На Първи май в Троян - 109 години по-късно

* Шепа социалисти се събраха пред паметника на 6-мата манифестанти и 7-ната музиканти в центъра на града * Тромпетистът бай Минко започна с Ода на радостта * Щяхме да бъдем много повече, но другите са на протеста в София

МНОГО СИМВОЛИКА ИМАШЕ в тазгодишното честване на 1 май в Троян. Празнуващите бяха шепа по-възрастни симпатизанти на БСП и се бяха събрали пред паметника на 6-мата манифестанти и 7-ната музиканти на централния градски площад.

ПАМЕТНИКЪТ, пресъздаващ първата първомайска манифестация в нашия град, която тъй живо е описана от Иван Хаджийски в миниатюрата му "Социализмът в Троян" (виж откъс от нея по-долу - бел. Т21). Тогава, в далечната 1901 г., 6-мата първомайци се водят от обущарския работник Петко Корабов и върналия се от гурбет в САЩ Власи Власковски, носят брадатия портрет на Карл Марк плюс плакат с провокативния надпис „Богати, дайте път на бедните” и развято червено знаме, а най-отпред е наетата духова музика от 7 души, която свири революционната френска „Марсилеза”. Атракцията е много голяма и буди доста насмешки и иронични подмятания сред троянското гражданство.

СЕГА, 109 ГОДИНИ ПО-КЪСНО, скромната троянска първомайска групичка също изглеждаше малко странно, но усмивките на околните бяха по-скоро добронамерени и съпричастни, отколкото иронични. Имаше и друга съществена разлика: 6-мата са били млади момчета, сегашните им последователи - с побелели коси. Разбира се, отново свиреше духова музика – прочутият местен тромпетист бай Минко; той бе застанал до колегите си музиканти от паметника и започна с химна на Обединена Европа (Ода на радостта), а след това прочувствено изпълни първомайският работнически евъргрийн „На крак, о парии презрени”.

ПРИСЪСТВАЩИТЕ НИ ОБЯСНИХА, че са щели да бъдат много повече, но голяма група троянски социалисти е заминала за София, за да се включи в националния протестен митинг срещу социалната политика на правителството. „Това е истински празник, дойдохме не защото някой ни кара, а защото ние искаме, защото чувстваме потребност”, сподели пред Т21 Райна Шамова, активист на местната структура на Българския антифашистки съюз (БАС).

Т21

*****

Из „Социализмът в Троян”

(…) Ето картината на първата първомайска манифестация (в Троян): Най-напред вървял кундурджийският работник Петко Корабов и носел червено знаме. След него Власи Власковски и Павли Пеновски носели портрета на Карла Маркса, увит с венец от живи цветя. След портрета е бил носен известният ни вече плакат: „Богати, дайте път на бедните!”. След това пъстро начало на манифестацията вървял многобройният народ от … Димитър Икономов и Димитър Немски. За да се запази пълната историческа истина, трябва да се отбележи, че докато другите вървели посред пътя, Димитър Немски вървял по тротоара, следвайки една еснафска диалектика за единство на противоположностите: хем да бъде с манифестацията, хем еснафите да смятат, че той случайно върви след другите…
(…) Децата правели опашка по тротоарите от двете страни на процесията:
- Чучулиги, хей, чучулиги!
С какъв кураж, с каква боя на лицето са пристъпвали нашите герои, не ми е известно…”

Иван Хаджийски, 1944 г.

2 коментара:

Петров каза...

Още по-странно е и скромното присъствие на околните ,по-скромно и от скромната първомайска групичка.Явно множащите се безработни не припознават празника на труда като свой празник!

Анонимен каза...

Скромното присъствие на т.н.празник на труда,освен с естествени,биологични причини аз си го обяснявам и така.....А дано са се засрамили!АЙ СИКТИР......

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |