Троянски лайнарщини (1)

* Някак си непочтително и скудоумно е да се „изсереш” там, където преди 2 хиляди години са вървели римските кохорти

ГОРНОТО ЗАГЛАВИЕ ВИ Е ПОЗНАТО и от други наши публикации. И сигурно на някои този нашенски лайнарски сериал ще се стори твърде грубиянски, агресивен, хулигански. Готови сме да спорим – напротив, твърде деликатен е; или поне далеч по-деликатен от грубиянщината, агресивността и хулиганщината на героите и обектите си. В случая – две нерегламентирани боклуджийници, пльоснати на места, където просто е недопустимо и немислимо. Недопустимо и немислимо, но в нормалния цивилизован свят. Не и у нас, не и в Троян.

ЕДНОТО МЕСТЕНЦЕ е досами трасето на стария Римски път към Беклемето – съвсем близо до местността Айдушкото сборище. И най-малкият проблем е, че и двете (Римския път и Айдушкото сборище) са туристическа атракция и се посещават от много хора; и лайнарщината ни излага. Още по-малък е проблемът, че е някак си непочтително и скудоумно да сереш там, където преди 2 хиляди години са вървели римските кохорти. Проблемът е в самата лайнарщина – някакъв идиот, без да му мигне окото, е изсипал на това място десетина употребявани гуми и към тях камара битови пластмасови отпадъци. Освен тъпотия, нужна е и голяма наглост да се изакаш в това чудно кътче, нали?

ДРУГАТА ЛАЙНАРЩИНА е още по-фрапираща. Не само защото е далеч по-мащабна и незаконните боклуци от всякакво естество (строителни, битови, промишлени) са тонове. А и понеже се случва под носа на всички ни – на оширението (вероятно правено за автобусна спирка) по пътя от Троян към Чифлик, Шипково и Беклемето, малко преди Камен мост; и всички си траем, т.е. мълчаливо се съгласяваме и одобряваме. И сме станали съучастници! Същите лайнари, като ония, дето са си изхвърлили боклука на пътя. А пък контрольори, еколози, прокурори, полицаи, управници, дето им плащаме да има ред и чистота, спинкат ли, спинкат. Докога, бе!

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

Ами така ще е за съжаление.Самосъзнанието ни е сбъркано.Добре, че поне отразявате такива неща да ги показвам на детето си като нередности, нищо че е смао на 1,5 години

Анонимен каза...

Публикацията ми харесва, тези нерегламентирани сметища станаха много на последък, но я погледнете и регламентираните. Ние всички при обявяване на демокрацията изведнъж, прогледнахме и ни се искат все повече неща да се направят от държавата и общините. Много финансов ресурс е необходим за това, а пък на нас ни се иска да стане бързо. Стандарта ни на живот е много нисък, дахадите ни нищожни, ние всички предпочитаме да се отървем от отпадаците и от всичко ненужно, по най бързия и лесен начин. Кой от нас, когато прави ремонт например в къщи си плаща в общината за контейнер за строителни отпадаци. Това става по причина манталитета ни и това, че в следствие на това, че си нямаме и парици да си плащаме. На последък всички ние, като виждаме какво сътворяват "държавниците" ни, подсъзнателно може би в знак на съпротива правим тези безобразни "лайнарщини" Но проблема е още по обемист, дълбок, обширен, многостранен и може да се пише и спори много. В управленските структури на държавата, общините, експлоатационните дружества, ведомствата и организациите ни липсват държавници, държавническо мислене, държавнически действия,държавнически подход и всичко, което произлиза от това.

Анонимен каза...

elate da vidite kakvo stava zad sanatoriyma vsi4kite boklyci se izhvarliat tam otzad i tova vse y4eni hora..........

Анонимен каза...

Нищо ново под небето. Гражданите не се обаждат на 112(безплатен) ако видят автомобил изсипващ отпадъци на нерегламинтирано място, общината спи(не е видяла и не можела да огрее навсякъде).Тези които ги хвърлят нямат ценностна система за красота и екология(простаци). При това положение ще си седим и бръмчим в ЛАЙНАТА!!!
EM/SI

Анонимен каза...

Не защо просташкият език, какъвто е в тази дописка, трябва се приема като особено въздействащ и силен изказ. По-скоро той е белег на духовна и езикова бедност...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |