Хаджийски го заслужава! А троянците?

В ХОД Е ДЕМОНТАЖЪТ на постамента от някогашния партизански паметник в центъра на Троян (между двете музейни сгради). На стърчащата грамада, която шашкаше с нелогичността си наши и гости, сдобила се бе с „ласкав” фалически прякор и се бе превърнала в нещо като „паметник на паметника”, напомнящ за емблематичния партизански (комунистически) монумент, съборен по решение на Общинския съвет в началото на 90-те години. Но тогава, през 90-те, не ни достигна воля.

ПОСТАМЕНТЪТ, след повторно решение на местния парламент от по-ново време, трябваше да бъде демонтиран още в средата на миналата година, но тогава изникнаха едни други пречки. Сега обаче връщане няма. Големият въпрос е ще ни достигне ли воля на разчистеното място да поставим готовия и чакащ от месеци нов паметник на най-достойния ни съгражданин – Иван Хаджийски, емблемата на Троян. Дано - Хаджийски го заслужава! А троянците?

Т21
(Очаквайте подробности за партизанския паметник и сагата около
демонтажа на „паметника на паметника”)


Още по темата:

26 коментара:

Анонимен каза...

Страното е , че събарянето камения пенис срещтна най-яростен отпор не от наследниците на комунистическите престъпници от БСП , а от водача на партията на лудите иП-джуджето .

Анархос каза...

Kой разрушава практически постамента ?Има ли спечелена обществена поръчка?Кой я спечели? Колко плаща за това троянецът?Стои ли зад спечелилият известен троянски общественик?. Кметицата ще отговори ли на тези въпроси достойни за перото на Иван Хаджийски ????.

Рицар без доспехи каза...

Чух, че бутането струвало 9 000лв. Но имайки предвид, че една табела с легенда за проекта например струва 1000лв./ пак по слуховете/, какво ли може да ни учуди?
Аз пък се чудя къде ли ще отиде всичкият този толкова добре изработен камък? Да, да знам, че вероятно в двора на БКС или нещо такова, въпроса е риторичен. След това чия тайна собственост ще стане един ден имам предвид? Иван Хаджийски заслужава толкова много, че всеки ден да правим нещо в негова чест, не ще отмием срамът, който сме натрупали през годините от неговата смърт. Абдикирането на община Троян не е от днес! За никого не е тайна къде се наливат масата пари в образованието СОУ ,, Васил Левски" и СОУ ,, Климен Охридски", НУ ,, Христо Ботев" още от времето на Енкин, че и през Акимов. Не смея да кажа за сега, но не виждам на този етап промяна. Г-жо кмет, освен да мислите за ужасяващата безработица в гр. Троян и селата, помислете и за културният живот в района. Защото хората в Троян живеят в страшно културно затъмнение, такова каквото едва ли и под турско владичество е имало. Спорта в гр. Троян също е на толкова ниско ниво, че е смешно дори да се говори, че градът развива някаква активна спортна дейност. Да имаме футбол, баскетбол, биатлон, ски- ориентиране, колоездене, джудо, карате и простете ако пропускам нещо, но къде са онези спортове като балет, художествена гимнастика. Нуждата от плувен басейн е крещяща, и не ми говорете за онази локва в СОУ ,, Климент Охридски", тя няма условията да покрие нуждите на местното население. А й не смятам за редно външни лица да посещават училищен басейн!!! Този град трябва коренно да преосмисли преоритетите си. Ако ще се занимава с туризъм, да го прави на професионално ниво, ако ще се занимава със спорт да се направят европейски спортни съоражения, не само по цени, а и по качество. Да се даде бъдеще на културните школи и от този град отново да започнат да излизат имена, не имигранти. Единственото, което гр. Троян произвежда от поне 12 години е имигранти. Направете едно проучване, като толкова много искате мнението на гражданите. Наемете една фирма, която да направи емпирично изследване за мнението на троянеца. Качество на живот, карирера, доходи, културен живот, отдих и тогава синтезирайте резултатите, вижте и помислете. Без база данни от обществено мнение не знам какви цели ще гоните ?!? Науката е в полза на хората, не против тях, използвайте я! Вие г-жо кмет имате уникалната възможност да върнете доверието на хората в общинската администрация, власт и действия. Не пропилявайте този шанс ако искате да останете в историята като кмета по време на криза, който разби всички стереотипи и донесе на гр. Троян ново бъдеще и върна надеждата. Много хора ще Ви бъдем признателни! Не само ние, но и Иван Хаджийски и десетки други големи имена дали своя дан за гр. Троян и околията.
Направете така, че ако не завинаги поне да почнем да се връщаме в Троян за парзниците, за уйкендите. Няма как да върнете младите и тези, които напуснаха гр. Троян през годините, но можете да ги накарате да милеят за града си. А не като се върне някой избягал отдавна от тук да казва : съжалявам, че изобщо си дойдох или скоро не мисля да повтарям това идване.
Надежда има, тя умирала последна казват хората от оно време, но когато един народ стигне до умопомрачение и лудост, то и надеждата е изкревена през призмата на нормалното съществуване. Не е една и съща мечтата на нормалния човек и на този изпаднал в деменция. Стискам палци нещо да се промени, стискам палци живот в Троян отново да има. Защото това, което е сега в момента е като след потопа в с. Бисер, но там хората сега се борят, докато ние загубихме и желанието си за борба. Вие сте нашият лидер, и вие трябва да сплотите ,,социалният атом" , да направите схемата по която всички ние да вървим и да ви следваме.

Санчо Пансо каза...

Не съм съгласен с много неща казани от Рицаря без доспехи,а някои са откровено неточни,като това че балетът бил спорт и че трябвало да развиваме художествена гимнастика в Троян...Други неща са много точни като въпросът колко точно струва бутането на паметника,на кого е фирмата разрушител и къде отива дялания камък гранит след разрушаването няма да е зле да чуем отговора.....

Анонимен каза...

Аз пък чух че бутането струва 20000лв.!!!!Да ли е вярно?.

Анонимен каза...

Съжалявам,но нещата се изменят много бързо,бих казал - светкавично.След Миро Мършата е пристигнал/само за три водки,даже без кола!!!/баш-мултака,без обаче да е калтак Веждю Рашид бей,изтъкнат специалист по малка пластика и усукани мисли.Та той е съ-ъ-ъ-ъобщил,че Бойко е наредил да курдисат до Хаджийски вместо колело/да не правим паметник на Бай Бочо Скобаря,вечна му памет/ едно....ШИЛЕ!!!Шилето постепенно да се наложи като символ на Троян/заедно с Хаджийски/,като за целта той го гали по гушката като символ на социална загриженост,с поглед зареян на Запад, даже зад Турлата!Той Хаджийски повече е гледал на Изток,в интерес на истината,но....такива са сега времената!Я виж Бойко.....

Анонимен каза...

Хората с пари го градили, вие с пари го рушите ... Какво ви пречеше паметника, има толкова други комустически и т.н останки в нашият град до паметника опряхте, леле ...

Анонимен каза...

"Големият въпрос е ще ни достигне ли воля на разчистеното място да поставим готовия и чакащ от месеци нов паметник на най-достойния ни съгражданин – Иван Хаджийски, емблемата на Троян. Дано - Хаджийски го заслужава! А троянците?"Почитта към Хаджийски и "Воля за разчистеното място" накак си не се връзват.Със сигурност паметникът на Хаджийски точно не би стоял добре на едно място свързано с толкова обругаване през изминалите години от началото на демонтажа.Този паметник продължава да е фикс идея на няколко човека, но със сигурност не е "въпросът на деня".Струва ми се, че се прави това, което закона и морала позволяват.Сигурно ще са недоволни и двете страни: едните - че се демонтира паметника, другите-че това не се прави с багер. Но истината е че въпроза на деня е друг за хората: как да оцеляват, къде да работят, как да живеят.

Анонимен каза...

Разбира се, че го заслужава! В днешно време младежта изобщо не знае кой е Иван Хаджийски, поне да сложат нещо на центъра, пък да почнат да питат, току виж се образовали малко.

Ol` dirty bastard каза...

Дреме им на циганите за Иван Хаджийски (освен ако не е от цветен метал скулптурата),само те ще останат да го гледат в тази клоака до няколко години.

Ol` dirty bastard каза...

И такива като първия дето пишат ЩТ,извинявам се за спама ...

Анонимен каза...

Моята инфо:
20000 бутане
10000 проекти,обществени поръчки,консултанти и др.разходи
75000 паметника с поставянето
това не са стотинки а ЛЕВА
ако грубо 100000лева няма каде да се хвърлят нека го направим ,и едно мое предложение:
искам да бутнем моста на центара и да го преместим с 5 метра наляво или надясно вие решете важното е да се премести

Анонимен каза...

Бутането струва 9000 + камъка като добавка-елементарно ватсон...

Анонимен каза...

Абе,хора...!
За какви 9000лв или пък за20000лв ми говорите?
Та 20000лева си плаче направо за прокурор.
Този паметник утре да започне да се гради наново не може да излезе повече от 15000лв.
Справка по СЕК/строителите се досещат/:
-Превоз, натоварване и превоз на стр.отпадъци до10км+такса за депониране-48лв/м3
-Разбиване на неармиран бетон с компресорен къртач-228,65пв/м3.
Цялата тази каменна камара е не повече от 10 м3.
Необходими човекочаса по норма време за бригада от 4човека -2,5дена
стойност:276,65х10=2766,5лв
Сега Г-н Троянецо!!!Светна ли ти лампичката коя е тази "местна" фирма и защо трета седмица чука бетон то 1947г.

Анонимен каза...

14ти може и така и да е ,но паметника на Иван Хаджийски струва 75000лева ,не знам дали е вкючено монтаж,превоз и т.н.

Анонимен каза...

Всички тук сте смешковци. Нали искахтеда се премахне паметника!!!
На това гнусно троянско племе не може да се угоди

Анонимен каза...

16-ти,и теб в училище са искали да те направят грамотен,но уви ... :) киселяк!

Анонимен каза...

А какво ще стане с костите под паметника? има ли решение?

Анонимен каза...

Туткал

Анонимен каза...

Да пътуват за гробишата костите, там където им е местото.

Анонимен каза...

Махаме направеното ,слагаме паметник на един дърт педУрас

Анонимен каза...

Мястото на такъв комунистически паметник не е в центъра на град, а на бунището на историята.

Анонимен каза...

Общината!А-л-о-оооооо!Какво ни струват тези бутанки ,правенки(краденки) на паметници.Оговорете бе майка му и мечка!!!!

Анонимен каза...

Постамента вече го няма .Дано настане вече мир ,любов и блаженно удовлетворение от живота!!!! Ама, хайде уважаемата кметица ,която много държи на обществото да НИ подскаже кой все пак взе парите и побягна ????

Анонимен каза...

Кои пари,ония ли?

Анонимен каза...

Местната фирма "Скорпит"-спечелила конкурса.
Що не я намирам в никакви строителни регистри и финансова отчетност?Как се печели обществена поръчка бе господа общинари или и това проспахте?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |