Анелия Андреева: „Образованието не е разход, а инвестиция”

* На 28 май се проведе Общинската конференция „Образованието и децата – отговорност на цялото общество” * Не бива да мислим на принципа „тук и сега”, нужен е перспективен поглед

АНЕЛИЯ АНДРЕЕВА – шеф на екипа, работещ по новия Закон за училищното образование и директор на Националния институт за обучение и квалификация в системата на образованието – представи някои същностни моменти от новия законопроект на общинската конференция „Образованието и децата – отговорност на цялото общество”, провела се в Троян на 28 май. Конференцията бе организирана от тукашното СОУ „Васил Левски” е бе елемент от спечеления проект „В ателиетата прекрасни – талантливи ще пораснем”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013” (схема „Да направим училището привлекателно за младите хора”).

НЕ БИВА ДА МИСЛИМ НА ПРИНЦИПА „ТУК И СЕГА”, нужен е перспективен поглед и това е бил подходът ни при правенето на закона, заяви г-жа Андреева. Другите „слонове”, на които се опира подготвяният училищен законопроект са: образованието трябва да е изцяло обърнато към децата – те са най-голямата, основната ценност; обхваща се и предучилищното образование (досега детските градини били ни риба, ни рак, вече ясно се заявява къде им е мястото), но професионалното образование остава извън (то е обект на отделен закон); ясно очертани държавни образователни стандарти.

НА ВЪПРОСНИТЕ СТАНДАРТИ бе обърнато особено внимание, тъй като именно чрез тях ще се реализира философията на закона и ще се извършва училищната реформа. Тези стандарти ще сочат: на какви условия трябва да отговаря едно българско училище; как ще се оценяват учениците (не е изключено 6-балната система да отпадне, но това е сложен въпрос; почти сигурно обаче се върви към въвеждане и на оценка за поведение); каква трябва да е квалификацията на учителите; на какви изисквания трябва да отговарят училищните директори; какъв ще е инспектиращият орган (налага се становището той да е различен от сегашните инспекторати и да е към Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), но извън административната му система – т.е. в някаква степен да е външен). „Образованието не е разход, а инвестиция”, обобщи г-жа Андреева.

В ПРОВЕЛАТА СЕ ДИСКУСИЯ след презентацията също се чуха интересни неща, макар някои от въпросите да останаха без отговор, а на други отговорите не бяха особено оптимистични. Не е ли крайно време да има диференциация на учителския труд според различната нормативна натовареност, която е най-голяма по български език и по математика, попита преподавателката по математика Николина Терзиева и не получи отговор. Г-жа Терзиева зададе и друг неудобен въпрос – има ли някакъв начин да се преборим с мафията, контролираща издаването на учебници. Отговорът бе, че много трудно ще се справим с този проблем и няма да стане скоро. Директорът на НУ „Св. св. Кирил и Методий” Борис Йовчев пък попита защо след като има НУ (начални училища до 4. клас), СОУ-тата не са от 5. клас нагоре, но и неговото питане не намери отговор.

ЛЕКТОРКАТА ОБАЧЕ ПРИЗОВА всички заинтересовани да изпращат писмено своите предложения и подчерта, че тези предложения ще бъдат разгледани и взети предвид.

Т21

10 коментара:

Анонимен каза...

Според мен и лекторката,която е шеф на екипа работещ по новия Закон за училището, също не е наясно с това което представя.

ARVi каза...

С всеки нов Закон или Наредба образованието ни отива все повече по дяволите и това е неофициална държавна политика на не едно правителство до сега. Прост и необразован народ по-лесно се управлява. Нали виждате и чувате, че на важните и професионални въпроси на преподавателите, врели икипели в проблемите, се мълчи. Заинтересованите да ги изпратят и какво от това? Тези които водят конференцията не са ли заинтересовани. Ангажимент за персонален отговор няма. Има обещание, че ще ги вземели в предвид. Глупости. само харчат грешни пари по тези конференции и симпозиуми.

Анонимен каза...

"ЛЕКТОРКАТА ОБАЧЕ ПРИЗОВА всички заинтересовани да изпращат писмено своите предложения и подчерта, че тези предложения ще бъдат разгледани и взети предвид."

Да живее простотията и невежеството!

Ст. Борджуков каза...

Предлагам в новия закон изрично да залегне, че:
Ако ученик повтаря даден клас (и няма документ удостоверяващ, че е умствено увреден) то родителят(настойникът) се задължава да възстанови на бюджета изразходваната от държавата годишна субсидия (в момента около 1300 лева).

Това антикризисна мярка. И е социално справедливо защото народът казва "Който не работи - няма да яде!". Ще даде реална оценка за труда на децата и ще повиши контрола от страна на родителите как се харчат парите на данъкоплатците.

Анонимен каза...

БРАВО СТОЯНЧО !
АЛ. ХИТРОВ

Полендачката каза...

Ето това е предложение.Браво г-н Админ.Но няма да стане,щото току виж ние родителите се напънем/от страх да не връщаме пари/ изучим ги всички до един.....и после няма да има необразован народ и много трудно ще ни управляват...:):):):)Привет ARVi:)

Анонимен каза...

Ст Борджуков има само един кусур - знае кой пише против кмета и му предоставя информация за това.А полицията все още не ни следи.

Полендачката каза...

Я стига глупости

Генадий Маринов, Т21 каза...

До по-горния:

Това, че г-н Стоян Борджуков (администраторът на сайта на Т21) предоставя информация на кмета кой във форума пише срещу него, е гигантска клевета. И гигантска простотия! Нека да е ясно на споменатия коментатор, а и на всички форумци - в екипа на Т21 доносници няма!!!!! А лично аз най-силно ненавиждам точно тази пасмина - доносниците. И мисля, че държавата ни е на този хал (и) заради тях; и че, за жалост, подобни мекерета продължават дърпат конците (справка - агент Гоце, но ги има и по места, със сигурност и в Троян). За да не излезе, че симулирам някакъв гняв към споменатата доносническа пасмина, вижте линка към една статия в този сайт, коментираща един друг "виден" доносник и писана през 2006 г.: http://troyan21-arhiv.blogspot.com/2009/09/blog-post_4114.html

И тъй - моля ви, скъпи форумци, не ни обиждайте с подобни нечистоплътни съмнения и клевети.

С уважение към всички форумци: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Ст. Борджуков каза...

Ха-ха! Ако това го можех щях да съм на щат в ГУГЪЛ, а нямаше да работя, като пиклив даскал от горни край...

Все пак благодаря за високото Ви мнение за компютърните ми възможности!

А колкото до Кмета..., честно казано ми е все тая дали е той или друг! Засяга ме обаче ОЧЕВИДНИЯ ФАКТ, че градът ни върви НАЗАД. И като във футболен отбор - първият виновник е Кмета и ТОЙ ТРЯБВА да си понесе отговорността, защото, както каза един форумист, "не съм му бил телеграма да става кмет".

ДРАЗНЯ СЕ обаче от изказванията които са ГРУБИЯНСКИ и ОБИДНИ на лична основа. Жлъчта и злобата ме дразнят особено много - аз лично не съм такъв човек, никого не мразя и знам, че омразата не е решила нито един проблем! Да, кажете му на Кмета истината, но човешки и без ИСТЕРИЯ!

С уважение към целия форум - Ст.Борджуков(админ)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |