Троян почете Апостола

* Скандалният бивш игумен на Троянския манастир дядо Теодосий получи годишната награда на комитета „Васил Левски”, отличен бе и скулпторът Борис Ненков * Харалан Недев: Днес Левски е предаден, предадоха го продажни политици

ТРОЯН ОТБЕЛЯЗА ПО ОБИЧАЙНИЯ НАЧИН святата и скръбна дата 19 февруари, датата, на която преди 138 години на бесилото увисна българският „един син” Васил Левски. Възпоменателното тържество бе на традиционното място (при кръстовището на ул. „Васил Спасов” с ул. „Васил Левски”) – където някога се е намирал ханът на троянския сподвижник на Апостола Васил(чо) Спасов.

ПУБЛИКАТА също бе в познатия формат – преобладаващо ученици от малките класове, представители на общинската администрация и местната власт, начело с кмета Минко Акимов и председателя на Общинския съвет инж. Ангел Балев, активисти на гражданския комитет „Васил Левски”, агитка от троянския фен клуб на ФК „Левски”, немного граждани, тук-там някой местен политик и, разбира се, музикантите от Общинския младежки духов оркестър; да не пропуснем – сериозна група състезатели от спортен клуб по ориентиране „Хемус” (Троян), сред тях този път и доста гости от други клубове в страната, участници в провеждащия се за трета поредна година крос „По стъпките на Левски”, стартиращ веднага след тържеството (подробностите за кроса – в отделен материал).

ПРЕПОДАВАТЕЛКАТА ПО ИСТОРИЯ в троянското СОУ „Васил Левски” и член на комитета „Васил Левски” Лидия Кирилова бе водеща на събитието, започнало с вдъхновено изпълнение на духовите музиканти. Г-жа Кирилова накратко очерта мащабната историческа роля на Апостола и даде думата на председателя на дружеството на троянските писатели Харалан Недев; поетът бе категоричен – днес Левски е предаден, а го предадоха користолюбци и продажни политици.

ПОСЛЕ ПРЕД МИКРОФОНА ЗАСТАНА известният адвокат и председател на троянския комитет „Васил Левски” Венелин Ангелов – за да връчи годишните награди на сдружението. Изненадващо за мнозина едното отличие бе за отстранения неотдавна и санкциониран за дискриминация срещу инвалиди бивш игумен на Троянския манастир Деволски епископ Теодосий; г-н Ангелов нарече дядо Теодосий „голям патриот и голям духовник”. Другата награда бе за художника, писателя и общественика Борис Ненков, един човек, който „носи Левски в себе си”, както се изрази комитетският председател; г-н Ненков върна жеста – подари на комитета „Васил Левски” изработен от самия него изящен медал с лика на Апостола.

ВЕНЦИ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ поднесоха от Община Троян, Общински съвет – Троян, комитет „Васил Левски”, партия ГЕРБ, спортен клуб „Хемус”, фен клуб „Левски” и др. Накрая, с падане на колене и едноминутно мълчание, всички присъстващи се поклониха на Апостола на свободата

Т21

П.П. След тържеството група от троянския фен клуб на ФК „Левски” отиват да запалят свещичка в памет на Апостола в Троянския манастир - място, където Левски неведнъж е намирал убежище и подкрепа. Оказва се обаче, че музеят (скривалището на Левски) в Светата обител… не е отворено за посетители. Навръх 19 февруари?! Но недоволството на левскарите, които веднага се обадиха и на Т21, явно стряска манастирската управа и малко по-късно обектът е отключен. Браво.

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?



Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.



Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.



Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.



Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.

Пол..... каза...

Байовци, Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение.Не тя с това започва. Нашето драгоценно отечество, ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана. Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни, и давал ли е пари или казвал нека да стане па тогава. На такива аз съм им писал и преди”. Днес е момента да си купите живот, които сега се продава, утре не и милиони да давате”. Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечеството ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце желаещи властта само за да ви грабят.

За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край.Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте -Аз неведнъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. Васил Левски1873 г.

Анонимен каза...

Абе поне днес пуснете две-три,но свои думи,бе хора,излезли от вашето сърце.Стига преписване-има толкова онлайн и други библиотеки.Апостола търсеше собствен път и го намери.Затова го помним!

Анонимен каза...

Защо в град като Троян, тясно свързан с Дякона и национално осовободителното вдижение, няма негов паметник, а в градът в който е предаден и заловен има?

Анонимен каза...

Помисли чии само паметници има в Троян и ще си отговориш сам.

Анонимен каза...

Ако има отвъден живот Васил Левски ще съжАЛЯВА за делото което е правил с риск за живота на многото сподвижници,а защо не-на центара на града един паметник.какво стана с паметника до музея???????Нямаше ли да го махаттттттттттт??.

Анонимен каза...

Къде е онази фуста Розалина Русинова или Левски пред нея е нищожество?!Иначе доволно много недоразумения присъстват там.Това още веднъж доказва колко велик е Левски и колко недорасли сме и днес за неговата мисъл-дълбоко национална,патриотична и общочовешка!

Анонимен каза...

На пъпа на центъра на гр.Троян, на паметника на „незнайният войн“ като емблема на града ни ще му прилича Поп Кръстьо.

Анонимен каза...

Когато председателят на комитета "В Левски" връчва отличие на неподходящ човек това също говори за плетеницата от недомислия в този град.

Анонимен каза...

Абослютно точно казано,.."г-н Ангелов нарече дядо Теодосий „голям патриот и голям духовник”...след такова изказване за напълно ми ясно какъв му е морала и ценностната система и на председателят на комитета .Същата като и на попчето НИНДЖА което отупа с бастуна репортерите на БТВ и изгони хората с увреждания от светата обител като ги обяви за „грешници“ и „прокълнати. Но какво да се чудим председателят на комитета нали беше адвокат на попчето по делото за дискриминация което загубиха и осъдиха попа. Това явно е като реверанс от страна на адвоката.

Анонимен каза...

Може пък дядо Теодосий да е наистина "голям патриот и духовник" и само от скромност и смирение да се изявява като хлевоуст разбойник?!?Неведоми са пътищата господни и може би ние,като смъртни и грешни същества не можем да стигнем прозренията,които са достъпни за Комитета "Васил Левски"!?!Па може,да не верваш,някой от тях да може да работи с клавиатура и компютър и да отговори!Всякакви чудеса стават...АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Адвокат се изживява като последовател на Левски?
Къде е кадъната Русинова, когато честваме името на Дякона?

Гнусот и отвращение!

Анонимен каза...

И аз искам статуя на поп Кръстя на недобутнатия паметник между музеите! Ама да гледа към кабинета на кмета!!!

Пол..... каза...

Към №3-мисля,че по много подходящ начин отбелязахме 138 годишнина от обесването на В.Левски-покъртителното стихотворение на Хр.Ботев и последното предсмъртно писмо на самия Дякон.Аз лично копирах писмото,защото много хора не са го чели и за мен това беше акт на признателност към националния ни герой.В предната статия исках да се зароди някакъв диалог,поставяйки два въпроса,но не се получи.Освен,че не на място пльосна коментара си,не видях ти каза ли нещо за Него-Апостола със свои собствени думи??НЕ!!А може би си някой от остроумниците по-горе.И каква ще е ползата,щом се вижда какво се поражда след всяка статия.Чети коментарите от №7,8..9..11 и т.н.па дано си се изкефил/а.Това за теб стойностни коментари ли са?Веднага случай да се омаскарят хора уважавани в града.Аз също не разбирам наградата от г-н Ангелов на дядо Теодосий,но не коментирам и не съдя,защото явно нещо не зная и не разбирам.В памет на Апостола за свободата,поне трябваше да спестим така "гениалните" ни коментари.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |