Програма за профилактика на детския зъбен статус

* Екип начело с доц. Кабакчиева преглежда зъбите на "подгответата" в ОДЗ „Мир” и на 6-класниците и 12-класниците в СОУ „Васил Левски”
* Д-р Койновска: 33% от българите не си мият зъбите

ПРОФИЛАКТИЧЕН ЗЪБЕН ПРЕГЛЕД на учениците от 6. и 12. клас в СОУ „Васил Левски” (Троян) и на малчуганите от предучилищната група в троянската ОДЗ „Мир” бе извършен миналия петък (15 октомври). Акцията е в изпълнение на Националната програма за профилактика на детския зъбен статус (на деца от 0-18 г.), финансирана от Министерството на здравеопазването и провеждана съвместно с Българския зъболекарски съюз и Министерството на образованието. Програмата е насочена основно към три възрастови групи – 6-, 12- и 18-годишни.

В ЛОВЕШКА ОБЛАСТ ще бъдат прегледани общо 720 деца и ученици (за всеки прегледан се изготвя специална здравна карта), като целта на този първи етап на програмата е да се събере информация за зъбния статус. Което трябва да стане до края на 2010 г. или най-късно до началото на 2011 г. После – в рамките на 4-5 години, на базата на събраните данни, ще се извърши покриване на зъбите със силанти (покритие, предпазващо здравите зъби от разваляне).

ПОДОБНО НЕЩО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРАВЕНО от 30 години, коментираха от тричленния екип, който извършваше прегледите в Троян и бе воден от доц. Кабакчиева. С екипа бе и известната троянска стоматоложка д-р Виолета Койновска, която е в ръководството на областната структура на зъболекарския съюз. „Програмата не е самоцелна - предизвикаха я стряскащите данни, че 33% от българите не си мият зъбите. Ясно е, че тази липса на хигиена води до лоши резултати”, коментира пред Т21 д-р Койновска.

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

Зъбите се развалят не само от липса на хигиена,тези изводи,че 33% не си миели зъбите са дрън-дрън.
1.Ами ако нямат пари за зъболекар/в статията извода се прави за българите като цяло ,а не само за децата/.Някой ще каже,ами нали имате здравна осигуровка - и тя е дрън-дрън ,защото аз като ходя на зъболекар все трябва да плащам и то доста високи суми.
2.Не е отчетена ролята на водата която пием,известна е фразата"троянски зъби".
3.Не е отчетена и ролята на наследствеността,нито ролята на стреса в който живеем и т.н. и т.н.

Анонимен каза...

Изключително точен коментар!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |