В Гърция се докосваме до едно друго отношение към вярата

* Детския църковен хор към троянския храм „Св. Параскева” за четвърта година летува в детския църковен лагер „Св. Богородица” на остров Евбея

ДВЕ ТРОЯНСКИ СЪБИТИЯ, нямащи връзка едно с друго, се срещнаха в една обща тема: християнската вяра. Известният журналист Петко Бочаров, който гостува на Троян по повод автобиографичната си книга „Картини от три Българии”, отговаряйки на неизбежните въпроси за нашия объркан преход, категорично намеси липсата на вяра като една от причините за българското лутане. А ръководителката на Детския църковен хор при троянския храм „Св. Параскева” Светла Червенкова, при завръщането си от поредното летуване с хора в православна Гърция, изтъкна ежегодната възможност децата да се докосват до едно друго отношения към вярата, каквото, знаем, имат в южната ни съседка.

ТРОЯНЧЕТАТА ЛЕТУВАТ НА ОСТРОВ ЕВБЕЯ за четвърта година. И този път това е станало възможно със съдействието на Негово високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, на домакина отец Теодор, предстоятел на храм „Св. вмчца Варвара” в Атина, на отец Борис Петров, свещенослужител в Ботевградския манастир „Зелин” и преводач на групата, и не на последно място - на църковния настоятел Марин Радевски, президент на фирма „Калинел” ЕООД (Троян), обезпечил транспорта за децата.

ДЕТСКИЯТ ЦЪРКОВЕН ЛАГЕР „СВ. БОГОРОДИЦА” е собственост на Гръцката православна църква. Допреди десетина години мястото е било запустяло, но след построяване на лагера там всяко лято посрещат по около 600 християнчета от Гърция, Украйна, България, Сърбия и други православни страни. Всички гости са на пълна издръжка, а персоналът е от доборволци, хора изцяло в християнската вяра, които работят с убеждението, че дават добро. Г-жа Червенкова подчерта, че базата е направена с мисъл за децата, на които са предоставени площадки за волейбол, баскетбол, футбол, тенис, кът с люлки, пързалки и въртележки. В планината, на 9 км от морския бряг и от градчето Лутра Едипсос, без съвременните комуникации, децата са се отдали на истински игри. Програмата им е включвала също ежедневен плаж, репетиции, беседи по религия, участие в утринните и вечерните молитви в параклиса на лагера и в литургийното богослужение.

ВАЖНО Е ДА СЕ КАЖЕ, че децата са били свидетели как в неделните дни хора от градчето, празнично облечени, се изкачват до параклиса за неделната служба. Навсякъде, където троянчетата са гостували – в манастирите „Св. Давид Евейски”, „Св. вкмчк Георги” и църквата „ Св. Йоан Руски”, намиращи се на острова – са били посрещани с много внимание и с почерпки със сладки, както тамошните традиции повеляват. Г-жа Червенкова изтъкна, че през годините са попадали на острова по различно време, но винаги са се убеждавали, че храмовете са пълни с хора.

МУЗИКАЛНИЯТ ПЕДАГОГ РАЗКАЗА ОЩЕ, че троянчетата, които веднъж са влезли в църковния хор, не го напускат. Впечатленията й са, че ако едно дете е музикално и се докосне до църковните песнопения, усеща и оценява красотата им. Освен занятия в църковно пеене, малките хористи всяка седмица имат и вероучение. Съботните часове по вероучение, водени от презвитера Ваня Божкова в църквата ни „Света Петка”, се провеждат вече 3-та година и са отворени за всички деца на Троян. Практиката обаче показва, че особен интерес извън кръга на хористите няма. „Ако искаме да възраждане на християнската вяра, трябва да започнем от децата” – категорична е г-жа Червенкова. И прави нужното според силите си.

Нели Генкова

4 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря,г-жа Генкова за чудесното докосване до нещо изконно и истинско!Дано се случва по-често на страниците на вестника,па и не само там.Дано час по-скоро нашият народ и особено висшия ни клир разбере,че хора без вяра са хора без морал,а хора без морал са обречени.Според мен,осъзнавайки това,ще си дадем отговор и на повечето въпроси,занимаващи участниците и в този форум.Крайно време е българите да направим,и то не само на думи своя "цивилизационен избор"....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Докато си мислим че не ние а някой друг ще подобри положението,все ще е така.
Докато разчитаме на политици а не на нас самите,"демоса",хората които живеят по тези зими,винаги ще е така.
Навместо да погледнем в една съседна Гърция как НАРОДА управлява политиците ,ние се упражняваме пред клавиатурите,изпитваме задоволство как им го казахме на тия другите ...
Всички на улицата когато има проблем,всички срещу политиците заради това че са дръзнали да забравят че не се над хората!

Полендачката каза...

Айс,заповядай утре в Арт клуба на сбирката.Не е задължително да се представяш,никой няма да разбере кой си ако не искаш да се разкриваш.Каня всички,които са заинтересувани от проблемите на Троян.Вратите са отворени за всички!

Анонимен каза...

Искам да отправя своята възхита и благодарност към г-жа Светла Червенкова, за невероятната и любов и всеотдайност към децата, за това, че съхранява и предава християнските традиции на поколенията, за това, че е изключителен музикален педагог и най-вече Човек!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |