Баскетбол: Репортажи – да, но какви?

* Само с наливане на пари не става отбор * Недейте да мислите, че откривате топлата вода в Троян * При правилна тактика по-слаба армия може да победи по-силната

БАСКЕТБОЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА СТЕФАН ГЕНКОВ са супер приятелски и сговорни на принципа „со кротце, со благо”. Йок да не засегнем някого, за да не ни се разсърди, и най-вече – организаторите братята Димитър и Никола Пиронкови. Относно работата на треньора Петров и централния нападател Балев четем в репортажите само суперлативи. Машината вкарал 45 точки, но какво от това – отборът пак паднал и прочие.

ЗАПОЧВАМ С ОРГАНИЗАТОРИТЕ БРАТЯ ПИРОНКОВИ – похвално е и заслужават поздравления, че те първи дръзнаха да възкресяват мъжкия баскетболен отбор. До тук е о`кей и трябва да им се пише шестица. Но… те са млади и неопитни и не знаят как да се постигне това баскетболно чудо – добър мъжки отбор. Същевременно са се дистанцирали от хората, които са правили голям мъжки баскетболен отбор и знаят как се прави това. Тия можещи хора са обявени от Никола Пиронков за изкукуригали и непотребни. Какво значи изкукуригал – неадекватен: ти му казваш „Дръж ми шапката”, а той ти отговаря „Драпай си ребрата”. Всъщност животът учи: Не отричай миналото, защото няма да сполучиш в настоящето, а бъдещето ще остане един мираж, какъвто и кураж да притежаваш.

САМО С НАЛИВАНЕ НА ПАРИ НЕ СТАВА ОТБОР, пример в това отношение е кралският футболен клуб в Испания „Реал” (Мадрид). Събрали са най-добрите и скъпо платени играчи от целия свят, но голям отбор не стана. „Барселона” ги бие, когато си иска (в Испания се провежда турнир за купата на краля, а в Троян – за купата на кмета, своего рода близалки, ако аз съм кметът, организаторът на тази купа ще го изхвърля като мръсно коте и повече няма да стъпва в Общината, но това е друга тема).

СПОРЕД МЕН трябва да се изгради треньорски съвет, който да бъде в помощ на треньора Петър Петров. Какво имам предвид. На всяка среща да се определя човек от треньорския съвет като консултант на треньора и след всяка среща да се прави разбор и анализ на играта на нашия отбор. В това няма нищо нередно и обидно, защото треньорът Петров е млад и неопитен и тепърва ще се учи на треньорство и водене на мачове. Това, че е играл в националния отбор на България, нищо не значи, а и ВИФ не учи на треньорство. Треньорството е заложено – или го имаш, или го нямаш и в практиката го развиваш и усъвършенстваш.

ОПРАВДАНИЕТО, че няма кой да подаде на центъра, е несъстоятелно. Полусезонът свърши, а несполучливите подавания на централния нападател продължават. Истината е в целенасочената тренировка на един кош с един и два центъра и подаването на същите. Навремето, като дойде двуметровият Сико в „Чавдар”, от две тренировки на един кош Финта се научи да му подава и играта на отбора тръгна.

УВАЖАЕМИ БРАТЯ ПИРОНКОВИ, приемете тези мои критични бележки като бащински съвет. Недейте да мислите, че откривате топлата вода в Троян и да сечете клона, на който седите и разчитате. Уважавайте хората, които преди вас са правили големия баскетбол в нашия град. Като пример за подражание в това отношение посочвам футбола и Димитър Пенев, който не съм сигурен дали има и средно образование, но е на почетен пиедестал сега и винаги и не му казват, че е изкукуригал. Симеон Варчев – ямболски селянин, който ми е до глезена, но навремето в „Черно море” (Варна) го приеха заради Георги Глушков и сега е на уважение и почит. Той е с два инсулта и още търсят неговите съвети и не го обиждат. А в Троян вие сте обявили война на Финта, че бил прост и ме слуша, а не слуша баскетболното недоразумение Макариев. Какво искате от Финта - да решава система уравнения с две неизвестни, за това няма акъл, но да държи ключовете на залата и нейното стопанисване има и заслуга, и акъл. На мача с „Дунав” (Русе) бях седнал до Илия Пиронков старши – вашия баща. Той ми каза, цитирам: „Няма ги вече такива хора като тебе, навремето ти я построи (залата – бел. ред.), а сега няма кой да я удължи и разшири”. Това са думи на вашия баща, един достоен за уважение човек.

ОТНОСНО ИГРАТА НА ЦЕНТРАЛНИЯ НАПАДАТЕЛ - в много случаи е неправилна. Иска топката, но си държи ръцете долу при коленете и в такъв случай двуметровият става джудже, а противниковият играч, който му е до раменете, му взема топката. Двуметровият централен нападател трябва да иска топката, когато излезе пред противниковия играч, с вдигнати горе ръце и става триметров, с отскока – четириметров, което означава туш на противника. Във всички учебници по тактика в армията пише, че при правилна тактика по-слаба армия може да победи по-силната и обратно. В баскетболната игра това правило важи със същата сила. Срещата ни с НСА (София): НСА - това е институт за мускули и мускулни качества, бързина, сила, издръжливост, отскокливост и пъргавина, а нашият отбор тръгнал да ги надбягва и прочие. Грешна тактика. Вместо да възприеме тактиката на бавната игра с един и два центъра и много здрава защита. Същото се получи и в срещата ни с „Дунав” (Русе). Отлично тренираният отбор на Русе ние тръгнахме да надбягваме със слабо тренирания наш отбор – грешна тактика и по едно време централният ни нападател свърши въздуха и едва се връщаше под нашия кош за защита. В такива случаи: постепенно нападение с бавно придвижване със сигурно владеене на топката и игра в центровете, а защитата - много здрава и с преливане и взаимопомощ откъм топката без оголване.

ОТ ВСИЧКО КАЗАНО ДОТУК смятам, че не съм обидил никого и ще бъда удовлетворен, ако с тези мои критични забележки бъда поне малко полезен за подобряване играта на нашия отбор. Бъдете живи и здрави и Бог да ви пази! Успех!

Иван Христов-Ицата,
дългогодишен треньор по баскетбол

19 коментара:

Анонимен каза...

Този е най добре да си гледа пенсията и да не kоментира отбора.Заради такива анализатори сме на това дередже."Не става само с наливане на пари" Алооооооо кви пари те гонят кви 5 лева някой да кажа на тоя "Старец" че , момчетата играят за без пари.Треньорски съвет щял да прави , смях в залата , стига вече, по тъпа статия не бях чел .

Анонимен каза...

Баскетбола в Троян, се нуждае млади хора с много желание. Г-н Иван Христов-Ицата добре коментира, но нали знаете че от страни е лесно, баскетбола не е като 60-те години, моите уважения но на никой не му се слуша какво било преди време и т.н.
Наслаждавайте се на тази прекрасна игра и подкрепяйте отбора (ако интелекта Ви го позволява), уважавайте тези които дават всичко от себе си, за да го има "Чавдар"Троян, макар и от страни да изглежда малко.

Анонимен каза...

Статията е смехотворна, не се излагайте повече Господа "специалисти", все едно четох разкази от селски вечеринки!!! Кога в Троян сте правили голям баскетбол а ? Дори и да е било през 1943 г. напомням Ви че сега живеете в 2011 почти.;(

Анонимен каза...

Момчета,чета ви коментарите и ми се струва,че нещо имам да кажа.Ицата,верно,както и Финта,поостаряха-за това спор няма.Но правилата и принципите на баскетбола не са се променили и за това става дума.Той прави коментар,според мен верен,на есенните срещи на нашият отбор,предлага някакви неща и накрая ви пожелава успех.Какво повече да искаме,освен да си направим изводите?Основният извод е,че за моженето възраст няма!
Понеже сме в навечерието на Нова Година,ще си позволя да използвам прословутото чувство за хумор на Александър Теодоров-Балан,на когото дължим възможността да използваме голяма част от думите в българския език-заплаха,възглед,гледище,летовище,изглед,излет,творба,украса,усет,поява,предимство,общуване......През 1916-та г-н Балан имал неудоволствието да научи от вестниците,че е уволнен от Соф.ун-т "СВ.КЛ.Охридски".Изпратил следното писмо до Мин. на Просветата на Царство България-Иван Вазов:
Г-н Министре,
В душесмут окосъзрех вещилище във вестникопродавниците всекидневни,че е сторена изпъдица на самапичността ми от Вашето просветилище народно,поради негодие старешко.Това вля злимогорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувни матерни мръснословия.Защото ако ме окосъзрете ще заключите,че съм душесвеж,сърцемлад и в прекалено якотелесие.Никакво коленослабие и кръстонемощни поличби не са ме споходили.Храноглътните ми желания са като у новобрачни.Гълталището ми,коремието ми и продължаващите ги телесни добавки са в изправност.Сърцетупът ми е нормален,кръвопластът е естествен,а любощенски подсети непрестанни.При това младосърдие и якотелесие бива ли да ме подвергвате на изпъдица?С настоящото си буквоописание Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие,а и в бъднодневие да ме оставите на трудотворна занимавка.
Подпис:Ал.Балан
Ай с-с-с-с-с-с......

Анонимен каза...

Срам за тези които го публикуват това !!! Да дадете трибуна на човек който е играл баскетбол 1933г е суперсмешно:) Весели Празници.

Анонимен каза...

Приятелче мое Ицата никога не е играл баскетбол в живота си , той беше учител по физкултура ,не знаеше дори и крачките, но голям ентусиаст и работохолик.Мало и голямо играеше баскетбол. После обаче почнаха интригите като във всяко малко градче. Учителите по физическо се намразиха и сраха на метенето.Сега сме в това плачевно дереже.
Дано като има мъжки отбор се промени нещо. Без местни млади кадри едва ли ще се успее. Весело !

Анонимен каза...

Много весело:)

Анонимен каза...

...Този, пенсията, Алооооооо кви пари те гонят кви 5 лева, тоя "Старец", смях в залата, тъпа статия,
Статията е смехотворна, излагайте, "специалисти", селски вечеринки, суперсмешно, не знаеше, почнаха интригите, се намразиха и сраха на метенето, плачевно дереже...
Каквито ви коментарите - толкоз ви акъла, такъв ви и живота!

Анонимен каза...

Лулата и топката нещо не се вързват. Егати кукомицина!

Анонимен каза...

какъв баскетбол е правил тоя перко,само гледаше на ученичките шортите и какво да измувти

Анонимен каза...

Пиронкови да го спонсорират с някой друг памперс и да си наляга посрания задник

Анонимен каза...

Глупава статия.За прохождащия мъжки отбор е много добре.Той си мисли,че ей така ще бие наред.
За големия баскетбол в Троян-никога не е имало такъв.Похарчени са големи пари на вятъра,за разлика от Ботевград.Те имаха Иван Колев,а ние един друг Иван........Христов.
По въпроса за Финта-изключително глупав човек.И
кой допуска,че задълженията му са на щатен ключар
На това място трябва грамотен човек,с желание за
работа и с възможности да кореспондира с федера-
цията.Къде бяха тези корифеи през тези години?
Сега ще дават треньорски съвети.Та тези кукури-гари не знаят правилника.

Анонимен каза...

Петров казва: С Балев и новият ни гард Пангаров ще вземем всички домакински мачове.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Генков ви информира: Балев вече е играч на Палаканестро Пополи Серия А2 - Италия.

Анонимен каза...

Вярно ли е това за Балев че без него май няма да видим победа до края и край...

Анонимен каза...

вярно си е

Анонимен каза...

Рилски спортист 2-Чавдар Троян 98-67.

Анонимен каза...

stava strashno.otbora gubi s Balev ` a bez nego ?kandidat kmeta nikola pironkov pribra parite ot prodazbata kakvo qte stane s otbora pozivom uwidem

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |