Гъбите над политиката

* Гъбарска вълна връхлетя Троян в средата на август * Бизнесмен от Велчево събра очите на съселяните си с великанска манатарка, тежка 980 грама; майстори берачи си докарваха дневно по 200-250 лв.

ПОРЕДНАТА ГЪБАРСКА ВЪЛНА връхлетя Троян в средата на август и за седмица-две гъбарската тема стана №1, измествайки дори все по-актуалната местно-политическа, а основния въпрос бе „Ходи ли за гъби?”. Което не бива да учудва никого – гъбарството е любимо хоби за много нашенци, а за други си е и добър начин да припечелят някой лев (в началото на кампанията изкупната цена за 1-во качество манатарки в пунктовете в района бе 5 лв./кг, а за изсушени манатарки брояха по 30-35 лв./кг).

ТОЗИ ПЪТ някои традиционни гъбарски дестинации (като например съвсем близкото до града с. Белиш) не бяха сред челниците, но на други места (да кажем в района на селата Орешак, Драшкова поляна и Велчево) гъбарите буквално „избиха рибата”. Основният добив бе от гъбарската царица по нашия край – манатарката; но добри резултати имаше и в „улова” на безспорно най-красивата, а според някои и най-вкусната тукашна гъба – булката.

ЕТО И НЯКОЛКО ПРИМЕРА за илюстрация за августовската гъбарска вакханалия в Троянско. Във Велчево местен бизнесмен, собственик на мебелен цех в селото, пред свидетели в тамошната кръчма поставил на електронните везни собственоръчно откъсната гигантска манатарка, млада, здрава и чиста, чието тегло било цели… 980 грама! От изкупвателните пунктове пък имаме информацията, че не били един или двама майсторите берачи, които в най-силните дни на кампанията предавали по 40-50 кг първокачествени пресни манатарки и си докарвали по 200-250 лв. дневна надница. За скорошното гъбарско „цунами” в Троянско свидетелстват и немалко трофейни снимки из социалната мрежа Facebook и на други места в интернет.

ПОЗНАВАЧИТЕ СА УБЕДЕНИ, че това няма да е за последно през тази година. Разбира се, ако очертаващата се топла есен бъде и дъждовна в достатъчна степен. Гъбарите пък добре знаят, че есенната манатарка е с най-добрите качества.

Т21

На голямата снимка горе: 12-годишната Даниела Михова позира с манатарките, набрани заедно с майка й Радослава Михова - медицинска сестра в детската градина в с. Орешак, след успешна гъбарска акция в района на троянския кв. 'Попишка'. "При нас не помня от доста време да е имало такова изобилие", казва в страницата си във Facebook г-жа Михова.

Начало

Още по темата:

24 коментара:

Анонимен каза...

Аз съм намирал преди 14 години 1136 грама манатарка,съшо чиста и с добро качество.Сигурен съм че има и по големи откривани манатарки,така че това не е нищо усобенно.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Усобенно!!! Ц-ц-ц

Анонимен каза...

"...гъбарската тема стана №1, измествайки дори все по-актуалната местно-политическа..."
Ами това, понеже политическите корифеи във форума са в голямата си част безработни. Не се намира никой да оцени "сериозната им компетентност". Кибичат по-цял ден в някое кафене, или пред компютъра, че то за кафе пари трябват. А колкото да са пристрастени към псевдоекспертното даване на мнение, по-важно им е да падне некой лев....

Анонимен каза...

А ти къде ги кибичиш бе 4-ти.Май най-много пред компютъра :)

Анонимен каза...

Аз съм от тях. Безработен съм, давам мнение за всичко, щото никой не ме иска на работа. А пък аз съм много квалифициран: завършил съм никому неизвестен колеж (само там ме приеха), имам никому ненужна специалност (пак по същите причини), от всякъде, където ме уредиха да започна работа, ме изгониха (защото шефовете бяха глупави и не можеха да ме оценят). Ама аз съм много интелигентен, компетентен и изобщо, каквото се сетиш все хубаво, това съм аз! Сега съм мобилизирал финансово родата, плащам си, за да уча още, че не ми се бачка к'во да е. И то пари за нищо не остават. Добре, че мога да се включа тук-там в нета, че да си уплътнявам времето. (Понеже мога да ровя в нета, съм компютърно грамотен на високо ниво). Пък и чакам да завалят есенните дъждове, да почнат пак гъбите, че да падне некой лев за пиячка....

Анонимен каза...

Освен снимката , информацията под профилната снимка е абсолютно неточна. Моите уважения господин Маринов, но кой Ви дава право да публикувате без позволението на автора а и да публикувате неточна информация, подадена Ви от друго лице?!! И нима няма по-интересни или по-важни теми от тази в Троян?!
Журналистическа му работа....
падате ми в очите като такъв !

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №7: Съжалявам, ако има нещо неточно, но, моля ви, конкретизирайте, за да поправим. Информацията около снимката с многото гъби и момиченцето от Орешак ми бе подадена от приятелка на сем. Михови, с най-добри намерения и с уверение, че няма никакъв проблем снимката да бъде публикувана в Т21. Тъй че - пояснете? Всички други данни в материала са проверени и претендираме за пълна обективност. А дали темата за гъбите е важна - въпрос на мнение.

С уважение - Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Тихомир от Кози вир каза...

Некви гъбарски ежби забелязвам:-)) те гъбарите са като рибарите и много ги е яд ако някой ги надмине и хване по големия .....хахахаааааааааааааааа

Анонимен каза...

Познавам Даниела и семейството и - те не са от Орешак.

Анонимен каза...

"...Информацията около снимката с многото гъби и момиченцето от Орешак ми бе подадена от приятелка на сем. Михови, с най-добри намерения и с уверение, че няма никакъв проблем снимката да бъде публикувана в Т21...." -
С уважение - Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

А тази приятелка от къде е сигурна, че не би имало проблем?!
И не би ли трябвало да изчакате да се свържете схората, да попитате автора и поискате разрешение да публикувате каквото и да било?!
А ако хората /най-малкото с което бихте им навредили/ не си падат по "медийни изяви" ?
Не е това начинът.

troyan21 каза...

До №7=№11: Снимката бе качена във Facebook, т.е. пред очите на цял свят и не виждам проблем. Ако наистина обаче публикуването й в Т21 е навредило на някого, нека ни се обади (може и на e-mail: troyan21_gm@abv.bg). Разбира се, не анонимно.

С уважение - Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Пак пореден гаф, Гена! Проверявай си информацията, само лошо впечатление. Винаги бързаш да си първи с новините, но по-някога си много неподготвен. Приеми го,моляте, като приятелска забелешка, или като леко маркиране.Както го разбереш...

Detelin Markov каза...

5 лв./кг, а за изсушени манатарки брояха по 30-35 лв./кг

Cool, аз би казал, че цените не са такива, но всеки може да ги изопачи както му е удобно. Все пак свобода на словото, както и факта, че има много по-големи количества и сценарии, на които съм попадал. Да са живи и здрави всички да се радват. :)

И смело публикувайте анонимно все пак са ви позволили. Смятам, че е време Ст.Б. да си вземе бележка и да ги скастри малко.

Анонимен каза...

14-ти, не разбрах за какво трябва да ни скастри Ст.Б. - двете правила са спазени!

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №13: А ти какво ме съветваш - да не бързам ли?! А че гафове стават, стават, ние не сме от безгрешните и никога няма да бъдем; и приех приятелската ти забележка с широка усмивка:-)

Поздрави - Speedy Генадий М.

Анонимен каза...

Информацията от Фейсбук е лична и се споделя с определени хора. Изборът е на автора. Генади да не се прави на гръмнат, а да се извини на семейството и да каже коя е тази приятелка /неприятелка/.

Анонимен каза...

Информацията във Фейсбук, е всичко друго но не и лична...Но,ти си вервай де,щом така ти харесва !

Detelin Markov каза...

Радвам се г-н Маринов, че дори съм получил отговор. Не бих казал да не бързате, а просто хората им омръзна да четат преувеличени неща по вестници - нужно ли е и при вас да е така? :)

Поздрави

Тихомир от Кози вир каза...

Много гъбоци и забелеШки в тоя форум брейййййййййййййй....А пък Кака Анка от Аламанка никаква я нема.Анчеее де си ма???

Генадий Маринов, Т21 каза...

До г-н Детелин Марков: Кое, според Вас, е преувеличеното в горния материал, кажете, явно имате повече информация по гъбарската тема; нашите данни са от изкупвателните пунктове и от редовни берачи, гарантирам за обективността на отразяването. Ако желаете, напишете материал, разяснете как стоят нещата, ще го публикувам начаса; смятам, че ще е полезно и за читателите ни, тъй като темата явно вълнува доста хора.

С уважение - Генадий Маринов

Detelin Markov каза...

Г-н Маринов, имате поща. :)

Анонимен каза...

По повод разгорелият се спор чия е гъбарската информация във Фейсбук си спомних един стар,ама много стар виц от времето,когато съществуваше старата жълта и красива Централна гара София/дали някой вече си я спомня?/и когато пристигащите на перона можеха да пуснат 2/две/стотинки в червения автомат за вестници и да получат чисто нов вестник Работническо дело.
В съдът-дело за развод-опира на кого да присъдят единственото дете на бившето семейство-дават думата на съпругата:
-Другари съдии,аз съм тази,която 9 месеца съм го носила под сърцето си,от парче месо съм го направила човек,па като ми каже "МАМО"...и пр.и пр.Моля детето да бъде мое!
Съпругът: -Другари съдии,аз няма да съм многословен като моята съпруга,само ще ви задам един въпрос-слизате на гарата,пускате 2 стотинки в автомата и той ви пуска вестник.Чий е вестникът-ваш или на автомата?
Единодушно съдът присъдил детето на бащата!
Та,мисля си аз,ето че и съдът понякога е справедлив при логично поставен казус.....
АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Абе, вие от нищо тупурдия вдигате!!Започвам да се замислям дали да го чета този сайт вече!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |