„Не ме ли помниш“ на Николай Петев – и в Дебнево

* Дебневени ще предложат на държавния глава да награди именития им земляк за предстоящия му 60-годишен юбилей

„НЕ ПРОДАВАЙ, ДЪЩЕ - заръчва в писмо до своето малко момиченце Николай Петев, - запази прадядовата си къща... Това е Отечеството ти“. Дебнево - селото, в което се намира това толкова свидно за автора кътче, изживя един истински литературен празник в петъчната вечер на 8 април. В препълнената ритуална зала на местното читалище „Просвета - 1905 г.“, стари и млади бяха на среща с една книга и с нейния обаятелен автор, който съумя в едно и също време да бъде и „нашият“ човек с дебневски корени (Николай Петев е от Дебнево и никога не е късал връзките си със своето село), и писателят, достигнал до много мъдри истини за живота, и председателят на Съюза на българските писатели (СБП), който има активна гражданска позиция и я отстоява тъй, както само писателите по душа могат, в тези сложни времена.

ПРЕДСТАВЯНЕТО на „Не ме ли помниш“ (последната книга с есета на Николай Петев, която в началото на м. март имаше своята премиера в НДК в София, а преди седмица бе представена и в Троян – бел. Т21) бе различното, но и толкова потребно за присъстващите преживяване, онова докосване до духовното, без което още и все пак не можем! А в диалога между автор и публика се открои призивът на бизнесмена Стефан Бояджиев – жителите на Дебнево да отправят предложение към държавния глава за удостояването на Николай Петев с достойна награда по повод предстоящия му 60-годишен юбилей. С аплодисментите си присъстващите заявиха своята искрена подкрепа за сполучливата идея.

Веселка Денчева, с. Дебнево
Начало

5 коментара:

Богдана Иванова каза...

Благодарни сме на Писателя,който с книгата си ни вдъхва толкова вяра и надежда.Хората днес не са се научили още да боравят със своя свят.Но той умело ни показва пътя написан с прозрачност в книгата си "Не ме ли помниш..".
Цитат:" Пътнико, пътища няма.Пътищата се правят с ходене."
Присъстващите на премиерата останаха доволни и заредени с увереност .

Анонимен каза...

Много спорна личност е този Петев,нищо че живее в наше село.А за Писателя с главна буква и дума не може да става.Не преигравайте,другари!

Анонимен каза...

Ако Петев е писател и то с главно "П" какво тогава е Вазов?Право казва 1- не преигравайте другари.Петев може да е симпатяга и наше момче ама писател не е.Поняли товарищи?

Анонимен каза...

Нека четем авторите и от съседните сепа!

Анонимен каза...

Продължавайте все така Читалище "Просвета",хората имат небходимост от повдигане на духа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |