Кметът: Нямаме хипермаркети, защото нямаме удобни терени

* Всички искали на автогарата, Общината не била съгласна
* От „Пени” възобновили преговорите за терен в жк „Лъгът”
* „Лидъл” купил „Плюс” и строежът на троянския обект е под въпрос
* Проектирането на „Кауфланд” трябва да приключи до края на годината, строежът – догодина?

КМЕТЪТ МИНКО АКИМОВ БЕ ЯСЕН – Троян се нуждае от хипермаркет на голяма търговска верига. И даде своето обяснение защо това тъй и не се случва. Разясненията бяха в кметското предисловие на срещата с троянския бизнес, състояла се на 26 април (или по-точно опитът за среща, тъй като от поканените от г-н Акимов с официално писмо над 200 шефове на троянски фирми в полупразния салон на Общината имаше не повече от 20 реални участници; същата бе гледката и на следващия ден, 27 април, когато градоначалникът бе поканил предприемачите в туристическия бранш – подробности за тези срещи очаквайте в отделен материал – бел. Т21).

И ТЪЙ – ЗАЩО, според кмета, в Троян нямаме хипермаркет (за разлика от съседни градове и градчета като Ловеч, Севлиево, Луковит – бел. Т21)? Голямата причина е обективна: в бедния откъм градски терени Троян няма подходящо място, което да задоволи изискванията на големите търговски вериги. „Интересът е към района на автогарата, всички искат там – но ние не смеем да продаваме, защото има опасност да останем без автогара”, заяви г-н Акимов; и поясни – в този атрактивен район имало общински терен, но ако той бъде продаден и ако същото стори и собственикът на останалата част (вървящото към фалит транспортно дружество „Троян - Автотранспорт” АД – бел. Т21), се явява опасността градът ни да остане без площадка, откъдето да тръгват автобусите. Градоначалникът подчерта, че подобна хипотеза била съвсем реалистична и даде пример с Разград, който отскоро без автогара.

КЪМ СПОМЕНАТИЯ ОБЩИНСКИ ТЕРЕН в района на автогарата интерес проявявали не една или две вериги, но до споразумение не се стигало по споменатите причини. Общината предлагала друг вариант – при входа на Троян, в т.нар. Троянско поле, където има обширен общински терен; но търговските вериги не се съгласявали – мястото било твърде отдалечено от централната градска част и не отговаряло на изискванията им.

МИНАЛАТА ГОДИНА ЗАПОЧНАЛИ разговори с „ПЕНИ” (веригата за бързооборотни евтини стоки, тип дискаунтър, която преди няколко месеца отвори свой магазин в Ловеч – бел. Т21) за терен в жк „Лъгът”. Компанията проявила интерес, после прекъснала контактите, но през м. януари преговорите били възобновени. „Не е изключено да стигнем до споразумение”, с предпазлив оптимизъм коментира г-н Акимов.

КМЕТЪТ РАЗЯСНИ И КАЗУСА с веригата „ПЛЮС”, която доста отдавна (отпреди три години – бел. Т21) се сдоби със собствен имот на разклона за кв. „Попишка”, а пък от миналата година има и одобрен проект и разрешително за строеж. Тук проблемът е друг: магазините „ПЛЮС” у нас били продадени на друга верига – „ЛИДЪЛ”, и прехвърлянето на активите щяло да продължи до м. май; и едва тогава щяло да се изясни ще се строи ли в Троян (г-н Акимов обаче не обясни защо „Плюс”, която се сдобила се с терени в съседните ни Севлиево и Луковит доста по-късно, отколкото в Троян, успя да отвори свои магазини в споменатите два града, в Севлиево даже два – бел. Т21).

ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА – за строежа на хипермаркет на „КАУФЛАНД” върху терен на замиращия завод „Елма” (за което първа писа нашата медия – бел. Т21), Минко Акимов обясни, че се очаква до края на настоящата 2010 г. да се приключи с проектирането; и след това евентуално да започне строителството. С други думи – според градоначалника възможността догодина Троян да се сдобие с хипермаркет на голяма търговска верига, и то на една от най-авторитетните и най-евтините, е напълно реалистична. Но и в този случай кметският оптимизъм бе твърде умерен.

Т21

33 коментара:

Анонимен каза...

Стига лъжи, кмете!! Направи нещо, стига си мрънкал!

Анонимен каза...

А каква е причината да няма нито една бензиностанция от веригите опасващи цялата страна?
Сигурно пак е липсата на подходящ терен?
Стига лъга,некадърен и корумпиран си кмете!

Анонимен каза...

Няма хипермаркети, няма добри бензиностанции, няма пътища без дупки, няма кино, парк, площадки за деца и т.н. и т.н. ЗАЩОТО НЯМАМЕ КАДЪРЕН КМЕТ!!!
Иначе имаме община със завиден автопарк - поне 7-8 леки автомобили и няколко шофьори, които единствената им работа е да ги мият почти всеки ден и да возят някой общински служител от центъра до малкия пазар или Дъскотина.

Анонимен каза...

Божее, Боже какво е това чудо. Как само в Троян нищо няма и управляващите само се опитват да ни обяснят, как неможе и да има. Има само един определен кръг олигарси, които всячески се стремят да отблъснат кадърните инвеститори и то само, за да пълнят бездънните си гуши. Да се направи референдум, да се преименуваме в село Троян и нещата да приключат веднъж за винаги.

Анонимен каза...

Всеки от олигарсите да си заплюе квартал от Троян и да се прекръсти на негово име.
Така или иначе ще ставаме феодални селяндури,поне да знаем на кого ще сме роби :)
След това да се въведе "десятен" и "кръвен" данък и всяка година се взима.
Да се създаде еничарска гвардия която да тормози крепостните жители,а на входовете на Новата Обетована земя да се построят кули с денонощен караул.

Да живее средновековен Троян!

Анонимен каза...

СРАМ,СРАМ!!!В едно Севлиево 5 големи вериги не говориме за бензиностанциите и за магазините за електроника, а само за хранителни вериги, ами Луковит?Леле боже тоя град май западна яко, не знам от кой зависи но сме последната дупка на кавала вече!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ясно е че сегашния и да се кандидатира освен родата му няма кой да гласува за него.
Другата "алтернатива" ще бъде престъпника докарал Троян до това състояние-Дилян Енкин!
Имаме ли изобщо алтернатива?

Анонимен каза...

Трябва нов човек с друго мислене...Младо момче или момиче без никаква вързка с комунистите,но не ми се вярва да го намерим.Целия ни живот мина да ни управляват некадърници и затуй сме на тоя хал!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Защо обвинявате така наречените олигарси - те са само общински съветници, някои от тях. И до момента, от общинския съвет няма пречки за нищо.
Проблема е в това, че г-н Акимов има желание да понаправи нещо за града, но за съжаление, няма нужния капацитет.
Той е на 63-64 г., това може, това прави! Тази дама, която заема поста на зам. кмет, който отговаря за икономическия ресор е също на подобна възраст! И вместо да е "мотора" на икономическите процеси в община Троян, очевидно тя все още не знае къде е попаднала.
Защо обаче Акимов не предприема нищо, не е ясно. По-добре да си признае грешката при избора, но да направи промяна. Така ще е по-дабре за града и по-лесно за него.
До края на мандата, разбира се!

Анонимен каза...

Добре де,какъв човек биха избрали Троянци?
Какъв им е критерия,кой и как би ги спечелил?
Има ли смисъл млад и безкористен човек без политически обвързвания да появи на фронта,като тк освен да плюем един върху друг друго не правим?

Анонимен каза...

Припомнете си, като се изключи партийната му принадлежност, какъв кандидат беше Енкин, през 1995 г. - млад, на около 37-38 г., интелегентен, образован наистина, не с някакви измислени дипломи, с определен опит и с огромно желание за решаване на проблемите на града.
Такъв човек може да спечели изборите в Троян!

Анонимен каза...

ти да не се друсаш с нещо?
Къв енкин кви 5 лева?малко ли поразии направи този негодник за 12 години на Троян?
ами лайната изсрани от синчето му по пътищата?
как според теб тоя мръсник притежава 2 апратамента в София?

Анонимен каза...

Селянче кариеристче набутало се в пратията това беше Енкин.Сега ни трябва друго,съвременен мислещ млад човек...който да иска да превърне селото в град

Анонимен каза...

БРАВО ХОРА! БРАВО ЗА ВСИЧКИТЕ ВИ КОМЕНТАРИ! Явно все още има здраво мислещи хора в този град, а не само цигани и комунисти. За съжаление сте прави единствената алтернатива догодина на местните избори ще бъде Д. Енкин. Дори и да не го издигнат от БСП той ще успее да вреди някой млад човек близък до него, за да му е в ръцете да прави каквото правеше и преди. Някои от вас предлагат за кмет да изберем млад и необвързан с партии човек, само че аз ви припомням че който и да стане кмет той ще трябва да се съобразява с Общинския съвет. Така че пак няма да има промяна. Както вие самите казвате- Троян заприлича на село и кварталите му трябва да носят имената на местните феодали.

Анонимен каза...

Онзи крадеше само за него,сегашния е глупав и тия около него цуцат квото е останало от предишния...
Скоро време нещата ще излязат извън контрол и ще има безредици.
Убеден съм и за съжаление всичко натам върви...

Анонимен каза...

Така и какво предлагаш?
На критика всички сме силни,я да чуем нещо конструктивно!

Анонимен каза...

Я дайте някакво предложение за бъдещ Кмет на Троян. Пишете имена, за да изберем от тях и га да предложим за Кмет.

Анонимен каза...

Вижте какво прочетох:
Снощи/понеделник, 26.април/ в залата на Общината се състоя обявената от общинското ръководство среща с представителите на местния бизнес, за да се чуят откровено техните искания и добрите предложения да влязат в стратегията за развитие. Интересът към събитието обаче бе изключително слаб – откликнали бяха неколцина от троянските предприемачи, останалото бяха общински служители, журналисти, общински съветници. Общинските съветници също не бяха представени така,както предполага една подобна среща, на която би трябвало да бъдат и да кажат своите проблеми хората, които осигуряват хляб на населението чрез работните места. „Общината е разпратила около 200 покани, в залата са не повече от 30 предприемачи“, каза в началото кметът Минко Акимов, който бе водещ на срещата. Градоначалникът бе сурово разкритикуван от Валя Букарева, шеф на троянското поделение на „Актавис“, която заяви, че на предишната среща с бизнеса е представила 15 свои предложения, но досега никой не е откликнал по тях, не я е потърсил.“За мен е несериозно отношението на Общината към хората, които дават предложения, повече няма да давам такива“, каза Букарева. Г-жа Букарева подчерта още, че в поканата формулировката е за адресат собственик на фирма, а тя не е такъв и съответно недоумява защо е поканена. В края на срещата д-р Станка Лалева, депутат в НС, заяви, че идеите на Валя Букарева са интересни, че трябва да им се обърне внимание и че е била силно впечатлена на предишната среща от това, че шефката на „Балканфарма-Троян“ е дошла подготвена, с обмислени предложения.
„Общината трябва да лобира на национално ниво, да осъществява срещи с инвеститори, с работодателските организации, с представители на посолства“, заяви Георги Николов, управител на Първа инвестиционна банка, който пръв разчупи леда на мълчанието след встъпителните думи на кмета. Г-н Николов също подчерта, че говори от свое име, тъй като не е собственик. Друг бизнесмен – Милко Вачев, каза, че в Троян трябва да се създаде Съюз на работодателите и препоръча при контакти с побратимените градове в делегациите да се включват и хората от бизнеса. Друго негово искане бе да се направи урегулирана индустриална зона в града. „Троян страда вече 20 г. от безидейност и некадърност, страдал е винаги и от липса на архитекти“, каза Вачев.

Анонимен каза...

Вижте Акимов как умно гледа на снимката. Какво толкова не му харесвате? Депутатката от управляващата партия Станка Лалева също направи много за града ни. Толкова много че дори и по Енкиново време тук бяха по-добре нещата.

Анонимен каза...

Г-н Георги Николов говори от позицията на предприемач построил фабрика и създал десетки работни места ли?
Или от позицията на мижав шеф на провинциален клон на голяма банка?
А г-н Николов защо не вземе отношение по темата "Ниски дебели чичковци спонсориращи малки пачовретинки от Троян"?

Анонимен каза...

Щом комунистическата свиня Николов/дебелогъз нищоправец/започна да дава съвети-боже опази.
Такива торби в цивилизования свят дори не ги взимат за сериозна работа-смятат ги за лакоми/зависими от храната/,мързеливи,склонни към рушвети и неволеви-щом не могат да си поставят и изпълнят целта да отслабнат.

Анонимен каза...

Иначе е силен с ученичките...или навярно той е по-големия далечен братовчед по лелина линия....
лошо няма,щом си плаща ще пляска,ама да не дава акъли по теми с които той няма нищо общо...

Анонимен каза...

Колкото и да не ни се ще-не може по такива въпроси да не се замислим поне малко и политически.Не може ГЕРБ да са се оплели като пате в кълчища при управлението на държавата,бюджета да се дъни отвсякъде,да ни искат втори път да си плащаме болничните,да вдигат ДДС на 24 процента,а премиера да ходи сам с правителствения самолет на мач в Мадрид- и ние да очакваме,че Минко ще оправи Троян,Сашо Данков ще бори корупцията в Ловешко,брат му ще бори икономиката в ТРоянско,а Станка ще бори всичко друго в Парламента.......Е нема как да стане!Ай сиктир!

Анонимен каза...

Добре казано,лошото е че нито един от горе изброените няма нищо общо с политиката!
Замисли се само кой какво е работил преди появата на ГЕРБ и резулатите ще ти станат ясни на момента!
Демек,всички горе описани герои са свикнали да цуцат,леля станка е неква неизвестна мед сестра,милиционера подпираше бюрото в МВР-то,данковците окрадоха няколко банки и един завод работеше за тях...

Анонимен каза...

Как да нямат нищо общо - Акимов беше в градския комитет на БКП. След това през демокрацията, целуваше задника на Йордан Василев и компания, само и само да остане на поста си. И сега, бързо се нагласи - ГЕРБ.
Спомняте ли си обаче, кой беше човека, който го пенсионира принудително - след всичките му слагания - ами това беше сегашия му партиен шеф, Бойко Борисов, като гл. секретар на МВР.

Анонимен каза...

1.Голяма грешка!!! Не го пенсионира, а го уволни и то на връх рождения му ден, а по-късно го издигна за кмет.

2.Второ Акимов казва неистина, защото днес говорих с мой близък, който е един от началниците на Пени маркет и той каза че въобще не са преговаряли за никакъв терен в Лъгът. Това било преди месеци и още тогава прецинили невежеството на нашия кмет с когото изобщо не желаят да говорят повече.

Анонимен каза...

Леле лелеее какво ни пиле окълва с тоз милиционерски некадърник лелеее

Анонимен каза...

Мили КМЕТЕ като не ставаш за тази работа се махай. Скапа се града. много е лошо това. Искаме града да се развива да има работа за всеки, вериги магазини, развлечения за всички хора. Искаме кадърен градоначалник, а не коромпирано ченге.

Анонимен каза...

И нека да не се оправдава с кризата този мръсен некадърник. Той помага града да бъде ликвидиран, както бяха ликвидирани Елма,Машстрой,Унитех и Хемус.

Анонимен каза...

Бъдете реалисти-искайте невъзможното!Този лозунг на моите почти набори френски студенти, които свалиха от власт генерал Дьо Гол през далечната за Вас,но близка за мен 1968-ма година прокънтя в ушитеэ ми,когато прочетох заглавието.Как да няма общински терени,бе кмете!Ами нали коритото на реката в рамките на населеното място е общинска собственост!То и без това "коритото "на нашата река е много особено между Троян Плаза и Рязания мост-кокошарници,късни соц-бостани,върби-байряци с дузини по тях чифлишки продънени легени и белиосъмски зеблени чували,шипковенски прашки втора употреба и врати на Трабант от поречието на Дъскотина.Що не го покрием бе,господин кмете!Дето е рекъл народът:"Всеки има срамота,амо на когото видят- нему се смеят!".Примери по света-колкото щеш.Иска се само......ти ше кажеш какво се иска!Дето викаше един приятел/бог да го прости/:"Не съм ти пращал телеграма да се кандидатираш за КМЕТ".Нали!

Анонимен каза...

Като продължавате да хленчите и плюете по комунистите които вече ги няма , не можем да наравим процъвтяващ град. Това ще стане ато се захванев за ръце на площада и го изритаме от кметството. Зад всеки кадърен Вие Господа виждате КОМУНИСТ ,ако загърбите това може би ще намерим верният ЧОВЕК.

Анонимен каза...

Как така ще се допусне такава верига!? Я си помислете какво ще стане с редицата бакалии и мутренския Хлебозавос!? Ще купува ли някой хляба по 95 стотинки, при положение, че има за 45-50 в хипермаркета!? Проблемът не са веригите, а местната ни управа, която слугува на интересите на шепа чорбаджии. Затова и градът ще се облезлюдява и ще стане една малка кочинка. Е, дано стане, не за друго, а защото няма да има от кой да скубят въпросните чорбаджии. Нито ще има кой да им работи, нито кой да им пазарува от бакалиите. Но това е Троян - той и затова си е такъв малък и недоразвит, с тесни и криви улици. Просто, защото за да се развие, трябва на бай Спаса да му се развали курника и да се изправи улицата, или на чича Цочо да бакалията да ритне камбаната, защото никой няма да купува от него, а ще предпочете да вземе това, което му харесва от щанда. Не да му дават това, което им изнася на магазинерите.

Анонимен каза...

Плюете комунистите, но не забравяйте, че точно по времето на комунизма се съгради Троян и троянската мощна промишленост. Нея пък демократите/леви и десни/ после съсипаха.Осъзнайте се.А за това, че Станка Лалева,неизвестната заместничка на кмета, самият кмет Минко А. и Сашо Данков са некадърници, сте абсолютно прави.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |