Най-важни са социалните умения, след това финансовите...

* „Може ли калпав учител да бъде изгонен? Не може” * „Наука е да намериш и назначиш качествен човек, а истинско изкуство е да го задържиш и да го насърчиш” * „Не трябва да се страхуваме от управляващите, а да ги връзваме изкъсо, че да не серат в яслата на електората”

"Най-добър читателски коментар за 2010 г."

Поредната номинация за конкурса на Т21 „Най-добър читателски коментар за 2010 г.”. Сериозна номинация. Коментарът е към материала „В СОУ „Васил Левски”: Прерязаха лентата на ценни придобивки” и засяга (поне) три фундаментални теми: качеството и философията на родното образование; дарителството, истинското, от което не по-малка полза има и даряващият; и подходът към управляващите („Лудите, които ни управляват”). Номинацията не е само наша, да включим този коментар в класацията настояха и няколко читатели. Прочетете го, заслужава си.

Т21
*****

В АМЕРИКА Е ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕНА безплатната обществена дейност, безплатните уроци за малките, помощта за инвалидите и т. н. Там хората знаят, че полза от това има не само нуждаещият се, но най вече даряващият. Тук е нещо съвсем различно. Повечето смятат, че даряването е минавка и много внимават да не се минат, защото болшинството ще им се смее. Изключенията са малко. Скоро тук (във форума на Т21) някой се чудеше как може в частни фирми да има калпави хора. Може ли калпав учител да бъде изгонен? Не може. Качествените хора тук са малко. И това не само аз го казвам. Наука е да намериш и назначиш качествен човек, а истинско изкуство е да го задържиш и да го насърчиш да даде всичко от себе си.

В УЧИЛИЩАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАУЧАВАТ ФАКТИ НАИЗУСТ, а да се добиват практически умения. Най-важни са социалните умения, след това финансовите и бизнес уменията. Министерството на образованието в България се е задействало преди 5 години и оттогава мислят, умуват, наблюдават, анализират, проектират, оглеждат се, бързат, зяпат, оформят, пишат, докладват, канят се, прогнозират, изработват стратегии, и т. н., а децата продължават да учат по системата от 15. век.

ДРУГО, КОЕТО МАЛКО ХОРА ЗНАЯТ
, е, че само 15 % от ръководителите са супер специалисти в някаква област. Останалите 85 % са ръководители, защото имат заложени по рождение или придобити социални умения (могат да работят с хора). Решаващи за живота на човек са социалните умения. Тук отново няма нужда да откриваме нищо. Интелигентни хора са го написали отдавна. Аз уча децата си по този начин и ефектът е огромен. Но искам и училището да помага. Ако придобиването на социални умения се въведе за всички деца, ще имаме училище, а не зверилник.


НЯКОИ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ РЕЛИГИЯТА
може да възпитава. Практиката показва, че помага на малко хора. Например седем от десетте божии заповеди започват с думата „НЕ”, която не се възприема от съзнанието на хората. Религията основно забранява и заплашва. И законите забраняват и заплашват, но единствения закон в човешката история, който не е нарушен, е забраната да се прави злато от олово. Работещите похвати са положителните послания. Освен че използва неефективни методи, религията учи на страх от Бога. „Бой се от бога, почитай царя”. Ученето на страх си е учене на страх. Всички сме виждали какво правят деца, учени на страх, когато го няма плашещия.


НЕ ИСКАМ ДЕТЕТО МИ ДА БЪДЕ УЧЕНО НА СТРАХ
чрез заплахи. Уча го да спазва законите, защото така е добре за него, а не защото може да влезе в затвора. Освен това го уча да има активна гражданска позиция и собствено мнение, което да защитава. И последно - трябва ли да се страхуваме от управляващите? В момента се продава книга със заглавие „Лудите, които ни управляват”. Хората по света преди 30 години са разбрали, че жаждата за власт е вид лудост. Заглавието казва основното, а най-важното – как да разпознаваме и озаптяваме лудите, го пише в книгата.


НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ, а да ги връзваме изкъсо, че да не серат в яслата на електората (а в България и по главите ни). Народите, които умеят това, живеят добре. Гражданското обединение „ФорумЪТ” в Троян е стъпка в тази посока. Лудите имат неизчерпаема енергия. Като атома. Ако се овладее и насочи правилно, може да свърши много работа. Ако се изтърве, ще последват разрушения. Няма леви, няма десни. Има ония горе, дето се наричат „елит”, и ние долу, дето трябва да ги озаптим. От нас зависи.

Анонимен, 9 ноември 2010 г.
(коментарите са към материала „В СОУ „Васил Левски”: Прерязаха лентата на ценни придобивки”)


0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |