202 000 евро – за какво?!

* Стела Карамфилска: „Предлагам на кмета на Троян да сформира комисия, която да ревизира дейностите по проекта „По пътя на еделвайса”
Читателите ни пишат

Една от най-горещите троянски теми напоследък, нажежили до червено и коментарната част в сайта на Т21, е темата за реализираните и реализиращите се от Община Троян европроекти. Разбираемо – и заради очаквания социален ефект от тези проекти, и, не по-маловажното, заради изнесените официални данни от кмета Донка Михайлова за наложените ни финансови корекции (санкции) от над 3 млн. лв., които ще се плащат от троянския данъкоплатец и за които със сигурност има и конкретни виновници. Не на последно място – заради пораждащите се съмнения за корупционни практики.

По паметливите си припомниха и един от първите европроекти на Община Троян – „По пътя на еделвайса”, реализиран през 2006 г. и глътнал 202 000 евро (осигурени по програма ФАР, направление „Развитие на българския екотуризъм”). Проект по който, според отчетеното, са реализирани редица важни инфраструктурни туристически придобивки в района на с. Чифлик: ремонт на пътя (1,5 км) от минералния басейн до хижа „Хайдушка песен”, ремонт на хижата и оформяне в нея на Посетителски информационен център, изграждане на Информационен пункт в близост до басейна, подновяване и доизграждане на три екопътеки до билото, изграждане на подстъп за инвалиди на Беклемето, издаване на рекламни материали, създаване на специализиран сайт www.ecotroyan.com и др. И който проект трябваше да даде сериозен тласък на туристическото предлагане в една от най-перспективните дестинации в Троянско (с. Чифлик и района). Да, ама този „тласък” си остана само в отчетите, а реалностите нямат нищо общо с тях.

По-долу ви представяме коментара по проекта „По пътя на еделвайса” на председателката на троянското сдружение „Съвет по туризъм” Стела Карамфилска (коментарът е към материала „Михайлова: Има „тесни места” в администрацията” в сайта на Т21).
Т21

*****

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ НА Т21, понеже бе повдигнат въпросът за проекта „По пътя на еделвайса” искам да внеса малко яснота какво се е предвиждало да се направи по него, а вие, уважаеми читатели, сами преценете какво е направено и колко е устойчив този проект.

ПРЕДВАРИТЕЛНО обаче искам да ви информирам, че включването на Сдружението „Съвет по туризъм” (Троян) е до толкова, доколкото да се попълни графата партньори по проекта, и до там. Ние в сдружението нямахме никаква информация какви дейности са заложени по проекта и с какви финанси е обвързана всяка от тях. Аз попитах тогава за повече информация, но ми се отговори, че тази информация е конфиденциална и повече не се интересувах от реализацията на проекта. Бяхме поканени на проведените тридневни обучителни семинари - по мениджмънт, анимация, и за екскурзоводи и планински водачи. Двете лекторки се бяха много добре подготвили, но говореха за умения, които се придобиват с години.

КЪДЕ НАШЕТО СДРУЖЕНИЕ се включи в реализирането на този проект. В курортния комплекс в Чифлик се построи т. нар. Информационна точка - под големия басейн. Тя трябваше да бъде обзаведена и оборудвана с компютър, а този компютър трябваше да бъде свързан с компютъра в Туристическия информационен център (ТИЦ) в Троян - за да има по-пълна информация за туристическото предлагане в общината. Информационната точка започна да работи сезонно от това лято (2011 г.), но компютър там няма; момчето, което е наело под наем помещението, идва да взима информация от Троян с автобуса. А, да, в ТИЦ-а в Троян ни бяха предоставени по три броя от меките издания по проекта, на 4 езика, издадените постери и останалите брошури са в Общината и в хижа „Хайдушка песен”. Толкова е информацията на Сдружение „Съвет по туризъм” (Троян) по този проект. За другите участници в проекта нямаме информация, тъй като когато попитахме, отговорът беше, че човекът от Варна, който е подготвил троянския проект „По пътя на еделвайса”, бил разпоредил за конфиденциалност.

ЕТО И ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ, взета от меките (рекламните) издания по проекта. Проектът „По пътя на еделвайса” (BG 0202.02.ESC.G.DBET-021) е съфинансиран от Европейския съюз и Република България. Той се реализира от Община Троян в партньорство с Туристическо дружество „Балканска звезда” (с. Чифлик), Сдружение „Съвет по туризъм” (Троян) и Национален парк „Централен Балкан”. Цел на проект е създаването на интегриран туристически продукт в Троянския район, като комбинация от природно и културно-историческо наследство.

В РЕЗУЛТАТ ОТ ДЕЙСТВИЯТА по проекта е извършено следното: 1. Ремонт на хижа „Хайдушка песен”, където бе оборудван и Посетителски център; 2. Ремонт на пътя до хижата и паркинга под басейна в Чифлик; 3. Изграждане на Информационна точка под басейна в курортния комплекс и възстановяване на съществуващите екопътеки; 4. Поставяне на интерпретационни, информационни и указателни табели; 5. Изграждане на места за почивка; 6. Издаване и разпространение на туристически информационни материали; 7. Провеждане на образователни програми за усъвършенстване на човешкия потенциал в туристическия сектор и други промоциални дейности.
Като чете човек, сърцето му се облива от радост каква придобивка е получила нашата общината. Но, надявам се, всички вие да имате представа какво реално бе реализирано по този наистина много добър проект. В началото се радвахме, че ще има с какво да се похвалим в бързо развиващата се туристическа локализация Чифлик, но надеждите бързо се изпариха.

КАКВО СЕ СЛУЧИ НА ПРАКТИКА? Знам само, че Иван Ненов (председателят на Туристическо дружество „Балканска звезда”, стопанин на х. „Хайдушка песен” и активен участник в реализацията на проекта – бел. Т21) беше много недоволен от това, което се правеше в хижата.Споделял е, че му е идвало да изхвърли работниците по ремонта, като е гледал как всичко вършат само да отбият номера и да се усвоят парите. Също е споделял, че това, което е направено по маркировките и пътеките в планината, е под всякаква критика. Доверявам му се, защото той най-добре разбира от тази дейност. Вероятно мнозина от вас са видели какво глупост е направена (по същия проект) за хора в неравностойно положение в района на паметника на Беклемето. Толкова „добре” е направено, че нормален човек трудно ще върви по пътеката, насипана със сипица, камо ли инвалид; дървената ограда се е разпаднала, информационната табелата се намира на земята. Спирам да пиша, защото се надига наново негодувание в душата ми и наново се обажда троянската ми завист към реализирания и добре поддържан екопроект в съседната община Априлци, с който тамошните хора с право се гордеят. Техният проект беше за по-малко пари, но идете и вижте какво имат хората там и елате в Чифлик да видите какво имаме ние?!

ПРЕДЛАГАМ НА КМЕТА на Троян Донка Михайлова следното:
1. Да сформира комисия, която да ревизира дейностите по проекта „По пътя на еделвайса”;
2. Комисията да излезе с обстоятелствен анализ на състоянието на извършените строително-ремонтни работи - ново строителство, път, туристически маркировки, места за почивка, екопътеките;
3.Да се направи количествен и стойностен анализ от необходимите средства за възстановяването на екопътеките и туристическата маркировка от Чифлик към билото на Балкана и да се заделят суми от туристическия данък за ремонт и подмяна там, където се налага.

ПРЕЗ НАСТОЯЩАТА 2012 Г., според предварителните проучвания, въпреки икономическата криза се очаква силен туристически сезон, особено от чуждестранни туристи. От години имаме френски туристически групи, които се качват от Карлово на Балкана, нощуват на хижа „Дерменкая” и слизат през Беклемето в Троян и Орешак. Тези изкъртени камъни, нападали от настилката около паметника на Беклемето и разпадналите се табели и огради на т.н туристическа пътека за инвалиди е много грозна картина. Друго - няма никаква информация какъв е този паметник, защо е построен на това място и в чест на кого, трябва да му се даде някакво име. В района на с. Чифлик – задължително е освежаване на съществуващите и подмяна и поставяне на нови информационни табели към Козя стена на възловите места (паркинга до басейна и др.). Голяма част от гости на този район търсят и директното съприкосновение с природата, затова за активния туристически сезон трябва да имаме готовност във всички направления.

С уважение към всички, които ги вълнува представителността на общината ни:

Стела Карамфилска,
председател на Сдружение „Съвет по туризъм”, Троян

Още по темата:

52 коментара:

Анонимен каза...

"Народни водачи, а гледаш: край тях кордони джандари се вият и лазят,– дали от народна любов ги е страх, дали пък народа от себе си пазят?"
Змей Горянин

Анонимен каза...

х.Хайдушка песен в Хайдушката държава Бълхария!!!

Анонимен каза...

202 000 евро-за какво!? Ми за Айдуците!

Анонимен каза...

След като е проект на Община Троян:))))... каква е била ролята на Дилян Енкин в този проект, кой е изпълнителя на проекта.. и как е възможно информацията по проекта да е конфиденциална...

Анонимен каза...

Нима очаквате Донка Енкина да направи проверка???!!!

Анонимен каза...

Наистина е наивно да се очаква Михайлова да прави проверка на неща около енкин и ненов. публична тайна е колко пари взима иван ненов на ръка без да издава документи когато дава хижа Хайдушка песен за ползване. Не се е посвенил това да направи и от ловешкия председател на туристическото дружество... енкин и иван използват туристическата база като собствена, нима Донка ще има смелост да им пречи на "бизнеса".. едва ли има толкова наивни тук, най много да дават и на нея :)))

Анонимен каза...

Кой е бил ръководител на проекта, кои фирми са изпълнили поръчките по него и кой ги е контролирал?

Анонимен каза...

Всичко друго е имало, само контрол–не!

Анонимен каза...

Резултатите от този проект,мисля, че всички можем да ги видим.Една затворена и недоправена хижа, липсащ път до нея.Някакаво бетонно недоразумение в Чифлик и още и още...Ама така трябва,само да се краде, и да не ти дреме!

Анонимен каза...

Не питайте за парите и контрола, това е конфиденциалната информация на проекта, това специалитета на Енкин :))))

Анонимен каза...

" Анализът на "Монитор" изследва обществения катарзис, който започва да смущава кукловодите на прехода. Има досиета за скриване. Кои са те? Кредитните милионери.
Ръководствата на ВУЗ, директорите и заместник-директорите на училища - ръководствата на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз и на Българския червен кръст. Ръководни и контролни органи на политически партии или коалиции. Висшият адвокатски съвет, Висшият контролен съвет и Висшият дисциплинарен съд - ръководството на Българския олимпийски комитет. Членовете на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристите на юридически лица, осъществяващи електронни съобщения. Едноличните търговци - радио- и телевизионни оператори; членовете на управителни, контролни и надзорни органи. Синдиците." БТА

Анонимен каза...

Недейте така сега за чичо делянчо.Ми той семейство храни,жена, син и дъщеря по софия са студенти.Гледам кара едно старо пежо,някъде на 3 години е вече.Човекът иска и той стандарт да има.Грозно е да говорите така!

Анонимен каза...

Пътя до хижата определено не си спомням да е ремонтирам през 2006 ;) а информационата точка на Чифлика струвала 140 хил. лв. - ако е вярно, за 60 кв. метра излиза нещо около 2300 лв на квадрат! Наполовина да е, пак са грабени пари с лопатите !

Анонимен каза...

Мога само да кажа,че пътя беше асвалтиран само до"крайни дол" т.е. на 400-500 метра от големия басеин по посока х.Хайдушка песен,от там нагоре не е полаган нов асвалт поне от 30 години,че и повече,но може би по документи се води,че асвалтирането е чак до хижата,което си е чисто "УСВОЯВАНЕ" на пари,но ако трябва да бъдем честни,само ще кажа,че г-н Иван Ненов лично на мен ми сподели точно преди да започне "усвояването" на парите по този проект,че цитирам:до хижата нов асвалт няма да има,защото парите ше бъдат откраднати....Дали г-н Ненов се оказа лош пророк,или просто знаеше за какво става на въпрос,нямам представа,но така или иначе това е безспорен факт...!!!

Анонимен каза...

Влизам в хижата всяка година; за това, което наричат ремонт, изпълнителите заслужават наказание, не плащане !

Анонимен каза...

Чик-чирик от Чифлик каза:браво 14-ти,точно в десетката-++++++++++, а може би си,снайперист ???

Анонимен каза...

Браво бе,момци!Браво!Така се прави - дай тук парите,информацията е конфиденциална,Иване ти ще разправяш небивалици и ще се оплакваш,ти Дончо ще прибираш от Амбарица квото падне и ще ревеш като стойновско магаре,че на Амбарица няма приходи,турдома ще се издържа с "уем" от де падне,ще събереш "управителният съвет" на агне да ги запознаеш с Енкин и....Ой-ла-ри-и-и-и!Ама това е К-О-Н-Ф-И-Д-Е-Н-Ц-И-А-Л-Н-О,даже мама Дуни не го знае!А туристите - изключено!Те пасат трева,ама така,по росна....

Анонимен каза...

Чест и почитание за Стела Карамфилска и Даниел Сираков, че имат смелостта да кажат истината ,защото много хора знаем това -онова,но както казва К. Фичев...чакаме друг да извади кестените,че и да ни ги поднесе.

Анонимен каза...

е и какво ще стане? само си чешим езиците,а хайдут делянчо се е ухилил щастливо.

Анонимен каза...

17 подхвана темата за турдома над Троян и тя е още по интересна че стои затворен от години а е на идеално място и може да носи дивиденти.Некадърно стопанисване и аванта друго обяснение не виждам:( ако някой знае нещо повече да каже повече....

Анонимен каза...

Абе вие КВО искате,другаря Енкин от глад ли да умре --то ако стаа въпрос за 200000 евро той е зел само половината.Тооо желязвенски Айдук само се усмихва и обира сели Трояново
БОГ да пази Троян от местни политици

Ром от балабанския завой

Анонимен каза...

"В зори живота носехме в шепи, до пладне той ни дотежа,– а мръква се и само дим и пепел остана ни от сладката лъжа" 1950 г. Змей Горянин

Анонимен каза...

Ха,че то отдавна Тур-дома си е частния хотел и машинката за парички на И.Ненов.

Анонимен каза...

Ха,че то отдавна Тур-дома си е частния хотел и машинката за парички на И.Ненов.

Анонимен каза...

Ха,че то отдавна Тур-дома си е частния хотел и машинката за парички на И.Ненов.

Нели Генкова каза...

Присъединявам се към коментар 18.

Анонимен каза...

Да, както някой каза за туристическия дом на Къпинчо, май не е само на иван ненов машинката за пари, ами и на дилян енкин, защото той е председател на дружестсво "Амбарица". И не само че са затворили дома за туристи, но и получват субсидия от общински бюджет и доколкото чух, енкин се е разбрал с Михайлова да му дават още пари.Интересно за какво, няма клубове, няма дейност, не работи дома, всичко е с хлопнати кепенци, но пари ще налива общината в дружеството. Е и някой ще вярва на Михайлова, че знае как да оправи Троян. Знае как да понапълни сметките на енкин :))

Анонимен каза...

за заплати бе 27-ми, затова ще дават пари от общината на дружеството. Важно е, че ще има работещи там-счетоводител, касиер, поддръжка и шеф. Гладни ли да останат? А помисли и за безработицата, защо да се увеличава?

Анонимен каза...

До 27-ми ти от къде разбра бре умнико.Михайлова ли ти каза или Енкин.Нормално е да се сипят глупости!!!! Вие всичките сте с "-" КПД, IQ и т.н.

Анонимен каза...

На Иван Ненов и златна хижа да му направят, той пак ще СЕРЕ, на нея.
Ив.Н. и Д.А.Е. капитулираха туристическото движение в троянско. Тези двамата хубосници

Анонимен каза...

Истината е, че иван ненов и дилян енкин унищожиха туристическото дружество с помощта на самите туристи от Троян. Не случайно има поговорка- не е луд този дето яде баницата , а този който му я дава. Туристите сами я дават тази възможност за кражби и унищожаване, така че да се сърдят на себе си ако нямат дружество и хижи.

Анонимен каза...

Какво могат да направят туристите ?Трябва да грьмнат И.Ненов че да отъват дружеството от него.Нали на всяко събрание всичко е инсценирано от него иот Д Енкин.

Анонимен каза...

32-ри, ами кажете си всичко и гласувайте по тез събрания, ама явно седите и мълчите като... да не казвам, вие си знаете.. И после Иван ви бил виновен Енкин ви бил крив, то на кривата ракета все някой й пречи. Явно няма туристи и затова онези двамата си правят каквото си знаят.

Анонимен каза...

Добре, че са Ненов и Енкин да поддържат все пак дружеството:))) че без тях туризъм в Троян няма да има :))

Анонимен каза...

Къде са тез туристи за които тъй говорите?Да не са се скрили по Кози Вир или Аламанка?

Анонимен каза...

Бе какви туристи, то ако имаше такива , туристическия дом нямаше да е заключен.

Анонимен каза...

От написаното за проекта "По пътя на еделвайса" става ясно, макар и без да може да се докаже, че Екин здраво е "пипал" паричките по проекта. Видно е, че Ненов като участник има доста от онази конфиденциалната информация. Което пък не е добре за Енкин ако Ненов нещо се разсърди или не му мине номера, или някой го закача за дружеството и за хижите. Историята се е заплела като в турски сериал, но резултата от това преплитане на интересите на Иван и Енкин, ще е пълната свобода и политически чадър над Иван за доунищожаване на дружество "Амбарица". Жалко е, че тази закрила той ще я получи и от Михайлова.. И така дружно, улеснени от апатията на троянските туристи, ще закопаят 100 годишното дружество.

Анонимен каза...

Сигурно това дружество е голяма далавера защото нито стопанисват обектите нито ги отдават под аренда.Пример за това е тур.дом х.Амбарица пък ако щете и х.Хайдушка..

Анонимен каза...

Почивен дом Никола Габърски, беше зает в последните 2-3 месеца, от работниците на Димас.Да се направи проверка каква бройка е нощувала там,в продължение на какъв период,каква сума и на кого е заплатена!

Анонимен каза...

Е че далавера е, всички знаят, че иван взима на ръка пари без да дава документи, спарвка може да се получи даже от председателя на ловешкото дружество от когото иван е взел 350 лв и не е искал да даде документ.Но явно проблема наистина е в политическия чадър които му осигурява Енкин, защото от полицията и прокуратурата услужливо спят.

Анонимен каза...

202 000 евро .Вие това за пари ли ги имате.

Анонимен каза...

А на Иван Ненов алуминиевата дограма в Чифлика на къщичката му от къде е платена?

Анонимен каза...

Ама той и къщичка ли си е постройл?!?!?!

Анонимен каза...

Уважаеми съграждани, пак само си чешем езиците. Г-жа Карамфилска защо чак сега се е загрижила? Защо не е искала такава комисия досега? Да не би само да прави мили очички на Кмета?Най-вероятно! Щом нейното трето предложение до Кмета също е свързано с пари. "Другари, ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ!" Пак всичко на наш гръб и с нашите пари! А те,горките пак да си гризнат от баницата! 40-ти е безпогрешен. Щом досега Прокуратурата не се е самосезирала, защо досега г-жа Карамфилска не уведоми инспекторите по програма ФАР?! Едва ли Главният Прокурор ще им откаже съдействие? Дали тогава и пред тях ще минат с номера с конфиденциалната информация?! Общината,"Балканска звезда","Сдружението по туризъм",НП "Централен Балкан" - вадят и показват документацията. Тогава ще се разбере дали има виновни или не.Г-жо Карамфилска, нека не харчим повече излишни пари в Общината за разни ялови комисии, които ще се удавят в казана с чорбата и ще приключат с традиционното плюскане на кюфтета и кебапи. Ако разполагате с някакви конкретни данни за извършени закононарушения-предайте ги на Прокуратурата и уведомете Инспектората на Европейския съюз. Общината не е разследващ орган, който да изчисти всички гореизложени мнения по отношение на Иван Ненов и Дилян Енкин. Оставете Прокуратурата и Съдът да решат има ли извършени злоупотреби и кой носи отговорност за това. Не е морално да се обвиняват хора, без да са налице факти и доказателства.В политиката има много тактики,но бихте могла да изразите гражданската си позиция като се обърнете към компетентните органи, а не да "плачете" на рамото на новият кмет и си правите самореклама.

Анонимен каза...

Не е работа на Карамфилска това. В Общината има служител, отговрен за ресора Туризъм.Прави й чест ,че за пореден път повдига тази а и руги теми.
Проблемът ,е че общинските служители отговорни за развитието на този ресор са мандражии, селяндуряци и изобщо не ги вълнува каквото и да е!
А и в крайна сметка, на който му стиска той надига глава 44-ти!

Анонимен каза...

Туристите в Общината са длъжни да дадат разяснение по повдигнатият от госпожа Карамфилска въпрос!

Анонимен каза...

Наистина усилията на г-жа Карамфилска са напразни. Чест й прави, че повдига въпроса. Но в Троян това няма да даде резултат. Донка Михайлова е партиен кмет, тя няма как да е кмет на троянци, защото е твърде тясно обвързана и зависима от БСП. Самата тя ще прикрива Енкин и ще разперва политическия чадър над Иван Ненов. С мълчанието си по въпроса вече го прави. Най вероятно това е и партийна заръка, която тя няма как да пренебрегне. За троянци остава тъжната истина, че и туристическото дружество "Амбарица" е заложник на партийните интереси.

Анонимен каза...

Никой за нищо няма да отговаря. Парите са усвоени както трябва от едни хора,край на темата.
Изобщо как си мислите,че ще стане тази работа, някой да тръгне да търси сметка на предишен властимащ за несвършено,опорочено,откраднато и т.н.?Все пак живеем в България!
Нещата в Троян се движат в тежък порочен кръг.Сегашното управление на Михайлова и бсп,ще завърши както на акимов и гроб.Ще дойдат новите избори и ще застанем пред урните с една дилема:бсп или гроб?

Анонимен каза...

Ефектът от нищоправенето през годините на отговорните лица ,депърва ще дава резултат. Троян ще бъде тотално пренебрегван като туристически регион ,просто защото не предлага нищо, освен скъпи хотели. Но, като всяко нещо в България, съсипията е необратим процес!

Анонимен каза...

ДО № 44
УВАЖАЕМА/И/, ГАРВАН, ГАРВАНУ ОКО НЕВАДИ.Нали да сезираш дадена институция за нередности, трябва да разполагаш с доказателства, инак всичко изглежда като донос и клевета,за което ще ме осъдят по всички членове, алинеи и точки на НК.Знам със сигурност, че главният майстор на проекта не е от Троян.Стъкми го набързо,още по-набързо отчете дейностите и още, но много по-бързо си взе парите, а на общината като бенифициент и остана резила.Написах това, защото в коментариите за проектите във форума беше споменат и "Пътят на еделвайс".Както виждаш аз непосочвам виновници за неизпълнението на проекта,защото не знам кои са били изпълнителите му, сроковете за изпълнение и какво ще се прави по него.Случайно разбрах, че всичко е приключило даже ,че е идвал и представител от Европата за контрол./Мисля,че Генади беше отразил това ,даже имаше снимка
с разхвърлени дървета и строителни отпадъци на Хижа "Хайдушка песен"/С голяма надежда,че и ние вече имаме с какво да се похвалим и да предложим разнообразие от пребиваването на гостите на общината- любители на природата, посетих Чифлик и Беклемето.Видях, че парите са 100% усвоени и че отново е направена една голяма простотия, от която вече не е останало нищо, май..Елегатно ми бе намекнато,да не си тикам гагата където нетрябва,щото стъкмителят на проекта имал големи връзки и нищо няма да постигна.Е поне се разчу.Сега очаквам още по-големи глупости и лапане по един проект,по който предстои да кандидатства Общината с още три общини.Специализирана фирма за проекти от София ще го стъкмява.Уверявам те,че те едва ли са идвали до Троян, камо ли да са запознати с природните, исторически и културни ресурси на общината.Събраха ни в общината, като група селяни , за да се оформи списъкът на присъстващите по обсъждането му.А ние на практика нищо необсъждахме.Просто бяхме запознати с намеренията им по проект за 500 000 лв. като участието на четирите общини ще е 5% собствени средства или по 5000 лв на община.Каква ли гласност и прозрачност по дейностите му ще има ?

Анонимен каза...

50-ти, кажи за какво става дума, проекта в каква област ще е и кои са общините?

Анонимен каза...

Май 50 говори за проекта за "Празника на сливата" стъкмяван от някаква софийска фирма по който са отпуснати над 350 000 лева голямо крадене се чака да знаете!!!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |