Шанс 1 млн. и 258 хил. лв. европейски средства да влязат в Изложението в Орешак

* На 27 май общинските съветници трябва да гласуват процедурата по кандидатстването да продължи * Парите ще дойдат по Оперативна програма „Регионално развитие”, Общината трябва да осигури допълнително 222 хил. лв. * Прокрадват се слухове за „реден” изпълнител * Къде изчезнаха двете скъпи картини на Златю Бояджиев и Дечко Узунов?

СЛЕД КАТО ОБЩИНА ТРОЯН УСПЕШНО ПРЕОДОЛЯ първия етап (класиране при предварителния подбор и одобрение на идейния проект) и бе поканена за участие, сега предстои да направи втората крачка – да представи в срок до 1 юни 2010 г. цялостно проектно предложение, конкретизиращо проектната идея и снабдено със съответните приложения и техническа документация. След това би трябвало да започне реализацията, която да приключи в рамките на 24 месеца (т.е. до средата на 2012 г.). Като 85% от общата сума по проекта, която е 1 млн. и 480 хил. лв., са европейски пари, осигурени по Оперативна програма “Регионално развитие 2007 г. – 2013 г.” (Приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма”, операция 3.1 „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура”, по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-02/2009 „Подкрепа за развитието на туристически атракции”), а останалите 15 % трябва да се набавят от бенефициента по проекта (т.е. от Община Троян).

ПРОЕКТЪТ, ЗА КОЙТО СТАВА ДУМА и който - ако не ни мине котка път и ако на предстоящата на 27 май сесия на местния парламент общинските съветници гласуват внесеното от кмета предложение да се продължи процедурата по кандидатстването – върви към реализация, е озаглавен „Развитие на туристическите атракции в община Троян”. Той предвижда „реконструкция и модернизация на изложбени зали (явно не на всичките – бел. Т21), рехабилитация на туристическата инфраструктура, обучение (на персонала), дребномащабни неинфраструктурни дейности и др.” в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак. Целта му пък е да се работи в изпълнение на актуализираната и приета с решение №276 от 30 април 2009 г. Програма за устойчиво развитие на туризма в община Троян за периода 2009 г. - 2011 г. И както стана ясно, 85% от средствата, т.е. 1 млн. и 258 хил. лв., ще са европейски средства, а останалите 15% (222 хил. лв.) трябва да се платят от общинския бюджет.

ПРИ ОДОБРЕНИЕ НА ПРОЕКТА ЗА ФИНАНСИРАНЕ - Община Троян, която е едноличен собственик на НИХЗИ, се задължава в срок от 5 години след приключване на дейностите по реконструкцията да не променя предназначението на обектите (изложбените зали) и да не ги отдава за стопанисване на други физически и юридически лица. Припомняме, че неотдавна Общината сключи извънсъдебно споразумение за терена, върху който е разположено НИЗХИ, и в следващите 35 години ще е владелец на целия имот (земята и сградите); след което Троянският манастир, признат за собственик, ще придобие всичко. От своя страна Общината предостави сградите за безвъзмездно ползване за срок от 10 години на НИХЗИ; това в случая е много важно, тъй като Изложението може да гарантира, че в рамките на 5 години няма да променя предназначението на изложбените помещения, което е задължително условие по проекта.

Т21

*****

Бележка на редакцията

По наша информация проектантската работа за реконструкция на залите в Орешак (възлизаща на малко на 40 хил. лв.) е възложена на фирмата на арх. Пенко Терзиев. Имало е и конкурс за изпълнител на строителните работи (където сумата ще надхвърли 1 млн. лв.), но по неясни причини до избор не се е стигнало (прокрадват се и слухове за „реден” победител, който обаче не успял да спечели от раз – бел. Т21). В прокуратурата в Троян пък би трябвало да тече проверка по сигнал, подаден от новото ръководство на НИХЗИ (миналата година за управител бе назначен Иван Чакъров, заместил на поста дългогодишния шеф Стоян Стоянов – бел. Т21), че от фондовете на изложението са изчезнали ценни експонати, включително и две твърде скъпи картини на класиците Златю Бояджиев и Дечко Узунов.

16 коментара:

Анонимен каза...

Възлагане на проектиране възложено на арх. Пенко Терзиев-добре, не питам дали е спазен ЗОП, приемам, че проекта е готов. Как обаче е имало открит конкурс за избор на изпълнител с неясен край? Искам пояснения.
Пояснявам за тези които не се занимават със строителство(рехабилитация) и др. Общината може при предвидени средства да възложи проектиране, но за да обяви обществена поръчка в АОП за избор на изпълнител трябва да се спази ЗОП(НВМОП) и най важното да го има заложено като средства в капиталовата програма на общината(одобряваща се от МФ). Разбирам от написаното че процедурата е с неясен край, но тези които са участвали ще се жалят в КЗК и ВАС, като последствията ще са за общината. Сега разбирам че общината ще кандидатства за финансиране по ОПРР с вече готовия си проект и ще съфинансира, ако одобрят общинските съветници при актуализация на бюджета. Дотук горе долу-добре, но трябва да се има предвид, че обекта ще е преходен и Кмета да го има предвид при съставянето на бюджет 2011-12г.(както и общинските съветници които ще го одобряват).
При кандидатстването за финансиране по ОПРР, с вече готовия проект и попълнени апликационни форми, общината трябва ясно и категорично да заяви, че не тя е собственик на терена, а ползвател за срок от 35 години,\тук виждам огромен проблем, щото трябва да си бенефециент) така че ако проекта бъде одобрен към момента в последствие да не се прекрати финансирането и разхода да си остане за общината.
Наясно трябва да бъде Кмета, общинските съветници за начина на плащане по време на стоителния процес- че общината плаща със средства от бюджета си междинните плащания и окончателното, прави извадка от счетоводната си система, подава го на управляващия орган във Видин за одобрение и МРРБ възстановява сумата. Всичко това става много бавно и мудно(от одобряващия орган и министерството) и може да докара общината до финансова криза.
Пожелавам успех на ръководителя на проекта и отсега да знае че тези(УО) от Видин ще му скъсат нервите, но си заслужава щото ще направим нещо хубаво за НАС.
EM/SI

Анонимен каза...

Не споменах че след като спечели общината финасирането по ОПРР, като част от процедурите е - провеждане на процедура за избор на изпълнител по ЗОП.(това за читателите, екипа от общината си го знае).
EM/SI

Фен каза...

Явно EM/SI е изключително компетентен човек и не е лошо Общината да потърси съветите му- нали все говорят,че нямали достатъчно специалисти по подготвянето на проекти...както и да дадат някакви разяснения за "процедурата с неясен край" в Орешак...Моите поздравления за EM/SI...

Анонимен каза...

Предполагам, че господина или работи в общината, може би и общински съветник и то строител или алхитект или е добре запознат с всичко,което се работи в общината. В това няма нищо лошо и нека има повече такива пишещи хора тук за да разясняват на хората всички тези процедури.

Анонимен каза...

Не е нужно всеки да знае кво и как,важно е тия от които зависи да знаят и да го правят.
Нагледахме се и си плащаме вече 20 години от малоумници,некадърници ама крадливи...

Анонимен каза...

Не е нужно всички да разбират от всичко.Важно е да има ПРОЗРАЧНОСТ при вземането на решенията,засягащи всички ни и спазване на законите.В случая много добре прави EM/SI,който очевидно е в час,като пита Кмета за неясния избор на изпълнител и неяснотите относно собствеността на терена и последствията от това в бъдеще,за което получава поздравления и от мен!И сега какво пречи говорителят на Общината да се включи във форума и да отговори?????Това ако стане-бас хващам,че ЕЙЯФЯТВАЙОКУТЛ ще изригне и ще покрие половин Исландия с козя пастърма......АЙ с-с-с-с-с....

Полендачката каза...

Браво на EM/SI ,и ако Кмета редовно следи форумите нека прочете точно какво им казва.Очевидно е ,че е много компетентен.Докато четях статията отначало,си виках,еее най-накрая да се захванем с идеалния проект,но всъщото време настръхвам,колко много влачене ще има по различни инстанции,точно както EM/SI обясни.И прозрачността.Пак нещо е мътно,но....тук винаги е така.Така,че светлинката е доста далече в тунела.Като сложиш и тропането на Пеевски/ала комплексарското момченце,което ще тропа с крачета,че никой не го слуша и никой не му обръща внимание на приказките/е,нещата съвсем ще се закучат в общ.сесия.Ама нейсе...ще търпим пак.

Полендачката каза...

Айс-с-с-с,ЕЙЯФЛЯТЛАЙОКУТЛ

Анонимен каза...

Безспорно това е първия сериозен и важен проект прочетох заглавието. Обаче по надолу като прочетох статията ми стана ясно, че този проект няма да бъде реализиран. Още преди 2 години Акимов се опита да проведе нерегламентиран и не много законен конкурс за газификацията на града. Какво стана? Минаха вече тези 2 години и фирмите обжалват. Направи конкурс за малкия пазар, където се стигна не до един, а до няколко прецедента. Конкурса естествено беше обжалван и се стигна до съд, където ощетената фирма осъди и спечели, въпреки това няма да има строеж. След като Акимов не си взе полука от глупостите направи обществено допитване за хипермаркет и с него стигна до никъде. Оправданието му е по-просто и от самия него-нямало терени.
Този проект за изложбата доколкото разбирам още не е готов и вече има доста "нередности". Никой от Европа вече няма да даде милион и половина, за нещо което тръгва по този начин.

Д.Г.Л

Анонимен каза...

Хора,бдете...Все пак ,като процент самоучастие изглеждат малко пари ,но все пак те са нашите пари...Колкото до всички проведени конкурси свързани с бъдещето развитие на града и конкретно с тези касаещи централната градска част просто трябва да се потърси ГОЛЯМА отговорност от власт имащите...

Полендачката каза...

Като чета Д.Г.Л..все повече се отчайвам.Ама какво излиза мили хора?Ако направим конкурс за нещо си...винаги излиза някой или някои и се започва спор за място или,че има нещо нередно в конкурса или ,че някой е ощетен или,че някой е пренебрегнат или .....т.н. Все има някакво оправдание,че се затлачват нещата.Излиза,че ние самите граждани сме си виновни.Има ли идея за нещо всеки иска да се докопа до кокала и се опропастяват добрите намерения!!!!

Анонимен каза...

Скъпа Полендачке,не се отчайвай толкова лесно.Действително Дявола е в подробностите,повервай ми.Например: Защо Държавата,защото тя е решила и построила Наионалния панаир в Орешака,не е отчуждила земята,върху която той е построен-безспорна собственост на Троянския манастир!А такива примери има още много.Кой е виновен в случая?Манастира???Или Европейския съюз??? Не вервам!!!!!Ай с-с-с-с-с.......

Полендачката каза...

Айс-с-с,добро утро.Пиейки кафе и наслаждавайки се на сайта и на твоите компетентни мнения изпитвам удоволствие,че винаги вкарваш някакъв нюанс от речта на дедо Симо.:)Вервам ти приятелю.Не се отчайвам толкова лесно,но нещата винаги стигат до такова положение.Да,държавата в голям процент е виновна за неудачите ни.Комунистическа работа-правена-недоправена,пипана-недоизпипана работа.Ама е така,защото са си мислели,че ще си властват во веки веков.
Гена,в следващия брой на вестника публикувай коментара на EM/SI за да могат всички да поразсъждават над проблема и дано получим отговор от общината.Също така веднага ни извести за резултата от общ.сесия,за да видим какви бисери са сътворили милите ни съветници!

Анонимен каза...

Но имаше и нещо за картини и предмети от фондовете? Прокуратурата изобщо знаели за това? Е, стига със стари номерца. Кмете, за втори път го казвам-виж какво прави твоят началник. Стегни се,бе човуек, покажи малко характер.

Анонимен каза...

До Полендачката :
Не се отчайвай че като се направи конкурс за нещо то...всеки се жали. Погледнато на пръв поглед е така, но идеята на законодателя приел ЗОП(закон за обществените поръчки) е прозрачност и възможност за корекция на манипулиран избор. Не един или два търга са ми жалили в комисията за защита на конкуренцията, впоследствие и във Върховния административен съд, но...истината излиза наяве и с гордост мога да кажа че досега нямам пропаднал търг. Лошото е за проектите и инвестиционните намерения на възложителя-губи се много време по институциите. И спечелилия строител страда, а и втория в класилането щото му задържам банковата гаранция. Обяснявам това за да имате вяра в закона и че вярно е че всеки може да се жали, но накрая истината(правилното провеждане на търга) възтържествува. Това го знаят и кандидатите, идват на нови търгове и нещата се регулират. Така че уважаема Полендачке-имай вяра!!!EM/SI

Полендачката каза...

Mного ти благодаря EM/SI за пояснението.Ето ти си достатъчно компетентен,това ти е и работата и доста подробно ни обясняваш,поради тази причина нещата ми стават по ясни,но съгласи се,че за невежи като мен в тази област,нещата изглеждат много по драматично.Така,че приятелю,включвай се по често да ни даваш съвети,да узаптяваш опърничавите или просто да ни образоваш:).
С поздрав най-сърдечен

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |