присъединяваше по някое дете, готово ей сега да ревне.
— Сега идва най-трудното! — обяви Пипи. — Сега ще проличи дали сте учили прилежно уроците си.
Тя се обърна към едно дребно слабичко момче в синя ризка.
— Ей ти — каза тя, — знаеш ли да е умрял някой?
Момчето я погледна изненадано, но после каза:
— Старата госпожа Петершон от номер петдесет и седем на нашата улица.
— Я гледай ти — каза Пипи. — А да знаеш още някой?
Не, момченцето не знаеше. Тогава Пипи сложи дланите си като фуния пред устата и прошепна високо:
— Ами Карл XII?
След това тя попита всички деца поред дали знаят някой, който е умрял, и всички отговориха:
— Старата госпожа Петершон от номер петдесет и седем и Карл XII.
— Този изпит надмина очакванията ми — каза Пипи. — А сега ще ви задам само един въпрос. Ако Пер и Пол си делят тортата и Пер решително откаже да има нещо общо с тая работа, ами се завре в ъгъла да си чопли някаква малка суха четвърт, кой тогава ще бъде принуден да се жертва и да погълне цялата торта?
— Пол — извикаха всички деца.
— Не вярвам някъде да има по-умни деца от вас — каза Пипи. — Но затова ще получите награда.
Тя извади от джобовете си цяла шепа златни парички и даде по една на всяко дете. Освен това им раздаде и по един плик с бонбони, които извади от раницата си.
И стана тъй, че децата, които всъщност трябваше да се срамуват, се радваха най-много. Когато изпитът на госпожа Розенблум свърши и всички тръгнаха да си вървят, никои други деца не хукнаха така бързо към дома си, както децата от позорния ъгъл. Но преди това всички се скупчиха около Пипи.
— Благодарим ти, мила Пипи — викаха те. — Благодарим за бонбоните и за парите!
— О, моля! — каза Пипи. — Няма нужда да ми благодарите. Но не забравяйте никога, че ви избавих от розовите вълнени гащи.

Астрид Линдгрен

63 коментара:

Анонимен каза...

И това няма да помогне.

Анонимен каза...

Наистина, няма никакъв смисъл от тези лентички-"отличник". На децата от сега трябва да им е ясно, че в държава като нашата не е важно да си отличник, а да си напорист, нахален и да вървиш на ръба на закона (или против него) за да успееш.Неграмотни ромски барони,чалгаджийска сган, мутри и полуграмотни хора,започнали "бизнеса" с куфарите на Капалъ-чарши(някога "калпазани") завъртяха як бизнес през последните десетилетия, използвайки "мътната вода", докато "отличниците" се потяха на банките на университетите; "Калпазаните" живеят в замъци и карат лъскави коли...А отличниците ? Те или напускат родината огорчени от чалгаджийската ни действителност или слугуват за жълти стотинки на "калпазаните" ! Затова е по-добре от сега да се слагат лентички: "Нагъл", "Напорист", "Нахален", "Безочлив"-тези утре ще управляват България...Не отличниците ! МОЖЕЛО Е , НАПРИМЕР НА НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК, ДА СЕ ОТМЕНИ "БИТАКА" В ТРОЯН. ДА, АМА НЕ !КАКВО Е ТОВА ОБРАЗОВАНИЕТО, ЧЕ ДА ПРЕЧИ НА АЛЪШ-ВЕРИША НА РОМСКИТЕ ТЪРГОВЦИ ?

Анонимен каза...

Този нахаитет Минко Акимов до кога ще го търпи
Донка все да се вре около нея?

Анонимен каза...

Защо този тиквеник е на преден план на втората снимка?

Анонимен каза...

Защото,всичко ни е така!Криворазбрани намерения(лентата отличник),първенци на държавата,култура ,образование и най-накрая абитурентските тържества!Това сме ние ,днешна България!!!!

Анонимен каза...

ЕЕЕ,много добри снимки,ама тая с преподобния Акимов,скапва целия труд.Не го снимайте - грозен е.Иначе хубав празник стана.

Анонимен каза...

....и тепично българско е винаги да намираме кусур на всичко! На всякъде по света стимулират с нещо децата - отличници, спортисти и т. н. В българия като няма, с какво нека да е с лента.Какво, да се срамуват сега ОТЛИЧНИЦИТЕ , че имат ленти или на спортните състезания да се премахнат медалите ли? Винаги е било така в тази държава- когато се трудиш трябва да те е срам , а когато си калпазанин-Браво!Присъствал съм на подомни паради и в други държави много по развити и демократични от нашата и повярвайте и там има ленти! Стига сме критикували! Имам чуството , че каквото и да се направи тук все няма да се харесва!

Анонимен каза...

До 2-ри...Единствената ми забележка към коментара ти е че ромски търговци няма.Има мангали препродавачи.Иначе коментара ти е страхотен.

Анонимен каза...

До 7-ми: Браво за коментара! Освен медалите на спортистите...би трябвало да премахнат и ордените за храброст, излиза че едните били храбри ,а другите "калпазани".

Анонимен каза...

Поличили шест в училище, а после двойка в живота.

Анонимен каза...

Колко ли от тези "отличници" са прочели Пипи Дългото Чорапче....

Анонимен каза...

В училище едни са отличници, а в живота други.

Анонимен каза...

Блгодаря за чудесно написаната статия и за откъса от Пипи. Пренесохте ме в Троян на празника. Радвам се,че в тази национална криза в журналистиката будният балкански дух, който е зад "Троян 21" остава недокоснат. Все така да ни радвате с професионализма си! "Троян 21" съчетава всички тези качества: актуално, съвременно, традиционно, остро, будно, интересно, свободолюбиво.

Анонимен каза...

Я и маймуната е празнувала,дали са му дали банан?

Анонимен каза...

Ей,Гена,сетих се коя е Розенблум:)))и се смях със сълзи:)))

Анонимен каза...

14-ти, голям майтап. Умрях от смях :):):):):):):)
Но си мнооооого, много прав!

Анонимен каза...

Проблемът не е в лентите отличник. В живота едни са по-добри, други по-лоши. Проблемът е, че с течение на времето тези, дето са с ленти отличник, често се оказват не толкова добри, колкото са ги оценили в училище. Ама хайде сега, да не сипя хули по учителите, че нали са им празнични тези дни...

Анонимен каза...

Браво на г-н Маринов за статията.

Анонимен каза...

Само като се сетя една майка на отличник как беше завардила на площада да си види чедото,а таткото притичваше с домашната камера да снима-смяяях!

Анонимен каза...

19-и манталитета в нашето градче е такова,че е много важно за такива като споменатите от теб да се изпъчат и хората да разберат че отрочето им е отличник с лента.Дано и в живота да е отличник....

Анонимен каза...

7-и няма лошо,ама ако беше и компетентен как се избират отличниците в НУ Кирил и Методии!Имаше доста разочарования относно необективния и нечестен избор.

Анонимен каза...

В един от класовете на споменатото училище децата са гласували за отличник по приятелство,а реално силните ученици са били други.

Анонимен каза...

В 1 клас един от отличниците говорел изключително неправилен български т.е. на диалект,но при госпожата субективното отношение там е голямо.

Анонимен каза...

Прочетох статията-браво!Много точно е написана.Наистина сме малък град и за определени родители е въпрос на престиж да си видят потомството с такава лента.Такива майки и татковци са пълни комплексари.Вярно,че за тях е важно да се похвалят на мегдана,да ги видят всички,но-о-о-о....Ще ги видим отличниците как ще се реализират в живота.

Анонимен каза...

Аз познавам такава силно заблудена родителка на един отличник-за нея е въпрос на изключителна важност да разберат хората, че детето и е с лента.Сигурен съм,че хвалбите и ще отекват още дълго сред познати и непознати.Интересно ми е какво ще каже на другото си дете,което не е с лента?!Наистина е голяма простотия.После като отидат да учат в гимназията и там няма ленти-какъв ще е стимула на тези деца?

Нели Генкова каза...

Най-вероятно тези деца ще бъдат успешни и нека им го пожелаем искрено! А ако трябва да се етикираме, по-добре да четем: "математик", "художник", "спортист", "приятел", "шегаджия", "сладкодумец"... Но всъщност не сме в супермаркет, няма нужда от етикети. Исках просто да се обявя срещу известно злорадстване, чиито "жертви" този път, изглежда, ще станат децата с лентичките. Както и за пореден път да напомня, че животът е много по-шарен, отколкото го мислят хората без въображение.

Анонимен каза...

О, има ленти в гимназията. Познай как ги избират отличниците там?

Анонимен каза...

Там госпожа Розенблум казва:)

Анонимен каза...

Сигурно и там субективно,тъй като живеем в малък град и всички се познаваме.

Анонимен каза...

На Минка що не му дадохте лента бре серсеми?
Жълта с червен надпис ЧУСАОП!

Анонимен каза...

Абе видяхте ли го нащо,най-отпред,с лентичка.Ващо, де го,що не е закичено като гергьовско агне?Щот не сте НЯКОЙ,нали (:

Анонимен каза...

Като чета част от по-горните коментари и се сещам за лисицата която скачала,скачала под гроздето и като него стигнала ...казала ,че гроздето е кисело.
Като не искахте децата ви да са с лента,защо не казахте за това на учителите или вашите деца изобщо не са сред отличниците и сега се чудите какво да оплюете. Каквато и статия да се публикува - вечно е обект на негативни и злобни коментари, направо нямат угодия някой хора . Я се погледнете на какво приличате и тогава критикувайте.

Анонимен каза...

Мамче 32 да ти е честито отличничето сигурно заслужава но това с лентичките е несериозна работа по добре директорите да купят на отличниците по една пица вместо да ги кичат с глупости.......

Иванчо каза...

Аз не искам розови вълнени гащи!!!!!!!!!!!!!!

Марийка каза...

Пък мама каза без гащи да не се прибирам.

Винаги Отличник каза...

В този форум е пълно с бивши тройкаджии и комплексари....Че разбира се, че всеки нормален родител ще се гордее с детето си-отличник...Това, ученолюбието се предава по ген...Само олигофрен и кретен може да си казва: "абе моят може да е тройкаджия, ама в живота да стане отличник"...Хахахахха.

Анонимен каза...

21 -ти откъде знаеш как се избират да не би да е по височина или нещо друго ти е криво като на автора...

Анонимен каза...

33-ти, директорите на училища не са баничари или сладкари. Детето трябва да получи пица от родителите си, тяхно е задължението да си хранят детето. По твоята логика утре ще кажеш ...я директора вместо похвала да вземе да ми изпере или изкъпе детето.
Лентата ОТЛИЧНИК е морална подкрепа за положения труд , ако детето не я желае никой няма да му я постави насила.

Анонимен каза...

Чета писанията на някои хора и се чудя:това ли е възрожденския град Троян ? Вместо ленти "отличник", да им давали баници и пици ! Сетих се как преди години на един майстор-строител на национален обект му дали грамота за майсторлъка му, а той чистосърдечно си признал, че предпочитал каса бира...Винаги съм казвал, че не друго, а простотията ще ни съсипе като нация !

Анонимен каза...

Поправям се: "...възрожденскияТ град Троян."

Анонимен каза...

Генади, за пореден път показа, че си истинска подлога на власта /без значение коя/. Явно Бай Ганьо от Алеко Константинов е твоя идеен кумир.
Какво толкова лошо намираш в това деца, които са се трудили през годината да имат и те един ден на слава и признание. Нормално мислещ човек не, но редактора на "Жълтък 21" - да.
Струва ми се странно обаче, как така убягна от критичния ти "обективен" журналистически поглед безобразната организация на шествието.
Вероятно ти е убегнало, как всички деца/не само отличниците/ ги притиска, лашкаха от всички страни без да има кой от организаторите да им съдейства. Сигурно и уриниращия шадраван не си видял и прочее....
Но то е ясно сега, защото ти така прави е преди:
Време е да проявиш ласки към власта затова : Ласкай сега Генади ласкай, пък после като падне същата тази власт: плюй, плюй, колкото ти е слюнка останала!!!
Защото ти зъбки показваш само на умряло куче. И то задължително зад удобно параванче.

И да не ме публикуваш, поне ще ме прочетеш.

Анонимен каза...

Не се карайте, и не спорете, знаете ли колко трудно се изкарва тройка, или четворка? Голямо четене, и голямо изпитване!
На отличниците им е лесно, бързо четат, бързо учат и възприемат нещата.
Ленти "отличник", трябва да се сложат и на другите, които полагат много повече труд, за да постигнат желаната тройка, или четворка.
Не спорете, и не се карайте, интелигентния човек не се нуждае да го хвалят, или да се изтъква по някакъв начин, той просто си го има, и няма нужда от това да се покаже. Това е лично желание, и ако детето ви се притеснява да я сложи, лентата, не го насилвайте! По–правилно е било лентата да е по желание, а не задължителна.
Въпреки всичко, пожелайте на всички деца да са здрави, да не се комплексират, ако не са отличници, да имат късмет в живота, да имат избор, спокоен и сигурен живот, честни и работливи правителства и градска управа, добро обучение, обективно оценяващи учители, компетентни, и добри към всички деца, без значение цвят на кожата, икономическо състояние на родителите и др. Зад палавото и разсеяно дете, и лош в момента ученик, може да се крие утрешния откривател! Учители, бъдете честни и толерантни към всички деца, и много, много добри! Това стига, за да ви е чиста съвестта в утрешния ден, или след няколко години!
Честит празник, дори и с малко закъснение!

Анонимен каза...

ДА 41,колко пот хвърли автора в 'овчарското дело'и др.простащини.Така ще е с такава журналистическа конкуренция в наше село,тоѝ е велик.

Анонимен каза...

.....какъвто е градът такъв е и вестникът!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Да ва у селяните !!!!!!!!!!!!!!!
кой ви е казал че тава село тРоян го има на картата мрясни селяни ==============
Какво като Акимов го има на снимката,той е пр. на ОС , ами тАА джофра непозната до г-жа Михайлова коя е????????????????????????????
Има една спецоалистка в село Осиковица (местна секлесарка) и ТЯ стаА за кметица по Уйбразованието....Мръсни кУЙмонистически Обичай(мани фас ти цияяя)

Анонимен каза...

А бе къф е тоО Гей Парад,да не раздават безплатни кондоми

Анонимен каза...

41 и 43, на челен сблъсък държите ли,или имате мъденца само да кляфате като палета?
Щото да бъдеш мъж трябват топки,а вий картинки жалки нямате и двамата.Но сте готини и двамцата,сладури рошави сте. Къде ако не тук ще покажете колко големи мъже сте?Никъде нали,просто никой не ви отразява...

Анонимен каза...

Има ли някоя снимка от Троян без този комунист Акимов? А да тои бил пр. на милицията,пр. на ОС, пр. на УС на НСОРБ и пр. на 4000000 лв. дето ще ги плащат и маршируващите...
Този пр. впил се като октопод в Троян надживя политически дори бутнатия комунистически паметник, и явно само избора му за под-пр. на постояната комисия на Ватикана с пр. Св.Петър е в състояние да промени нещо.

Анонимен каза...

Много простотия в този сайт. С малки изключения почти всички драскали тук трябва да си сложат лента "Простак". Учили недоучили, подочули нещо за политика, лишени от възможността да мислят - това е съставът на пишещите тук.Като правило те са против комунизма. Ерго - правете си извода що за люде са антикомунистите. Явно неуспели, неграмотни,отдадени на емоции, а не на разум.Мислете повече, млади човечета!

Анонимен каза...

Нищо не се е променило и фарса за 24-ти го доказва, същите простотии ги имаше навремето, единствената разлика бяха униформите и знаменосците, последните ги бяха набедили за отличници. После получиха тройки в живота.

Анонимен каза...

47-ми, ето малко информация. Един-двама тук имат заветна цел. Да оплюват Акимов и ГЕРБ. Както сам си предположил, това са хора, на които никой иначе няма да предостави форум за изява. Пък на живо, неанонимно, съвсем никой няма да им обърне внимание. Те са много изгодни на сегашната власт, която смята да се оправдава дълго, че има тежко наследство. Във всички коментари се включват съвсем неадекватно и без никаква връзка с темата. Само ругаят и сипят пост след пост. Просташки, злобни и кратки. Не могат по-нашироко. Първо, интелектуалните им качества не дават възможност да разгърнат по-обемен коментар:))) и второ, целта им е да имитират активност на много хора.
Ако проследиш коментарите в сайта, ще ги/го разпознаеш веднага. Интересното е, че в статиите за Донка Михайлова липсват... Направи си извода сам!

Анонимен каза...

51-ви,ама ти наистина си голям гробаджийски тъпанар.

Анонимен каза...

Извинявайте ,снощи бяхме пияни.....като повечето тъпаци от форума само че целодневно
пияни
хахххахахааааааааааааааааааааа

Анонимен каза...

Номер 50,наистина в ненормална държава, като нащата, отличниците може да получат тройки в живота, а тройкаджиите да бъдат проспериращи свинари, например. Познавам един такъв. Но макар и "отличник" в живота, свинарят си остава свинар, а образованият човек си е образован. Това, че има много пари едва ли го прави по-щастлив от мен-бившия отличник в училище (а мисля, че не се представям лошо и в живота, в момента). Все пак вицовете са за мутрите (свинарите), а не за отличниците. Няма по-жалко и смешно нещо от неграмотен човек, па макар и милионер !

Анонимен каза...

дайте повече снимки

Анонимен каза...

Колко ли дипломи има в БГ, които не струват и хартията на която са написани ?

Анонимен каза...

Браво на организаторите на шествието. Най-важното беше, че хората усетиха празника със сърцата си.

Анонимен каза...

Докога тази трапчанска МАЙМУНА, ще я гледаме в първите редове, на Троянския обществен живот???

Анонимен каза...

58ми още 1петилетка,докато герб ще го има в учебниците по история

Анонимен каза...

Опа, нещастника /58,59/ пак започна да поства коментар след коментар! Що не вземеш да съсредоточиш енергията си в нещо, което ще те поразтовари от това безкрайно напрежение? Ще вземеш да гръмнеш, както си се напекъл. Явно е от поведението ти, че женица около теб няма. Вземи някой лев от майка си, върви до шоко, до рояла. Свали някоя, каква да е, все нещо подпийнало ще намериш. Ще видиш как ще ти просверне пред очите и няма да ти се злобее толкова. Пиша ти го бавно, защото знам, че не можеш да четеш бързо:)

Анонимен каза...

Нещо си се объркал 60-ти, смени хапчетата (:

Анонимен каза...

60ти ще ходиш ли на герб-парада,пардон исках да кажа гей-парада???
57ми за къв ти е грездей това шествие бе мръсен кумунист

Анонимен каза...

47 -я УМНИК можеш ли да четеш.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |